keskiviikko 17. elokuuta 2011

Haaveita ja höpinääVapautumisarpajaiset jatkuvat vielä tämän päivän, mutta kiitän kaikkia osallistuneita jo nyt vastauksista. Olen saanut monta hyvää kirjavinkkiä ja etenkin loistavia ideoita, miten hyödyntää tätä ainutlaatuista vapaa-aikaa. En ole ollut viime päivinä koneen ääressä, mutta kun kurkin vapautumisvastauksia välillä kännykän kautta, oikein hykertelin. Nyt on sellainen olo, että pitäisi erakoitua luonnon keskelle mökille, ripustaa riippumatto olohuoneeseen (!) ja miettiä, miten saisin lisää lukemiselle ja kirjoittamiselle pyhitettyjä puolivuotiskausia - niin hyviä ja hauskoja vastauksia teillä on ollut.

Joitakin ideoita olen kehitellyt itsekin. Löysin Bloggerin uumenista innoissani jo huhtikuussa laatimani suunnitelman vuorotteluvapaan kirjallisista aktiviteeteista. Suunnitelma kuulostaa minusta edelleenkin mukavalta:- Lue joka viikko runoja.
- Osallistu enemmän kirjatapahtumiin. Hanki monen päivän lippu Helsingin Kirjamessuille!
- Kirjoita muutakin kuin blogia. Usein.
- Opiskele kirjoittamista.
- Lue enemmän tietokirjoja.
- Kirjoita usein blogia, mutta älä ota siitä paineita.
- Tee kirjallinen retki. Tai muutama.
- Luetteloi kaikki kodin kirjat. Saata Libary Thing järjestykseen.
- Maalaa alakerran kirjahylly.
- Aloita harmaat syysaamut lukemalla kirjaa kynttilänvalossa.
- Kuuntele kirjallisia radio-ohjelmia ja äänikirjoja.
- Vie kirjoja kierrätykseen. Luovu turhasta.
- Esittele kauniita kirjanselkämyksiä ja -kansia.
- Kirjoita loruja ja kuvita ne.
- Tee tauluja hienoista kirjankansista (niiden kuvista).


Sittemmin olen tarkentanut hieman kirjallisia suunnitelmiani. Ensin ajattelin, että lukisin vain oman hyllyn kirjoja puoli vuotta, mutta en malta tehdä niin. Aion kuitenkin lukea vain valittuja uutuuksia ja enemmän oman hyllyn kirjoja, kirjastoa en ehkä käytä lähikuukausina juurikaan. Olen myös hahmotellut lukemisille jonkinlaisen genrejärjestyksen, samoin kuin minulla on mielessäni jonkinlainen lukujärjestys vapaille viikolleni muutenkin. Koska olen huomattavasti parempi suunnittelemaan kuin toteuttamaan asioita ja toisaalta haluan tehdä asioita myös spontaanisti, en aio julkistaa tuota "lukujärjestystä" täällä.

Yllä oleva kuva havainnollistaa tämän syksyn lukuhaaveitani. Hankin jokin aika sitten Mirkka Rekolan runokokoelman, koska haluan lukea lähikuukausina entistä enemmän runoja; olen myös ajatellut, että kirjoittaisin ylös tiettyjen aihepiirien runoutta, niin voisin palata suosikkeihini helposti.


Kuisma Korhosen Lukijoiden yhteisö on ollut blogissani jo pari kertaa esillä, mutta en ole edelleenkään lukenut sitä kunnolla. Aion kuitenkin lukea sen, samoin muita (kirjallisuustieteellisiä) tietokirjoja ja nauttia kaikin tavoin kuulumisestani lukijoiden yhteisöön, mitä kaikkea se tarkoittaakaan.

Sirke Happosen muumiväitöskirja Vilijonkka ikkunassa - Tove Janssonin muumiteosten kuva, sana ja liike on kirja, jonka minä hankkisin, jos saisin Adlibriksen lahjakortin! Tuo kirja on loppuunmyyty ainakin Akateemisessa, mutta kun löysin sen alkukesästä Adliksestä, ostin sen heti ja päätin, että tuo kirja on henkilökohtainen vapautumispalkintoni. Aikamoiselta aarteelta se vaikuttaakin, ja ihan pian alan tutkia sitä tarkemmin. Aion lukea tänä syksynä myös kaikki muumiromaanit sekä muutenkin Tove Janssonin teoksia. Jos on kerrankin kunnolla lukemisaikaa, niin pitäähän siitä pyhittää osa suosikkikirjailijalleen.

Astrid Lindgren - elämän kuvat on ihana yllätyslahja ystävältä. Sekin sopii tämän syksyn kirjaksi paremmin kuin hyvin, sillä haluan lukea myös elämäkertoja sekä palata lapsuuden suosikkeihini. Olen innostunut myös siitä, että kyseessä on kuvaelämäkerta; kirja vaikuttaa hyvin helposti lähestyttävältä. Kuvat sopivat tämänhetkisiin fiiliksiini muutenkin, sillä ilmoittauduin eilen taidehistorian peruskurssille.

Olen myös ilmoittautunut astangajoogakurssille ja ladannut mp3-soittimen täyteen Aleksis Kiveä. Syksyinen metsä ja zen-henkinen ulkoilu Aleksiksen kanssa ovat vielä tämän päivän ohjelmassa. Tänään illemmalla saan myös tietää, pääsenkö opiskelemaan sitä kirjoittamisen opintokokonaisuutta, joka on ensisijainen toiveeni.Vapaan alku on siis sujunut varsin innostuneissa ja onnellisissa tunnelmissa. Lisäonnea toi se, että sain vieraakseni tärkeän ihmisen: "Kanadan-isäni" eli vaihto-oppilasajan isäni, jota en ollut tavannut yli 10 vuoteen (ja siitä vaihtarivuodestakin on jo parikymmentä vuotta aikaa, kääk).

Koska olin kanadalaisessa seurassa, koin arvatenkin tarvetta avautua sikäläisestä kirjallisuudesta. Kerroin, että Margaret Atwood, Alice Munro ja Carol Shields ovat varsin tunnettuja ja pidettyjä Suomessakin. Ja että monet kirjabloggarit ovat tänäkin kesänä lukeneet L. M. Montgomeryä ja ensi kesänä haluaisimme kokoontua Suomenlinnan sijasta kirjalliselle piknikille Prinssi Edwardin saarelle!

Vieraamme ei tunnustanut lukevansa ketään mainitsemistani kirjailijoista, mutta hän tiesi kyllä, että Prinssi Edwardin saari on oikea pyhiinvaelluskohde monelle ulkomaalaiselle lukijalle. Kanadalaiset ovat tästä kuulemma iloisia ja ylpeitä. Kun vastanaineet Kate ja William kävivät tänä kesänä Prinssi Edwardin saarella, monia ilahdutti, että se johtui juuri Anna-kirjoista, Kate halusi päästä Annan maisemiin.

Vinkki: tuonne maisemiin pääsee nykyisin kuulemma entistä helpommin. Aiemmin piti mennä lautalla, ja jotkut Montgomery-fanit jäivät mantereen puolelle ruikuttamaan. Nyt Prinssi Edwardin saarelle on silta.

Nyt ei siis tarvita kuin sponsori, ja pääsemme järjestelemään kirjapiknikkiä Montgomeryn hengessä!

Matkan suunnitelun voi aloittaa vaikkapa täältä. Collections Canada -sivustolla on vaikka mitä kulturellia ja historiallista tietoa Kanadasta, mutta myös erillinen kirjallisuusosio. Sieltä löytyy mm. kirjallisia karttoja, virtuaalisia näyttelyjä ja linkkejä eri kirjailijoiden elämäkertoihin, kirjallisten maisemien kuvauksiakin. Hyvää matkaa!

11 kommenttia:

 1. Tuolla piknikillä haluaisin ehdottomasti olla mukana. ;) Ja nyt saarelle pääsisi vielä siltaa pitkin. Jokunen aika sitten tutkin Amazonista, että millaista Prinssi Edwardin saarta koskevaa kirjallisuutta siellä on tarjolla. En kuitenkaan vielä tilannut mitään.

  Sinun pinostasi silmiini hyppäsi kaikkein voimakkaimmin tuo Astrid Lindgren - elämän kuvat-kirja. Jos sitä on vielä saatavilla, taidan tilata joululahjaksi (hyvä ajatella joulua jo elokuussa...).

  Sinun syyssuunnitelmasi kuulostavat kaiken kaikkiaan ihanilta ja inspiroivilta.

  VastaaPoista
 2. Mahtaisikohan koko kirjablogiryhmä voida majoittua kanadalaissen ystäväni, hyvin kaukaisen sukulaiseni pihalle ja taloon...

  Mirkka Rekolan kootut runot, jos sinulla on, elämäsi kääntyy nurin - taiteellisesti. Etsin kirjaa kauan ja sitten hurmaava harjukaupungin kirjailijamme löysi sen minulle. Rekola vie minua joka päivä, usko pois!


  Hesarissa oli jokin aika sitten juttu siitäm miten huimaavan upeaa Rekolan runous on, mutta sen verran haasteellista, että ei ihan jokaiselle aukene. Monet valitsevat mieluusti helpompaa. Minä rakastan haasteita ja Södergran, Onerva ja Rekola ovat nyt alati tässä - liki. Ja emmehän teitenkään unohda Katri Valaa. Anna nyt vain Mirkka Rekolalle aikaani muita enemmän. Ja hän on sen väärti.

  Mahtavia suunnitelmia ja toivon niille toteutusta!

  VastaaPoista
 3. Syyssuunnitelmasi kuulostavat ihanilta Jenni :) Runoja ja kynttilänvaloa.. Oih. <3

  Minuakin kiinnostaisi tuo Lindgren ja tietysti myös Muumit.

  VastaaPoista
 4. Mainio syksy selvästikin tulossa! Minä rakastan tällä hetkellä elämääni kuuluvia vähän samoja, pieniä asioita: novelleja aamukahvin seurana sekä äänikirjoja metsäisillä kävelylenkeillä.

  Hienoja kirjojakin olet varannut. Tove Janssonin ja Astrid Lindgrenin seurassa vierähtäisi varmasti helposti ja mukavasti puoli vuotta, vaikkei mitään muuta tai mihinkään muuhun liittyvää kirjallisuutta saisikaan lukea!

  Toivottavasti saat unelmiesi kirjoituskoulutuspaikan. Minäkin olen lukenut muuten vähän taidehistoriaa avoimessa yliopistossa. :)

  VastaaPoista
 5. Voi kuinka kiehtova syksy. Haluaisin vaihtaa vastaukseni arvonnassasi, sillä hankkisin myös tuon Sirke Happosen teoksen, mikäli voitan. :)

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa harvinaisen ihanilta suunnitelmilta <3

  Katjalle: muistelen nähneeni tuota Astrid Lindgren -kirjaa ainakin (Hämeenlinnan) Kirjapörssissä pari viikkoa sitten.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommenteista kaikille! Matkaseuraa ja majoitustakin on siis tarjolla. :D

  Mirkka Rekolan runous kiinnostaa minua kovasti, sillä niin moni on kehunut häntä. Yritän tarttua ko. runokirjaan piakkoin. Juuri nyt olo tuntuu sen verran pöllähtäneeltä, etten kyllä osaa tarttua oikein mihinkään, mutta eiköhän se päivä- ja viikkorytmi tästä löydy...

  Tuo on hyvä havainto, että Janssonin ja Lindgrenin seurassa menisi puoli vuotta mitään muuta lukematta. Yritänkin tasapainoilla sen kanssa, miten lukea. Yleensä ahmin kirjoja ja nyt jos koska siihen olisi mahdollisuus. Kuitenkin nyt olisi myös mahdollista lukea vähemmän mutta ajatuksella... Katsotaan, miten käy.

  VastaaPoista
 8. Voi, miten ihanalta tuo kaikki kuulostaa: lukea kynttilän valossa ja erityisesti keskellä päivää! Ihanaa, nauti nyt ja heitä villiintyneen Vilijonkan lailla listat taivaan tuuliin.

  Tiedätkö, minulla kävi uskomaton tuuri muutama vuosi sitten tuon Happosen Tove-kirjan kanssa. Löysin sen poistokorista Kirjatorilta aivan käsittämättömän edullisesti. Aivan kokonaan en ole kirjaa lukenut, vielä, mutta osia kylläkin aina sen mukaan, mistä olen tietoa tarvinnut. Ihana kirja!

  Samoin löysin jostakin ale-myynnistä Lindgrenin kirjan, jonka luin silloin hetimmiten. Kirja on nopealukuinen ja aivan ihana! Siinä on paljon kuvamateriaalia ja mieleeni jäi kaunis rakkaustarina Lidgrenin vanhemmista.

  Odotan siis innolla postauksiasi näistä :D

  Ja ah, pääsisipä tuonne Prinssi Edwardin saarelle tosiaan - se se olisi jotakin!

  VastaaPoista
 9. Matka Prinssi Edwardin saarelle olisi uskomaton juttu. Jotenkin toteutunut uni.
  Hienoa että sulla on tämä vapaa nyt syksyllä, minusta nyt olisi ankeaa palata vapaan jälkeen töihin! Sen sijaan ei tarvitse stressata siitä, että täytyy herätä yhä kylmeneviin ja pimeneviin aamuihin ja vääntäytyä ylös ja ulos kodin lämmöstä, vaan voit toteuttaa lempiharrastustasi sitten kun olen herännyt omaan tahtiisi.
  Kuvitetut lorut kuulostavat ihanilta!

  VastaaPoista
 10. Oi miten ihanan ihania suunnitelmia! Joogaa ja Aleksis Kiveä metsäretkillä! Ja kynttilänvalo-aamiaisia! Ja kirjallisia retkiä! <3 Olen sanaton...

  VastaaPoista
 11. Valkoinen Kirahvi, kiva kuulla että Astrid Lindgrenin elämäkerta on noib vetoava. Vaikka eihän se muuta voi olla, kun ajattelee sen aihetta. ;) Luulen, että luen sen ensimmäisenä noista kuvassa näkyvistä kirjoista. Jospa voisi keskittyä vaikka kuviin, kun tekstiin keskittyminen tuntuu ainakin toistaiseksi aika hankalalta, olo on levoton tämän uuden vapauden kanssa. Luulin muuten jo vastanneeni sinulle, mutta en - se siitä keskittymisestä. :D

  Saila, olet ihan oikeassa. Aluksi musta tuntui, ettei syksy/talvi ole hyvää aikaa vapaudelle, mutta onhan se, ihan parasta. Silloin voi harrastaa ja opiskella helmommin ja kesä nyt on ihana muutenkin. Lisäksio ajatus talvesta, jolloin saa elää ihan omien voimavarojensa mukaan eikä raahatua pimeässä töihin puolikoomaisena, on todella helpottava.

  Reeta Karoliina, joo muuten hyvä, mutta todellisuus on jo hieman romuttanut haaveitani. Ensimmäiselä metsäkävelyllä en saanut Kiveä kuulumaan mp3-soittimesta - ei se mitään, sieltä kuului sitten Muumipeikkp ja pyrstötähti <3 - ja äsken en saanut koko soitinta toimimaan. Ehkä se hajosi juuri nyt? No, tarkoituksensa ehkä silläkin: on hyvä kuunnelöla myös pelkkiä luonnon omia ääniä.

  VastaaPoista