torstai 8. syyskuuta 2011

MatkakirjojaMinä, mies, mopo ja Pentti olemme taas kotona. Matka kulki Turun saariston ja Ahvenmaan kautta Ruotsiin ja sieltä Baltian halki kotiin (emme siis vain huristelleet, vaan liikuimme myös losseilla, lautoilla ja laivoilla). Reissu oli varsin onnistunut, mutta en saanut luettua kuin jonkin verran Saarikosken runoja. Kirjoittelen niistä tarkemmin lähiaikoina, toivon mukaan jo huomenna.


Penjami oli jättänyt minulle eilen hauskan kirjaehdotuksen: matkakirjakseni olisi sopinut Andre Pieyre de Mandiarguesin Tyttö ja moottoripyörä. En ollut aiemmin edes kuullut ko. kirjasta, enkä onnistunut löytämään sitä mistään nettikirjakaupasta. Sen sijaan löysin muita kiinnostavia moottoripyöräilyyn ja matkailuun liittyviä kirjoja; voipi olla, että mies saa pinon mopokirjallisuutta viimeistään joululahjaksi (voi olla, että luen ne itsekin, kuten aina lahjaksi antamani kirjat).


Risto Lindstedtin Moottoripyörä ja miehen mieli kantaa alaotsikkoa Erilainen matkakirja. Lindstedt kuvaa kirjassaan yhden päivän moottoripyöräajelua, mutta ilmeisesti muistelee myös muita reissujaan. Kokenut moottoripyöräilijä käy ajeluillaan säännöllisesti hautausmailla. Kustantamon kirjaesittelyssä kerrotaan, että "Hän nimittää kalmistokävelyjään 'mielenterveyden luomuhoidoksi, missä vaikuttavin tekijä on mittasuhteiden taju'". Matkalla tulee tosiaan usein mentyä hautausmaille, vaikka normaalielämässä ei.


Robert M. Pirsigin Zen ja moottoripyörän kunnossapito kertoo kahden "pyöräkunnan" oikeasta matkasta ja oikeasta moottoripyörän huollosta, mutta kirja on myös filosofinen ja sitä on luonnehdittu teokseksi laadun filosofiasta ja sen etsinnästä; muita teemoja ovat mm. psykiatriset ongelmat ja elämänmuutosten kohtaaminen. 


Löysin Adlibriksestä myös Basamin tämän syksyn uutuuden (ei vielä ilmestynyt), jonka haluaisin ehdottomasti lukea. Satu Rommi kertoo teoksessaan Moottoripyörällä Himalajalle moottoripyöräreissusta, jonka hän teki halki Intian. Tositapahtumiin kertova teos on jatkoa Rommin teokselle Kahvia ja guruja, jossa hän kuvaa kokemuksiaan intialaisen kahvilan pitäjänä. En löytänyt kirjasta vielä tietoa kustantajan sivuilta, mutta Adlibris tietää, että "kirja valottaa matkakuvauksen lomassa syvällisesti myös muun muassa Intian kulttuurihistoriaa ja käynnissä olevaa yhteiskunnallista murrosta, ja teosta voi lämpimästi suositella kaikille matkailusta (tai nojatuolimatkailusta) ja Intiasta - tai moottoripyöräilystä - kiinnostuneille."


Kun etsin ko. kirjaa Basamin sivuilta, törmäsin John Muirin kirjaan Pitkä kävely Meksikonlahdelle. Senkin haluaisin lukea! Muir oli amerikkalainen luontokirjailija ja -filosofi, ja teos kertoo hänen 1860-luvulla tekemästään pitkästä kävelymatkasta. Kirjaesittelyn mukaan "teoksessa Muirin syvä luonnontuntemus yhdistyy kaunokirjalliseen ilmaisuvoimaan avaten lukijan eteen ihmeellisen näkymän luontoon ja luonnollisuuteen. Nykymaailman kamppaillessa tuhoutuvan luonnon ja ihmisten alati kasvavan kiireen keskellä Muirin tekstit ovat ajankohtaisempia kuin koskaan." Kuulostaa yhtä kiinnostavalta ja mielenkiintoiselta sekä tärkeältä kirjalta kuin Thorean Elämää metsässä.


Aloin oikein pohtia, mutta en ole tainnut lukea juurikaan matkakertomuksia. Äskettäin vaelsin Elias Lönnrotin kanssa, ja joskus olen ollut Matkalla Jack Kerouacin seurassa; alkuvuodesta riemastuin, kun pääsin veneilemään tutuille vesille Pirkko Saision Lokikirjan kautta. Mutta muuten on ollut varsin vähäistä, joskin Göran Schildtin ja Kyllikki Villan matkakertomukset ovat olleet jo kauan lukulistallani. Matkalehtiä en lue koskaan, sillä ne eivät kiinnosta minua, koska en reissaa usein enkä suunnitelmallisesti.


Mutta - nojatuolimatkoja tekisin mielelläni. Kertokaa siis vinkkejä hyvistä tavalla tai toisella matkustamiseen liittyvistä kirjoista!  7 kommenttia:

 1. Olen saanut lahjaksi kirjan Zen ja moottoripyörän kunnossapito, se on edelleen lukematta, pariin kertaan olen yrittänyt, mutta kesken jäi. 70-luvulta on jäänyt mieleen Jukka Virtasen ja Seppo Ahdin yhteinen matkakirja: Intiassa kukin on kummempi, se oli todella hauska. No mutta se on aataminaikuinen teos jo. Kyllikki Villan Vanhan naisen lokikirja oli hyvä, siinä kerrottiin matkustamisen ikävätkin puolet. Pirkko Saisiolla on hauska venekirja, jonka nimi on yksinkertaisesti Lokikirja. Göran Schildtillä on hienoja matkakirjoja.

  VastaaPoista
 2. Suosittelen lämpimästi tuota Pirsigin kirjaa. Se on vaikea, mutta antoisa. Olen lukenut sen nyt kahdesti (yksi blogiarvio) ja en vieläkään ole oivaltanut siitä kaikkia tasoja :)

  Ihana matkakirja oli myös Kaarlo Törmin Sivellin, sielu ja maisema, jossa matkataan Suomen saloilla taiteilijoiden kanssa.

  VastaaPoista
 3. rakastan matkakirjoja, niitä vanhojakin on kiva lukee

  VastaaPoista
 4. Hassua, huomasin että matkakirjat on sellainen laji jota ei tule luettua juuri lainkaan ja josta en saa oikein mitään irti...jos siis emme laske mukaan sellaisia ei-ehkä-kaikkein-realistisimpia teoksia kuten Janssonin Muumipappa ja meri tai Guareschin Toveri Don Camillo...

  Selvästi pidän enemmän kirjoista jossa ihmiset mätystelevät elämäänsä paikallaan pysyen, tai jos liikkuvat niin se liikkuminen ja uuteen paikkaan meneminen on avoimesti metafora.

  Eikun joo, oli yksi tosielämän matkakirja joka oli hyvä, Kaisa ja Cristoffer Lekan sarjakuva Tour d'Europe.

  VastaaPoista
 5. Heidi ja Morre, pitää hankkia tuo Zen käsiin jo siksi, että teillä on noin erilaiset näkemykset ko. kirjasta! :) Ja kiitos Morre muistutuksesta, tuo Törmin kirja kuulosti lumoavalta, kun kirjoitit siitä.

  Hannele, minusta tuntuu, että juuri vanhempia matkakirjoja olisikin kiva lukea. Niitä lukisi enemmän romaanina, ei matkaoppaina; kuten sanottu, esim. matkailulehtien matkakertomukset eivät kiinnosta minua.

  Hdcanis, tosiaan Muumipappa ja meri! Se on ihan suosikkimatkakirjani, mutta en ajatellut, että sekin kuuluisi tähän kategoriaan... Jotenkin luulisi, että matka olisi yleinenkin kirjanaihe, mutta minustakin tuntuu, etten ole lukenut melkein yhtään matkustamisesta kertovia kirjoja. Ehkä se mätystely on minustakin kiinnostavampaa, vaikka toki monessa kirjassa siirrytäänkin paikasta toiseen esim. ihmisen elämänkulun myötä.

  Tuo Lekojen sarjakuvakirja olisi kyllä kiinnostava, muistan että siitä oli paljon juttua, kun se ilmestyi.

  VastaaPoista
 6. Waltari sopii tähänkin. Lähdin Istanbuliin on vanha, mutta mielenkiintoinen kuvaus matkasta halki toisen maailmansodan jälkeisen Euroopan.

  VastaaPoista
 7. Margit, totta, tuo Waltarin kirja on minulla lukematta, mutta sitä ovat monet kehuneet. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista