maanantai 22. elokuuta 2011

Runohaaste
TIENVIITTA

Osoitin teitä; 
tuonne, tuonne, tuonne
ja itse seisoin 
lähtemättä.
Näin sormillani kaiken,
meret, metsät,
niin eivät silmät
katsoa koskaan voi.


Noin alkaa Mirkka Rekolan runo Tienviitta. Tämän runon myötä minä osoitan teitä: kertokaa, mitä näette runomaailmassa! Ja toisin kuin runossa, lupaan itsekin lopettaa seisomisen ja lähteä mukaan.

Kirjablogeissa on keskusteltu viime aikoina ilahduttavan paljon - tai no, ainakin aiempaa enemmän -  runoista: niiden lukemisesta ja kirjoittamisesta, runoista kirjoittamisesta sekä myös siitä, miksi se runous on niin hankalaa. Tästä kaikesta kiinnostuneena ideoin runohaasteen, joka kannustaa toivon mukaan sekä itseäni että muita lukemaan enemmän runoutta. Ehkä se ei olekaan niin vaikeaa?

Runohaasteen idea on etsiä edes yksi kiinnostava runo ja julkaista se blogissaan (jos sinulla ei ole blogia, voi runon esittää jonkin runohaaste-postauksen keskustelussa). Runoa saa tietenkin esitellä tarkemmin ja analysoidakin, mutta pääasia on, että tutustuu runouteen sen verran, että löytää edes yhden niin kauniin tai kiinnostavan runon, että haluaa jakaa sen muiden kanssa. Myös runositaatit ilman perusteluja ja analyyseja hyväksytään.

Runohaasteeseen voi osallistua kerran tai vaikka säännöllisesti kerran viikossa tai kuussa; tai sitten aina kun siltä tuntuu. Minulla on tavoitteena lukea tämän syksyn aikana edes vähän runoutta joka viikko, niinpä pyrin bloggaamaankin runouteen tavalla tai toisella liittyvästä aiheesta noin kerran viikossa.

Aloitan runohaasteen Mirkka Rekolan yhyellä runolla, koska olen juuri lukemassa hänen kokoomateostaan:

Yhä useammin kerron
miten hyvä paikka
enkä enää koskaan käy siellä.

Noin käy monen asian suhteen, mutta ei anneta käydä runouden kanssa! Olen ainakin itse alkanut kertoa yhä enemmän runoasioista ja nyt aion käydä runomaailmassa entistä useammin.

37 kommenttia:

 1. Marian tavoin, olen myös mukana.

  VastaaPoista
 2. Minä olen jo tähänkin asti julkaissut aina viikonloppurunon blogissani (Ei saa mennä ulos saunaiholla) www.jagfickfeeling.blogspot.com. Samalla kun olen etsinyt sopivaa runoa on tullut itsekin luettua laajemmin runoutta.

  Tämä on siis hieno idea.

  VastaaPoista
 3. Luen ihan liian vähän runoja, joten tämähän on minullekin mainio haaste. Ehdottomasti siis mukana! :)

  VastaaPoista
 4. Jenni, minä olen kai sitten jäävätty, kun minulla on blogi pelkstään runoille.

  Jos olen mukana, tässä hetkessä minussa soi Mirkka Rekolan Vedessä palaa sekä Erzsébet Tóthin Luultavasti odotan sinua. Molemmat löytyvät sekä Leena lumista että Lumikarplosta. Ja nyt paljastus: Oikeassa palkissani Lumi-blogin puoella löytyy unikonkuvaa kilikkaamalla juuri tuo Tóthin runo.

  Minusta jotenkin tuntuu, että olen mukana, sillä julkaisen Lumikarpalossa keskimäärin runon per viikko ja tarjoan ajankohtaan ja blogivaiheeseen sopivia runoja myös Lumin puolella. Ja kuka sitä tietää, mitä tuolta unikon alta löytyy.

  Linkitän tämän haasteen ja kerron suunnilleen saman kuin tässä!

  VastaaPoista
 5. Hyvä haaste, olen mukana! Ehkä jopa säännöllisesti. :)

  VastaaPoista
 6. Mukana olen epäsäännöllisen säännöllisesti. :)

  VastaaPoista
 7. Ihana haaste, minäkin olen mukana! :)

  VastaaPoista
 8. Ihanaa! Minäkin osallistun, enemmän tai vähemmän.

  Toivon tämän haasteen myötä löytäni blogeista paljon erilaisia uusia runollisia ystävyyksiä :)

  VastaaPoista
 9. Loistava idea! Lupaan myös osallistua silloin tällöin. :)

  VastaaPoista
 10. Linkitänkin nimeni nykyisin jo telakalla olevaan runoprojektiblogiini. Jossa on valittu joitain ihan hyviäkin runoja joukkoon :)

  VastaaPoista
 11. Tähän on nyt pakko tarttua, vaikka ei ehkä saisi, kun kerran kirjoitan runoblogia. Mutta siellä on vain omia runojani. On pakko päästä jakamaan nämä hienot otteet. Ensimmäinen Helena Anhavan runosta ..."Niinkuin maininki ennen aaltoa aavistus tulevasta. En sanoisi, että tiedän vaan että jokin minussa tietää"...Ja sitten Szymborska: ..."Valkean arkin yllä vaanivat kirjaimet, jotka saattavat järjestäytyä pahaan, piirittävät lauseet, joilta ei ole pelastusta".

  VastaaPoista
 12. Kiitos kaikille yhdessä ja erikseen!

  Maria, kiitos ja tervetuloa mukaan!

  Samoin Jaana!

  Heidi, mielenkiintoista, tulen kurkkaamaan (en nyt, sillä avasin koneen vain hetkeksi: meillä ukkostaa ja se on vaarallista nettiyhteydelle). Noin minäkin ajattelin, että runoja etsiessä tulee luettua laajemmin, ainakin toivottavasti.

  Sara, kohta me kaikki luetaan hirmuisesti runoja! ;)

  Leena, et tietenkään ole jäävi. Voit osallistua haasteeseen missä blogissasi haluat, eikä toisaalta jokaisen runobloggauksesi tarvitse olla haastevastaus, jos ei siltä tunnu. Kiitos linkittämisestä!

  Karoliina, hyvä! Minä itsekin yritän olla mukana ehkä jopa säännöllisesti.

  Tai sitten ainakin epäsäännöllisen säännöllisesti, kuten Katja.:)

  Kuutar, kivaa ja tervetuloa!

  Liisa, sama toive on minullakin.

  Hdcanis, kiinnostavaa, pitää tutustua sinunkin blogiisi! En tiennytkään, että sinulla oli sellainen blogi, mutta hyvä, että linkitit sen nyt.

  Riittävän hyvä, saa totta kai tarttua, paitsi ellet halua tuoda muiden runoutta omasi lomaan. Hienoja nuo sitaatit, ihan houkuttelevia!

  VastaaPoista
 13. Ihana haaste! Mukana siis!

  Ja mukavia nuo Rekolat. :)

  VastaaPoista
 14. Ihana haaste Jenni ja ihanat runot olet jakanut! Tätä pitääkin miettiä että mitä jakaisi..

  VastaaPoista
 15. Mahtava idea Jenni ja tätä tulen varmaan tarvitsemaankin syksyä ajatellen! Mukana ollaan!

  VastaaPoista
 16. Hieno haaste! Olen ehdottomasti mukana (mutten osaa nyt sanoa, miten säännöllisesti).

  VastaaPoista
 17. Minunkin pitää päästä kehumaan, että on sen verran mukava haaste, että koetan osallistua tähän ;) Kiitoksia vain!

  VastaaPoista
 18. Osallistun tottakai, olen jo kaksi lempirunoani julkaissut blogissani rakkauskirje-otsikon alla, mutta vielä löytyy hyviä. Odotahan vain. :)

  VastaaPoista
 19. Jee tähän haasteeseen täytyy osallistua. :)

  Tuo Rekolan Tienviitta-runo on upea!

  VastaaPoista
 20. Jee jee! Loistavaa innostusta. Olipa hauskaa heti aamusta nähdä näin paljon kommentteja ja huomata ainakin kolmessa blogissa runohaasteeseen oli jo tartuttukin, nimittäin Sallan lukupäiväkirjassa, Saran kirjoissa ja Kirsin kirjanurkassa.

  Tästä tulee hyvä päivä. Keitin juuri aamukahvit ja nyt aion juoda kahvia ja lukea runoja toisten blogeista. :) Sen mitä kävin jo em. blogeissa vilkuilemassa, runot olivat minulle uusia, eli aina sen parempi. Kiitos kiinnostuksesta ja osallistumisesta!

  VastaaPoista
 21. Hyvä haaste, olen mukana, tarvitsen vain vähän harkinta-aikaa.

  Ja Jenni, haastoin sinut juuri vastaamaan Sweetest Blog -tunnustuksen kysymyksiin, kts. Erjan lukupäiväkirja.

  VastaaPoista
 22. Mukana ollaan! En lupaa runoja joka viikko, koska luen niitä niin vähän, mutta jotain sentään... Kiva löytää muista blogeista tätä kautta runovinkkejä! :)

  VastaaPoista
 23. Kirjoitanpahan tähän jotain, vaikka ei ole kukaan pyytänyt. Olen lukenut runojakin tässä kevään ja kesän aikana. Ehkä mielenkiintoisimpana jäi mieleen Szymborskan ruonoista koottu "Ihmisiä sillalla" -kokoelma. Hdcanisin blogia olen lueskellut usein. Toivoisin lämpimästi sille jatkoa! Blogissa viimemmäksi esitelty Wendy Cope on tutustumisen arvoinen.

  VastaaPoista
 24. Itse tykkään runoista, mutta harmillisesti niitä tulee silti luettua harvoin ja unohdan helposti kirjastossa käydessäni runohyllyn olemassaolon. Toki tämä saattaa johtua myös siitä, etten oikein aina tiedä, kehen runoilijaan tarttuisin. Siksi tämä on oiva haaste, koska tämän avulla saa vinkkejä! Esimerkiksi sinun blogiisi kirjoittamasi Mirkka Rekolan runot ovat kerrassaan ihania. Olen mukana haasteessa!

  VastaaPoista
 25. Luen aika vähän runoja, mutta heti tulee mieleen joitakin runo- ja runoilijasuosikkeja, joilla voin osallistua ainakin muutaman viikon.

  VastaaPoista
 26. Ihana haaste! Olen ihan hulluna runoihin ja palaan aina uudestaan ja uudestaan tiettyjen runojen äärelle.

  Myös uuden runon / runoilijan löytäminen on ihanaa, vaikka en ole kovin tietoisesti etsinyt ja tutustunut uusiin runoilijoihin, mutta tähän blogimaailmaan hurahdettuani olen kyllä kiinnostunut enemmän myös uusista runoilijoista.

  Ilman haastettakin blogissani vilahtelisi varmasti vähän väliä runoteoksia, mutta siitä huolimatta aion osallistua haasteeseesi. Sovellan sitä hieman ehkä siten, että haastan itseni tutustumaan uusiin runoilijoihin säännöllisesti, enkä jumita vain niissä lemppareissa! :) Toivottavasti se on ihan ok? :)

  VastaaPoista
 27. Ihanaa, uusia runoja omaankin tietoisuuteen! Mukana myös, toivottavasti tarpeeksi säännöllisesti. Hyviä runoja ei ole maailmassa koskaan liian vähän :)

  -Elina-

  VastaaPoista
 28. Kiitos kiinnostuksesta ja tervetuloa mukaan säännöllisesti tai epäsäännöllisesti! Eikä tietenkään haittaa, jos jo kirjoittaa runoista, sen parempi vain. Tämä keskustelu on ollut siitäkin hauska, että äkkiä on ilmennyt, että kyllä joku sentään niitä runojakin lukee, vaikka yleensä tuntuu, ettei kukaan.

  Minä sain jo eilen monta hyvää runo-/runoilijavinkkiä! Pitäisi ehkä oikein pistää niitä ylös. :)

  VastaaPoista
 29. Ehdottomasti mukana! Olen muutenkin aina joskus julkaissut blogissani suosikkirunoja mm. juuri Rekolan sekä Tabermannin teosten esittelyissä tai muissa yleisluontoisissa postauksissa.

  Palaan tähän varmaan jo tänä iltana blogissani!

  VastaaPoista
 30. Mukana! Olen alkanut lukea runoja enemmän ja aina välillä löytyy jotain helmiä, niin tämän puitteissa on hyvä jakaa niitä muillekin.

  VastaaPoista
 31. Lumiomenan blogista löysin tänne, ja ehdottomasti, osallistun! Rakastan runoja, ja ne kuuluvat elämään välillä enemmän ja välillä vähemmän paatoksella. Täytyykin alkaa miettiä mikä olisi juuri nyt sopiva...

  VastaaPoista
 32. Jee jee edelleen! :) Ja nauratti tuo Auran "runoja enemmän ja välillä vähemmän paatoksella", mutta niinhän se menee. Minäkin olen nyt lukenut sikin sokin muutamaa runokirjaa, että voin itsekin osallistua haasteeseen.;)

  VastaaPoista
 33. Täytyykin lähteä tähän mukaan. Ongelmaksi muodostui nyt lähinnä se, että minkä valitsen. Täytyy siis osallistua moneen kertaan! :)

  VastaaPoista
 34. Määki osallistuin! Myös ehkä tulevaisuudessa epäsäännöllisen säännöllisesti ;)

  VastaaPoista
 35. Luin tästä haasteesta Jum-Jumin Sanojen jano -blogista. Mukava haaste, joka sai minutkin kaivelemaan kirjahyllyssäni pölyttyviä runokirjoja. Valitettavasti en löytänyt juuri siitä kirjaa, jota etsin, mutta siinäpä on hyvä syy kirjoittaa runoista jatkossakin.

  VastaaPoista
 36. Minerva, Gammur ja Annika, tervetuloa osallistumaan, vaikka monta kertaa! Yritän piakkoin osallistua taas itsekin, vaikka onnistuinkin kadottamaan Pentti Saarikosken kirjan. :)

  VastaaPoista