tiistai 21. kesäkuuta 2011

Kirjallisia taidenäyttelyjä

Tove Jansson: Simpukka-asetelma, 1960.


Tove Janssonin ystävien kannattaa tänä vuonna vierailla Retretissä. Yksi kesän näyttelyistä on nimeltään Muodon vapaus – Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä. Kävin katsomassa näyttelyn viime viikolla ja pidin kovasti, vaikkei teoksia aivan valtavasti esillä ollutkaan.

Yllä oleva kuva kertoo Tove Janssonista maalarina: hän maalasi etenkin nuorempana ja aloitti taiteilijanuransa maalauksilla. Kuulin oppaan sanovan turistiryhmälle, että Janssonin aiheet ja tekniikat olivat melko tavanomaisia, eivätkä hänen maalauksensa tuntuneet maallikostakaan aivan poikkeuksellisilta. Kiva niitä oli kuitenkin nähdä – ja vielä kivempi eri aikakausien muumipiirroksia. Totta se on: muumit ovat pulskistuneet ja söpöytyneet matkan varrella. Ostin muistoksi pari korttia, esim. Muumilaakson kartan.

Janssonin elämänkumppanilta, graafikko Tuulikki Pietilältä oli mukana maalauksia ja grafiikkaa. Maalauksista osa oli hyvin kiinnostavia ja yllättävänkin moderneja, mutta valitettavasti en löytänyt niistä kuvia netistä. Löysin Pietilän kissagrafiikkaa. Se tuntui heti läheiseltä, koska muistin heti kissataulut nähtyäni, että niitä oli (on) myös Tove Janssonin ateljeekodissa. Tietenkin kartutin postikortti- eli kirjanmerkkikokoelmaani myös Pietilän taiteilemalla kissalla. Muista Retretin tämän kesän näyttelyistä suosittelen etenkin päänäyttelyä, joka kertoo enemmän tai vähemmän tasa-arvoisista taiteilijapareista; Retretin kotisivuilla on lyhyitä taiteilijaelämäkertoja.

Tuulikki Pietilä: Rosetti (sarjasta Psipsina I), 1977

Ateneumin tämän kesän näyttely on vielä näkemättä, tosin se avattiinkin vasta viime viikolla. Näyttely kuulostaa minusta todella kiinnostavalta, sillä se yhdistelee kuvataidetta ja kirjallisuutta, jos olen ymmärtänyt asian oikein.Näyttelyssä Lapin taika ovat mukana esim. Timo K. Mukka ja Rosa Liksom,  jotka tunnetaan sekä taiteilijoina että kirjailijoina. Mukka kiinnostaa tuttuutensa vuoksi ja Liksom siksi, että en ole tutustunut hänen töihinsä lainkaan, vaikka varmaan pitäisi jo yleissivistyksen vuoksikin.

Lisätietoa Ateneumin näyttelystä löytyy täältä. Näyttelyllä on myös ihan omat sivunsa. Onko joku jo ennättänyt näyttelyyn tai kuullut kommentteja siitä?

Kaikkein eniten tänä kesänä odottamani kirjallinen tapahtuma on kyllä Ronja Ryövärintytär Suomenlinnassa!

3 kommenttia:

 1. Hei sattuipa hyvin, kun aikomuksenani on lomailla Punkaharjun suunnalla ja Retrettiin ilman muuta haluan mennä! Et arvaakaan, mitä olen juuri tällä hetkellä lukemassa - Tove Janssonia :)

  VastaaPoista
 2. Minäkin suunnittelen vierailua Retretissä tänä kesänä. Kiva kuulla, että kannattaa! Kissataulut taitavat vedota minuunkin... :)

  VastaaPoista
 3. Hauskaa, että on muitakin Retretin-kävijöitä! Sara, aloin heti miettiä, mitä kirjaa mahdat lukea. :)

  Ja Zephyr, kissatauluja oli aika monta, varmaan lähes 10 rivissä seinällä. Voisin ottaa kotiinkin sellaisen kissataideseinän...

  "Luolan" puolella, päänäyttelyssä, oli myös Tove Jansson -filmiesitys. Sekin oli kiinnostava, mutta en nähnyt sitä ihan kokonaan. Filmissä näytti olevan aika paljon toistoa, mutta toisaalta oli hienoa nähdä muumipiirustuksia todella isossa koossa.

  VastaaPoista