lauantai 25. kesäkuuta 2011

Kesän lukusuunnitelmat


Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain jos ei sinistä, niin sinikantista ainakin. Voilà, tässä henkilökohtainen kesäkirjapinoni (kesäkirjasuosituksenihan ovat tuolla yläpalkissa omalla välilehdellään).

Kirjablogeista ei ole voinut viime päivinä olla huomaamatta, että muillakin kesään kuuluu oleellisena osana kesäkirjapinon kokoaminen. Minulla on tapana suunnitella lukemisiani muutenkin, ihan jatkuvasti. Joskus tuntuu, että ajattelen lukemista yhtä paljon kuin harrastan sitä: on ihana haaveilla, mitä seuraavaksi lukisi. Paha kyllä olen huomannut, että jos kerron blogissa aikovani lukea tietyn kirjan tai kirjoittavani tietystä kirjasta tai aiheesta, lukemiseksi ja bloggattavaksi päätyy välittömästi jotain ihan muuta kuin kuvittelin.

Tästä huolimatta julkaisen nyt pinon lähitulevaisuuden lukemisistani. Uutuuksia edustavat esim. Jean Kwokin Käännöksiä, jonka moni muukin on havaintojeni mukaan juuri lukenut, sekä Tiina Raevaaran Koiraksi ihmiselle, joka kuulostaa todella kiinnostavalta. Raevaara käy kirjassa läpi koiran historiaa ja kertoo, miten hänestä itsestään tuli koiraihminen. Luulen, että kirja on kiinnostava kissaihmisestäkin. :)

Ensin pitää kuitenkin lukea hevosista. Katriina Ojasen Tyttöjen toinen koti, folkloristiikan alan väitöskirja joka tutkii hevostyttöjen kulttuuria, on ollut minulla lainassa iät ja ajat. Myös Jukka Laajarinteen filosofiateos Muumit ja olemisen arvoitus on pian vietävä kirjastoon. Jätin tänä kesänä (ainakin toistaiseksi) Tove Janssonin Kesäkirjan lukematta, koska minulla on muita Janssoniin liittyviä teoksia. Sain juuri Muumilaakson puutarhakirjan omaksi, enkä voi muumifani-puutarhapiipertäjänä kuin huokailla onnesta.

Muita kesälukemistoni lastenkirjoja ovat tuon Muumilaakson puutarhakirjan lisäksi Leena Laulajaisen runokirja Keinu meren yllä sekä Leena Parkkisen Miss Milky Ray. Sitten pitäisi lukea Irja Ranen Naurava neitsyt Finlandia-haasteeseen ja Marianne Fredrikssonin Muuttolinnut, koska saman kirjailijan Anna, Hanna ja Johanna oli niin hyvä. Ja löytyyhän tuolta pinosta muutakin, esim. Göran Schildtiä ja Tapio Koivukaria saaristonkaipuuseen sekä Juhani Ahoa klassikkonälkään.

Saa nähdä, miten käy. Yleensä lukusuunnitelmieni siis käy huonosti, mutta nyt ajattelin kokeilla sellaista, että siivoan kaikki siellä täällä lojuvat kirjat ja kirjapinot - ja niitä meillä piisaa - kirjahyllyyn ja pinoan nämä kesäkirjat yöpöydälleni. Muualta ei saa sitten lukea kirjoja kuin siitä pinosta! (Ehkä. Ja pitää muistaa, että aina voi tulla pakko lukea jotain muuta.)

Juhannuksena olen muuten lukenut Suomen suveen sopivasti Väinö Linnaa ja Eeva Kilpeä, vähän Juhani Ahoa. Aah! Minulle tulee kotimaisista klassikoista aina sellainen olo, etten haluakaan lukea mitään muuta, ikinä.

5 kommenttia:

 1. Tuo Muumit ja olemisen arvoitus oli kyllä kelpo kirja. Siinä oli hienoja piirustuksiakin!

  VastaaPoista
 2. Ihana kirjapino! *nappaa vaivihkaa Kuisma Korhosen kirjan omaan hyllyynsä* ;)

  VastaaPoista
 3. Tuollainen kirjapino saa hyvälle tuulelle! Tekemättömät työt stressaavat, mutta kirjojen kanssa asia on toisin. Onneksi maailma on täynnänsä lukemattomia kirjoja.

  Minäkin olen huomannut, että vaikka kuinka suunnittelee, että sitten luen sitä ja tätä, löydän itseni pian jonkin aivan muun kirjan äärestä. Se on kiehtovaa!

  VastaaPoista
 4. Hieman kadehdin tuota Muumien puutarhakirjaasi :>

  Ihana pino kaikin puolin, minullakin pinossa lymyilee tuo Käännöksiä. Minun pinoni tosin ovat moninaiset ja epämääräiset koska kirjoja tulee ja niitä on niin monessa suunnassa että olen tainnut jo luovuttaa minkäänlaisen järjestyksen pitämisen. Ainut oikea tavoitteeni tälle kesälle olisi lukea vihdoinkin Humiseva harju kesäklassikkonani.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi, kiitos kannustavasta kommentista! Vähän arvoin, mitä kirjaa alkaisin lukea seuraavaksi ja kiitos kommenttisi, päädyin muumifilosofiaan. Hyvältä vaikuttaa. :)

  Maria, en kyllä luovu Kuisma Korhosen kirjasta! :D Mutta ymmärrän, miksi se houkuttelee, niin se houkuttelee minuakin.

  Joana, kiva kuulla että muutkin suunnittelevat lukemisia vaikka tietävät, etteivät pysy suunnitelmissaan. ;)

  Linnea, Humiseva harju olisikin ihana kesäkirja! Lue ja bloggaa sitten. :) Muumien puutarhakirja oli välillä loppuunmyyty, mutta nyt sitä taas saa kaupoista, vinkkivinkki.

  VastaaPoista