torstai 30. kesäkuuta 2011

Kesäkuun luetutKesäkuu oli hyvin onnistunut lukukuukausi! Luin ja nautin paljon, joten tätä yhteenvetoa kirjoittaa hyvin tyytyväinen lukutoukka.


Syytä tyytyväisyyteen toivat:

-       Eeva Kilven Noidanlukko, viisas ja viehättävä lapsuuskuvaus ja Kilven esikoinen. Tästä kirjasta kirjoittaessani en vielä tiennyt, että loppukuusta olisin aivan Eeva Kilven lumoissa ja sitäkin iloisempi, että olen lukenut Kilpeä edes jonkun verran.

-       Katherine Pancolin Krokotiilin keltaiset silmät, ranskalaisen kepeä mutta samaan aikaan älykäs ja hauska ihmissuhdekuvaus. Jo kirjan houkutteleva kansi kertoo, että tämä kirja on suomennettu oikeaan aikaan, se sopii hyvin kesäkirjaksi.

-       Agatha Christien Ikiyö, jonka luin Lukupiirin keskustelua varten. En kyllä pitänyt kirjasta erityisemmin, mutta olin tyytyväinen, että sentään luin Agathaa, sillä se on ollut suunnitelmissa jo vuosia. Viimeksi olin lukenut ala-asteella!

-       Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän Haru, eräs saari. Kaikki tätä blogia vähänkin seuranneet varmaan tietävät, että sekä kirjailija että meri ovat hyvin lähellä sydäntäni, Tuulikki Pietilän grafiikkakin kiinnostaa.  Niinpä olisin voinut otsikoida tästä kirjasta kertovan kirjoituksen vaikkapa Haru-kirja, eräs aarteiden aarre. (Näin kesäkuussa myös Toven ja Tuulikin yhteisen taidenäyttelyn Retretissä!)

-       Aino Kallas novellikokoelmallaan Lähtevien laivojen kaupunki sekä etenkin ikikiehtovalla, kansantarumaisella Sudenmorsiamellaan. Valvoin Aino Kallaksen kanssa (melkein) koko kesäyön ulkona, luin ja katselin luontoa ja tunsin syvää onnea. Suosittelen yöllistä ulkolukemista kaikille pieniä suuria elämyksiä arvostaville. (Aino Kallas -kirjoitus muuten aiheutti blogissa kaikkien aikojen kävijäpiikin, ihanaa, että juuri vanha suomalainen kirjallisuus teki sen!)

-       Aapeli Pikku Pietarin pihallaan. Luin kirjan klassikkonälkään ja riemastuin erityisesti sen lämpimästä ja hauskasta huumorista.

-     Kaksi tietoteosta, joissa käsiteltiin minulle tärkeää asiaa, luonnosta ja ylipäätään ympäristöstä nauttimista: Kirsi Salosen Mielen luonto ja Tuomo Salovuoren Vihreyden keskellä. Myönnän, etten lukenut kirjoja kokonaan, mutta tärkeitä kirjoja ne ovat silti!

-       Aina yhtä viehättävää ja kiinnostavaa vanhaa Helsinkiä mustavalkoisin kuvin esittelevä teos Aho & Soldan: Kaupunkilaiselämää. Linkkivinkki: kirjoituksessani on linkki Virka-galleriaan, jossa ko. kirjan ja siihen liittyvän näyttelyn kuvia sekä monia muitakin kiinnostavia otoksia voi katsella virtuaalisesti.

-       Kerstin Ekmanin Sudentalja-trilogian ensimmäinen osa Herran armo. Pahoittelen, etten vieläkään ole saanut kirjoitettua tuosta kirjasta arviota. Lupaan, ettei siihen mene enää kauan. Kirja oli joka tapauksessa voimakas lukukokemus, joka innosti minut ja muut ensin spekuloimaan, onko hyvä kirja aina mukavakin, ja johti lopulta suureen superkirjakeskusteluun, jota muistelen varmasti kauan ja hyvillä mielin. Kyllä keskustelut ovat bloggaamisen suola!

-       Marianne Cedervallin Ajattelen sinua kuolemaasi saakka. Oli kiva lukea Gotlannista, koska haaveilen pääseväni sinne joskus, mutta muuten kirja oli tasoa ”hyvä kesäkirja, unohtuu kesän jälkeen”.

-      Väinö Linnan Musta rakkaus. Tästä kirjasta en ollut kuullutkaan, mutta kun bongasin sen kauniin kannen kirjakaupassa, kirja oli hankittava ja luettava heti. Väinö Linnalla on myös ohuita teoksia!

-      Eeva Kilven runokokoomateos Perhonen ylittää tien. Tämä teos ylitti kaikki tämän kesän muut lukukokemukset, sillä olin ja olen hyvin ihastunut. Olen palannut kirjaan jo monta kertaa, vaikka sen lukemisesta on vasta viikko! Lisäksi olen huomannut sepitteleväni mielessäni runoja, se on minulla poikkeuksellista. Eeva Kilpi, tuttavuutemme ei jää tähän kesäkuuhun!


Lisäksi: 

-      Kirjoitin kolmesta jo toukokuun puolella lukemastani kissakirjasta. Lastenkirja Varjak Käpälä viihdytti, kissaelämäkerta Penni, Suomen vanhin kissa liikutti ja kolmas, tänä keväänä suomennettu tietietopainotteinen kissaelämäkerta Hoivakodin kissa Oscar petti odotukset.

-       Aloin lukea Jukka Laajarinteen mainiota muumifilosofiateosta Muumit ja olemisen taito. Olen tutustunut myös Muumilaakson puutarhakirjaan, mutta ehtinen kirjoittaa niistä vasta ensi viikolla.

-      Olen aivan loppusuoralla erään mieltäni kovasti kutkuttavan, eläinoikeuksista kertovan tietoteoksen kanssa, mutta senkin loppuun lukeminen menee nyt kuunvaihteen yli.


Ja vielä lopuksi:

Blogger ei nyt ymmärrä niiden blogikeskustelujen päälle, eli en saa vastattua kommentteihin enkä kommentoitua muiden blogeihin. Huomenna en juuri ole netin ääressä, mutta vastailen ja kommentoin kunhan ehdin ja pystyn. Hyvää kesäviikonloppua kaikille!
(Ja vielä: Blogger myös sotkee tämän kirjoituksen rivitystä ainakin minun näytölläni miten sattuu, huoh.)

8 kommenttia:

 1. Onpa paljon luettua!
  Pancol ja Kallas noista suosikkejani!

  VastaaPoista
 2. Nyt kyllä väitän, että sun kesäkuu on ollut puolta pidempi kuin muilla! Vaikuttava lista!

  VastaaPoista
 3. Jee, pystynkin näemmä kommentoimaan toisen selaimen kautta, vaikka yhdellä selaimella en edes näe kommentteja, saati että voisin vastata niihin.

  Kiitos kommenteista! Tuollaiseen kirjamäärään tarvitaan puoli kuukautta lomaa, ei-loma-aikaan kirja mukana työmatkoilla, pari pitkää junamatkaa, valvomiseen kannustavat kesäillat sekä tietenkin, tärkeimpänä, aimo annos kirjahulluutta. :)

  VastaaPoista
 4. Hieno lista tosiaan!

  Itsekin luin nyt kesäkuussa Haru, eräs saari ja pidin kovasti. Tove on yksi suosikkinaisiani ja - kirjailijoita, joten voisin lukea häneltä varmaan mitä vaan ja tykkäisin silti :D

  VastaaPoista
 5. Katri, sinäpä sen sanoit. No ehkä muutamasta Toven novellista en ole välittänyt ihan niin paljon, että muistaisin ne ikuisesti - mutta olen pitänyt niistäkin, Toven teksteissä on aina tietynlainen tunnelma, vaikka sisältö vaihteleekin.

  Mielestäni maailmassa on aivan kauhea virhe siinä, ettei Haru, eräs saari ole enää saatavissa mistään omaksi, kirjastosta sentään lainaksi.

  VastaaPoista
 6. Ihanan paljon kirjoja! <3

  Erityisen paljon odotan sinulta arviota Ekmanin Herran armosta. Kerstin Ekman kiinnostaa kovasti, omalla kesälukulistallani on Ekmanin Tapahtui veden äärellä, ja Sudentalja-trilogiankin haluaisin lukea jossain kohtaa. Siihen ei juurikaan koskaan blogeissa törmää, joten on mahtavaa että sinä kirjoitat siitä. :)

  VastaaPoista
 7. On ollut todella hyvä lukukuu sinulla! Minäkin pidän Eeva Kilven runoista, ja Pancoul on edelleen kesälistallani. Toivottavasti vain ehdin sen kimppuun, kun kesälistallani on noin miljuuna muutakin kirjaa ja päälle tulee vielä iso kasa työlukemista.

  VastaaPoista
 8. Sara, yritän IHAN PIAN ryhdistäytyä ja kirjoittaa Herran armosta, ennen kuin unohdan sen kokonaan. Ja mieluusti siirryn sitten seuraavaankin Sudentalja-trilogian osaan. Luulin kirjoittavani siitä jo viime viikolla, mutta kas... Mutta joo, lähiaikoina.

  Karoliina, heinäkuu ei olekaan alkanut ihan samaan tahtiin. Kuukauden saldo on toistaiseksi nolla luettua kirjansivua ja nolla kirjabloggausta. Eiköhän tahti taas normalisoidu, kun huomenna on taas ihan tavallinen maanantaiaamu töineen edessä. ;)

  VastaaPoista