keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Miten järjestät kirjahyllysi?


Eräs täksi syksyksi suunnittelemani projekti on nyt saanut alkunsa. Kirjahyllyjen järjestely alkoi sillä, että perustin oman hyllyn Tove Jansson -kokoelmalle. Tälle hyllylle pääsevät vain Janssonin omat teokset ja hänestä ja/tai hänen tuotannostaan kertovat kirjat. (Ja juu, kirjoja hellästi hyllylle asetellessani kävi kyllä mielessä, että tällaisenkin toiminnan takia kirjahyllyä voisi kutsua kotialttariksi...)

Janssonin yläpuolelta löytyvät kissakirjat eli kissoihin liittyvät kaunokirjat, ja muu kirjahylly onkin niin hujan hajan, ettei siitä nyt julkaista kuvia. Puuhaa piisaa, sillä tämän hyllyn lisäksi meillä on kaksi muutakin kirjahyllyä sekä arvatenkin lukuisia epämääräisiä kirjapinoja siellä täällä.Jansson-kirjojen vieressä on kaksi saariston kiveä, mielestäni ne sopivat hyvin Tovelle (ja mihin tahansa muuallekin, kivet ovat koristeita parhaita).


Millaisia osioita sinun kirjahyllyssäsi on eli miten ja miksi järjestät kirjahyllysi?


Meillä on siis kolme kirjahyllyä ja niissä on tällä hetkellä seuraavat kirjakategoriat:


 • Kotimainen kauno
 • Ulkomainen kauno
 • Tietokirjat (löyhästi aiheittain järjesteltyinä)
 • Runot ja näytelmät
 • Elämäkerrat
 • Kieleen ja kirjallisuuteen liittyvät kirjat
 • Kalevala-hylly (Kalevala-aiheisia teoksia)
 • Kotiin, sisustamiseen ja kädentaitoihin liittyvät kirjat
 • Taidekirjat
 • Lasten- ja nuortenkirjat
 • Sarjakuvat
 • Kissakirjat
 • Tove Jansson -kokoelma

Tällä hetkellä vain kotimainen kauno on järjestetty aakkosten mukaan, mutta tarkoitus olisi saattaa vähitellen ainakin muutkin kaunokirjalliset teokset aakkosjärjestykseen. Muuten kirjojen järjestys perustuu aiheiden ohella osin myös kirjojen kokoon ja "yleiseen olemukseen". En ole koskaan järjestänyt kirjoja esim. värien mukaan, mutta niin kuitenkin, että kokonaisuus näyttää silmääni hyvältä. 

Kun järjestin kotimaista kaunoa aakkosiin, pohdin, menevätkö kirjat väärään järjestykseen eli saavatko kirjailijat epäsopivia naapureita. Eivät ne saaneet, ja aakkosjärjestyksessä oleva hylly on ollut todella kätevä käyttää ja hyvin mukavaa ja rauhoittavaa katseltavaa. Ongelmana on ollut vain se, etten ole jaksanut uusia kirjoja hankittuani siirtää aina koko kirjariviä, että uusi teos mahtuisi oikeaan paikkaan hyllyssä. Aakkosissa olevien kirjojen päälle onkin kertynyt lappeellaan olevia kirjoja odottamaan uutta järjestely- ja aakkoskierrosta. 

Ratkaisu tähän on tietenkin se, että kunhan saan kaikki hyllyt järjestettyä, en enää koskaan hanki yhtään kirjaa enkä mielelläni edes luovu yhdestäkään kirjasta. Uskoo ken tahtoo. ;)

24 kommenttia:

 1. Ihana Tove-hylly sinulla ja kauniit pyöreät kivet!

  Meillä on tällä hetkellä vain yksi kirjahylly, ja se on yhtä tuskaa. Siinä on kyllä muutama löyhä kategoria eli tietokirjat ovat alimmalla (lue: korkeimmalla) hyllyllä, lastenkirjat ja osa nuortenkirjoista omallaan. Yhdestä hyllystä piti tulla sellainen naishylly, mutta tämä sääntö ehti jo rapista.

  Carrollit ovat tietysti kaikki kauniisti vierekkäin <3 (tosin nyt niitäkin tuli lisää eivätkä ne mahdu!!)

  Haaveilen siitä ajasta, kun minullakin on monta hyllyä. Sitä odotellessa hurraan sinun projektillesi ja tyydyn järjestelemään ainoastaan meidän leffojamme aakkosjärjestykseen :)

  VastaaPoista
 2. Minulla on kaksi kirjahyllyä ja vaikka osa hyllyistä on iloista sekasotkua (ulkomaista, kotimaista, proosaa, runoja, aikuisten, lasten-ja nuorten) niin löytyy myös osioita. Yleisestikin ottaen olen tarkka siitä, mitkä kirjat ovat vierekkäin - täytyy näyttää hyvältä. Tämä kuitenkin pätee vain vanhoihin kirjoihin, sillä kirjahyllyssäni on aina yksi hylly, johon ladon uusia kirjoja siinä järjestyksessä kuin olen lukenut ne. Tällä hetkellä tuo "lukujärjestyksessä"-osio on kylläkin täynnä, enkä tiedä mihin laittaa luetut kirjat...

  Muita osioita luettujen lisäksi: runohylly, ulkomainen kauno, kotimainen kauno, pokkarit, kirjoittamisoppaat/kirjoitamista käsittelevät kirjat. Niin ja sitten sen yhden hyllyn vasen reuna, johon olen kerännyt kaikkea vähän erilaista, ei-realistista. Siellä ovat Vainoset, Sinisalot, Raevaara, Richard Adams, Le Guin, vähän Astrid Lindgreniä - sellaisia kirjoja, joiden olen olettanut viihtyvän toistensa seurassa.

  Toisesta kirjahyllystäni löytyy myös osio "matalat kirjat" :D. Ihan vain siksi, että kaikki tila on saatava käyttöön ja kun matalille kirjoille on oma matala hylly, korkeammat mahtuvat sitten seuraaville ja tila tulee käytettyä optimaalisesti ;).

  VastaaPoista
 3. Meillä on kaksi hyllyä.

  Toinen, se suurin, on työhuoneen hylly. Siellä on valtaosa kirjoistamme.
  Järjestys on:
  kaunokirjallisuus suomeksi
  runot
  taskarit + muut sarjikset
  sadut
  kaunokirjallisuus englanniksi
  tietokirjat

  Kaunokirjallisuus on tarkasti järjestyksessä aakkosittain tekijän mukaan.
  Runot samoin.
  Taskarit numerojärjestyksessä.
  Sadut vapaassa järjestyksessä.
  Tietokirjallisuus teemoittain vapaassa järjestyksessä.

  Toinen hylly on pojan huoneessa. Sen järjestys on hyvin sekalainen :D

  VastaaPoista
 4. Värien mukaan =)

  Valkoiset yhdelle, keltaiset toiselle... En pidä muista tavoista järjestellä (kokeiltu on).

  VastaaPoista
 5. Minulla on sekalainen järjestys, mutta sellainen että itse kutakuinkin tiedän, mitä missäkin on :) Melkeinpä tekisi mieleni tehdä tästä postaus omaan blogiin, sen verran pitkän sepostuksen tästä aiheesta saisi aikaan...

  Kuten Rooibosilla, minultakin löytyy kategoria matalat kirjat, koska on muutamia hyllyjä, joihin ei normikokoiset kirjat mahdu. Tästä syystä pokkarit viihtyvät keskenään varsin hyvin.

  VastaaPoista
 6. Hyllyni sisältävät kaikenlaista, kirjojen ohella myös leffoja, levyjä, stereot ja näkyy tuolla myös mm. pussillinen paahtoleipää ja kännykän laturi...

  Kaksi kuusikerroksista hyllykköä joista osalla hyllyistä tavaraa kahdessa rivissä. Sarjikset on ryhmitelty koon mukaan, pokkarit, albumit ja tradet erikseen.
  Varsinaisissa kirjoissa on neljä luokkaa: isot tietokirjat, "klassikot" (=kirjoja antiikista 1600-luvulle), kirjat jotka olen lukenut ja kirjat joita en ole vielä lukenut.
  Kaksi viimeistä luokkaa siis pääosin fiktiota mutta myös jonkinverran faktaa, ja niiden välinen rajapinta elää sitä mukaa kun kirjoja luen, ja samoin luetuista kirjoista siirtyy jonkin verran tavaraa "vie pois"-pinoon divariin tai kirppikselle toimitettavaksi.
  Ja tietty yksittäisiä kirjoja tai pieniä pinoja ajelehtimassa pitkin asuntoa.

  VastaaPoista
 7. Minulla on kolme kirjahyllyä, joista yhdestä osan vie puolison sotaromaanikokoelma. Järjestys on hallittu kaaos, lähinnä luetut-lukemattomat järjestykseen perustuva. Eli saatan tehdä löytöjä jopa omasta hyllystäni ;)
  Tuli tuosta aakkosjärjestyksestä ja mainitsemistasi epäsopivista naapureista mieleen huomio, jonka tein eilen kirjastossa. Etsin Helen Mosterin Hylkyä, ja kikkailin M-hyllyn kohdalla. Kiinnitin siinä huomiota, että onpahan muutaman metrin matkalla paljon isoja nimiä ja hyviä kirjoja (Mercier, Miller, Munro, Munoz Molina, Mosse, Morrison jne jne..) Jotenkin siihen osui sellainen keskittymä. Mietin vaan, että millähän alkukirjaimella itse on tullut luettua eniten kirjoja..?

  VastaaPoista
 8. Jacques Bonnetin Kirjaton henget- kirjan lukemisen jälkeen aloin erityisesti pohtia tuota järjestystä omassa hyllyssä, mutten ole vielä ns. tarttunut tuumasta toimeen. Toistaiseksi aino looginen järjestys noin 80%ssa osaa hyllyä on se, että saman kirjailijan teokset ovat aina vierekkäin ja vähän myös genreittäin. Esim jännärit, dekkarit ovat samoilla hyllyillä kun taas vaikka viihteellinen proosa samalla jne. Sitten on toki niitä ihan sekahyllyjäkin. Haaveilen kovasti järjestäväni kokonaan aakkosten mukaan.

  VastaaPoista
 9. Mun kirjani asuvat kolmessa korkeassa perushyllykössä. Kaksi vierekkäistä sisältää proosan, jonka ihan hiljattain järjestin aakkosittain, luetut ja lukemattomat erikseen.

  Kolmas hylly sisältää sitten kaiken muun: runot, sarjakuvat, tietokirjat, valokuvakirjat, harrastekirjat. Ne ovat kategorioittain vierekkäin, ja tietokirjoista samaan aihepiiriin liittyvät samoin, mutta muuten kyseinen hylly on aika epämääräisessä järjestyksessä. :)

  Väreittäin järjestelyä aion joskus kokeilla!

  VastaaPoista
 10. Osasto musiikkikirjoille, osasto "hakuteoksille" kuten sanakirjoille, ja loput pituusjärjestyksessä :D

  VastaaPoista
 11. Meillä on kolme kirjahyllyä. Ammattikirjani ovat jotakin aivan muuta kuin kaunokirjallisuuta. Ne ovat omassa vanhassa Lundia-hyllyssään työhuoneessani.

  Yksi hylly on varattu Nobel-kokoelmalleni. Siinä kirjat ovat Nobel-palkinnon myöntämisvuoden mukaan. Hyllyssä on vielä runsaasti tilaa, joten siellä ovat myös lukemista odottavat kirjat ja vanhempieni hyllystä vasta äskettäin pois tuomani vanhat lasten- ja nuortenkirjani.

  Suurimmassa hyllyssä ovat tiukasti aakkosjärjestyksessä kirjailijan mukaan 1. kaunokirjat 2. runot (vain muutama kirja) 3. elokuvakirjat 4. muut tietokirjat kuin omat ammattikirjat aiheittain 5. matalilla ylähyllyillä pokkarit, erikseen dekkarit ja muu kaunokirjallisuus, ja ehdottomasti aakkosjärjestyksessä.

  Minusta on aivan ihana siirrellä kirjoja, kun aakkosjärjestyksen vuoksi joudun lisäämään kirjan johonkin väliin.

  VastaaPoista
 12. Hauskoja vastauksia, kiitos kaikille! Ikuisena kirjahyllytirkistelijänä luen näitä hyvin mielelläni ja kiinnostuneena. :)

  Margitin Nobel-kokoelmasta tuli mieleen, että harkitsin jossain vaiheessa Finlandia-hyllyä, kun mulla on Finlandia-haastekin. En nyt taida kuitenkaan perustaa sitä, sillä omistan F-palkituista teoksista vain osan. Tuo Nobel-hylly kuulostaa kyllä komelta ja sellaiselta, että siitä tulee varmasti juttua vieraiden kanssa, etenkin jos vieraaksi tulee lukutoukka.

  VastaaPoista
 13. Tuota öö, voiko tähän vastata että en järjestä?
  Vaikka olisi ihanaa juuri noin ajan kanssa ja arvostaen asetella kirjoja - jo siksikin, että näkisi mitä kirjoja taas omistaakaan.
  Eikun on jonkinlainen systeemi. Vanhanaikaisessa vitriinihyllyssä, jonne mahtuu vain romaanikokoisia kirjoja, on vanhanaikaisen näköisiä kirjoja ja sellaisia, jotka mahtuvat sinne...

  VastaaPoista
 14. Uuuh tämä on ikuisuusprojekti minulla! Ensiksi pitäisi saada ihana uusi tummanpuhuva kirjahylly, mutta kun senkin löytäminen kestää jo liian kauan :D Sitten pitäisi keksiä miten järjestää hylly. Nyt olen kokeillut jakaa juurikin kotimaisen ja ulkomaisen kaunon, tietokirjat, runokirjat, klassikkoteokset eri hyllyille, mutta en tiedä siltikään onko toimiva ratkaisu. Joskus järjestin kaikki pokkarit omalle hyllylle ja muutkin kirjat kirjan kokojen mukaan. Se miellytti ehkä eniten omaa silmää, mutta ei sopinut yhtään muuten oman pään sisälle!

  Toivotonta, mutta ehkä joskus löydän ratkaisun :) ainakin jos löytäisi sen uuden kirjahyllyn..

  VastaaPoista
 15. Päteväksi avuksi ilmaantui niinkin ihana systeemi kuin kirjastoluokat! Minulla on seitsemän kirjahyllyä ja tulin lopulta siihen tulokseen, että kun ne kirjastoluokat oli aikoinaan kirjakauppatyössä opittu niin voisi niitä soveltaa kotikirjastoonkin. Hyvin on toiminut! :)

  VastaaPoista
 16. Meillä on tietokirjat vähän aihepiireittäin, lastenkirjat omissa hyllyissään ja elämäkerrat myös erikseen.

  Kaunon olen järjestänyt maanosittain sen perusteella mistä kirjailija on kotoisin ja vanhat pehmeäkantiset dekkarit on kaikki mökillä.

  VastaaPoista
 17. Meillä on kolme kirjahyllyä. Yhdessä on kuvataide- ja elokuvakirjoja, miehen urheilu- ja musiikkikirjoja, sarjakuvia ja dekkareita. Yhdessä pienemmässä hyllyssä on vähän kaikenlaista sekalaista, mikä ei ole mahtunut muualle, sekä kirjaston kirjoja.

  Sitten on kaunokirjallisuushylly, joka on periaatteessa järjestetty lasten- ja nuortenkirjoihin, runoihin, sekä kotimaiseen ja ulkomaiseen kaunoon sukupuolen mukaan, eli naiset ja miehet erikseen. En ole koskaan aakkostanut, vaan järjestän enemmän sen mukaan, ketkä kirjailijat minusta sopivat vierekkäin.

  Tosin kaunokirjallisuushyllystä on aikoja sitten loppunut tila, ja kirjapinoja kertyy niin pöydille, kirjahyllyjen reunoille kuin hyllyssä olevien kirjojen päällekin.

  Haaveissa siintääkin kunnollinen, iso kirjahylly, johon kirjat voisi järjestää kunnolla. Niin että uusille hankinnoille olisi tilaa, eikä kirjoja joutuisi sijoittamaan "väärille" paikoille.

  VastaaPoista
 18. Viisi isoa kirjahyllyä ja yksi pienempi. Dekkarit omassa hyllyssään aakkosjärjestyksessä, samoin isäni keräämät sotakirjat ja sotahistoria. Luontokirjat, keittokirjat, historia ja elämankerrat kukin omassa seurassaan. Kaunokirjallisuus jaettuna suomalaiseen ja ulkomaiseen. Teen jatkuvasti löytöjä omasta kirjahyllystäni, joten järjestelmässä olisi parantamista. Kirjahyllyjen päälle ei saa panna mitään, koska kissat nukkuu ja vartioi siellä. Kaksi metriä on heistä juuri sopiva korkeus.

  VastaaPoista
 19. Mahtava aihe!

  Minulta löytyy ainakin hömppähylly, tietokirjaosio, Saarikoski-osio, Ravilo-osio, Arto Salmis-osio, suomalaisten nykynaiskirjailijoiden osio, suomalaisten äijäkirjailijoiden osio, lastenkirjasarjaosio, nostalgianurkka, pitkäaikaisten "vakiokirjojen" hylly, Mika Waltari -hylly, Kaari Utrio -hylly, ulkomaisten kirjojen hylly ja kaksi sarjishyllyä, toisessa painottuvat korkeat (siis fyysisesti) ja toisessa matalammat sarjikset.

  Ei-sarjoissa olen yrittänyt järjestää kirjailijoille sopivia vieruskavereita. Yhdistelmistä onkin tullut hauskoja. Salmisen vieressä on Kiba Lumberg, jonka vieressä on Helvi Hämäläinen, jonka vieressä on Pasi Ilmari Jääskeläinen, jonka vieressä on Riku Korhonen, jonka vieressä on Kreetta Onkeli, jonka vieressä on Anja Snellman.

  VastaaPoista
 20. Kivoja vastauksia taas tullut, kiitoksia! Sallalla on mahtavan monta henkilökategoriaa hyllyissään, minulla ei ole kuin tuo Jansson-hylly ja sekin vasta kahden päivän ikäinen. :) Toisaalta joidenkin kirjoja on sen verran, että kirjailijat erottuvat kyllä ilman omia hyllyjään (esim. Waltari ja Montgomery).

  Minun kategorioistani muuten puuttuivat keittokirjat. Ne ovat keittiön lipastossa, enkä ole koskaan laskenut tai luetteloinut niitä, ehkä joskus pitäisi.

  Kissojen huomioiminen kirjahyllyasioissa on paitsi ymmärrettävää myös erittäin suotavaa. :)

  VastaaPoista
 21. Ajankohtainen aihe, nimittäin viikonloppuna on meillä muutto, ja uudessa kodissa olisi tähän ainaiseen kirjahyllynjärjestyspulmaan keksittävä joku ratkaisu. Ainakin voin tästä luntata ideoita :D No, oikeastaan alan kallistua jakoon kauno, runot, tieto, lapset/sarjikset ja sitten aakkosjärjestykseen. Harmi vaan, että kirjoja on niin erikokoisia, aakkostaessa menee tilaa hukkaan.

  Nythän meillä vallitsee melkeinpä kirjahyllyanarkia. Kolme hyllyä, joista isoimmassa on sekaisin romaaneja, tietokirjoja, sarjakuvia, ylipäänsä kaikkea mahdollista. Keskikokoisessa on työhön ja kieliin liittyvät kirjat, siis sanakirjoja, kielten oppikirjoja, kielenhuoltokirjoja yms. Pienessä hyllyssä taas kaikkea sekaisin, mutta pääasiassa pokkareina (kun isommat ei mahdu). Sen lisäksi sekalaisia kirjakasoja hyllyillä ja lipaston päällä. Enkä arvatenkaan muista, mitä löytyy mistäkin..

  VastaaPoista
 22. Miia, tervetuloa lunttaamaan! Ja olisi kiva, jos esittelisit blogissasi, mihin päädyit. Myös muut saavat mieluusti esitellä kirjahyllyjään. :)

  VastaaPoista
 23. Meillä on kaksi kirjahyllyä, joista vain toinen on minun kirjoilleni, kolmas hylly tarvittaisiin ehdottomasti.

  Minun hyllyssäni ovat siis omat kirjani aakkosellisessa järjestyksessä tekijän mukaan ja tekijän sisällä kirjat joko julkaisuvuoden tai mahdollisen sarjan järjestyksen mukaan Adamsista Ullmanniin ja loput ovat tilanpuutteen vuoksi sikinsokin lappeellaan järjestettyjen kirjojen päällä.

  Toisessa hyllyssä ovat sitten sarjakuvat, tietokirjat, valokuva-albumit, kansiot, lehdet ja kaikki sekalainen.

  Olen ajatellut järjestää kirjahyllyni johonkin uuteen järjestykseen, mutta pitää vielä pohtia millaiseen järjestykseen ne laittaisin.

  VastaaPoista
 24. Sanni, sinun oma hyllysi kuulostaa todella säntilliseltä, kun kirjat ovat sekä aakkos- että aikajärjestyksessä. Kunhan pääsen hyllynraivausurakassa sellaisiin osioihin, jotka aion aakkostaa, saatan kopioida tuon ideasi ja laittaa kirjat vielä aikajärjestykseenkin. Nyt ne ovat olleet niin joidenkin kirjalijoiden kohdalla, mutta ei kaikkien.

  VastaaPoista