Kesäkirjoja

Häntä pystyyn ja kohti kirjaseikkailuja!

K-blogin ehdotukset kesälukemisiksi. Kommentoi valintoja tai kerro oma kesäkirjavinkkisi!


Puutarhatarinakirjat
- Karel Capek: Puutarhurin vuosi

- Mari Mörö: Vapaasti versoo
"Alkukesän kasvuvoimasta saa ihminenkin osansa. Se tarttuu niin, että vaikka ei tekisi mitään, kaikki kaartuu eteenpäin. Ajalla on äkkiä suunta, jos se jossain vaiheessa talvikauden aikana pääsi hämärtymään."


Romaanit ja omaelämäkerralliset kertomukset
- James Herriotin kirjat

- Johan Bargum: Syyskesä

- Leena Krohn: Mitä puut tekevät elokuussa

- Eeva Kilpi: Naisen päiväkirja
"Yöllä: Minä olen kasvi. Tämä maisema on ottanut minut. Olen noiduttu. Ellen kasva täällä uuteen kesään joka vuosi, kuolen. Ellen tule tänne kasvamaan. Ellen tähän aikaan päästä sieluani oraalle ruohon mukana, samaan rytmiin."

- Timo K. Mukka: Näin hetki sitten ketun
"Jokainen kesä lähestyy syli avoimena, jokainen syleily on taivas kun sitä katsoo."

- Henry David Thoreau: Walden, elämää metsässä (suositellaan luettavaksi erityisesti luonnonläheisessä paikassa)
"- - istuskelin auringossa mökkini ovensuussa päivännoususta puolillepäivin haaveksien mäntyjen, hikkorien ja sumakkien keskellä rikkumattomassa hiljaisuudessa, lintujen laulaessa ympärilläni tai pujahdellessa ääneti talon lävitse. - - Kasvoin noiden rupeamien aikana kuin maissi öisin, ja ne olivat parempaa ajanvietettä kuin mikään käsillä tehty työ."

- Kotimaiset klassikot, esim. Joel Lehtosen Putkinotko ja Aino Kallaksen Sudenmorsian


Runot

- Kaikki runous kuuluu kesään! Esim. Katri Vala: Kootut runot
Vihreäharsoinen haltiatar sanoi:
"Kauneinta on suo.

Sitä ei voi selittää.
Liukukaa kerran veneessä
mustaa suojokea,
kun taivas on himmeän sininen,
ja kuu paistaa,
ja suosta nousee usvaa
ja väkevän pursun lemua!"
(Runosta Haltiattaret)


Kirjat, joissa on kuuma

- Claudie Gallay: Rakkaus on saari
"Pinnassa ui kala. Laivan ja rannan välissä, oksien seassa on kuoleva monni. Tänä kesänä kaikki kärsii janoa, taivaskin, myös joki vaatii osansa."

- Albert Camus: Sivullinen
"Silloin kaikki alkoi huojua. Meri päästi sakean ja tulikuuman henkäyksen. Tuntui kuin koko taivaan avaruus olisi auennut satamaan tulta. Koko olemukseni jännittyi, ja käteni kouristi revolveria."


Kirjat, joissa on meri

- Pirkko Saisio: Lokikirja

- Helen Moster: Hylky
"Meri raivoaa, ja silti kaljuuna pysyy pystyssä. Kukaan ei anna periksi, ei luonto eikä laiva. Ja silti, tai juuri sen takia, kaikki on harmoniassa."

- Göran Schildtin matkakertomukset
"Ainoa epävarma kohta oli kysymys, miten pystyttäisiin Monan kanssa kahden purjehtimaan Daphnella Pohjanmeren poikki. Olihan tosin tullut purjehdituksi aika paljonkin siitä lähtien kun mentiin naimisiin, mutta nyt ei ollutkaan kysymys saaristossa luovailusta, suojaisa satama käden ulottuvilla, vaan matkasta paljonkin tylymmillä, epävieraanvaraisemmilla vesillä." (Kirjasta Toivematka)

- Claudie Gallay: Tyrskyt
"Kaksi isoa lokkia lensi veneiden eteen kirkumaa kaula pitkänä, siivet levällään, koko ruumis taivasta kohti kurkottaen. Äkkiä me vaikenivat. Pilvipeite paksuuntui entisestään, taivas kävi aivan tummaksi, vaikka ei ollut yö.
Tämä oli jotain muuta.
Uhka.
Juuri se oli saanut linnut vaikenemaan."

- Venny Soldan-Brofeldt: Merimajamme ja me
"Täällä on ihan erillään kaikesta - ja iankaikkisuus alkaa taivaan sinessä päittemme yllä. Hiljainen saari on meitä odottanut - pitkän talven, muuttumatta - ja me joudumme heti saaremme lumoihin."

Tove Janssonin kirjat, joissa on meri
- Muumipappa ja meri
"- Tuolla on meidän kotimme, toisti äiti. Se on isän saari. Isä pitää meistä huolta. Me muutamme sinne ja asumme siellä niin kauan kuin elämää riittää. Me alamme kaiken alusta.
- Minä olen aina luullut tuota kärpäsen liaksi, sanoi pikku Myy.
Äiti laskeutui jälleen lattialle. - Joskus tarvitaan aikaa, hän sanoi. Toisinaan kestää mahdottoman kauan, ennen kuin valkenee."

- Kesäkirja
"Hänen mielensä ja äkilliset toiveensa lensivät kuin meren tuuli yli veden, milloin sinne milloin tänne, ja hän eli herkeämättä levollisessa jännityksessä. Meri on aina alttiina epätavallisille tapahtumille, jokin joutuu tuuliajolle, mikä milloinkin, tai ajaa karille, tai kaadetaan öiseen aikaan ja tuulen kääntyessä mereen. Pitää olla tietoja, mielikuvitusta ja pettämätöntä valppautta. Ja vainua, sanalla sanoen. Suuret asiat tapahtuvat aina jossain kaukana, ja monta kertaa kaikessa on vain ajasta kysymys."

- Haru, eräs saari
"Luoto on kooltaan noin 6-7000 neliömetriä, muodoltaan kuin atolli jonka keskellä on laguuni ja ympärillä kalliota; laskuveden aikana laguunista tulee järvi.
Aikoinaan hylkeet kuulemma leikkivät laguunissa, kunnes tulivat järkiinsä ja muuttivat kauemmas.
- - Me ajattelimme että jos mökki rakennetaan sen pitäisi sijaita aika korkealla kalliolla mutta ei huipulla, - - "