keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Kirjavinkki 70-lukulaisille ja muistuttelua Agatha-keskustelusta

Kiinnostaako 1970-luvun kotimainen kirjallisuus? Tai oletko syntynyt 70-luvulla ja ajattelit osallistua muistaakseni Amman esittelemään kirjahaasteeseen, jossa luetaan jokin omana syntymävuonna ilmestynyt teos? Suosittelen tietokirjaa 1970-luku suomalaisessa kirjallisuudessa (toim. Kaisa Hypén, Avain 2011).

En ole lukenut kirjaa kokonaan, mutta sieltä täältä lukemisellakin on selvinnyt, että kirja on kiva ja helppolukuinen. Siinä on tietoa sekä kirjailijoista ja heidän kirjoistaan sekä kirjallisuuden kehittymisestä ylipäätään; yleistä yhteiskunnallista kehitystä unohtamatta, sitähän kirjallisuus usein peilaa. Heti alkupuolelta (s. 18) löytyy tietoa myös keskiluokan arki -kirjahaasteeseen osallistujille: "70-luvun keskiluokan kirjallisuuden tunnetuimmat nimet lienevät Kerttu-Kaarina Suosalmi, Eeva Kilpi, Märta Tikkanen, Eila Pennanen ja Eeva Joenpelto. Heidän tuotantonsa kuuluu monenlaisia ja toisistaan runsaastikin poikkeavia teoksia, mutta myös yhteisiä piirteitä löytyy. Kyseessä on usein keskiluokan arvokriisin mutta myös keski-iän kriisin kuvaus naishenkilön näkökulmasta."

Keski-iän kriisi uhkaa pian itseäkin, sillä olen syntynyt 1970-luvun alkupuolella. Katsoinkin heti kirjan loppuosasta, jossa 70-luvun kirjallisuutta on esitelty vuosittain listattuna, mitä minun syntymävuotenani on julkaistu. Ikävä kyllä mikään ei erityisemmin kolahtanut: julkaisuista monet olivat omakustannerunoutta ja muutenkin nyttemmin jo aivan (minulle) tuntemattomia teoksia. Ollapa syntynyt vuonna 1974! Sinä vuonna syntyneet voivat osallistua syntymävuosihaasteeseen lukemalla esim. Risto Rasaa tai Pentti Saarikoskea.

Asiasta toiseen: jos on pikainen lukija ja käyttää kesäyöt hyödykseen, vielä ehtii mukaan Lukupiirin Agatha Christie -keskusteluun. 10.6. alkaa keskustelu Christien teoksesta Ikiyö. Keskusteluun voivat osallistua nekin, jotka ovat lukeneet ko. teoksen jo aiemmin tai haluavat muuten vaan jakaa kokemuksiaan Christien kirjoista. Tervetuloa!

6 kommenttia:

 1. Tämäpä kiinnostavan oloinen teos.

  T. toinen ennen 70-luvun puoliväliä syntynyt.

  VastaaPoista
 2. Ajattelin tästä kirjasta kirjoittaa pian, sillä luin alun artikkelit ja tutustuin kirjaluetteloon ihan gradunikin takia. Hienoa Jenni! Sie olet ihan ehtymätön graduni tukija. :)

  VastaaPoista
 3. Oi, kuulin tästä kirjasta suunnitteluvaiheessa, mutta en ole huomannut, että se on jo ilmestynyt. Kiitos Jenni, haen opuksen lainaan heti!
  PS. Pakko mainostaa, että kirjan toimittaja Kaisa on työkaverini ja ihan mahdottoman fiksu ja aikaansaapa täti!

  VastaaPoista
 4. Hei Jenni kiinnostava lukuvinkki! Nuo sinun kesäkirjavinkitkin ovat ihania :) Mä en ole koko päivänä päässyt mun blogiin (ei bloggerin), joku huoltokatkos, huolestuttavaa...!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kirjavinkistä, tähän täytyy tutustua! Kävin myös ensivierailulla lukupiiriblogissa, vaikken vielä ehtinyt kommentoimaan :)

  VastaaPoista
 6. Kiva, että tietokirjatkin kiinnostavat! Hanna, lopulta voin sitten esitellä sun gradun täällä blogissa. :)

  Erja, hauskaa että tunnet kirjan toimittajan. Ja Sara, huh, huomasin ettei blogiisi pääse, mutta onneksi se tuntuu nyt taas toimivan!

  Pienen mökin emäntä, tervetuloa Lukupiiriin toisenkin kerran!:)

  VastaaPoista