torstai 24. maaliskuuta 2011

Ruotsalaisia suosituksia?


Nyt saa suositella ruotsalaista kirjallisuutta!

Tapanani on lukea ulkomaanmatkalla kohdemaan kirjallisuutta. Seuraava reissu suuntautuu Ruotsiin, eikä matkakirjasta ole hajuakaan. Onko kellään siis ehdotuksia? Menen vain muutaman päivän matkalle, joten mitään Ruotsin Alastalon salia en nyt etsi, vaan mieluusti jotain nopeaa ja kepeää – tai ainakin nopeaa...

Mutta, mutta, tuleeko Ruotsista muuta kuin dekkareita? Dekkareitahan en yleensä lue, joskin olen tehnyt dekkarikokeen Stieg Larssonilla. Se koe ei ollut megamenestys. Pitäisikö kokeilla vielä jotain muuta ruotsalaisdekkaristia vai vaihtaa lajityyppiä? Tuntuu, etten tiedä Ruotsin kirjallisuudesta mitään! Jos on lukenut Larssonia ja Kajsa Ingemarssonin Matkalaukkumorsiamen sekä Keltaisten sitruunoiden ravintolan ei kai ole vielä kovin perehtynyt naapurimaan kirjallisuuteen. Toivottavasti ainakaan.

27 kommenttia:

 1. Ruotsalaisista dekkaristeista voisin suositella vaikka Liza Marklundia tai Henning Mankellia, joka kyllä kirjoittaa myös muitakin kuin dekkareita.

  VastaaPoista
 2. Klassikkona tulee mieleen Lagerlöf, mutta minullekin ruotsalainen nykykirjallisuus on aika harmaata aluetta -juuri dekkareita lukuun ottamatta. Niistä Mankell on hyvä, sen sijaan EN suosittele Beck-elokuvien takana olevia Sjöwall&Wahlöön dekkareita.

  Sitten on tietysti Jan Quillou, mutta häntä olen lukenut liian vähän antaakseni kunnollisia vinkkejä...

  VastaaPoista
 3. Marklundia joskus yritin, mutta dekkari ei uponnut. Uhatut- ja Turvapaikka-kirjat sen sijaan olen lukenut kiinnostuksella ja kauhulla, hyvä että muistutit! Ja Mankellia meiltä taitaa löytyä kotihyllystäkin, se olisi siis helppo ratkaisu. Kiitos kommentista!:)

  VastaaPoista
 4. Itse luin juuri alkuviikosta Ann Rosmanin Majakkamestarin tyttären. Luen aika vähän dekkareita, mutta tämä veti mennessään ja luin sen melkein siltä istumalta.

  Tykkäsin myös jollain tapaa Ajatussulttaanista, koska se on kirjoitettu maahanmuuttoruotsilla.

  VastaaPoista
 5. Minulle tuli mieleeni Majgull Axelssonin hieno Huhtikuun noita. Se ei ole kepää luettavaa, mutta sen lukee nopeasti ja kirja on tavattoman hieno (ihan harmittaa, että luin sen ennen blogini perustamista, mutta toisaalta kirja ansaitsisi tulla luetuksi uudelleen). Se on arvioitu ainakin Sallan lukupäiväkirjassa ja Leena Lumen blogissa.

  VastaaPoista
 6. Marianne Fredrikssonin Anna, Hanna ja Johanna on yksi minuun hyvin syvästi vaikuttaneista kirjoista, muttei lainkaan raskas tai hidassoutuinen. Kuulemani mukaan myös muut Fredrikssonin romaanit ovat hyviä, mutten ole niitä lukenut.

  VastaaPoista
 7. Ja jos saa olla hyvin modernia, ei-leimallisesti ruotsalaista, niin Mara Leen Ladies on aika hurja romaani. Silti viihteellinen, minä ainakin viihdyin. Muttei mikään maailmankirjallisuuden klassikko. :)

  VastaaPoista
 8. Mulle tulee ekana mieleen lastenkirjallisuuden klassikot, lähinnä Astrid Lindgren. Sekä Nan Ingerin heppakirjat Pigletistä

  Liza Marklundin ja Lotta Snickaren Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra on ihan ok :) Mankellilta tykkäsin Daisy sisters -kirjasta.

  Susanna Alakosken Sikalat-kirjaa en ole lukenut, mut sekin tuli nyt mieleen. Niin ja hömppäkirjat kuninkaallisista, etsi hei Kalle Kustaan skandaalikirja :)

  VastaaPoista
 9. Näin paljon suosituksia, kiitos kaikille! Pitääkin vähän pidentää matkaa. :)

  Anna, Hanna ja Johanna on kyllä ollut kauan lukulistallani ja hassua kyllä, ajattelin sitä viimeksi eilen. Sen sijaan Mara Leestä en ole kuullutkaan. Muista vinkatuista olen sentään kuullut, mutta en olisi muistanut ilman tätä keskustelua. Onneksi on blogi ja blogikeskustelut!

  Vaikka joo, Kalle Kustaan skandaalikirjan mä tietysti valitsen. :D

  VastaaPoista
 10. Hei!

  Kaipailet kevyttä, mutta kaiken uhallakin suosittelen hieman erilaista näkökulmaa. Itse nimittäin otan matkoille yleensä mukaan sekä hömppää että jotain hieman asiakeskeisempää (mutta kuitenkin helposti sulateltavaa). Hieno kirjoituskokoelma on Jonas Gardellin Viattomuus ja muita kirjoituksia, jossa hän etsii näkökulmia 12 eri kaupunkiin - siis jonkinlainen matkakirjakin, vaikka ei sijoitu erityisesti Ruotsiin. Jos et ota matkalle, niin lainaa joskus muuten.

  Gardell on mielenkiintoinen kirjailija (ja Mark Levengvoodin elämänkumppani). Ehkä oma vähemmistönäkökulma mahdollistaa sen, että Gardell löytää kirjoittamistaan kaupungeista niitä erilaisia näkökulmia. Minua tuo kokoelma innosti, herätti paljon ajatuksia.

  Ja koska mainioita romaaneja muut jo ovat suositelleet, niin miksipä ei runokokoelma kulkisi hyvin kainalossa. Näin keväällä pitää aina lukea runoja, ehdottomasti. Kokeile vaikkapa seuraavaa:

  Solja Krapu: Minä tarvitsen bussikuskia.

  Krapu on suomalaissyntyinen, mutta asuu Ruotsissa ja kirjoittaa ruotsiksi. Tuo suomennos on Johny Knigan kustantama, mikä kertoo siitä, että ihan mukavaa luettavaa - ei siis mitään tuntikausien syventymistä kaipaavaa akateemista runoutta. Hauskakin, itse pidin kovasti (ja innosti lukemaan Krapua ruotsiksikin).

  VastaaPoista
 11. Kiitos Penjami! Gardellin teos kuulostaa monipuoliselta ja mielenkiintoiselta. Mieluusti luen sen ainakin joskus!

  Runot kyllä sopivat kevääseen(kin) ja tuo Krapu on minulle ihan uusi tuttavuus, joten kiitos siitäkin vinkistä.

  Minulla matkan pituus ja luonne vaikuttavat matkalukemisiin. Kun menen pariksi päiväksi kaverin kanssa ostosreissulle Tukholmaan, niin kuvittelen, että jokin vähän vähemmän asiapitoinen kirja sopisi nyt matkaan mukaan. Katsotaan, mihin päädyn!

  VastaaPoista
 12. Toisenlainen näkökulma tältäkin suunnalta: Suomalaisen kirjakaupan (Kamppi) avajaistarjouksena Gösta Knutssonin Pekka Töpöhäntä, 8 eur. Sisältää seuraavat Pekat: Pekka Töpöhäntä pääsee pälkähästä, Pekka Töpöhäntä ja Mauri Mäyräkoira, Kiri, kiri Pekka Töpöhäntä, Pekka T ja Maija Maitoparta ja Pekka T:n kolmoset :D Tai sitten ehkä voisit lukea Kajsa Ingemarssonia. Mankkelit saattavat kyllä myös miellyttää, vaikka dekkareita ovatkin.
  t. Naukulan Mamma

  VastaaPoista
 13. Hei, Marianeh Bakhtiari ja Susanna Alakoski ovat myös tutustumisen arvoisia maahanmuuttajataustaisia kirjailijoita Ruotsissa.

  VastaaPoista
 14. Nuo kaikki Töpöhännät 8 eurolla?! Pitää ostaa. Tuskin kuitenkaan matkalukemiseksi, vaikka voisivatkin kissaikävää helpottaa (tai aiheuttaa).

  Kajsa Ingemarssonilta onkin suosittu monta kirjaa. Huomasin sen vasta tänään, kun tarkistin hänen kirjansa nimen netistä tätä postausta varten.

  VastaaPoista
 15. Jenni: Olisi ehkä pitänyt lukea kirjoituksesi loppuun, eikä ryhtyä nopsakasti vain noista Pekka Töpöhännistä kirjoittamaan :) Sinähän siis olitkin jo lukenut Kajsaa. Tämä on kuulemma ihan hitti Ruotsissa, mutta ei vissiin vielä suomennettu: http://www.piratforlaget.se/bocker/jonasson---hundraaringen-som-klev-ut-genom-fonstret-och-forsvann
  t. Naukulan Mamma

  VastaaPoista
 16. Ne Pekat oli yksissä ja samoissa kansissa (ilman kuvia).

  t. Naukulan Mamma

  VastaaPoista
 17. Anonyymi, kiitos, sinun kommenttisi ehti nyt tuolla tonne väliin kun olin kommentoimassa toisella anonyymille (joka ei ollutkaan anonyymi vaan Naukulan Mamma). Erityisesti tuo Bakhtiari kiinnostaisi, monet ovat kehuneet! Hänen kirjansa taitaa löytyä pokkarinakin, se olisi hyvä matkalla.

  Naukulan Mamma, ymmärrän kyllä, että noin edullinen kissakirjavinkki voi saada kiihtymään niin ettei lue loppuun asti. :) Onneksi kerroit TÖpöhännistä, sillä kävin kyllä jo tutustumassa uudistettuun myymälään, mutta en huomannut ko. tarjousta.

  VastaaPoista
 18. Niin se on :D Usko tai älä, mutta olin muutenkin lähettämässä sitä Pekka vinkkiä sinulle ja kirja oli otettu sitä varten viereen, sitten huomasin tämän ruotsinkielisten kirjojen postauksen ja se oli sitten menoa.... :D (ei ollut mahdollisuutta loggautua "omana itsenään")
  t. Naukulan Mamma

  VastaaPoista
 19. Itse olen tutustunut lähinnä ruotsalaisiin dekkareihin, Mankellit ja Marklundit on tullut luettua. Olen tykännyt myös Åsa Larssonin ja Camilla Läckbergin dekkareista. Jo muutaman muun mainitsema Bakhtiari odottaa hyllyssä, ruotsiksi, joten on pieni kynnys aloittaa lukeminen :), se kuitenkin vaikuttaa todellakin lukemisen arvoiselta. Juuri sain Johan Theorinin Skumtimmen luettua, uusi tuttavuus, joka nyt ei ihan vakuuttanut. Vähän paikallaan junnaava dekkari.
  Muusta kuin dekkariosastosta voisin suositella Torbjörn Flygtin kirjaa Alakynnessä. Kirjan lukemisesta on jo kotvasen aikaa, mutta muistan, että se oli miellyttävästi kirjoitettu kasvutarina. Päähenkilö oli pieni poika, kasvoi sitten siinä kirjan myötä :) Tarina sijoittui jonnekin 60/70-luvun ruotsalaiseen työläislähiöön.
  Myös Åsa Linderborgin Mig äger ingen (ilmestynyt mielestäni myös suomeksi) ja tuo jo mainittu Alakosken Sikalat kannattaa lukea.
  t. Yks lukija

  VastaaPoista
 20. Oikaisen vähän kun olen myöhässä kommentoimassa, mutta tässä linkki mun ruotsikirjoihin:
  http://ootaluenekaloppuun.blogspot.com/search/label/ruotsi

  Mä tykkäsin tosi paljon Eva Dozzin Rakastan sinua John Lennon -kirjasta (tosi mahtava ja suht kevyt romaani, voisi sopia tosi hyvin lomalukemiseksi!)

  VastaaPoista
 21. Itse olen ihastunut John Ajvide Lindqvistin kirjoihin, mutta ne ovat aika karmiviakin välillä - vaikkakin myös paljon enemmän kuin pelkkää kauhua.

  Astrid Lindgren ei petä koskaan.

  Jan Guilloulta voi suositella Arn-sarjaa, joka alkaa kirjasta Tie Jerusalemiin. Se on historiallinen romaani, jossa on rakkautta ja kaikkea. ;)

  VastaaPoista
 22. Olen itsekin huomannut tuntevani ruotsalaisesta kirjallisuudesta lähinnä ne jännityskirjailijat. Niistä kuitenkin suosittelisin lämmöllä Camilla Läckbergin teoksia ja Lars Keplerin Hypnotisoijaa. Kyllä saa jännittää mukavissa merkeissä!

  VastaaPoista
 23. Tämä ei tietysti ole ruotsalaista kirjallisuutta, mutta Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolainen oli minusta aika hauska vilkaisu lahden yli suomalaisten Ruotsi-kliseisiin. Ja kevyt pieni kirja!

  VastaaPoista
 24. Suurkiitokset kaikille vinkeistä! Toivottavasti joku muukin kaipailee ruotsalaisia kirjavinkkejä, koska jos minun on luettava nämä kaikki, minun pitää pienen piipahduksen sijasta muuttaa Ruotsiin. :) Ilahduttava määrä ideoita kuitenkin, ja ilahduttavan erilaisia. Lupaan kertoa, mitä valitsin ja miksi. Vadelmavene olisi muuten hauska Ruotsin-matkakirja sekin, mutta olen lukenut sen jo!

  VastaaPoista
 25. Ruotsista tulee loistavia historioitsijoita/kirjailijoita: Herman Lindqvist, Peter Englund ja vaikka Martin Hårdstedt. Suosittelen tutustumista herrojen kirjalliseen tuotantoon, jos historia siis kiinnostaa.

  VastaaPoista
 26. Kiitos Artsi, historia kiinnostaa kovasti! Pitääpä heti googlata, mitä ovat miehiään...

  VastaaPoista