maanantai 31. lokakuuta 2011

Lokakuun luetutTämän postauksen otsikkona oli ensin Repalainen lokakuu. En nimittäin muista, milloin olen lukenut yhtä epämääräisesti kuin viimeisten viikkojen aikana. Sen sijaan olen alkanut ymmärtää nuorempaa itseäni, joka ei saanut opiskeluaikoina luettua juuri mitään. Nyt kun olen pitkästä aikaa yrittänyt hieman opiskella, huomaan, että olen seilannut miten sattuu opiskelu- ja tavallisten kirjojen välillä ja lukenut sivun sieltä, toisen täältä.

Yritän nyt kuitenkin koostaa repalekuukauden lukuraportin.

Heti alkukuusta ahmaisin kauan odottamani käännösuutuuden, Lionel Shriverin Jonnekin pois. Vaikka Shriverin kirjat ovat aina jotenkin vinksallaan ja suorastaan epämiellyttäviä, pidin tästäkin taas kovasti. Vaadin lisää Shriver-suomennoksia!

Sitten tein löydön Akateemisessa ja tutustuin Kirjaston kissat -sarjakuvaan. Pidin. Haluaisin kerätä kaikki sarjan albumit.

Lokakuussa luin myös runoja. Risto Rasaa, totta kai, sekä uusia tuttavuuksia Pertti Niemistä ja Agneta Araa. Kuukauden kiinnostavin runoilija oli kuitenkin palkittu haikutaiteilija Riitta Rossilahti.

Tähän kuukauteen mahtui kaksi kokonaan luettua tietokirjaa: Madonnan veljen kirjoittama kiinnostava Siskoni on Madonna sekä Anna Kortelaisen ikikiinnostava ja -viehättävä Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina.

Kuukauden nostalgia-aarre oli Venny Soldan-Brofeldtin Merimajamme ja me, joka on jotain tieto- ja päiväkirjan väliltä. Ehdoton kesäkirja, jota yritin etsiä omakseni kirjamessuiltakin, ikävä kyllä turhaan.

Luin, mutten vielä blogannut -osastoa edustavat lokakuussa Johanna Sinisalon uutuus Enkelten verta sekä  ruotsalaisen Marianne Fredrikssonin Muuttolinnut, jonka luin, koska ihastuin keväällä Fredrikssonin Annaan, Hannaan ja Johannaan syvästi. Muuttolinnutkin kosketti, etenkin aluksi, mutta huomaan muistikuvien jo haalistuneen, joten se ei ollut yhtä intensiivinen kokemus kuin A, H ja J.

Kirjoja, joita luin miten sattuu ovat ainakin Francoise Saganin Myrskyn silmässä (kesken), Virpi Hämeen-Anttilan Railo (luettu yksi sivu, keskeytetty toistaiseksi), Janica Branderin Lihakuu (kesken), Väinö Kirstinän Kirjarovioiden valot (selailtu) sekä Luonnollinen tanssi (selailtu). Olen hakenut kirjoittamisen opettajan kehotuksesta kirjastosta Yasushi Inouen Metsästyskivääri-romaanin sekä Olof Lagercrantzin Lukemisen ja kirjoittamisen taidosta -tietokirjan, mutta en ole vielä lukenut niitä. Sen sijaan olen lukenut sieltä täältä Claes Anderssonin Luovaa mieltä sekä tutustunut joihinkin Eeva-Liisa Mannerin ja Pentti Saarikosken runoihin.

Kun teen loppuvuodesta yhteenvetoa lukemisistani, lienee parasta jakaa kokonaan luetut ja hieman silmäillyt rehellisesti eri kategorioihin.

Kirjamessuiltakin raahasin melkein itseni korkuisen pinon luettavaa... Meidän kotona jääkaappi on toisinaan aivan tyhjä, mutta hengenravintoa olisi tarjolla ähkyksi asti!

8 kommenttia:

 1. Anderssonin Luovaa mieltä on tuijottanut minua jo kuukauden pöydänkulmalta ;) Hämeen-Anttilan Railokin odottaa vuoroaan, mutta en ole lukenut vielä edes sitä yhtä sivua... Hieman on repaleista liikkeellä täälläkin siis.

  VastaaPoista
 2. Hauska idea pohtia vaikka loppuvuonna kokonaan luettujen ja vain silmäiltyjen yhteenvetoa omissa kategorioissaan. Niin moni kirja jää joko kokonaan kesken tai sitten niitä tulee vain silmäiltyä.

  Sinä olet lukenut lokakuussakin paljon. Shiver innostaa ja hieman pelottaakin minua kirjailijana. Virginie on taas tosiaankin viehättävä ja hyvin kiehtova.

  Fredrikssonista tuli mieleeni, että sain kesällä Annan, Hannan ja Johannan yhdeltä ystävältäni. Ehtisinköhän siihen marraskuussa.

  VastaaPoista
 3. Repaleisuus sopii minunkin lokakuuhun lukemisen osalta, moni kirja on jäänyt kesken roikkulehtamaan yöpöydälle ja odottelmaan parempaa aikaa.

  Tuo viimeinen kappale sai tyrskähtämään ihan ääneen - niin tuttu tunne :D

  VastaaPoista
 4. Hmm, no repaleinen lokakuu olisi tosiaan sopinut otsikoksi. Suoraan sanottuna aika paljon ihan vieraan oloisia kirjojen tai kirjailijoiden nimiä jotka eivät jotenkin yhään osaa vetää minua puoleensa, mutta oli taas kiva lukea että Shriver on hyvä: Ostin Poikani Kevinin juuri kirjamessuilta!

  Nostatko vielä Sinisalon myöhemmin omaan postaukseen?

  Ja selityksen siitä, että opiskellessa ei vaan saa luettua täytyy pitää paikkaansa. Täytyy.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista! Repaleisuus johtui osin siitäkin, että osa kirjoista oli opintojen takia luettuja (tai ainakin kirjastosta haettuja), osan sain lahjaksi. Eli kaiken kaikkiaan vähän sellainen kuukausi, että muutamaa teosta lukuun ottamatta luin tai yritin lukea mitä edessä oli eikä sitä, mitä ehkä muuten olisin lukenut. ;) No, näin käy useinkin, mutta harvoin kuukauden ajan. Ja mahtui kuukauteen huippujakin, kuten Shriver.

  Sinisalosta on tulossa juttua lähipäivinä!

  VastaaPoista
 6. Odotan etenkin Muuttolinnut-arviota! Se on minullakin hyllyssä lukematta, ja samoin kuin sinä pidin AHJ:sta ihan todella paljon.

  VastaaPoista
 7. Karoliina, yritän koostaa jonkinlaisen arvion Muuttolinnuista lähiaikoina (Lilyn puolelle siis). Jotenkin olin kirjasta ensin ihan innoissani, mutta sitten tuntui, että ei ole tästä sanottavaa. No, yleensä sitä sanottavaa löytyy (vähän liiaksikin) kun alkaa kirjoittaa.

  VastaaPoista
 8. Hieno kuva!

  Shriver kolahtaa tässä eniten eli tuli uusi kirjailija suosikkeihini. Sitten tulevat runoilijat, joita tnnenkin varsin paljon. Muistaakseni Manneria on Lumikarpalossakin, mutta en tajua, miksi en ikinä ehdi/pääse Rasaan asti.

  Osa muista tulossa lukuun - vasta.

  VastaaPoista