torstai 27. lokakuuta 2011

Rakkaudesta kirjamessuihin

Rakkaudesta kirjamessuihin, rakkaudesta kirjoihin ja rakkaudesta kirjabloggaamiseen.

Tänään oli onnellinen päivä. Olin elämäni ensimmäistä kertaa katsomassa Helsingin kirjamessujen avajaisia ja sinne sattui vielä ohjelmanumero, joka ilahdutti bloggarinsydäntäni suuresti. Tiedätte varmaan, mistä puhun. :)

Tässä pieni yhteenveto tunnin kestäneestä avajaisseremoniasta kuvien kera. Kuvat on otettu ihmisten päiden yli kurottamalla, epämääräisellä pokkarinräppänällä ja screeniä kuvaamalla, kun halusin kohteiden näyttävän muiltakin kuin nuppineuloilta. Koettakaa kestää.


Ensimmäisen puheenvuoron käytti Suomen Messujen puheenjohtaja Christer Haglund. Hän kertoi olevansa taustaltaan kirjallisuustieteilijä, muttei uskonut, että juuri oppiala on syynä siihen, miksi hänet on valittu suuren messuorganisaation johtoon (miksi ihmeessä?). Sen sijaan hän kertoi jotain, minkä jokainen kirjanystävä allekirjoittanee: kirjat ovat avanneet hänelle ovia uusiin maailmoihin.


Sitten puhui Viron, kirjamessujen teemamaan, presidentti Toomas Hendrik Ilves. Hän puhui kirjoitetun kielen ja kirjallisuuden merkityksestä kielelle ja kansalle: jos kansa ei kirjoita, se tekee hidasta itsemurhaa. Ilves arvioi, että Itämeren molemmille rannoille sopii ajatus "Kirjoita tai kuole" sen korostajana, kuinka tärkeää kirjallisuus meille on. Ilves puhui myös hieman Kalevalasta ja etenkin Viron Kalevipoegista ja tietenkin iloitsi virolaisen nykykirjallisuuden rantautumisesta Suomeen. Tänä vuonna on käännetty yli 20 vironkielistä kirjaa suomeksi. 


Kirjamessujen avajaispuhe oli tilattu sarjakuvataiteilija Juba Tuomolalta, koska hän on tunnetuin sarjakuvapiirtäjämme ja suomalainen sarjakuva täyttää tänä vuonna sata vuotta.

Olen vuosia sitten ollut parin Viivin ja Wagnerin julkkarissa, enkä hämmästynyt, kun Juba ilmoitti, ettei vaivautunut opettelemaan puhettaan ulkoa, kun ei siitä maksetakaan. Minusta hän on on juuri sellainen, että voisin kuvitella hänen vihaavan kaikkea julkisuutta; ainakin noissa julkkareissa hän on vaikuttanut melkein liikuttavan kiusaantuneelta. (Mitä Juba mahtaisi sanoakaan tiedosta, että vuosia sitten näin jotenkin hyvin herkkätunnelmaista unta, että olin hänen kustannustoimittajansa ja yhdessä yritimme kohdata julkisuuden kirot ja deadlinejen karikot?!)

Juba kertoi ironisesti, että sarjakuvapiirtäjän työ on helppoa. Hän ei käytä herätyskelloa, koskaan ei tarvitse lähteä töihin, työmoraalinkin on voinut unohtaa ajat sitten. Oikeasti hänellä on kuulemma deadline kuusi kertaa viikossa ympäri vuoden ja ainakin viikon sarjissatsi aina työn alla. Jottei aivan puutuisi, taiteilija piirtää ensin strippiensä hauskimmat kuvat.Ja sitten! Suomen Kustannusyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja Anne Valsta jakoi Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnon viidelle kirjabloggarille: Jessica Andersinille, Salla Brunoulle, Penjami Lehdolle, Hanna Matilaiselle ja Hanna Pudakselle. Olin niin ylpeä ja onnellinen heidän (ja vähän meidänkin) puolestaan! Onnea vielä teille kaikille!


Sitten virolaiset laulajat ja kitaristit musisoivat ja minä aloin lukea kiivaasti messulehteä. Vanhat messuperinteet pääsivät heti pinnalle: sen sijaan, että olisin kuunnellut lukuisia esityksiä, kuuntelin vain yhden ja muun ajan istuin tuttujen kanssa syömässä tai kolusin etenkin antikkapuolta. Vaikka olin messuilla melkein koko päivän, en ehtinyt juuri muualla kuin käytettyjen kirjojen puolelle! Onneksi sentään viime hetkillä käväisin ystävän kanssa SKS:n osastolla. Se on perinteisesti ollut messukompastuskiveni, joten en edes pistänyt kovasti itselleni hanttiin, kun huomasin haalivani kasan kirjoja ja pyytäväni kassalla kaksi muovipussia, että jaksan kantaa nämä kotiin. Hmmm. No niin. Onneksi on vielä jäljellä kolme messupäivää, jolloin saatan kuunnella esityksiä ostamisen sijaan. Ehkä.

12 kommenttia:

 1. Ihana messuraportti Jenni!

  Ja todella kivat kuvat! Ihana nähdä otos etenkin tuolta Rakkaudesta kirjaan - osiosta :)

  Antiikkipuoli on messuilla minunkin suosikkini, sieltä ne messuostokset (tai siis sieltä ja ruokamessujen puolelta!) tulevat yleensä tehtyä.

  VastaaPoista
 2. Hieno raportti - aivan kuin olisi itse ollut mukana. :-)

  VastaaPoista
 3. Mukavia kuvia ja hyvä kuulla myös mitä niissä avajaispuheissa puhuttiin :)

  Minä tein tänään iltapäivällä täsmäiskunmessuille, kiertelin messualuetta läpi...ja vaikka en juuri ohjelmaa kuunnellut mitä nyt sattui pätkiä kuulemaan, enkä tuttujen kanssa jutellut (pari puolituttua moikkasin, muutenhan en minä ketään ulkonäöltä tunne) ja aika moni ständi silmäiltiin aika vauhdilla läpi niin kolme tuntia meni...
  Pääpaino minullakin antikkapuolella, tosin nyt selvittiin kuudella kirjalla, uusien puolelta napattiin tarjouksesta kolme tietokirjaa eikä sitten muuta. Kiinnostavaa kaunokirjallisuutta poimin sitten aikanaan kirjastosta, ja pokkaritarjouksista ja esimes tuolta SKS:n osastolta ei nyt sattunut silmään mitään "mutta tuonhan minä haluan"-kirjaa.
  Ja tässä taisi olla minun messuiluni, seurataan muiden päivien tapahtumia blogeista kun niitä kerran tehdään rakkaudesta kirjaan :)

  VastaaPoista
 4. Oi kiitos, olipa kiva lukea raporttia jo ensimmäiseltä päivältä!

  Ylihuomenna on minun kaikkien aikojen ensimminen kirjamessupäiväni, jännää!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Jenni, olipa kiva olla välitykselläsi mukana! Ja erityisen ihanaa oli nähdä onnelliset palkitut kukkien kera <3

  VastaaPoista
 6. Ah, minäkin olin katsomossa, ja oli se kyllä hienoa! (Tammen ja WSOY:n toimarin nimi on muuten Anne, ei Mari, Valsta.)

  Ja joo, minä ehdin olla tänään messuilla vain muutaman tunnin, mutta käytin ne samoin antikvaaripuolella ostelemalla. Minun ei noiden avajaisten lisäksi ollut määräkään käydä kuuntelemassa kuin Pirjo Hassisen tietä kirjailijaksi, mutta sekin sitten jäi halpojen lisäkirjojen kuvat silmissä vilkkuen. Lisäksi ostin lihatonta lanttukukkoa kotikaupunkini leipomopisteestä. :)

  Lauantaina uudelleen - valitettavan todennäköisesti vain paljon ruuhkaisemmissa tunnelmissa!

  VastaaPoista
 7. Hih mikä kuva! Ja hienoa että kanssabloggaajia oli mukana paikan päällä. :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommenteista kaikille! Tänä vuonna Helsingin kirjamessut alkoivat kyllä iloisemmin kuin koskaan. :)

  Luulen, etten tee muista messuohjelmanumeroista tällaisia koosteita, mutta yritän nyt ryhdistäytyä ja käydä kuuntelemassa esityksiäkin. Niinhän olen jo pari viikkoa sitten blogissakin vannonnut, että esitykset ovat pääsyy mennä messuille... Teen noista esityksistä sitten muistiinpanoja ja otan esille, kunhan bloggailen ao. aiheista.

  Hdcanis, ehkä pitäisi olla kijabloggaripinssit tms.? Netistä tuttu? ;) Minä tunnen jonkun verran bloggareita "oikeastikin", mutta silti olen blogikirjoituksista päätellen onnistunut olemaan messuilla eilen parikin kertaa toisen bloggarin läheisyydessä, kuitenkaan tunnistamatta. Hassu ajatus, siellä me kaikki ollaan ja sitten illalla voidaan vertailla blogeista, että ahaa, tuokin oli siinä samassa katsomossa. ;) Ja onhan siellä etenkin viikonloppuna niin ruuhkakin, että tututkin kasvot jäävät helposti huomaamatta.

  VastaaPoista
 9. Kiva kun pääsit todistamaan ihan paikan päälle kanssabloggaajien palkitsemista. Tuosta positiivisesta julkisuudesta ja tunnustuksesta riittää meille muillekin kirjabloggareille hymyn aihetta ja iloittavaa :) Siispä suoraryhtisenä ja rinta rottingilla viikonloppua kohti!

  Kiitos koosteesta :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos kirjamessuraportista. Oli mukava lukea mitä avajaisissa oli tapahtunut.

  Täytyy tunnustaa, etten ole vielä koskaan käynyt kirjamessuilla, sillä olen pelännyt, että ostelisin aivan kauheasti kirjoja. Nyt kun olen koko syksyn lukenut messuista blogeista, olisi tehnyt mieli mennä, mutta valitettavasti aikataulu ei täällä kertaa sallinut.Hyviä messuja teille kaikille.

  VastaaPoista
 11. Villasukka kirjahyllyssä, aivan, rinta rottingilla ja ilo mielessä etenkin palkittujen puolesta tässä ollaankin oltu. :)

  Annika, kirjojenhaalimisriski on kyllä ilmeinen. Tosin eilen messuilla oli niin kauhea tungos, ettei huvittanut jäädä odottamaan kassajonoihin. Torstaina tuli osteltua sitäkin enemmän ja tänäänhän kaikki on vielä mahdollista...

  VastaaPoista