sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Kokemuksia omakustantamisestaKirjoitin jokin aika sitten Heidi Rundgrenin runoteoksesta Syntymä. Kerroin, että meilailin runoilijan kanssa siitä, miten hän päätyi omakustanteeseen. Tässä Rundgrenin kokemus muillekin tiedoksi. Olisi hauska kuulla myös muista omakustanteista, niin tekijän kuin lukijankin kannalta. Minusta aihe on hyvin mielenkiintoinen, sillä tuntuu, että melkein jokainen lukutoukka on ainakin jossain vaiheessa haaveillut ikiomasta kirjasta. Omakustanne voi silloin olla vaihtoehto.

Heidi Rundgren kertoi, ettei hän alun perin suunnitellut tekevänsä omakustannetta, vaan lähetti runokokoelmansa kymmenkuntaan kustantamoon. "Jokaisesta tuli kieltävä vastaus. Kuulemma oli hienoa, että olivat vastanneet minulle. Jotkut runoilijat sanoivat minulle, että aina kustantamot eivät edes vastaa tai vastauksessa menee jopa pari vuotta! Itselleni vastaukset tulivat 1-2 kuukauden kuluttua lähettämisestä."

Tämän jälkeen omakustanne alkoi tuntua paremmalta vaihtoehdolta kuin yhä uusien kustantamojen etsiminen: "Löysin sitten voimaa ja innostuksen siitä, että päätin julkaista kirjan itse. Olisihan ollut mahdollisuus kokeilla niitä kaikkein pienempiä kustantamoita, mutta ajattelin, että kun kustannan itse, valta säilyy minulla. Pienten kustantamojen kanssa markkinoinnin kuitenkin joutuu tekemään itse."

Kustantamoksi valikoitui BoD. "Minulla oli hyviä kokemuksia BoD:n kirjoista. Monet kirjoittajatuttuni suosittelivat tuota yritystä. Sillä onkin selkeät suomenkieliset sivut. Tein arvion sivustolla kirjan kustannuksista. Sivuilta löytyy ohjelma, jonka avulla voi kirjan taittaa. Voi valita kannen, kirjasintyylit, lisätä kuvia jne. Lopulta netin kautta tehdään kirjailija- ja kirjasopimus. Painetaan enteriä ja tiedosto lähtee matkalle kohti Saksaa! BoD:ssä luetaan käsikirjoitus kuitenkin läpi ennen kuin se hyväksytään. He eivät halua tehdä sopimusta sellaisista kirjoista, joissa on esim. rasistista tai seksististä sisältöä", Rundgren esittelee.

Hän on tyytyväinen sekä BoDiin että omakustantamiseen: "Olen nyt myynyt kirjaani n. 100 kpl. Se siis ilmestyi joulu-tammikuun vaihteessa. Minusta tulos on hyvä, kun ajattelee, että keskivertorunokirjaa myydään n. 300-500 kpl. Nythän on vasta maaliskuu. Ehkä hyvään myyntiin vaikuttaa myös alhainen hinta. En myy kirjaani tappiolla, mutta ei siitä paljon voittoakaan saa. Haluan vain jakaa runouttani. Tehdä sitä tunnetuksi. Jos tuntematon omakustantaja laittaa kirjalleen liian korkea hinnan, kynnys ostaa teos itselleen voi olla aika suuri. Voi olla, että ne kirjat jäävät myymättä."

Hyvään vastaanottoon on varmasti auttanut sekin, että runoilija on markkinoinut kirjaansa aktiivisesti. Heidi Rundgren järjesti kirjalleen julkaistutilaisuuden ja on käynyt lukemassa runojaan runoryhmissä: "Kävin esittelemässä kirjaani runoryhmälle Oulu-opistossa jokin aika sitten. Lausuin runojani ja vastailin kysymykseen. Möin tuossa tilaisuudessa 15 kirjaa! Lähes kaikki halusivat ostaa sen. Eli parasta markkinointia etenkin runoille on lausua niitä yleisölle. Olin hämmentynyt. Olen vieläkin hämmentynyt, jos joku kehuu runojani tai ihastuu niin, että haluaa ostaa sen. Mutta se myös antaa voimaa jatkaa runoilua tulevaisuudessakin."

Heidi Rundgrenin kirja on siis ihan oikea kirja ja sille on löytynyt ihan oikea yleisö! On kiinnostavaa ja rohkaisevaa kuulla tällaisia tarinoita. Rundgren kuitenkin sanoo, ettei omakustanteen tekijänkään kannata toimia aivan yksin: "Olin saanut apua siihenkin, että saan runoni oikeaan järjestykseen. Koskaan en ole jäänyt yksin runojeni kanssa, vaan aina hakenut kritiikkiä ja kommentteja esim. kirjallisuusopettajilta. En lähtisi kustamaan itse kirjaani ihan ilman mitään ennakkokritiikkiä tai muiden ihmisten kommentteja. Käsikirjoitusten kanssa kannattaa mennä rohkeasti kirjoittamiskursseille tai vastaaville. Kritiikkiä ei kannata pelätä tuossa vaiheessa."

Oletko törmännyt omakustanteisiin? Tai haaveiletko omakustanteesta? Minusta omakustantaminen on aiemmin kuulostanut kalliilta ja epämääräiseltä, mutta tuntuu, että viime vuosina siihen on tullut enemmän vaihtoehtoja ja "tolkkua" mm. BoDin kaltaisten tahojen ansiosta. Olen muutaman kerran törmännyt omakustanteeseen, joka on todellakin ihan "oikea" kirja ja oikeasti myynnissä, ei esim. vain omaan ja suvun käyttöön tarkoitettu teos. Omakustanteita löytyy myös kirjastoista, se on hienoa!

***

Heidi Rundgren kertoo mm. kirjoittamisesta blogissaan Rakastuin runoon

20 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoinen juttu!

  Mä olen yhden omakustanteen arvostellut kerran maakuntalehteen, siellä otettiin juttu mielellään vastaan koska kyseessä oli oman seudun runoilija. Joten kyllä omakustanteet ovat siinäkin mielessä "oikeita kirjoja", että kelpaavat lehteen arvioitavaksi. Muistan että Hesarissa oli iso juttu muutama viikko sitten neuvostoaikana eläneen naisen muistelmista, jotka julkaistiin omakustanteena, nainen oli muistaakseni muuttanut Suomeen jossakin vaiheessa.

  Tosin ei minulle tule etsittyä omakustanteita mitenkään aktiivisesti luettavaksi.

  VastaaPoista
 2. Isoisäni on julkaissut omakustanteena kolme alueen historiaa käsittelevää kirjaa. Myyntimääriä en tiedä, pitäisi kyllä selvittää!

  Jostain syystä minulla on muuten vähän negatiivinen kuva omakustanne -proosasta: Juuri sellainen, että se ei ole tarpeeksi tasokasta oikeille kustantamoille. En muista yhtään omakustannetta lukeneeni, joten kyseessä on kyllä ihan puhdas ennakkoluulo.

  VastaaPoista
 3. No jos minä nyt tulen tässä kaapista, niin olen julkaissut omakustanteen. Kyseessä oli historiallinen elämäkerta ja jatkumoa gradulleni.

  Minulla syy omakustanteeseen oli puhtaasti aikataulullinen, olin jo tehnyt esisopimuksen pienen firman kanssa kirjan painamisesta kun se joutui yrityssaneeraukseen. Koska elämäkerran kohteeni kuoleman merkkipäivä oli tulossa ja kirja oli tärkeä saada markkinoille juuri silloin, en halunnut hukata aikaa uuden kustantamon etsimiseen.

  Minulle omakustannekokemus oli positiivinen, yhteistyö sujui hyvin. Myynti oli sen verran hyvää, että tein vähän voittoakin. Toki rikastumisesta ei voi puhua:) Mutta sen huomasin, että medialle omakustanteen markkinoiminen oli vaikeaa. Ymmärrän sen toisaalta hyvin, omakustanteita on paljon ja taso hyvin vaihtelevaa. Kuitenkin kirjani sai jonkin verran positiivista huomiota ja olen siihen tyytyväinen. Kaiken kaikkiaan olen jälkeen päin ajateltuna todella tyytyväinen, että uskalsin projektiin ryhtyä. "Oikean" kustantamon kanssa se olisi varmasti ollut erilaista, toisaalta omakustanteena hommat hoidettiin minun ehdoillani ja tässä tapauksessa se oli hyvä juttu.

  Sen ainakin opin, että suhtaudun omakustanteisiin aiempaa ennakkoluulottomammin. Erityisesti juuri historiallisella puolella julkaistaan paljon hienoa elämäkerta- ja muistelmakirjallisuutta, joka ansaitsee tulla kirjoitetuksi.

  VastaaPoista
 4. On kyllä mielenkiintoista lukea omakustannetoiminnasta. Pienen kustantamon kirjailijana voin alleviivata tuon, että markkinoida pitää ahkerasti itse, jos on pienen kustantamon listoilla.

  Mutta kuten Amma sanoo, omakustanteen mar´kkinoiminen medialle ja lisäksi kirjakaupoille on varmaan todella hankalaa. Se on hyvin hankalaa jo pienen kustantamon julkaisuille. Suomessa on liikaa politiikkaa tuolla kirja-alalla, mikä on surullista.

  Mutta onneksi on näitä eri mahdollisuuksia. Niin hyvin usein oikeat helmet jäävät muiden jalkoihin, eivätkä pääse julkaisukanavien kautta esiin. Sen takia on hienoa, että on omakustanne- ja pienkustantamotoimintaa :)

  VastaaPoista
 5. Historianharrastajana olen omakustantanut eilisen laskutoimituksen perusteella jo 9 kirjaa. Eivät ole saaneet julkisuutta eikä ole ollut hillitöntä myyntiä, mutta en ole kyllä markkinointia suuremmin yrittänytkään.

  BoD on minusta toiminut tosi hyvin ja kustannustehokkaasti, nimenomaan laiskalle tekijälle. Sieltä voi muuten arvostelukappaleita tilata lomakkeella.

  VastaaPoista
 6. BoDilla on menossa kirjoituskilpailu, jossa voi saada oman kirjan kustannetuksi: http://kirjastoseura.kaapeli.fi/etusivu/lehti/rakkaudesta

  Ei-omakustanteistakaan ei välttämättä saa rahaa rikastumiseen saakka. Pitää olla todella hyvä myynti, että käteen jää jotakin konkreettista. Siksi omakustanne saattaa olla jopa rahakkaampi vaihtoehto joissakin tapauksissa. Jos rahaa siis ylipäätään ajattelee.

  Omakustanteen markkinointi voi tietysti olla hankalaa. Joillakin kustantamoilla on kuitenkin apuja tähänkin.

  Omaa kokemusta ei omakustanteesta ole, mutta jonkin verran olen asiasta kuullut. Aiemmin ajattelin omakustanteita jotenkin toisen luokan juttuina, mutta en enää. Tietysti mukaan mahtuu monenlaista, mutta niin kustannetuissakin.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille kommenteista ja Kaisa Kyläkoskelle linkistä! Hyvä Amma, että tulit kaapista ja kerroit olevasi omakustannekirjailija. Mielenkiintoista! :)

  Minun näkemykseni on sama kuin Paulalla (ja muillakin): omakustanteet eivät ole toisen luokan kirjoja. Toki niiden joukkoon varmasti mahtuu kaikenlaista, vaan niinpä tosiaan mahtuu kustantamojen julkaisuihinkin. Hienoa, että nykyisin on mahdollista saada kirjansa suht helposti omakustannettua! Eikä sellaiseen päätyminen edes ole mitenkään "noloa". Luulen kuitenkin, että jos itse olisin julkaisemassa kirjaa, silti lähtisin ensin etsimään "oikeaa" kustantajaa minäkin, jo mielenkiinnosta.

  VastaaPoista
 8. Ai niin, Paula, kiitos linkistä sinullekin! Kävin katsomassa ja ikävä kyllä minulla ei ole rakkauskirjoituksia pöytälaatikossa, vaikka jotain muuta ehkä olisikin. Hauskan kuuloinen kilpailu silti, pitää seurata, miten siinä käy. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 9. Hei Oma kokemukseni BoD:n kautta julkaisemisesta on ihan positiivinen. Innostuin keväällä 2010 tekemään elämänkertani, Näköradiomies 40 vuotta suomalaisen television historiaa, kirjaksi lähinnä omille pojilleni, mutta yllättäen sitä meni myös nettikirjakauppojen kautta kymmeniä kappaleita.
  Tästä rohkaistuneena julkaisin vielä toisenkin kirjan "Pieni Nukketalokirja" jouluksi 2010. sita on jo mennyt muuutama sata vaikka kirja on ollut myynnissä vasta 3 kuukautta.
  Nyt olen jo suunnittelemassa siitä uutta kansainvälistä painosta, kun nettikirjakaupat näyttävät vetävän yllättävän hyvin. Voin hyvin suositella itse kustantamista jos myyntitavoitteet eivät ole huikeita. Osa riskista tulee tietenkin itselle jos ostaa isomman painoksen itse jaeltavaksi.
  JOrma Havia

  VastaaPoista
 10. Olen julkaissut BoDin kautta viisi kirjaa, joten pystyin hyvin suosittelemaan Heidille BoDia, kun hän mietti Syntymän julkaisutapaa. Myös muutama muu tuntemani bloggaaja on julkaissut BoDissa, esim. Ari Kokkonen, Una Reinman, Uuna Syrjäsuo ja Heli Vilmi.

  Omakustannekirjailija saa itse päättää kaikesta: kirjan kannesta, layoutista, kirjan markkinoinnista!
  Se on mukavaa, mutta tietenkin myös työlästä, varsinkin se markkinointipuoli. Kuitenkin mielenkiintoista.

  Itse, viiden kirjan jälkeen, olen ollut tyytyväinen valitsemaani tapaan julkaista kirjojani. Parista kirjasta on ollut arvio Turun Sanomissa ja netissä Kirjavinkit ovat arvostelleet jokaisen kirjani.

  Viime vuonna Tiina Ollila teki proseminaarinsa Jyväskylä avoimessa yliopistossa aiheenaan Marginaalisia huomautuksia -Mitä näkyy kirjallisuuden katveissa?

  Proseminaarityössään Ollila pohtii pienkustantamoita sekä oamkustantamista. Sain kunnian olla seminaarityössä mukana, Ollila haastatteli minua juuri omakustantamisesta sekä kirjailijuuden ja kirjailijoiden brändäämisestä.

  Omakustantaminen on hyvä tapa saada tekstejään julki. Myyntikin voi osoittautua yllättävän hyväksi, vaikka eihän tässä leiville pääse :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos, Jorma Havia ja SusuPetal, mielenkiintoista kuulla kokemuksistanne! Hienoa, että teillä on noin hyviä kokemuksia, se rohkaisee varmasti monia. Ja mitä tuohon leiville pääsemiseen tulee, niin ei kai kirjallisuus muutenkaan Suomessa kovin paljon tekijöitään rikastuta... Mitä enemmän kuulen omakustantamisesta, sen enemmän alkaa tuntua, että sitä kannattaa pitää ihan oikeana vaihtoehtona eikä minään takaporttina, että jos ei saa muuten teostaan julki, niin aina voi omakustantaa. Kiitos kun kerroitte tarinanne!

  Tiina Ollilan seminaarityöhön olisi kiinnostaa tutustua!

  VastaaPoista
 12. Susu Petal tuossa jo edellä mainitsikin minut eli minä olen myös julkaissut kirjani BoD:n kautta. Parasta siinä oli täysin oma päättäminen taitosta ja kirjan ulkonäöstä. Taitoin kirjan kannesta kanteen itse, myös suojapaperin. Ei, en ole graafisen alan ihminen, mutta toivoisin omaavani jonkun verran visuaalista silmää :).

  Aion julkaista myös toisen kirjani samalla tavalla. Yksi toki, mitä BoDin kaipaan on paperiin liittyvä asia. Jopa valokuville 200 grammainen paperi on vähän turhan paksu, 150 g riittäisi vallan mainiosti. Mutta sitä käytin ja käytän toiseenkin kirjaan, koska 90 g on taas liian ohut minun makuuni.

  Markkinointia en ole vaivautunut tekemään sen enempää, kuin laittanut kirjani tiedot kotisivuilleni http://the52photographs.fi/hiljaisia_tuulia.html sekä kertomalla asiasta aikanaan blogissani ja Facebook-profiilissani. Kirjani näyttää olevan myös BoD Shopin BoD suosittelee sivulla, mikä tietysti on mukavaa. Pitäisi markkinoida, ehdottomasti, mutta en osaa eikä minulla ole rohkeutta lukea runojani ääneen kenellekään...

  Mutta BoDia voin hyvin suositella yhtenä vaihtoehtona kirjan julkaisulle!

  Kiitos sinulle tästä bloggauksesta, se on mielenkiintoinen!

  VastaaPoista
 13. Heli, kiitos paljon kommentistasi! Tämä keskustelu on todella kiinnostava: olen tosi iloinen, että näin moni on tullut kertomaan kokemuksistaan! Ja Heli, kirjasi vaikuttaa kauniilta ja kiinnostavalta. Kävin katsomassa valokuvia ja ihastuin. Haluan ehdottomasti lukea (ja katsoa)kirjasi jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
 14. Hupsista heijaa, kun kesti aikaa! Eli hei Jenni ja kaikki kommentoijat! :)

  Onpas täällä ollut hyvä ja mielenkiintoinen keskustelu. Tykkäsin myös siitä miten Jenni kirjoitti tämän haastattelun. Kiitos.

  Itselle tuli tuossa jokin aika sitten "Syntymäkyllästyminen". Olin käynyt aika monessa lausuntatilaisuudessa, puhunut monille kirjastani, odottanut arvosteluja netissä, että jotenkin halusin ajatella jotain ihan muuta. En sitten saanut aikaiseksi vastata tähän kirjoitukseesi.

  Ehkä minun olisikin jo aika luoda uusia runoja? ;) Uutta materiaalia, uutta keskusteltavaa... Tottahan toki aion käydä vielä lausumassa runojani Syntymä-kokoelmasta monta kertaa! Siitä ei ole pelkoa, että vielä sanoisin runokeikoille ei.

  Hyvää alkavaa kesää kaikille! :D

  VastaaPoista
 15. Hei Heidi ja kiitos kommentista! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan - ei vaan, kyllä vanhempiakin blogikirjoituksia saa kommentoida, itse asiassa onkin tosi kivaa, jos vanhempaankin kirjoitukseen tulee kommentteja.

  Kiva, että pidit kirjoituksestani. Voisin kuvitella, että omaan kirjaan voi tulla tuollainen kyllästyminen - siinä vaiheessa kun kirja on vielä yleisölle uusi, se on jo tekijälle vanha. Hienosti olet kyllä saanut markkinoitua kirjaasi, kunnioitettavan aktiivista! Toivottavasti saat pian uutta materiaalia tai peräti uuden kirjan aikaiseksi, niin tulee runokeikkoihinkin vaihtelua.

  Samoin hyvää kesänalkua sinulle! :)

  VastaaPoista
 16. Omakustanteita on laidasta laitaan. Usein olen törmännyt kirjoihin, joita ei millään jaksa lukea, valitettavasti. Joukossa on kuitenkin ihan hyviä ja mielenkiintoisia yksilöitä. Varsinkin runokirjoja. Isot kustantajathan eivät kauheasti kustanna runokirjoja. :)

  VastaaPoista
 17. Jenni,
  kiitos tästä ajattomasta kirjoituksesta ja kiitos kommentoijille. Olen juuri etsimässä tietoa BoD:sta. Näyttää siltä, että seitsemäs kirjani tulee olemaan omakustanne. Toivon, että kirjastot ostavat sitä, sillä haluan lasten saavan lukea, miten pienelle sankarittarelleni lopulta käy.

  Olen ajatellut myös ottaa uusia painoksia joistain aikaisemmista kirjoistani, joiden oikeudet ovat palautuneet kokonaan minulle.
  Onko kenelläkään kokemuksia sellaisesta?

  VastaaPoista
 18. Kyseinen teos on lukemisen arvoinen!

  VastaaPoista
 19. ihan hyvä
  http://amnellinlucia.blogspot.fi/p/lucia-ja-luka.html

  VastaaPoista
 20. Hei,
  työstän lehtijuttua, jossa haluaisin vähän koplata sitä, mitä käy erikoiskirjoille, kun kirjakaupat vähenevät ja kirjat myydään marketeista. Kuinka paljon myynnissä oleva valikoima supistuu, kun marketit tilaavat myyntiin vain hittikirjoja? Kertokaa kokemuksia ja vinkkejä hyvistä haastateltavista!
  - Raisa Nerg, toimittaja (tällä hetkellä Keskisuomalaisessa)

  VastaaPoista