perjantai 16. syyskuuta 2011

Romaanihanke PirunmeriKuulin jokin aika sitten aika mielenkiintoisen oloisesta kirjoitushankkeesta. Wsoy ja markkinointitoimisto Roisto ovat pistäneet pystyyn Pirunmeri-sivuston. Siellä kuka tahansa voi osallistua Pirunmeri-romaanin kirjoittamiseen ja kirja julkaistaan varmasti loppuvuodesta, joulukuussa. Nyt on siis tilaisuus päästä kirjailijaksi ja laittaa ansioluetteloon merkintä, että on ollut mukana kirjoittamassa jännitysromaania. ;)


Ideastaan huolimatta Pirunmeri ei saa velloa aivan vapaasti, vaan hankkeella on myös pääkirjoittaja. Wsoy:n tiedotteessa todetaan: “Haluamme yhdistää suomalaisia stadista Lappiin, vanhasta nuoreen ja tehdastyöläisestä taiteilijaan kirjoittamaan samaa kirjaa. Pirunmeri on ennen kaikkea osoitus suomalaisesta luovuudesta”, Pirunmeren pääkirjailija Mikko Karppi summaa.

Lisäksi projektin tarkoituksena on innostaa uusia sukupolvia kirjallisuuden ja tarinan kertomisen pariin. ”Toimimme aktiivisesti siellä missä suurin osa lukijoistammekin on - sosiaalisessa mediassa. Tavoitteena on saada tuhannet ihmiset kirjoittamaan Pirunmerta”, Wsoy:n kaunokirjallisuuden kustantaja Harri Virtanen sanoo tiedotteessa.

Nyt on pakko kysyä kuten muotiblogeissa: kylmää vai kuumaa? Uskotko, että tällainen hanke toimii ja osallistuisitko itse?

Minä uskon, että ainakin tietylle ryhmälle rajattuna (esim. koululaiset) hanke toimisi  loistavasti ja innostaisi monia varmasti kokeilemaan kirjoittamista; kai tällaisia kokeiluja on järjestetty aiemminkin. Kirjoitusprojektina tämä on minusta hauska ja kannatettava, mutta en ole ihan varma, onko lopputuloksena maailmankirjallisuuden klassikko - eipä se ole tietenkään tavoitteenakaan. Jotenkin veikkaisin kuitenkin, että Pirunmeren kustannustoimittaja saa tehdä pirusti töitä ennen kuin teos on julkaisukelpoinen.

9 kommenttia:

 1. Voi olla, että toimii hyvinkin. Ainakin ideana hyvin kannustava hanke ajatellen kaikkia kirjoittamisesta innostuneita :) Mutta tosiaan kustannustoimittajalla on varmasti töitä.

  VastaaPoista
 2. Onpas hauska idea! Samantyyppinen tehtiin twitterissä tweettamalla, johon kaikki saivat osallistua. Siinäkin pääkirjailijana toimi sama mies Mikko Karppi. On jo ilmestynyt painettuna, sitä olisikin mielenkiintoisa lukea!

  VastaaPoista
 3. Tweettauskirja on nimeltään Todellisuudesta toiseen ja se on hyvä! Se on käännetty jo aika monelle kielelle.
  Sen tekemisestä on varmaan otettu opiksi, jos on tarvetta ja tulossa on vielä parempaa.

  VastaaPoista
 4. Yllättävän hyvin jotkut kirjoittajat osaavat tarttua toisen tarjoamaan tarinan alkuun. Itse asiassa taisi tanskalaiskirjailija Karen Blixen harrastaa sellaista, että pyysi vierailijoitaan kertomaan tarinan alun ja kertoi sitten itse lopun. Polveilua juttuun saattaa tulla, mutta en usko että kustannustoimittajan tarvitsee Pirunmeressäkään puuttua juuri muuhun kuin kirjoitusvirheisiin. Hiljattain taisivat kirjailijat Harri Istvan Mäki ja Tapani Bagge kirjoittaa vuorovetona jonkin dekkarin.

  VastaaPoista
 5. Olen aika samoilla linjoilla sinun kanssasi. Viime talvena olin mukana Helsingin kaupunginteatterin käsikirjoitusprojektissa, jossa teimme yhteisöllisesti käsikirjoitusta koululaisteni kanssa. Loppujen lopuksi syntyneestä näytelmästä tuli vain kompromissien kompromissi, ja kaikki ykislöllinen ilmaisu oli karsiutunut pois – ymmärrettävää, olihan tarkoituksena kuitenkin saada luotua kokonaisuus.

  Tämä hanke on vähän samanlainen, ja sinänsä mielenkiintoinen. En kyllä oikein kallistu sen puoleen että tuo menestyisi... Itse en varmaan osallistuisi, sen verran kyyninen olen :--D

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Päivitin juuri tarinan Pirunmeri.fi -sivulle ja aikaa on tässä parille kommentille:

  Tekstiä editoidaan sitä mukaa kun se syntyy. Kirjoitusprosessin päätyttyä on vielä edessä pari toimituskierrosta, jonka jälkeen tarina on valmis. Perinteiseen kirjatoimitukseen verrattuna prosessi on reaaliaikainen, ikään kuin kirjaa kirjoittaisi kirjailija (tässä tapauksessa kuka tahansa) yhdessä kustannustoimittajan (minä) kanssa.

  Laimeisiin kompromisseihin tarina ei myöskään kaadu. Vaikka kirjoittajia on lukuisia, pidän silti diktaattorimaisesti huolen siitä, ettei mahdolliseen laimeuteen taipuvainen kansanosa pääse torpedoimaan rajujakaan juonenkäänteitä. Luku sinänsä on FB:iin integroidut äänestykset, joissa voi tarinan yksityiskohtiin vaikuttaa ja näissähän enemmistön sana on laki.

  Haastankin teidät kaikki osallistumaan tähän projektiin, joko kirjoittamalla tai sitten vain äänestämällä Pirunmeren FB-sivulla.

  T: Mikko Karppi

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommenteista kaikille ja erityisesti Mikko Karpille - mielenkiintoista kuulla, miten Pirunmerta käytännössä tehdään. Hyvä, että toimittamisessa käytetään tarpeen mukaan diktaattorimaisiakin otteita!:)

  Aion kyllä vähintäänkin vierailla Pirunmeri-sivustolla ja seurata hankkeen etenemistä, ja olisi se valmis kirjakin kiinnostava lukea sitten loppuvuodesta.

  VastaaPoista
 8. Kuulin tästä projektista nyt ensimmäistä kertaa, joten en vielä ole ehtinyt tutustua siihen. Ideana kuulostaa kyllä hauskalta. On hienoa, että ihmisiä kannustetaan kirjoittamaan.

  VastaaPoista
 9. Minustakin tämä on kiinnostava ja tärkeä hanke. Se tarjoaa helpon tavan kokeilla kirjoittamista - ja ties mihin se johtaa!

  VastaaPoista