maanantai 1. elokuuta 2011

Heinäkuun luetut


 Pihalle saatiin (melkein) valmiiksi lukunurkka, mutta en ole toistaiseksi lukenut siellä sekuntiakaan tänä kesänä...

Käykö muillekin niin, että lomalla kuvittelee lukevansa ja bloggaavansa enemmän kuin arkena, ja sitten lukee ja bloggaakin vähemmän? Minun heinäkuuni ei ollut ollenkaan niin monisivuinen kuin etukäteen luulin, enkä ole saanut kirjoitettua kaikista kirjoista blogiinkaan.

Jotain tuli sentään luettua ja useimmista kirjoitettuakin.


- Heti alkukuusta sain valmiiksi Korkeasaaren entisen johtajan Seppo Turusen teoksen Lemmikkielämää, jossa hän keskittyy lemmikkieläinbisneksen ja lemmikkien pidon epäkohtiin. Olin etukäteen teoksesta hyvin provosoitunut, koska Turunen vastustaa lemmikkejä, mutta loppujen lopuksi olin monesta asiasta samaa mieltä kirjailijan kanssa, joskaan en kaikista. Tärkeää ja miettimään pistävää asiaa yhtä kaikki!

- Sain purettua myös Kerstin Ekmanin Sudentalja-trilogian ensimmäisen osan, Herran armon, herättämiä tuntoja. Trilogian toinen osa kulkenut matkassani koko kesän, mutta en ole vieläkään tarttunut siihen. Aion kyllä, toivottavasti pian!

- Tommi Parkon runopas Kirjoita runo on kirjoitettu runoilijoille, mutta se antoi paljon myös runouden lukijalle. Helppotajuinen teos poistaa runopelkoa ja antaa hyviä lukuvinkkejä. Oikeastaan tämän teoksen innostamana hankin pari uutta runokirjaa, mutta nekin ovat vielä lukematta.


- Jukka Laajarinteen muumifilosofinen teos Muumit ja olemisen arvoitus oli minusta kiinnostava ja ihastuttava, mutta jätin sen kesken. Aion palata siihen uudelleen syksyllä ja lukea samalla uudelleen muumiromaanitkin.

- Leena Parkkisen lastenkirja Miss Milky Ray oli niin hulvaton kuin sen nimikin kertoo – mutta ei silti pelkkää hassuttelua, vaan tärkeää asiaa esim. ystävyydestä ja yksinäisyydestä, perhesuhteista.

- Laura Honkasalon Sinun lapsesi eivät ole sinun taas ei ollut toisella lukukerralla minusta enää vain hyvä, vaan myös paikoin aika ärsyttävä. Keskustelussa ilmeni, että muillakin on ristiriitaisia kokemuksia Honkasalon tuotannosta.

- Siri Hustvedtin Kesä ilman miehiä vasta ristiriitainen lukukokemus olikin! Pidin, en pitänyt, pidin... loppujen lopuksi kai en pitänyt enemmän kuin pidin.


Heinäkuun aikana luin myös Tiina Raevaaran koiran (ja ihmisen) historiasta kertovan tietoteoksen Koiraksi ihmiselle. Tällä hetkellä minulla on kesken Tapio Koivukarin saaristosaagan ensimmäinen osa Luodetuulen maa, joka kuljettaa 1920-luvulle ja Rauman saaristoon. Nautin menneen ajan kuvailusta ja kirjan rauhallisesta tunnelmasta suuresti. Luen parhaillani myös Marisha Rasi-Koskisen kaunokirjallista uutuutta, merkillistä tarinaa nimeltä Katariina. Ja sitten yöpöydältä löytyy kaikkea muutakin, lukemista vielä odottavaa... Toivon ja onneksi oikeastaan tiedänkin, että elokuusta tulee heinäkuuta kirjallisempi, varmaan blogissakin aktiivisempi kuukausi!
 

***
Heinäkuun lukemisista ja bloggaamisista jäivät mieleen myös hyvät kirjallisuuskeskustelut. Kiitos kaikille keskustelijoille! Erityisen kiintoisana ja tärkeänä koin keskustelun siitä, miksi kauheaa kirjallisuutta, esim. holokaustista kertovaa, luetaan.

LISÄYS: Unohdin alkuperäisestä yhteenvedosta Jean Kwokin Käännöksiä ja Susanna Alakosken Sikalat, vaikka etenkin Sikalat oli todella hyvä lukukokemuksia, kesän vaikuttavimpia. Kirjoitin kirjoista yhteisen arvion, jossa pohdin kirjojen eroja ja yhtäläisyyksiä sekä sitä, pitääkö kirjoissa olla säröä – ja mitä se sitten on.

TOINEN LISÄYS: Luin myös Lukupiiri-blogin puolelle elämäni ensimmäisen Rauha S. Virtasen, Ruususen. (Lisään myös, että olen ilmeisen huonomuistinen lukija, kun näitä kirjoja tupsahtelee mieleen jälkijunassa...)

8 kommenttia:

 1. Kyllä. Minulle kävi juuri niin, että luin ja bloggailin vähemmän kuin olin ajatellut. Mutta ei se mitään, kesä tuntui kesältä ja nyt on hieman syksyinen olo, vaikka elokuuu on vasta alullaan.

  Kiitos hyvistä blogikeskusteluavauksista. Moneen ehdin kommentoimaan, kaikkiin en, mutta jokaisen luin mielenkiinnolla.

  VastaaPoista
 2. No minulla oli juuri päin vastoin, että nyt ehdin lukemaan kirjoja normaalia enemmän lomaillessa. Yritän kyllä tsempata muutenkin lukemisen kanssa (sisäinen pakko) ja pitää tahtia yllä töistä riippumatta. Muita blogeja en ehtinyt niin paljon seurailla heinäkuussa. Blogisi keskustelut ovat olleet kyllä kiinnostavia, vaikka en ole tainnut niihin osallistua ja itse asiassa minun pitääkin tarkistaa tuo lukemisen sukupuolittuminen keskustelun loppuosa!

  VastaaPoista
 3. Minulle kävi juuri niin, tosin syytän siitä sairastumista ;) Mutta ihan oikeasti uskoin, että niin miehen loman aikana kun lomareissullakin vihdoin ehdin lukea paljon. No, toisin kävi ;)

  VastaaPoista
 4. Blogisi oli tänään lehdessä, Kainuun Sanomissa ;)

  VastaaPoista
 5. Olisi mielenkiintoista kuulla mitä pidit Koiraksi ihmiselle -kirjasta, kun minäkin luin sen viime kuussa :)

  Noin muuten itse luin heinäkuussa aika keskiverrosti tai vähänlaisesti, ehkä kuusi kirjaa loppuun. Toisaalta en ollut enää lomalla, vaan tein kahta työtä, joten ihmekös tuo heikohko tahti. Onneksi tässä kuussa on vielä vähän lomaa :)

  VastaaPoista
 6. Katja, mulla saattoi johtua siitäkin, että olin kerrankin kertonut blogissa, mitä aion lukea - arvatenkaan en sitten lukenut koko sitä kirjapinoa läpi ja muutenkin vähän poikkesin suunnitelmistani. Unohdin muuten tuosta yhteenvedosta kaksi kirjaa, pitää lisätä ne juttuun.

  Kiva, että keskustelut olivat mielestäsi kiinnostavia. :)

  Sara, kuulostaa tutulta tuo blogien lukemisen väheneminen, mutta luin blogeja tietoisesti vähemmän kesälomalla. Seurailin kyllä kaikkia suosikkejani, mutta en ryhtynyt esim. mökiltä käsin kommentoimaan. Nyt yritän aktivoitua senkin suhteen vähitellen.

  Susa, meillä oli niin, että oli miehen kanssa yhteistä kesälomaa edes pari viikkoa parin vuoden tauon jälkeen, niin että ehkä ihan hyvä, etten vaan lukenut ja blogannut. :) Toivottavasti teillä on nyt sairastelut sairasteltu!

  Elisa, ahaa, kiitos tiedosta! Olikohan se yleinen kirjablogijuttu, oli varmaankin? Aamulehdessä oli sellainen kuulemma pari viikkoa sitten ja epäilen, että se on nyt lähtenyt maakuntakierrokselle. ;) Tai tietääkseni samaan lehtitaloon kuuluvat lehdet kierrättävät usein tämäntyyppisiä artikkeleja. Pitää kyllä yrittää hankkia se artikkeli joskus itsellekin, vaikka olenkin onneksi kuullut eri tahoilta, mitä siinä oli. Iloinen yllätys kuulla tuollaisesta! :)

  Miia, huomasinkin sinun lukeneen Koiraksi ihmiselle, mutta en uskaltanut lukea juttuasi. Yritän kirjoittaa kirjasta vielä tänään ja tulen sitten katsomaan sinun kirjoituksesi!

  Kuusi kirjaa on ihan hyvin, jos tekee kahta työtä! (Ja eipähän se nyt muutenkaan huono kirjasaldo olisi!9

  VastaaPoista
 7. Kyllä se oli ihan yleinen juttu, eli esittelyssä oli useita kirjablogeja.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Elisa, se on sitten tosiaan se sama artikkeli lähtenyt kierrokselle!

  Huomasin muuten unohtaneeni vielä yhden kirjan heinäkuun yhteenvedostani, joten ehkei heinäkuu ollutkaan niin vähäsivuinen, mutta itse olen aika vähämuistinen...

  VastaaPoista