perjantai 17. kesäkuuta 2011

Kirja- ja menovinkki Helsinki-faneille


Kesän ykköstuliainen Helsingin, historian ja vanhojen mustavalkokuvien ystävälle on Wsoy:n juuri julkaisema teos Aho & Soldan: Kaupunkilaiselämää, näkymiä 1930-luvun Helsinkiin.

Pienessä kolmekielisessä (suomi, ruotsi, englanti) kirjassa kerrotaan niin Helsingin historiasta kuin avantgardisten valokuvaajien ja suomalaisen dokumenttielokuvan uraa uurtajien Ahon ja Soldanin elämästäkin. Heikki Aho oli Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani Ahon vanhin poika, Björn Soldan taas hänen velipuolensa Ahon ulkoaviollisesta suhteesta. Pojat lähetettiin yhdessä Saksaan. Siellä jo lapsena valokuvaamisesta kiinnostuneet nuorukaiset omaksuivat uudet tekniikat ja aatteet. Veljeksien kuvausstudio kukoisti erityisesti 1930-luvulla, josta tähän kirjaan kerätyt kuvatkin kertovat.

Kirjan ansio on mielestäni juuri näissä kuvissa. Tekstitkin ovat kyllä kiinnostavia. Esimerkiksi Jörn Donner kertoo artikkelissaan asiantuntevasti vanhasta Helsingistä ja kertoo, miten esim. Mika Waltari ja Elmer Diktonius sitä taiteessaan kuvasivat. Kuitenkaan pieneen kirjaan, jossa on monta kirjoittajaa ja kaikki tekstit kolmella kielellä, ei mahdu kovin syvällistä tietoa. Niinpä keskityin ensi sijassa tutkimaan kirjan kuvia.

Kuvat tarjoavat kutkuttavaa ajankuvaa niin kaupungista


 
kuin sen ihmisistäkin.


Joihinkin kuviin olisin halunnut selityksen.


Kannustan vanhan Helsingin ystäviä etsiytymään tämän kirjan pariin tai Helsingin kaupungin Virka-galleriaan: kirja liittyy galleriassa olevaan Ahon ja Soldanin valokuvanäyttelyyn. Näyttelyyn voi tutustua tosin virtuaalisestikin! Etsiessäni Virka-gallerian yhteystietoja netistä huomasin, että gallerian sivuilla on monta upeaa virtuaalinäyttelyä. Näitä Ahon ja Soldanin kuvia on liuta, lisäksi löytyy mm. Claire Ahoa sekä Tove Jansson -näyttely.

Toivotan hyvää viikonloppua ja hyviä taide-elämyksiä vähintäänkin netin ääressä! Minä lähden pian viikonloppureissuun ja mm. Retrettiin. Ennakkovaroitus siis, ensi viikolla on tulossa taidenäyttelyjuttua Tove Janssonista ja Tuulikki Pietilästä. :)


P.S. Kirjan Kaupunkilaiselämää kustantajan esittely löytyy täältä.

2 kommenttia:

  1. Itse kävin tällä viikolla katsomassa tuon Virka-gallerian näyttelyn. En kokenut kovin antoisaksi. Sama ongelma kuin Ateneumin näyttelyssä ja esittelysi perusteella kirjassa: ei selitystekstejä. Niiden puutetta selitettiin kyllä Virka-gallerian näyttelytekstissä: tietoa ei ole.

    Mutta ilmaiseen Virka-galleriaan kannattaa kyllä kurkistaa. Aho&Soldan-näyttelyyn kuuluu myös elävää kuvaa, joka oli mielestäni hauskaa katsottavaa. Suurin ilo irtosi kuitenkin takanurkan koirakuvista - vaikka en koiraihminen ole ollenkaan.

    VastaaPoista
  2. Ahaa, hyvä tietää. Sitten näyttelyyn kannattaa varmasti mennä lähinnä tuon elävän kuvan takia. Ja hyvä että mainitsit koirakuvat! Unohdin mainita niistä kirjoituksessani, vaikka niitä oli näemmä netissäkin esillä.

    VastaaPoista