perjantai 14. lokakuuta 2011

Tietokirjailija etsii toisia naisia

Sain yhteydenoton tietokirjailijalta, YTT Arja Mäkiseltä. Hänen seuraava kirjansa käsittelee toisia naisia, siis naisia, joilla on suhde varattuun mieheen tai naiseen. Mäkiselle voi kirjoittaa kokemuksistaan vapaamuotoisesti ja anonyymisti; lisätietoja kirjahankkeesta ja kirjailijan yhteystiedot löydät täältä, Kirjapajan sivuilta.

Mäkinen kertoi levittävänsä aineistopyyntöä netin kautta. Tietoa kirjahankkeesta saa jakaa vapaasti eteenpäin blogeissa, keskustelupalstoilla, Facebookissa jne. Mitä mieltä olette? Minusta tuollainen aineistonkeruu- tai ainakin haastateltavien etsimistapa on hyvä. Netti on tehokas ja nopea, nykyaikainen väline. Netissä on myös helpompi tarttua tuollaiseen haastattelupyyntöön kuin oikeassa elämässä, koska kokemuksistaan voi kertoa halutessaan aivan nimettömänä. Silloin vastaamisen asenne on aivan toinen kuin jos saisi sähköpostia tyyliin "Hei, kuulin yhteiseltä ystävältämme, että olet salaisessa suhteessa. Kertoisitko lisää?". Ja toisaalta, vaikka kirjantekoon osallistuminen olisi kuinka helppoa, en jaksa uskoa, että kukaan lähtisi keksimään huikeita kolmiodraamoja vain saadakseen mahdollisesti tarinansa tietokirjaan. Sitä paitsi kokenut tutkija varmasti näkee, millainen aineisto on aitoa ja muutenkin tarkistaa lähteensä jne.

Ja Arja Mäkinen on kokenut tutkija. Kuulin itse hänen teoksistaan, kun niihin oli viitattu kirjassa Hullu akka! Innostuin lainaamaan Mäkisen teokset Meidän kesken - naisten ystävyyssuhteiden arkea sekä Vanhoja piikoja ja vapaita naisia. Molemmat jäivät aikataulullisista syistä kesken, en siis saanut luettua niitä kirjaston laina-ajan puitteissa, mutta kirjasin kuitenkin vaikutelmiani ylös. Ne olivat hyviä vaikutelmia. Toivotan siis tutkijalle onnea aineistonkeruuseen!

2 kommenttia: