lauantai 6. elokuuta 2011

Syyskirjoja?

Apua, auttakaa bloggaria pulassa!

Tarkoituksenani oli julkaista syyskirjat-välilehti tänä viikonloppuna, mutta syksyisiä kirjoja tuntuu olevan huomattavasti hankalampi löytää kuin kevät- tai kesäkirjoja. Tai sitten se johtuu siitä, että kevät ja kesä ovat niitä vuodenaikoja, jotka pakahduttavat ja riemastuttavat minua. Syksykin menisi, ellei sen jälkeen tulisi se eräs pimeä ja kylmä, väsyttävä vuodenaika.

Toistaiseksi syyslistallani ovat Tove Janssonin Muumilaakson marraskuu, tietenkin, sekä uunituore kotimainen romaani, Helmi Kekkosen Valinta. Se tapahtuu osin lokakuussa ja on joka tapauksessa syksyisen apea ja melankolinen, rauhallinen, melkeinpä pysähtynyt.

Tietokirjoista olen valinnut tulevaan (en suostu sanomaan, että olevaan!) vuodenaikaan sopivaksi Sirpa Kivilaakson mielenkiintoisen väitöskirjan Lumometsän syli. Anni Swanin satusymbolismi 1896-1923, koska metsässä ja etenkin syysmetsässä on jotain satumaista. Lisäksi tuo kirja on hyvin suositeltava muutenkin, saattapa jopa olla, että olen lisännyt sen jo jollekin vuodenaikalistalle. ;)

Syksyistä lyriikkaa tarjoaa arvatenkin suosikkini Risto Rasa, jonka kokoelma Kulkurivarpunen alkaakin runolla Ilta illalta metsä pimenee:

Ilta illalta 
metsä pimenee.
Varresta irti
kiertää muurahainen
raa'an puolukan
lampuksi kekoon.

Myös uudessa haiku(!)löydössäni, Riitta Rossilahden teoksessa Vihreä viittani, on vuodenaikarunoja - tai siis -haikuja. Marjis taas arveli juuri blogissaan, että Susan Fletcherin Noidan rippi on syyskirja.

Mutta mitä muuta? Kirjan ei ole siis pakko tapahtua syksyllä, mutta siinä pitää olla jotain syksyistä, mitä se ikinä onkaan.

Olen luullakseni vähän huonosti koneen ääressä tänä viikonloppuna, mutta palailen esim. vastailemaan eilisiin kommentteihin viimeistään huomenna. Nyt en malta, onhan vielä kesä. Sitä paitsi kukkapenkit odottavat kitkijää, painun siis pihalle!

15 kommenttia:

 1. Per Pettersonin Hevosvarkaat on minusta jotenkin syksyinen. Osa tapahtumista sijoittuu syksyyn ja muutenkin tunnelma on "syksyinen";)

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Meinasin ehdottaa Gallayn Tyrskyjä, mutta siinä taitaakin olla kevätmyrskyt menossa.

  VastaaPoista
 4. Hannu Mäkelän "Syksy Venetsiassa". Ainakin nimeltään on syksyinen, ssisällöstä en enää kovin paljon muista.

  VastaaPoista
 5. Louisa May Alcottin kirja Pikku miehiä sijoittuu syksyyn, mutta en tiedä, että sopiiko se varsinaisesti syksykirjaksi.

  VastaaPoista
 6. Katja Kaukosen upea Odelma sopii mielestäni tunnelmaltaan parhaiten syksyyn.

  Ja hyllystäni löytyi Rosamunde Pilcherin Syyskuu (WSOY, 1992). En ole sitä itse vielä lukenut, mutta takakannen mukaan tarina sijoittuu syksyiseen Skotlantiin, ja tiedän että Pilcher kirjoittaa semmoisia kunnon vanhan ajan brittiläisiä lukuromaaneja. Voisinkin itse lukea tuon nyt syksyllä, katsoa onko siitä mihinkään ja tuoda sen blogiini.

  VastaaPoista
 7. Selailin omia kirjahyllyjä ja onnistuin löytämään kaksi syksyistä kirjaa: Annikki Sankarin Syyskuussa ja Henning Mankellin Ennen routaa. Tosin Mankellin kirjan ajankohta on elokuuta, mutta ainakin mielikuvissani myöhäistä elokuuta.

  VastaaPoista
 8. Oi, syksy on minun suosikkivuodenaikani. Mutta kun aloin miettiä syyskirjoja, löysinkin niitä kovin vähän. Moni kirja kattaa niin monta vuodenaikaa, ettei niitä voi nimetä jonkun ajan kirjaksi, vaikka jostain syystä esimerkiksi Anna-kirjat sekä John Irvingin Oman elämänsä sankari ovat minulle syksyisten tunnelmien teoksia.

  Per Pettersonin Kirottu ajan katoava virta velloo marraskuussa, juuri lainaamani Johan Bargumin kirja on nimetty Syyskesäksi (onko se sitten tunnelmaltaan enemmän syys- vai kesäkirja, en vielä tiedä). Diane Setterfieldin muutaman vuoden takainen kirjallinen romaani Kolmastoista kertomus sijoittuu marraskuuhun (ja englantilainen marraskuu on syksykuu, jos mikä).

  Monet koululaisromaanit ovat syksykirjoja, kuten Mary Marckin kirjat.

  VastaaPoista
 9. Minäkin rakastan syksyä, mutta samasta syystä kuin sinä Jenni, haluan kesän vielä jatkuvan (ei kiitos talvea vielä pitkään aikaan, vastahan se oli!).

  Syksykirjoja ei tosiaan tule mieleen yhtä helposti kuin kevät/kesäkirjoja, mutta aiemmin mainittujen lisäksi tulee mieleen Riitta Jalosen todistaja Brigitin talossa, jossa kuvataan paljon syksyä vaikka muitakin vuodenaikoja eletään, ja joka on tunnelmaltaan jotenkin syksyinen, sellainen haikea ja sumuinen (sijoittuu osittain Irlantiin).

  VastaaPoista
 10. Olikohan se juuri tuo Sinisen linnan kirjaston Maria, kun suositteli minulle Bargumin Syyskesä-teosta keväällä. Ajattelin lukea sen nyt syksyllä, on jo kirjastosta varattu.

  VastaaPoista
 11. Upea määrä mielenkiintoisia vinkkejä, kiitos kaikille! :) :) Googlailen huomenna näitä kirjoja (moni vinkkinne on minulle ennestään tuntematon, kiinnostavaa sekin!) ja koostan iltaan mennessä syyskirjalistan.

  VastaaPoista
 12. Ei niitä juuri lainkaan hyllystä pistänyt silmään, paitsi se Muumilaakson marraskuu...joissain mennään useampi vuodenaika, ja joidenkin tapahtumat saattavat sijoittua syksyyn mutta ei niin vahvasti että se tulisi mieleen...

  Vähän miettimällä tuli mieleen pari Christien dekkaria, ainakin Kurpitsajuhla ja Kuolema ilmoittaa lehdessä ovat syyskirjoja. Niin, ja Huovisen Hamsterit!

  Noin muuten minusta Maarit Verrosen kirjat ovat järjestään aika syksyisiä, riippumatta mihin vuodenaikaan sijoittuvat...

  VastaaPoista
 13. hdcanisin kommentista tuli mieleen vielä yksi Agatha Christien syksydekkari, Kohtalokas viikonloppu (tuli televisiostakin juuri viime sunnuntaina ja filmatisoinnissakin oli upea ruska! :).

  Ja dekkari-/ jännäriosastolta löytyy pari muutakin; Karin Fossumin Marraskuun neljännen vastainen yö, olen lukenut sen joskus ja se oli muistaakseni hyvä, sekä Petra Hammesfahrin Syysuhri, tämänkin olen lukenut mutta en muista siitä mitään.

  VastaaPoista
 14. Ehkä vähän random ehdotus, mutta Eero Alénin Linkolan soutajan päiväkirjassa on hyvin syksyinen meininki: Alén pestautuu ekofilosofikalastajan apulaiseksi ja soutaa näpit jäässä järvellä kalansaaliin toivossa.

  VastaaPoista
 15. Suurkiitokset kaikille! Syyskirjojen lista on nyt livessä, teidän avullanne se valmistui varsin näppärästi.:) Yritän olla omatoimisempi talvikirjojen kanssa, niitä onkin jo muutama mielessä.

  Jätin pois pari ehdotustanne, koska ne olivat jo kevät- tai kesäkirjalistoillani (vuodenaikakirjojen luokittelu ei ole siis aivan ehdotonta!).

  VastaaPoista