maanantai 15. helmikuuta 2010

Helmikuun kirjalista: uutta suomalaista

Kuukauden kirjavinkit -sarja on edennyt jo toiseen osaansa. :) Aava pisti aika pahan, kun toivoi tammiklassikkojen yhteydessä listaa uusista kirjoista. Päätin listata ensin uudet kotimaiset, sitten ulkomaalaiset. Yllättävän hankalaa oli ainakin näiden suomalaisten kanssa. En ole lukenut juurikaan uutta kotimaista, tai ainakaan moni niistä ei ole jäänyt todella mieleen. Pitemmittä puheitta, tässä kuitenkin lista:


1. Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta

Rakastetun lastenkirjailijan Laura Lumikon kokoon kutsuma kirjailijaseura saa joukkoonsa uuden jäsenen. Pian koko pieni paikkakunta on sekaisin, kun salaperäinen Peli on alkanut uudestaan. Kustantamon luonnehdinta "monitasoisesta mysteeriromaanista" pitää paikkansa: kirja on todella erikoinen sekoitus todentuntuista, realistista kerrontaa ja toisaalta absurdeja juonenkäänteitä. Teos on aiheeltaan erinomainen kaikille kirjojen ja kirjoittamisen ystäville! (Lisätietoja)


2. Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi

Ainakin tämän kaikki ovat varmaan lukeneet - huomaan, etten ole lukenut ainakaan mitään kovin tuntematonta tai erikoista suomalaista, valitan. Tämä oli joka tapauksessa ensimmäinen Sinisaloni ja myös vaikuttavin. Ihailin erityisesti kirjan rakennetta, jossa itse tarinan lomassa oli mm. muka aitoja otteita vanhasta peikko-tiedekirjallisuudesta. Tätä lukiessa on pakko uskoa peikkoihin tai ainakin kyseenalaistaa viralliset dokumentit. Ja lopussa olo on hyvin hämmentynyt. (Lisätietoja)


3. Laura Honkasalo: Sinun lapsesi eivät ole sinun

Jos luet yhden Honkasalon, lue tämä. Pidin tästä kovasti: tarkkaa, tunnelmallista, muistaakseni myös uskottavaa kerrontaa. Honkasalolla on myös hieno yksityiskohtien taju: sellaista se oli se 70-luvun lapsuus, silloin tosiaan luettiin Elli-Velli Karamellia, enpä olisi muistanut. Tätä voin suositella hyvänä lukuromaanina, mutta Honkasalon seuraavaa, Tyttökerhoa, korkeintaan jaarittelusta pitäville hömpän ystäville. Uusin, Eropaperit, on minulla juuri kesken, enkä oikein pidä siitäkään. (Lisätietoja)


4. Juha Itkonen: Myöhempien aikojen pyhiä

Ja jos joku ei ole vielä tutustunut Itkoseen, niin suosittelen häneltäkin esikoisteosta. Sittemmin hän on tehnyt Honkasalot ja olen ollut kirja kirjalta pettyneempi, vaikka Itkonen onkin laadukas kirjailija. Tästä kirjasta olin kuitenkin vaikuttunut. En olisi ikinä uskonut, että amerikkalaisen mormonipojan kokemukset Suomessa kiinnostavat, mutta niin ne tekivät. Itkonen kuvaa aidon oloisesti, millaista on olla pois kotoa, tuntea ristiriitaa maailmankatsomuksestaan, rakastua. Yhden asian haluaisin häneltä kuitenkin kysyä: mistä ihmeestä hän keksi aiheen tällaiseen kirjaan? (Lisätietoja)


5. Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max

Saman kysymyksen voisi esittää Parkkisellekin. Hänen kirjaansa olenkin jo blogissa kummastellut ja kiitellyt.


Tuntuu, että listasta tuli ilmiselvä, pitäisi kai perehtyä enemmän suomalaisiin nykykirjailijoihin. Markus Nummea en ole lukenut, mutta häntä kehutaan usein. Omia suosikkejani ovat em. lisäksi myös Leena Krohn ja Petri Tamminen - ja tietysti Sofi Oksanen ja Kjell Westö, mutta kaikki ovat jo lukeneet heitä, joten en viitsinyt nostaa heitä listalle. Helmi Kekkonen ja Elina Hirvonen ovat lupaavia.


Ja nyt kun tämä on kirjoitettu ja pian julkaistu, keksin varmasti miljoona listalta puuttuvaa kirjaa. Niin kävi ainakin klassikkojen kanssa.

8 kommenttia:

 1. Luin listaasi ja lopussa jo nauratti. Olen NIIN samaa mieltä näistä kirjoista ja kirjailijoista.

  Lumikon tilalle olisin ehkä itse laittanut juuri Markus Nummen Kiinalaisen puutarhan. Itse pidin siitä valtavasti (kirja kertoo Mannerheimin Tiibetin-matkasta, mutta paikallisten asukkaiden näkökulmasta). Nummen Kadonneen Pariisin luin Kiinalaisen puutarhan jälkeen, enkä päässyt siihen sisään. Ne olivat pettymyksekseni hyvin erilaisia kirjoja, mutta tiedän toisten rakastavan Kadonnutta Pariisia.

  VastaaPoista
 2. Hih, taitaa siis olla niin, että minäkin pitäisin Kiinalaisesta puutarhasta, mutten välttämättä Kadonneesta Pariisista. ;) On kyllä tosiaan pitänyt lukea Nummea jo monta kertaa, jospa jo kevään mittaan saisin aikaiseksi.

  VastaaPoista
 3. Ehdotin tuota listaa oikeastaan siksi, että saisin jotain vinkkiä itselleni sellaisista kirjoista mistä muut ovat pitäneet. Listassasi on kuitenkin aika monta sellaista, jotka itsekin olisin listalle laittanut! Parkkinen vielä odottaa omaa vuoroaan.

  Kiinnostava lista jokatapauksessa :)

  VastaaPoista
 4. Aava, olisin niin mielelläni laittanut listalle jotain yllättävää, mutta en keksinyt. Olin vähän hämmentynytkin, että luenko vain näitä kaikkien tuntemia kirjoja, mutta ilmeisesti luen - tai muut eivät olleet kehumisen arvoisia. Toivotaan, että tämän lukisi joku, jolla olisi esittää tuntemattomampia kirjavinkkejä... Ja ehkä pitäisi itse lukea enemmän esim. esikoiskirjoja, niistähän voisi tehdä löytöjä.

  VastaaPoista
 5. Nyt tietysti hetki tuon ensimmäisen kommentoinnin jälkeen tuli mieleen yksi minkä laittaisin omalle listalleni ja huoletta suosittelisin muillekin! Eli Turkka Hautalan Salo. Olihan tuo Finlandia-ehdokkaana, mutta kuka todellisuudessa luki tuon? Tietysti omaan lukukokemukseen vaikutti se, että Salo on itselle niin tuttu kaupunki, mutta kyllä kirjasta saa irti jotain muutkin (ainakin uskoisin ja toivoisin niin). Itse pidin kirjan kerronnasta ja tietysti varsinaissuomalaisesta murteesta :D Suosittelen!

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkistä! En oikein tiedä mitään tuosta Hautalan kirjoista, mutta Salo on tutuhko minullekin, samoin varsinaissuomalainen murre. Pitääpä siis vähintääkin selailla tuota, jos vastaan tulee. :)

  Minä en ole kumma kyllä vieläkään keksinyt mitään listalle ehdottomasti kuuluvaa kirjaa... Ja se ulkomaisten uutuuksien lista, kääk! Mutta mielenkiintoista näitä on miettiä - samalla tulee huomattua, ettei ehkä luekaan ihan sellaisia kirjoja kuin kuvitteli.

  VastaaPoista
 7. Lainasin tänään kirjastosta Hautalan Salon. En ehkä olisi poiminut sitä uutuushyllystä ilman Aavan suositusta, joten kiitos siitä :) Vaikutti mielenkiintoiselta kirjalta.

  VastaaPoista
 8. Hienoa! Aava ei ehkä saanut itse lukuideoita, mutta saipa vinkattua muille uudesta kirjasta. :)

  VastaaPoista