torstai 30. kesäkuuta 2011

Alkukesän löytöjä

Vielä toinenkin koostepostaus tänään. Nämä kirjat tulivat tietoisuuteeni kesäkuun aikana ja löytävät toivottavasti tiensä lukupinooni lähiaikoina. Ajattelin listata kirjalöydöt tänne blogiin, jotta ne pysyisivät paremmin muistissa. Oletteko lukeneet näitä kirjoja tai kuulleet niistä kommentteja?


Siiri Enorannan uusin teos Gisellen kuolema on juuri ilmestynyt. En oikein tiedä, mistä kaikesta se kertoo, mutta ainakin siitä, ettei Linnea enää tanssi. Kustantaja kertoo sivuillaan:


Linnea palaa kotiin hiukset ballerinanutturalla, vaikka selvää on, ettei hän tanssi enää koskaan. Joel on pysähtynyt odottamaan häntä kahdeksan vuotta aikaisemmin, jäänyt lastenhuoneen lattialle istumaan leluauto kädessään. Linnea on vaarallinen, Linnea on kipinöivä, Linnea on kukka jolta on taitettu niska. Joel on ainoa joka antaa hänen olla sellainen kuin on, oli se sitten mikä tahansa Linnean eri peilikuvista.

Tulevaisuus syöstään mahdottomaan kurssiin, ja järvenselällä kuikka huutaa.Kirjasta on tekstinäyte kirjailijan kotisivuilla. Minusta Enorannan toinen romaani, Nukkuu lapsi viallinen, oli hyvin kaunis ja koskettava, joten haluaisin lukea tämän kolmannenkin, vaikka se vähän merkilliseltä kuulostaakin. Enorannan esikoista, Omenmean vallanhaltijaa, en ole lukenut.


Janne Oran romaani Tähtien suojatti kertoo pariskunnasta, jonka vauvanodotus muuttuu onnellisesta repiväksi, kun pari saa tietää, että lapsi on kehitysvammainen. En ole lukenut Janne Oraa ennen, tai oikeammin edes kuullut hänestä, mutta tämä kirja kiinnostaisi, vaikkei se varmasti helppoa luettavaa olisikaan. Kustantaja Tammi kertoo:


”Käytös lapsekas. Ä.O. 71. Toimenpiteen merkitys selitetty pot:lle, kyseenalaista ymmärtääkö.”

Jukan ja Iiriksen uurastus on vihdoin tuottanut hedelmää: tikussa on kaksi viivaa. Iiris, kunnianhimoinen huippututkija, alkaa tuoda kotiin onnenamuletteja ja katsella sisäänpäin. Jukka alkaa unelmoida ajasta koti-isänä, päiväunien aikaisesta kiivaasta kirjoittamisesta ja tulevasta kirjailijuudesta.

Mutta pian Jukalle paljastuu, että tie hedelmöityksestä syntymään ei olekaan suora rata maaliin vaan välissä on monenlaista mittausta ja ajanottoa. Selväksi käy sekin, ettei ”kunhan lapsi on terve” olekaan pelkkä fraasi. Jukka ajautuu tutkimaan lääketieteen historiaa ja törmää yllättäviin yhteyksiin. Mutta tärkein kysymys on, onko hänestä isäksi, myötä- ja vastoinkäymisissä."
Lars Sundin Onnellinen pieni saari tuli tietoisuuteeni Sanasulkia-blogin kirjoituksesta ja itse asiassa hainkin sen jo eilen kirjastosta. Kustantajan, Wsoy:n, sivuilta löytyy pitkä kirjaesittely, tässä sen alkua: 


Onnellinen pieni saari sijaitsee kovin tutunoloisessa saaristossa, Fagerön yhdyskunnassa, jossa eletään parempaa elämää kuin mantereella. Näin kaikki sen asukkaat uskovat, ja haluavat säilyttää tämän uskonsa ja turvallisuuden tunteensa silloinkin, kun rantaan alkaa ajautua tuntemattomien ruumiita.

Lars Sundin lämmin kertojanääni kuvaa meille Fagerön värikkäitä asukkaita. Hän kertoo meille Posti-Jannesta joka rikkoo pyhää kirjesalaisuutta – miten hän muuten pysyisi ajan tasalla siitä mitä ihmisille tapahtuu? Hän kertoo meille Aspskärin kuningattaresta Juditista, jonka silmät ovat siniset kuin meri kirkkaana heinäkuisena aamuna. Mantereelta tulee kaikki paha – sehän nähtiin jo siinä miten kävi Celialle joka muutti mantereelle mentyään naimisiin. Luulen, että tässä kirjassa on hyviä kesäkirjan aineksia: jännitystä, saaristoa, kaunis kansikin. Luen kuitenkin ennen tätä muutamia muita kirjoja virallisesta kesäkirjapinostani.


Tämä kuva on tässä symboloimassa kaunista ja unenomaista kirjaa, jonka näin kirjakaupassa, mutta jota en ole onnistunut löytämään netistä. Se oli jokin suomalainen haikukirja, pieni, valkokantinen ja naisen kirjoittama. Aion palata kirjakauppaan ja sitten haikuasiaan blogissa. En ollut ennen tuota kirjaa edes ymmärtänyt, että olen kiinnostunut haikurunoudesta – vaikka sopiihan se taudinkuvaan, kun olen muutenkin viime aikoina ollut runokuumeen vallassa.


Etsin tätä tiettyä haikukirjaa mm. Adlibriksestä. Olin hämmentynyt siitä, kuinka monta teosta Adlibris vinkkaa, kun laittaa hakusanaksi "haiku".

8 kommenttia:

 1. Minä luin kai viime kesänä Sundin onnellinen pieni saari, mutta minusta se oli tylsä ja mitäänsanomaton. Ehkä siinä oli joku juttu, mitä en hoksannut. Odotan siis sinun arviotasi kirjasta:)

  VastaaPoista
 2. Tuo Tähtien suojatti kiinnostaisi minuakin!

  VastaaPoista
 3. Runokuume kuulostaa ihanalta taudilta :-)

  Huokailin tässä juuri kirjahyllyä siivotessani, että varmaan metrin verran (perittyä) runoutta odottaa yhä, että saisin tartunnan... Ehkä syksyllä, kun on oikein hiljaista... Pitääkin ottaa itseäni niskasta kiinni ja alkaa oikein lukea juttujasi runoista, jospa se tarttuisi sitä kautta!

  VastaaPoista
 4. Tuo Gisellen kuolema kuulostaa erikoiselta, mutta todella houkuttelevalta! Täytyy laittaa listaan.

  VastaaPoista
 5. Minulla on tuo Tähtien suojatti kotona ja tulossa lukuun. Ajattelin teemoittaa, ja lukea sen yhdessä Roy Jacobsenin Ihmelasten ja (uudelleenlukuna) Eeva Tikan Aurinkoratsastuksen kanssa.

  VastaaPoista
 6. Sanna, ahaa, ei kuulosta ihan lupaavalta, mutta lupaan lukea ja raportoida. :)

  Susa, aion ehdottomasti lukea Tähtien suojatin joskus, mutta odotan vielä muutaman viikon ennen kuin alan etsiä sitä. On aikamoinen kirjakaaos muutenkin, enkä ole edes tänä viikonloppuna lukenut mitään...

  Anki, minustakin Gisellen kuolemassa tuntuu olevan jotain todella kiehtovaam vaikken oikein edes hahmota, mistä kirja kertoo! Pakko siis selvittää tarina lukemalla.

  Karoliina, mielenkiintoisen kuuloinen teemoitus! Minullakin on tulossa myös Ihmelapset lukuun, mutta en ollutkaan ajatellut, että nuo kirjat voisi yhdistää (Eeva Tikan teosta en tunne). En kuitenkaan yhdistä, jään odottamaan sinun yhdistelyjuttuasi!

  VastaaPoista
 7. Booksy, anteeksi, hups, unohdin vastata kommenttiisi vaikka oikein mietin sitä, kun luin sen jo aiemmin kännykän kautta. Minullekin runokuume on ihan uusi tauti, mutta niin ihana, ettei siihen sairastuminen haittaa. :) Sinä onnellinen, kun sinulla on noin paljon lääkettä runotautiin. Laita vaikka blogiisi esittelyä, mitä runoteoksia omistat, niin ehkä muut voivat kommentoida, mitä niistä kannattaisi lukea. Ties vaikka saisit runokuumetartunnan?

  VastaaPoista
 8. Hyvä idea Jenni, laitanpa korvan taakse :-)

  VastaaPoista