perjantai 12. elokuuta 2011

Vapautumisarpajaiset!


Aamupäivisin kirjoitan,  
iltapäivisin teen runoja  
iltaisin katson tielle, juon viiniä ja tanssin.
(alku Eeva Kilven runosta)Eli K niin niin kuin kirjakauppalahjakorttiarpajaiset, mutta se olisi ollut hieman liian pitkä postauksen nimi.

Tänään on sellainen päivä, että on syytä pistää pystyyn arpajaiset tässäkin kirjablogissa, ensimmäistä kertaa. Jään parin tunnin kuluttua puoleksi vuodeksi vuorotteluvapaalle ja ajattelin viettää seuraavat kuusi kuukautta yllä olevan runon mukaisesti, kirjoista ja elämästä nauttien. Arvatkaa, olenko onnellinen!

Tämä lukemiselle, kirjoittamiselle ja harrastuksille omistettu puolivuotiskausi on pitkäaikainen haaveeni ja tuntuu melko epätodelliselta, että se on nyt käsillä. Vuorotteluvapaa on myös se syy, miksi kyselin taannoin kokemuksia luovan kirjoittamisen kursseista. Olen nyt kurssini valinnut, mutta en vielä tiedä, pääsenkö mukaan, koska ilmoittautuminen on vasta ensi viikolla. Kerron sitten, miten kävi, ja mitä kaikkea muuta kirjoihin ja kirjoittamiseen liittyvää aion puuhata tänä syksynä.

Myös vapautumisarpajaiset liittyvät kirjoihin ja kirjoittamiseen. Arvon yhden 30 euron lahjakortin Adlibriksen verkkokirjakauppaan niiden kesken, jotka vastaavat tämän postauksen kommenttiosiossa vähintään toiseen seuraavista kysymyksistä:


a) Minkä kirjan tai mitä kirjoja hankkisit, jos saisit 30 euron lahjakortin?

b) Miten harrastaisit lukemista tai kirjoittamista, jos sinulla olisi siihen puoli vuotta aikaa vapaasti käytettävissäsi?


Arpajaisten idea on siis vaihtaa kirja-, lukemis- ja kirjoittamisvinkkejä. Toivon, että vastauksista on iloa paitsi itselleni myös muille (vastaukset saa siis mielellään perustella). Pidätän itselläni oikeuden hyödyntää vinkkejä kirjallisissa harrastuksissani sekä myös oikeuden olla hyödyntämättä niitä – en aio lukea James Joycen Odysseusta vieläkään loppuun, vaikka kuinka yllytettäisiin.

Arvonta-aikaa on keskiviikkoiltaan 17.8. klo 21.30 asti. Arvontaan voivat osallistua kaikki, jotka vastaavat edes toiseen kysymyksistä ja ilmoittavat nimensä/nimimerkkinsä. Kaikilla on näissä arpajaisissa yksi arpa. Onnea matkaan!

***
Ilmoitan arvonnan tuloksen ensi tilassa arvonnan päätyttyä, joka tapauksessa ensi viikon aikana. Tänään on suuri päivä muutenkin, sillä saan tänään vajaan viikon ajaksi vieraakseni ulkomaisen ystävän, jota en ole tavannut kymmeneen vuoteen. En ole varmaan siis lähipäivinä kauheasti koneella, mutta sen jälkeen taas – sattuneesta syystä ehkä entistäkin enemmän. Tai saa nähdä, kaikki on vielä kutkuttavasti auki.

51 kommenttia:

 1. En ikinä voita mitään, mutta tämä on niin ihana ajatus, että pitää yrittää :-)

  Hankkisin Anni Sinnemäen Aleksis Kiven katu -kokoelman ja jonkin hyvän dekkarin pimeiden syysiltojen iloksi.

  Jos saisin puoli vuotta aikaa lukemiseen ja kirjoittamiseen, kirjoittaisin ylös isovanhempieni kertomia tarinoita ja asioita sekä niiden herättämiä ajatuksia. Kirjoittaisin myös enemmän päiväkirjaa, jota pidän lapselleni - siihen jää arjen keskellä ihan liian vähän aikaa.

  VastaaPoista
 2. Onnea onnea vuorotteluvapaasta!

  Lahjakortilla ostaisin jotakin viime kevään uutuuksista; Mankellin 'Isidorin tarina' tai Susan Flectherin 'Noidan rippi'.

  Jos olisi puoli vuotta aikaa, niin pyrkisin noudattamaan säännöllistä päivärytmiä. Ottamaan kirjoittamisesta ja lukemisesta vähän työhenkistä otetta. Esim. 3h kirjoittamista ja 3h lukemista (joka liittyy kirjoitukseen; taustatyötä ym.). Esim. ihailemani Stephen King noudattaa säännöllistä rytmiä tähän tyyliin.
  En jäisi odottelemaan mitään "luovuuden puuskaa", koska homma ei toimi niin. 'Kirjoittaminen on persetyötä. Istu ja kirjoita', sanoi eräs kirjoittamisen opettajani ja tyrmäsi inspiraation odottelut :D

  VastaaPoista
 3. Tuleva puolivuotisesi kuulostaa IHANALTA! Onneksi minullakin alkaa tänään iltapäivällä kahden viikon loma, muuten ehkä ns. hajoilisin tällä puolella ruutua:)

  Ostan todella vähän kirjoja, yleensä hankin vain ne hyväksi todetut ja kerran luetut. Lahjakortilla kuitenkin hankkisin Muumi-kirjoja, niitä joita en ole vielä lukenut. Marraskuun ja Taikatalven.

  Oman puolivuotisen käyttäisin varmasti osittain lukemiseenkin. Kirjoittaminen ei ole minun juttuni kuin ihan kalenteri-, päiväkirja- ja kirjepainotteisesti. Ehkä panostaisin osaksi niihin, mutta varmasti osansa saisi myös muut harrastukset kuten liikunta ja skräppäys. Kirjojen suhteen saattaisin haastaa itseni lukemaan niitä klassikoita, jotka olen aina uskonut jättäväni lukematta.

  VastaaPoista
 4. Onnittelut vuorotteluvapaasta. Kuulostaa aivan ihanalta ja vapaana kirjoittajana oleminen (!) on ehdottomasti minunkin haaveeni. Vastaan siis ensimmäiseksi kysymyseen b: Jos saisin mahdollisuuden lukemisen tai kirjoittamisen harrastamiseen puoleksi vuodeksi, niin pyrkisin luovan kirjoittamisen kurssille ja koettaisin saada jotain puolivalmista aikaan monista niistä aluista, joita kuvitteellinen pöytälaatikkoni pursuaa. Haluaisin oppia nimenomaan kaunokirjallista ilmaisua.

  A-kysymykseen vastaan, että ostaisin sellaisia kirjoja, joiden lukemisesta olen jo kauan haaveillut. Huomasin, että jos (ja kun) kelpuuttaisin pokkariversiot, niin saisin kolmellakympillä "Sort Stories of Lucy Maud Montgomeryn", Gallayn "Tyrskyt" sekä vielä Joel Haahtelan Katoamispisteen (joka julkaistaan pokkarina vasta marraskuussa). Paljon hyvää lukemista!

  VastaaPoista
 5. Kuulostaapa puolen vuoden vapaa ihanalta, onnea sinulle!:)

  Jos minulla olisi puoli vuotta aikaa vapaasti käytettävissäni, lukisin ihan hirveän kasan kirjoja, monta klassikkoa joita en muuten jaksa aloittaa ja kävisin varmasti myös jonkun kirjallisuuskurssin. Pitäisin lukupiiritapaamisia ja katsoisin paljon kirjoihin perustuvia elokuvia. Kirjoittaisin ehkä myös jotakin omaa, siitä kun olen jo lapsesta haaveillut;)

  VastaaPoista
 6. Oi sinua onnellista! Nauti täysillä :-)

  A-kohtaan sanoisin, että kaivaisin Arto Salmisen kirjoja jos niitä vielä kirjakaupasta saa; näyttää siltä että joudun hankkimaan kaikki kaukolainoina, ja ne olisi mukava saada omaankin hyllyyn.

  Ajankaytön suhteen peesaan Morrea... Kirjoittaminen on kivaa mutta myös kovaa työtä. Yhtään pidempi ja harkitumpi teksti syntyy ainakin minulta vain jos pakotan itseni istumaan sen ääressä säännöllisesti.

  Kateudesta myrkynvihreänä, äkkiä itsekin vuorotteluvapaasta haaveillen...

  VastaaPoista
 7. Oi ihanaa, paljon onnea vapaasta!

  Olen jo jonkin aikaa kerännyt Adlibriksen ostoskoriin kirjoja, loppusumma on aika järkyttävä... Kolmelläkympillä saisin (ainakin melkein) Colm Toibinin Brooklynin ja Montgomeryn Selected Journals volume 1:n.

  Jos minulla olisi puoli vuotta luku- ja kirjoitusrauhaa, kirjoittaisin graduni valmiiksi! :)

  VastaaPoista
 8. Oi, ihana vapaus! Oikein mukavaa vuorotteluvapaata sinulle :--)

  30 eurolla ostaisin Kate Mortonin Paluu Rivertoniin. Olen himoinnut sitä kirjaa jo kauan! Haluaisin myös Nina Chakrabartin My Wonderful World of Fashion -värityskirjan (aivan oikein, värityskirjan!), mutta sitten menisi tuo summa jo yli ;--D

  Minulla periaatteessa on vielä tälläkin hetkellä meneillään melkein puolen vuoden jakso vapaata aikaa (kun oli vain keväällä kirjoitukset ja ei kesätöitä tai muutakaan töitä) ja olen huomannut, että lukemiseni on lisääntynyt esimerkiksi viime talveen verrattuna. Olen ehtinyt nauttia kirjoista täysin rinnoin! Sitä tekisin tulevaisuudessakin jos toinen puolen vuoden vapaa jakso tulisi.

  VastaaPoista
 9. Olen monta kertaa haaveillut, että olisipa kuukauden yhtäjaksoinen loma! Kun on säännöllisesti ilmestyvässä lehdessä, ei se ole mahdollista. Otan viikon tai joskus hulttiopäisesti pari peräkkäistä viikkoa omiin projekteihini, mutta sitten onkin jo vähän kaaosta setvittävänä.
  Käyttäisin kuusi kukautta varmasti samaan kuin nuo vapaaviikkoni: remppaisin talojani. Ai hiisi, ei kun kysyit lukemisesta tai kirjoittamisesta. No siis, yrittäisin saada aikaan normiartikkelia suuremman kirjaprojektin!
  Hui, lahjakortin käyttö... välillä näissä kirjablogeissa tulee vastaan sellaisia kirjoja joita tekisi mieli lukea, mutta en sitten jälkeenpäin muista, mitä ne olivat! Joku jäi mieleen, missä oli upea kansi, kummitusmainen, jossa oli kattokruunu... hmm.. lienee parasta, että joku muu voittaa lahjakortin kuin minä!

  VastaaPoista
 10. Hienoa! Nauti vapaasta.

  Itse käyttäisin puolen vuoden vapaan lukemisesta nauttimiseen. Osallistuisin kuvataidekursseille, joissa vanhoista kirjoista muokataan uutta, harrastaisin kirjansidontaa (väljästi ymmärrettynä lukeminen ja kirjoittaminen.. ääh.)

  Eli ostaisin Jason Thompsonin Kirjan uusi elämä: Tee kirjan kansista ja sivuista kauniita esineitä. http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9517967489

  VastaaPoista
 11. Onnea vapautumiselle :) Lähitulevaisuutesi kuulostaa mahtavalta! Ei meinaa mahtua minun ymmärrykseeni miltä tuntuisi olla puoli vuotta "joutilaana", poissa työelämästä ja muista velvollisuuksista :D (Omasta kotiäiti-ajasta ei ole hirveän kauaa, mutta yhdenlaista työtähän sekin on).

  Vastaan kysymykseen a: Luultavasti täydentäisin Stephenie Meyerin vampyyrisarjakokoelmaani ja ostaisin Houkutus-kuvitettu opas vampyyrisaagaan -teoksen. Tai sitten odottelisin Maaria Päivisen pian julkaistavaa uutukaista...

  VastaaPoista
 12. Jos voittaisin, tilaisin kasan koirakirjoja mm. Tuire Kaimion Koiran käyttäytyminen ja sitten Sinikka Piipon kasvikirjoja: Kasvien salaiset voimat, Luonnonyrtit tai ehkä koko Luonnon lääkeyrtit 1-4 kokoelman. Piipon kirjat ovat hurjan mielenkiintoisia ja niissä on aina ripaus magiaa. ;)

  6 kk lomalla sisustaisin uutta asuntoani, tekisin paljon käsitöitä, katsoisin leffoja ja nauttisin olostani. Ehkä keskittyisin myös opiskelemaan lisää digijärkkärini ihmeitä.

  VastaaPoista
 13. Onnea lisääntyvästä luku- ja kirjoitusajasta! :)

  Minä olen varmasti monen silmissä koko ajan lomalla: hoidan lapsia kotona. Jos saisin kuvitteellisen puolivuotisen vapaata niin, että lapset hoitaisi joku muu kuin minä, jossain muualla kuin meidän kotona, lukisin kaikkia niitä kirjoja, jotka ovat lukujonossa. Lukisin kaiket päivät ja nukkuisin päiväunia kun siltä tuntuisi. :)

  Kirjoittamiseni rajoittuu kirjeisiin, mutta ehkäpä niitä malttaisi kirjoittaa enemmän, kun olisi vapaampi velvollisuuksista.

  Lahjakortilla tilaisin Stephen Kingin syksyllä ilmestyvän uutuuden, Kuvun alla. Kaikki muut suomennetut teokset minulla kun jo on, niin haluan välttämättä tulevatkin. :)

  VastaaPoista
 14. Oi miten ihana tulevaisuus sinulla on! Onnittelut!

  a)Jos minä voittaisin, ostaisin:


  * Kirjan uusi elämä, Jason Thompson
  ja
  * Making Handmade Books, Alisa Golden

  Nämä maksaisivat jo vähän enemmän, mutta maksaisin mieluusti sen erotuksen :)

  b) Lukisin kaikki viime kevään ja tulevan syksyn uutuudet nautiskellen. Laittaisin varmaan riippumaton olohuoneeseen sisälle. Linnunlaululevy soimaan...

  VastaaPoista
 15. Olet onnekas!

  a) Ostaisin tietokirjoja. Nyt lukulistallani on Jukka Laajarinteen Leikkiminen kielletty! ja samaa "sarjaa" olevan ilmestyvän Tatu Hirvosen Varo, varo, varo! Irti ylisuojelevasta kasvatuksesta. Siispä hankkisin jommankumman tai molemmat. TAI yksi vaihtoehto olisi hankkia myös jokin kirjailijakirja, mutta yhtäkkiä en osaa nimetä tässä yhtään.

  b) Kirjoittaisin kurinalaisesti joka aamu muutaman tunnin ajan. Sitten lopun ajasta käyttäisin lukemiseen ja elämiseen. Tuo Eeva Kilven runon alku on kyllä aivan oivallinen ohjenuora! Oletpa hienon katkelman löytänyt! :-)

  Antoisaa vuorotteluvapaata! Kerrothan, miten menee?

  VastaaPoista
 16. Hyvää vuorotteluvapaan alkua!

  a) Lahjakortin käyttäisin johonkin mielenkiintoiseen sarjakuvaan, kuten Kiki, Montparnassen kuningatar tai afrikkalaisesta elämänmenosta kertovaan Aya-kirjaan. Tuollainen elämänkerrallinen/tarinan kertova sarjakuva olisi hieno lukea ja omistaa.

  b) Lukisin paljon kirjoja.. Minulla itseasiassa on paljon aikaa käytettävissä, olen kauniimmin sanottuna etsimässä töitä, suorempaan sanottuna työtön. Itselläni tämä vapaa-ajan lisäys on näkynyt niin, että olen alkanut nyt lukea enemmän kirjoja ja perustin kirjablogin. Aionkin hyödyntää postauksen kommentteja itsekin ;)

  VastaaPoista
 17. Oi, onnea vuorotteluvapaan johdosta!! Sinulla on varmasti aika ihana puolivuotinen sen myötä luvassa ja ote Eevan runosta kyllä sopii hyvin ohjeeksi, itse kullekin ;)

  Jos niin hassusti kävisi, että voittaisin, ostaisin itselleni varmaan paljon puhutun Tiikeriäidin taistelulaulun ja lapsille jonkun kivan ale-lastenkirjan :)

  VastaaPoista
 18. Onnea puolelle vuodelle - upeaa! :D

  Ja tämä vastaa, vaikkei koskaan voitakaan mitään:

  a) Täydentäisin parin kirjailijan tuotantoa (esim. Travenilta puuttuu yksi), mahdollisesti myös pari kotimaista klassikkoa tulisi heti mieleen!

  b) Puolen vuoden aikana lukisin niin paljon kuin mahdollista! Kirjoittaisin huolellisemmin ja enemmän kuin nyt eli jakaisin aikaa enemmän sille(kin). Antaisin myös itselleni luvan elää täysin oman vuorokausirytmini mukaan, joka on erilainen kuin ns. normiväestöllä...

  VastaaPoista
 19. Onnea puolivuotisesta, kuulostaa upealta!

  Minä hankkisin ehkä tylsästi jonkun opiskeluun liittyvän ihanan biologian kirjan. Tai sitten jonkun hurmaavan uutuuden, vaikka David Nicholsia tai jotain. Nam.

  Ja jos minulla olisi puoli vuotta aikaa lukea.. Minä lukisin pinoissa liian kauan pyörineet pois, uskaltaisin lainata Bestseller-lainoja kirjastosta ja vaikka mitä. Aijai. Ei voi edes tajuta sellaista ajatusta. Ja ehkä minä myös kirjoittaisin. Enemmän blogia, enemmän ajatuksia. Ehkä taas sitä päiväkirjaakin.

  VastaaPoista
 20. a) Mä ostaisin jotain klassikoita. Niitä on omassa hyllyssä liian vähän.
  b) Mä luulen, että en saisi lomalla tartuttua yhtään enempää kirjoittamiseen kuin nytkään. Blogin kanssa olisin ehkä eri tavalla aktiivinen. Lukemista tekisin samalla tavalla kuin nytkin: mahdollisimman paljon kaikkea erilaista.

  VastaaPoista
 21. Taitaisi nopeasti tulla runsauden pula adlibriksen sivuilla, mutta 30e:lla ostaisin varmaankin Anne B Ragden Berliininpoppeleiden jatko-osat (siis olettaen että ensimmäinen osa on hyvä) ja ehkäpä pokkarit Neil Gaimanilta ja Herbjörg Wassmolta.
  Minulla on paljon vapaata jo nyt (käytännössä olen puolet vuodesta vapaalla), joten en usko että puolen vuoden pituinen vapaa muuttaisi lukuharrastusta. Kirjoittaminen ei ole koskaan kuulunut haaveisiini.

  VastaaPoista
 22. Onnea vuorotteluvapaasta, kuulostaa aivan mahtavalta! <3 Minullakin on tavallaan sama haave, mutta koska en osaa kirjoittaa, haaveilen lähteväni puoleksi vuodeksi rinkka selässä ja kamera kaulassa maailmalle. :)

  Lahjakortilla ostaisin maailman hienoimman valokuvakirjan: Miina Savolaisen teoksen Maailman ihanin tyttö. Tosin se on niin hintava että joutuisin laittamaan vähän omaa rahaa lisäksi. :) Tai sitten ostaisin pari puuttuvaa Haahtelaa (Lumipäiväkirjan ja perhoskerääjän) ja sitten vielä David Nichollsin Sinä päivänä (jota en ole vielä lukenut, mutta uskon sen olevan ihan minun kirjani).

  VastaaPoista
 23. Oi, kuulostaa ihanalta vuorotteluvapaalta! Itse hankkisin Chimamanda Ngozi Adichien uusimman "Huominen on liian kaukana"-novellikokoelman. Tykkäsin kovasti molemmista aiemmista Adichien kirjoista.

  Jos taas saisin puolivuotta aikaa kirjallisuudelle lukisin kirjan päivässä ja nauttisin! Loman loputtua on ollut uskomattoman vaikeaa sopeutua, kun ei olekaan yhtä paljon aikaa lukea kuin lomalla... Kiitos mukavasta blogista!

  VastaaPoista
 24. Vuorotteluvapaan viettosuunnitelmat kuulostavat kyllä upeilta!

  Harkitsin perusteellisesti hankintaehdokastani, koska kirjoja pitää muutenkin kierrättää ahkerasti ettei huku niihin. Päädyin valitsemaan englanninkielisen äänikirjan, koska olen pitänyt kovasti äänikirjan kuuntelusta, vaikka kokemusta onkin vain parin äänikirjan verran. Englanniksi kuuntelu voisi olla mielenkiintoista, ymmärtäisinköhän yhtä hyvin kuin lukiessa? Helpohkon aloituksen voisi tarjota Jennifer Weiner, Fly Away Home löytyy Adlibriksestä äänikirjana. Äänikirjat ovat vähän hinnakkaampia kuin kirjat, ei ihme kun lukijallekin pitää maksaa korvauksia. Lahjakortti osuisi siis siihen mainiosti!

  Tässä ketjussa on kyllä pari upeaa vaihtoehtoakin: Selected Journal of L.M. Montgomery ja Maailman ihanin tyttö!

  Omalla puolivuotisvapaallani voisin harrastaa luovaa kirjoittamista viime kevään kurssin oppien mukaan, vaikkapa tekemällä yhden harjoituksen joka päivä Sata sivua -harjoituskirjasta.

  Lukemiseksi voisin ehkä valita vähän enemmän tiiliskiviä kuin nyt, koska tiiliskivet vaativat usein riittävästi keskittymisaikaa.

  VastaaPoista
 25. Oih, onnittelut vapaasta! :)

  Ostosvaihtoehtoja olisi kyllä, mutta sanotaanpa nyt vaikka Sarah Watersin Vieras kartanossa.

  Jos saisin puoli vuotta vapaata niin lukisin paljon kaikenlaista - myös niitä tiiliskiviä joihin ei nyt niin helposti tule tartuttua. Kirjoittamisesta en oikeastaan haaveile (no, ihan pikkuisen), mutta voisin mennä vaikka kielikurssille jollaisella käymistä vuorotyö nyt hankaloittaa. Venäjää, ehkäpä! :)

  VastaaPoista
 26. Hei, mulla on tänään monta syytä kiitellä sinua. Olit niin tajuttoman herttainen, ettei mitään rajaa. Tulin töistä taksilla (!!!) kotiin aivan järkyttävän vatsakivun takia kesken kivojen kirjailijoiden vierailun jne. Sitten kotona odotti paketti sinulta. <3 <3
  Oikeasti kiitos!
  Kuuden tunnin kipuilu-unien jälkeen tulin kurkkimaan blogeja ja löydän tämän kivan arvonnan. Onnea kirjoittamis- ja lukemisloman takia. Nyt päästään koko syksy kiertämään kaikki kissanristiäiset. ;)

  Meinasin sanoa aluksi, että ostaisin 30eurolla sähköisen e-kirjan, koska haluaisin sellaista kokeilla Kindlen kautta lukea, mutta Adlibris tarjoaa vain yhden e-kirjan ja en ole siitä erityisen kiinnostunut.
  Ostaisin varmaan sarjakuvia, sillä olen hurahtanut niihin täysin.

  Mie haluaisin lähteä meän mökille erakoitumaan hetkeksi ison kirjakasan kanssa. Minulla on myös suloinen kirjoituskone ja olisi kiva kokeilla kirjoittaa novelleita.. Oli synkkä ja myrskyinen yö...

  VastaaPoista
 27. Voi, miten ihanaa sinulla on varmasti edessäsi vuorottelun parissa! Pidin itse opintovapaata kirjallisuuden opiskelun parissa ja se oli mahtavaa aikaa.

  Kirjavalinta onkin aika kinkkinen kysymys. Voisin päätyä Tyrskyihin, sillä se sai juuri tänää uutta kutkuttelua osakseen kirjallisessa keskustelussa.

  Ja jos olisi puoli vuotta vuorottelu ja vapautta... saisinkohan lopulta kirjoitettua sen, mitä olen pitkään ajatellut. Vai olisinko vain. Ilman suunnitelmia ja aikatauluja.

  Lukuisaa ja kynäilevää vuorottelua sinulle! Jännityksellä jään odottelemaan arpajaisten päättymistä.

  VastaaPoista
 28. Kuulostaa todella ihanalta, oikein paljon onnea tästä hengähdystauosta! Minä olen aina elänyt aika epäsäännöllisesti, mutta siirryttyäni työelämään meillä on ollut lapsia, joten täysin vapaana ei sen jälkeen ole voinut olla. :)

  Tällä hetkellä työpäiväni koostuu kolmesta osasta: varsinainen (osa-aikainen) työ, käsikirjoituksen editointi ja bloggaaminen. Sitten pitääkin jo hakea lapset hoidosta.

  AdLibriksestä ostaisin varmaankin joitakin vanhoja teoksia, täydentäisin keräämiäni kokoelmia vaikkapa jonkun kirjailijan osalta tai etsisin lapsuusajan suosikkeja. Näitä on tietenkin uusia kirjoja myyvästä AdLibriksestä vaikeampi löytää, mutta uusien painosten metsästäminen olisi osa hauskuutta.

  Jos saisin puoli vuotta sellaista aikaa, ettei tarvitsisi huolehtia toimeentulosta ja/tai meillä ei olisikaan lapsia, jatkaisin blogin kirjoittamista entiseen malliin, ja lisäksi saattaisin nykyisen käsikirjoituksen valmiiksi ja kirjoittaisin vähintään ensimmäisen version toisesta. Samalla lukisin tietenkin - vähintään yhtä paljon kuin nytkin.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 29. Kuulostaa unelmapuolivuotiselta! :)

  Minä törsäisin lahjakorttini Haruki Murakamin kirjoihin. Olen jotenkin viime aikoina herännyt siihen traagiseen todellisuuteen, että kirjahyllyssäni on Murakamin kohdalla liikaa tilaa. Varsinkin kun kyseessä on yksi suosikkikirjailijoistani ja olen aina lainaamassa yhtä jos toista hänen teostaan (niitä muutamia mitä minulla sentään on!) ystäville/sukulaisille/puolitutuille. Ja Adlibriksen englanninkieliset Murakami-pokkarit liikkuvat oikein mukavissa hinnoissa, joten saisin 30 eurolla hyvällä tuurilla jopa 4-5 kirjaa!

  VastaaPoista
 30. OI onnea puolelle vuodelle eteenpäin. Minä ostaisin jonkun nukkekotikirjan tai käsityökirjan. Lukisin kaikki Agatha Chistien kirjat mitä en vielä ole lukenut. Kirjoittaminen liittyisi varmasti blogeihin.

  VastaaPoista
 31. Minäpä ostaisin lahjakortilla jonkun sellaisen uskomattoman kauniin taidekirjan, joita en ikinä raaski ostaa, kun en kerran mitään kuvataiteesta tiedä. Mutta ostaisin silti kerrankin yhden sellaisen ihan vain nautiskellakseni.

  Monilla täällä on hyvin kunnianhimoisia suunnitelmia kuinka käyttää puoli vuotta. Minä haluaisin lisätä, että muistathan sitten myös istuskella tarpeeksi kahviloissa keskellä päivää, kävellä hitaasti kirjaston käytävillä ja kahlata pimeinä syysiltoina lehtikasoissa! Toki kirjoittaminen vaatii kurinalaisuutta, mutta luovuus vaatii myös (ja ehkä ennen kaikkea?) lupaa ja aikaa laiskotella, nautiskella, helliä itseään ja tehdä hauskoja ja hyödyttömiä asioita!

  Jos et vielä tunne Julia Cameronin kirjaa "Tie luovuuteen", niin suosittelen sitä aivan ehdottomasti! Vähän pöhköstä nimestään huolimatta se on todellinen helmi ja täynnä viisautta ja hyviä ideoita!

  VastaaPoista
 32. Ai niin, vietin itse seitsemän vuotta sitten yhden marraskuun yksin mökillä keskellä metsää. Luin läpi kaikki Anna Ystävämme -kirjat ja kirjoitin. Lisäksi kävelin metsässä, saunoin ja kävin hyviä keskusteluja ukkini kanssa, joka kerran viikossa toi minulle kassillisen ruokaa.

  Edelleen se kuukausi on yksi elämäni voimakkaimpia kokemuksia. Se hiljaisuus, se rauha, se hitaus ja luonnon läheisyys...

  VastaaPoista
 33. Hienoa, että pääset puoleksi vuodeksi vapaalle! Tuntuu taatusti mahtavalta.

  Ja sitten kysymyksiin:
  a. Kolmellakympillä ostaisin täydennystä Keltaisen kirjaston pokkarisarjaani tai sitten jonkin upean ja hienon valokuva- tai taidekirjan, jollaista ei muuten raaski ostaa.

  b. Olen ollutkin puolen vuoden jaksoja ja pidempiäkin aikoja ns. vapaalla. Olen kuitenkin tuolloin ollut työttömänä eli se ei ole sama asia, koska silloin olen aina aktiivisesti hakenut töitä tai apurahoja tai sitten kirjoittanut tutkimusta eli tehnyt töitä.

  Jos saisin kokonaiset puoli vuotta vain kirjoittamiseen ja lukemiseen, niin yrittäisin työstää aina vain suunnitteluasteella olevaa romaania/novellikokoelmaa (koska se on vasta ideointiasteella, en tiedä, mitä siitä tulee/tulisi). Luovan kirjoittamisen kurssi olisikin siinä tapauksessa erittäin paikallaan.

  Lukisin ainakin paljon tyttökirjoja ja hengailisin kirjastoissa. Ja bloggaamista jatkaisin, totta kai. Ehkä kirjoittaisin myös suku- tai tietokirjaa (molemmat ovat tavallaan työn alla), mutta se tulee ihan liian lähelle omaa työtäni, joten ei ehkä olisi riittävän vapauttavaa. Ja minäkin hyvin mielelläni viettäisin osan tuosta puolesta vuodesta jossain rauhallisessa paikassa yksin, joko mökillä tai taiteilijaresidenssissä. Olen tehnyt omia tutkimuksia ja yhtä tietokirjaa täällä meillä päin yhdellä tutkimusasemalla ja nauttinut. Siellä olen ollut kurinalainen ja tuottelias, kun olen saanut keskittyä vain kirjoittamiseen ja ajattelemiseen sekä kävely- tai hiihtolenkkeihin. Yleensä olen ollut siellä viikon kerrallaan. Ymmärrän tosi hyvin Reeta Karoliinaa ja voimakasta marraskuista mökkikokemusta. Suosittelen vetäytymistä jonnekin, jos se vain suinkin on mahdollista.

  VastaaPoista
 34. Onnittelut vuorotteluvapaasta! Minullahan on aika vapaata tämä elo nykyään, mutta ei kuitenkaan niin vapaata kuin toivoisin. Aika paljon aikaa menee sellaiseen sälä-tyyppiseen kirjoittamiseen (lähinnä kritikkiin), josta kyllä tykkään, mutta joka ei ehkä kuitenkaan ole se "päämääräni" kirjoittamisen saralla. Eli jos saisin tuollaisen täysin velvollisuuksia vailla olevan puolivuotisen, kirjoittaisin pitkäjänteisemmin (en meinaa saada tähän sanotuksi että mitä -se kuulostaa niin mahtipontiselta! mutta siis fiktiota kuitenkin).

  En yleensä raaski ostaa normaalihintaista kaunokirjallisuutta, mutta lahjakortin voisin raaskia käyttää johonkin uudehkoon romaaniin. Luultavasti kuitenkin ostaisin Rani-Henrik Anderssonin ja Markku Henrikssonin kirjan Intiaanit – Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen historia. Aihe on aika kiinnostanut kovasti.

  Nautinnollista syksyä kirjojen ja kirjoittamisen parissa!

  VastaaPoista
 35. Vuorotteluvapaasi kuulostaa niin hyvältä, olet onnekas kuten varmaan tiedätkin! :)

  Koska ostan hyvin vähän kirjoja ja luen pääasiassa kirjaston kirjoja niin tiedän heti mitä hankkisin lahjakortilla: Elina Väyrynen, Kissan aktivointi ja Leena Krohn, Auringon lapsia. Nämä kirjat haluan omistaa!

  VastaaPoista
 36. Jos voittaisin, ostaisin Terry Pratchettin ja Iain M. Banksin pokkareita.

  Puolen vuoden vapaa kuluisi todennäköisesti kuin hujauksessa - kerrankin olisi aikaa uppoutua lukemaan hyllyyn jo kertyneet kirjat! Luen paljon, mutta divareista yms. tarttuu kirjoja mukaan vielä enemmän, etenkin scifiä.

  VastaaPoista
 37. A) Minkä kirjan tai mitä kirjoja hankkisit, jos saisit 30 euron lahjakortin?
  - AdLibriksen toivelistoilla olisi monta, joista valita, mutta kallistunen Collins Complete Works of Oscar Wilde, ja J. R. R. Tolkienin Silmarillion puoleen - sekä Tolkien että Wilde ovat jo pidempään kaivanneet täydennystä kirjahyllyni kokoelmiin näiden kahden teoksen osalta.

  B) Miten harrastaisit lukemista tai kirjoittamista, jos sinulla olisi siihen puoli vuotta aikaa vapaasti käytettävissäsi?
  - Puoli vuotta lukemiselle ja kirjoittamiselle viettäisin mieluiten, kuten ilmeisen moni täällä, rauhassa, luonnon helmassa, perinteisten arkisten askareiden ja pienten yksinkertaisten asioiden äärellä.


  'Mariem

  VastaaPoista
 38. Kanta-anonyymi saatiin kiskaistua kissapuolelta kirjallisuuden pariin! Päätin, että vastaan ensimmäiseen kysymykseen katsomalla, mitä Amazon-listassani on odottamassa seuraavaa tilausta:

  1) The Undiscovered Paul Robeson , An Artist's Journey, 1898-1939 (halvimmillaan näemmä $0.18!)
  2)The Thaw Generation: Coming of Age in the Post-Stalin Era ($2.25)
  3) San Sombrero: A Land of Carnivals, Cocktails and Coups (£0.01)
  4) Hunting Eichmann: Chasing Down the World's Most Notorious Nazi (£2.29)

  Ja postituskulut päälle. :D

  Kysymykseen b vastaan, että jatkaisin nykyiseen malliin. ;)

  Tervetuloa vapaiden kansalaisten etuoikeutettuun joukkoon, arvoisa Rouva Blogisti! :D

  VastaaPoista
 39. Oi oi onnea, onneksi olkoon vapauden alkamisesta! On varmasti ihanaa :)! Puoli vuotta on sitäpaitsi aika täydellisen kuuloinen pätkä. Voi että :).

  Odotan innolla, että saan lukea kirjoituskursseista, joille olet osallistunut ja muutenkin vapaastasi!

  Ja jos minulla olisi puoli vuotta itselleni.. Voi - kirjoittaisin uutta ajatustani eli Plan B:tä, lukisin lukisin lukisin. Pitäisin lukumaratoneja ja lukisin paljon ja yhteen pötköön.

  VastaaPoista
 40. A) Hankkisin Liisa Tuovisen Saanko olla totta? -kirjan tai Kira Poutasen Rakkautta on the rocks.

  B) Puolessa vuodessa lukisin ainakin Richard Adamsin Ruohometsän kansan, Lisa Seen Salaisen viuhkan, paljon Joanne Harrisia sekä uudelleenlukisin kaikki omistamani Tove Janssonit, Joni Pyysalon runot ja Antonella Gambotton Pimennyksen eli Itsemurhamuistelmat. Tämän lisäksi puolen vuoden aikana kävisin puoli lukuvuotta Viita-akatemiaa tehden kotona kirjoitustehtäviä ja käyden muutamassa viikonlopputapaamisessa lukemassa ja keskustelemassa teksteistä. Näiden lisäksi päivittäisin LibraryThingiä uusilla kirjoilla ja arvosteluilla, kiertelisin kirpputoreja ja antikvariaatteja sekä kirjoittaisin novelleja ja blogia.

  VastaaPoista
 41. Kirjoittaminen minun olisi pakko tehdä aikataulun mukaan, muuten siitä ei tulisi yhtään mitään.

  Lukemisen kanssa tekisin niin, että luen ensin vaikka kuukauden verran ihan vapaamuotoisesti, milloin huvittaa ja mitä huvittaa. Sitten lukisin toisen kuukauden suunnitelmallisesti ja aikatauluttaen, ja loput neljä kuukautta jatkaisin sen mukaan, kumpi tapa tuntuikaan paremmalta.

  Loppujen lopuksi puoli vuotta on sen verran lyhyt aika, että suunnitelmallisuus voisi olla hyväksi. Omalla kohdallani tulokset toisivat mukanaan tyytyväisyyttä.

  VastaaPoista
 42. Ensimmäiseen vastaan, että yrittäisin saada Woolfin Mrs. Dallowayn sidottuna, sillä pokkarini on luettu hajalle. Toinen vaihtoehto olisi ostaa joku taidekirja.

  Toiseen vastaan, että eristäytyisin mahdolllsimman rankasti kirjoittaakseni romaanin novellistani, joka on jo nyt paisunut 17 sivuun. Olen häiriöherkkä ja keskittymistäni häiritsevät kaikki katkokset, kuten puhelut (pidänkin useimmiten puhelintani suljettuna), naapurien piipahdukset, arjen pakolliset kuviot ruuanlaitosta kaupassakäynteihin.

  Huimaa luovuttaa sinulle!

  VastaaPoista
 43. Onnea vuorotteluvapaalle!
  a) Ostaisin syksyn kirjalistalta jonkun kiinnostavan uutuuden, esim. uusimman Hotakaisen.
  b) Puolen vuoden vuorotteluvapaalla kirjoittaisin päiväkirjaa ja tekisin mahdollisimman paljon erilaisia kirjoittamiskokeiluja ja katsoisin mitä niistä syntyy. Ja bloggaisin tietenkin ahkerasti :-)

  VastaaPoista
 44. Yrittänyttä ei laiteta, siispä mukana!

  Lahjakortilla ostaisin jonkun kädentaitokirjan, tässä hetkessä luultavasti betonitöihin liittyvän. Romaanit lainaan aina kirjastosta, niitä en itselleni halua.

  Jos olisin puoli vuotta vapaalla, niin kirjoittaisin sekä päiväkirjaa että omaelämänkertaa. Tai sitten kirjaisin ylös vanhempien kertomuksia.

  VastaaPoista
 45. Täyttyy kyllä osallistua tähän, vaikka harvoin osallistun blogiarvontoihin. :)

  Lahjakortilla ostaisin ehkä toivelistaltani runouden ymmärtämistä helpottavan teoksen Lentävä hevonen: http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9517682050

  Vapaan käyttäisin tällä hetkellä opiskeluun ja graduun, mutta oikeasti haluaisin käyttää sen johonkin muuhun, kuten taidekursseihin ja vaikka elokuvatieteen opiskeluun. Se kun ei kuulu työhöni tai opintoihini mitenkään. Ja tietysti lukisin paljon.

  PS: tosi mahtavia vastauksia ihmisillä! :)

  VastaaPoista
 46. A) Jotain kotimaista tuoretta fantasiaa.
  B) Lukisin, mottona :"kirja päivässä, kaksi parhaassa."

  Onnittelut vuorotteluvapaasta ja mahdottomasti luovia päiviä seuraavalle puolivuotiselle!

  VastaaPoista
 47. Vielä ehdin vastata ja selailin juuri Adlibriksen verkkokaupan Kirjallisuustieteen kirjoja ja sieltä kyllä löytyi monta kirjaa, jotka haluaisin lukea. Eli vastaukseen A) hankkisin lasten -ja nuortenkirjallisuuden aihepiiriin liittyviä kirjoja, jotka ovat ruotsinkielisiä. Ruotsalaiset ovat kirjoittaneet paljon tästä aiheesta huomasin!

  Vastaus B:hen: täällä on ollut ihania vastauksia ja niin moni haaveilee tästä kirjoittamisen mahdollisuudesta niin kuin minäkin. Minä kirjoittaisin tutkimustani ja vähän jotain muutakin fiktion suuntaan. Pääpainotus faktassa ja fiktiomaisia harjoituksia! Haaveilen tuosta Reeta Karoliinan kertomasta yksinäisestä marraskuusta, mutta minä tekisin sen syys-lokakuussa. Menisin luontoon, jolloin on ruska ja päästäisin aistini valloilleen!

  VastaaPoista
 48. 1) Ostaisin Johanna Sinisalon Linnunaivot tai Juha Itkosen Myöhempien aikojen pyhiä (muut hänen kirjansa olen lukenut) riittäähän noita mielessä olevia kirjoja vaikka kuinka

  2) Istuisin katukahviloissa ja antaisin kannettavan näppiksen laulaa, kuten Natalie Goldbergin kirjassa Luihin ja ytimiin neuvotaan

  VastaaPoista
 49. Mä en koskaan mitään voita, mutta kirjoitan kommentin, kun muistutit! Kiitos siitä!

  1) Tilaisin niitä kirjoja, joita muut toimittavat hitaammin: tsekkasin, että intialaisia kirjailijoita saa sitä kautta, joten niitä tilaisin kovasti. Ja tilaan, vaikka en saisikaan sun kautta 30 euroa.

  2) Puoli vuotta vapaana: Kirjoittaisin lisää sivuja mun nykyiseeni (oliskohan 30-40 kasassa) ja pienentäisin lopulta fonttikokoa ja riviväliä, ja katsoisin, paljonko on kasassa... Lukisin ja tutkisin taustoja (siihen olenkin keskittynyt lahjakkaasti). Pakottaisin jonkun tuttuni lukemaan ja vaatisin vinkkejä. Ehkä jopa voisin käydä kerran viikossa jossain kirjoituspiirissä, jos tietäisin hyvän (ja halvan, tai vaihtoehtoisesti, jos ei olisi rahasta puutetta, muukin kävisi). Menisin matkalle johonkin lämpimään tekemään tutkimustyötä ;D

  VastaaPoista
 50. matti myöhäinen, mutta mukana kumminkin.

  a) ostaisin varmaankin Maailman kaunein tyttö kirjan, koska haluaisin sen hyllyyni.

  b) voisin tehdä kirjallisuustieteen perusopinnot, muokata blogia ja päivittää sitä useammin, tutustua kirjauutuuksiin ja lukea klassikoita, osallitua kirjatapahtumiin jne.

  ihana arvonta :)

  VastaaPoista
 51. Ostaisin Siiri Enorannan uusimman: opiskelijalla ei yleensä ole varaa uutuuksiin, mutta ystävän kirjoittamat kirjat olisi pakko haalia omaankin hyllyyn...

  Puoli vuotta vapaana, hmm... Heräisin aamuisin hyvissä ajoin, istuisin aamiaisella hyvän tovin ja lueskelisin kirjoja. Istahtaisin alas ja kirjoittaisin, päiväkirjaa ja kirjeitä ja tekstejä, lukisin niitä kirjoja joiden lukeminen on ajanpuutteen ja uutuuksien takia jäänyt väliin... Nauttisin elämästä! Tosin tällä hetkellä ei tunnu niin tarpeelliselta. Saan tehdä kaikkea tuota niinä päivinä, kun luennot tai tentit eivät paina päälle. Puolen vuoden aikana luultavasti kyllästyisin...

  VastaaPoista