tiistai 4. lokakuuta 2011

Kirjakerho nuorilleOlen ollut PEKKin eli Pienen esikoiskirjakerhon toimintaan niin tyytyväinen, että haluan heti kertoa kirjakerhon jäsenkirjeestä tänään huomaamani asian: aikuisten esikoiskirjakerholle on tulossa "sisarkerho", nuorten kirjakerho KNKK.

Nuorten kirjakerholla on jo kotisivut, jossa kerrotaan kerhon toiminnasta tarkemmin (kerhossa on ikä- ja sukupuolikategoriat). Lisäksi kerhosivuilla esitetään tärkeä ja mielenkiintoinen kysymys: miten saada nuori lukemaan? Mitä mieltä olette, voiko kirjoja kaihtavan nuoren houkutella lukemaan vaikkapa antamalla hänelle kirjakerhojäsenyyden lahjaksi?

Olen varma, että minua harmittaisi, jos lähipiirissäni olisi teini, joka ei lukisi ollenkaan. Tällä hetkellä minua harmittaa kuitenkin enemmän se, että en tunne teiniä, jonka voisin altistaa nuorten omalle kirjakerholle. Haluaisin ainakin kuulla, mitä mieltä kirjoja kaihtava olisi, jos alkaisi saada automaattisesti kirjalahjoja. Toivottavasti se ei tuntuisi yhtä kauhealta kuin se, että sai lapsena joskus ymmärtämättömiltä tädeiltä karkin sijasta hedelmiä herkuiksi ja vaikka villasukkia lahjaksi. Vaikka kannattaisi se silti - nykyisin villasukat ovat minusta lahjojen parhaimmistoa heti kirjojen jälkeen.

11 kommenttia:

 1. No, en nyt enää niin nuori ole, mutta luulen, että kyllä tuosta kirjakerhojäsenyydestä taatusti ainakin osan kohdalla olisi apua. Jos mitään ns. sopivaa lukemista ei automaattisesti ole tarjolla, kaikki eivät lukemista niin paljon kaipaa, että sitä lähtisivät omin voimin etsimään.

  Toisaalta sitten taas välillä on näitä "suuria juttuja" kuten Harry Potterit ja Twilightit jotka saavat myös yleensä ei-lukevat lukemaan sen yhden kirjasarjan verran. Yksikin kaverini, joka luki Twilightteja suurella innolla, valitti myöhemmin että ei ole lukenut mitään kun ei tiennyt mitä. Tottahan se toisaalta on, että esimerkiksi lehtien kulttuurisivuilta ei joka viikko tai edes kuukausi suosituksia löydä jos ei ole kiinnostunut jollain tavalla ehkä korkeakirjallisiksi laskettavista teoksista.

  VastaaPoista
 2. Mä suhtautuisin hieman karsaasti "jäsenyystuputukseen". Tuntuisi ehkä samalta, jos minut liitettäisiin kalastuskerhoon, jos vaikka alkaisin pitämään kalastuksesta ja eräkäynnistä, jotka ovat hienoja harrastuksia! (Ovatkin, mutta eivät ihan mun juttuja...)
  Lahjaksi kerhosta tulisi uistimia, retkipussikeittoja ja muuta "innostavaa".

  Jaksan uskoa siihen, että koulussa (ja monen kotonakin) tarjotaan niin paljon mahdollisuuksia lukemiseen, että kyllä se sitä kautta innostaa, jos on innostaakseen.

  Tottakai minuakin kiinnostaa, miten saada nuori lukemaan. Läheiseen kouluun lupaamani lukupiiri alkaa nyt torstaina. Vain yksi on ilmoittaunut...
  Mutta pakkosyöttöä en oikein näkisi ratkaisuna.

  VastaaPoista
 3. Hih, ei tarvitse lukea jäsenkirjettä kun löysin tiedon sisällöstä täältä :-) Sähköisen tiedonvälityksen ihmeitä.

  (Kauheaa, uusi jäsenkirja on tullut enkä ole vielä lukenut edellistä, nyt täytyy laittaa lukulistaa uuteen järjestykseen!)

  Mutta tuohon kysymykseen: henkilökohtaisesti en usko että teiniä saa tekemään mitään, mitä teini ei halua, eikä ainakaan antamalla lahjaksi jäsenyyden jossain kerhossa... (nimerkillä miksei-meidän-lapset-golffaa-vaikka-on-pelit-ja-vehkeet-jne)

  Arvostettujen ihmisten esimerkki voisi olla toimiva juttu. Ehkä kirjakerhon pitäisi etsiä teinien idoleita, ja laittaa (netti)mainoksiin heidät kirja kädessä kokemaan fantastisia lukuelämyksiä?

  Hmm, keitä teinit ihailevat? Ei hajuakaan.

  Toimiikohan mikään? Tosi surullinen ajatus tuli mieleen, ehkä teinilukemisen tulevaisuus = kännykkäromaanit...

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että moinen järkätään. Teinejä opettaneena voin sanoa, että aika hankala suurinta osaa heistä on saada lukemaan :(

  VastaaPoista
 5. Lasteni äikänopella on minusta kannustava tapa: jos lukuvuoden aikana lukee kymmenen kirjaa ja analysoi niitä annettujen kysymysten pohjalta, saa kyseisestä kirjallisuuskurssista arvosanaksi kympin. Kympillä voi korvata mahdollisesti huonommin menneen kielioppikokeen. Eli lukemalla saa bonusta, mutta lukemattomuudesta ei rankaista.

  VastaaPoista
 6. Minua ainakin nuorena harmitti kun äidille tuli parikin ihania aikuistenkirjoja pullistelevaa kirjakerholehteä, ja minulle ei mitään (tai ne äidin kerhojen muutamat harvat nuortenkirjat). Jos en olisi lukevasta perheestä, ja pikkumuksusta saakka tutustunut kirjastoon, en välttämättä olisi silloin lukenut paljoa.

  Jos kirjakerho tekisi kirjat ja lukemisen houkuttelevammaksi ja tavallaan ehkä myös "trendikkäämmäksi" harrastukseksi nuorille, siitä voisi olla apua.

  VastaaPoista
 7. Kotoa tuleva lukemisen esimerkki se paras innoitus varmaankin on. Vaikka ei sekään mikään tae ole.

  Minulla on kolme sisarusta. Meillä kotona äiti on aina lukenut paljon ja meille lapsinakin luettiin. Kirjastossa käytiin hyvinkin 1-2 kertaa viikossa.
  Neljästä lapsesta vain minä harrastan lukemista. Muut taisivat unohtaa lukemisen muiden harrastusten myötä.

  Onhan se tietysti niinkin, että vaikka lukeminen on kuinka hieno ja ihana harrastus kaikkine hyvine puolineen (liekö huonoja olemassakaan), on vain pakko hyväksyä se, ettei se ole kaikkien juttu.

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoisia kommentteja, kiitokset kaikille! Täytyy toivoa, että kerho ottaa tulta alleen ja että lukeminen saataisiin trendikkäämpi juttu nuorten mielessä. Tiedän kyllä minäkin, ettei lukeminen ole kaikkien juttu, mutta kyllä sen pitäisi olla.;)

  Veikkaan, että kerhosta on iloa myös opettajille ja muille nuorten kanssa työskenteleville, jotka tarvitsevat kirjatietoutta työssään. En tiedä, miten asia on, mutta ainakin toivon, että esim. kouluissa luettaisiin nykyisin myös uutta kirjallisuuytta eikä vain klassikkoja, vaikka niilläkin on toki paikkansa.

  Tuo anonyymin mainitsema systeemi, jossa lukemisesta saa bonusta, kuulostaa hyvältä! Monissa kouluissa on kai nykyisin kaikenlaisia lukulistoja, olen joskus kateellisena katsellut niiden sisältöjä netistä. Jos ennen olisi ollut tuollaista, mulla olisi ollut aina äidinkieli kymppi.;)

  VastaaPoista
 9. Kiitos Jennille huomiosta... on meillä kivoja jäseniä! :)

  Niin, kyseessä on tosiaan uusi nuortenkirjakerho KNKK, joka esikoiskirjakerhon tapaan on uudenlainen. Nuori saa liittämisen yhteydessä (alkaen tulevana jouluna, sitten muulloinkin, synttäreistä rippijuhliin) lahjakirjan, joka on aina suomalaisen tekijän uutuus.

  Mutta kirja-alalla työskennelleenä tiedän, että kustantajien varastoihin jää yleensä aina jotain painoksesta yli. Niitä ostamme sitten alennuksella keväisin nuorelle "lukupaketiksi". Eli pyrkimyksenä on hyvä diili lahjan ostajalle ja nuorelle.

  Kaikki eivät ole kirjaihmisiä, se on selvä. Mutta aikuinen tietää jo paremmin, että nuori oppii hahmottamaan kokonaisuuksia ja kehittää mielikuvitustaan kirjoja lukemalla. Siksi uskon/toivon, että nuoret kirjoja melkein syliinsä saamalla niihin myös/edes tarttuvat. Silloin lukemisen kautta hahmottuville maailmoille ja ajautuksille on jo mahdollisuus.

  VastaaPoista
 10. Jussi, kiitos kommentista, hienoa että huomasit keskustelun ja avasit kerhon ideaa tarkemmin! Minusta kerhon idea on erinomainen ja tuo lisänä tuleva lukupaketti on mainio piste iin päälle. Tosiaan, kerho tarjoaa lukemiselle edes mahdollisuuden - toivotaan, että moni tarttuu siihen mahdollisuuteen. Pitääpä vihjata siitä teinejä tunteville tuttaville. :)

  VastaaPoista
 11. No itse olen nuori, ja pidän kirjoista, mutta muutama luokkakaiseni oikein kehuskelee sillä, ettei ole lukenut yhtäkään kirjaa sitten niitten tavutuskirjojen. Mutta suurimman osan saa lukemaan vaikka tuhatsivuisen järkäleen, jos se vain on todella hyvä ( nuoren näkökulmasta). Esim äikässä piti lukea häräntappoase, ja se oli niin tylsä että suurin osa jätti kesken tai vaihtoi kirjaa. Minä kahlasin sen läpi, mutta en kyllä lukisi uudestaan. Tai suosittelisi kenellekään. Sinä aikana kun kirja piti lukea, luin sivussa kaksi muuta, koska sitä ei yksinkertaisesti jaksanut lukea enempää kuin parikymmentä sivua kerrallaan. Että siinä vastaus, oikeasti hyvät kirjat. Tietenkin tiedotus niistä on sitten ongelmallisempaa, miten saada teinit kiinnostumaan.

  VastaaPoista