perjantai 15. huhtikuuta 2011

Paljon asiaa Tove Janssonista

Kuva täältä.


Osallistuin eilen toista kertaa Tove Jansson -kirjailijanimikkoseuran tapaamiseen: vuosikokoukseen sekä Muumi-laulujen laulajan Benny Törnroosin esitykseen. Törnroos lauloi ja soitti sekä kertoi mielenkiintoisia asioita omasta historiastaan Muumi-laulajana – sekä tietenkin Tovesta.

Klovharun kartta.
 
Törnroos oli selvittänyt Toven ”saarihistoriaa” ja kertoi, mitkä saaret olivat taiteilijalle tärkeitä eri vaiheissa hänen elämäänsä. Tärkein saaripaikoista oli tietysti Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän kesämökki Pellingissä, Klovharun saarella. Törnroos, innokas purjehtija, oli käynyt siellä ja eilen me muutkin melkein pääsimme Klovaruun! Törnroos on nimittäin myös tv-tuottaja ja hän esitti eilen Klovharusta tekemästä viehättävän lyhytfilmin. Siinä Tove tanssi, souti ja helli ruusunkukkaa rakkaalla saarellaan, kissa katseli vierestä. 

Etsin tuota filmiä tai Toven ja Tuulikin itsensä kuvaamaa Klovharu-elokuvaa netistä, mutta tuloksetta. Tai tuloksetta ja tuloksetta – löysin nimittäin Ylen Elävästä arkistosta haastattelun Välähdyksiä Tove Janssonista
  
Lisäksi löysin ihastuttavan Tove Jansson -sivuston:Sivustolla on mm. Toven elämäkerta sekä – iih, melkein pyörryin onnesta – runsaasti kuvamateriaalia sekä Klovharusta että Toven Ullanlinnan-ateljeesta, johon pääsin kirjailijanimikkoseuran visiitillä vuosi sitten. Mikä Tove-fanin toivesaitti!

Kuva Klovharusta: 

Kuva täältä.
 Kuva ateljeesta:

Kuva täältä.

Eilen sain myös kirjavinkkejä. Olin unohtanut, että Klovharusta on tehty Haru, eräs saari -kirja. Sitä ei valitettavasti enää taida löytyä antikoistakaan, sillä kuka hullu siitä luopuisikaan? (Jos joku on niin hullu, ottakoon minuun yhteyttä.)  Sen sijaan eilisessä tilaisuudessa näytillä ollut Janssonin ja Pietilän teos Anteckningar från en ö on ainakin Adlibriksessä vaanittavien listalla; kirjaa ei voi juuri nyt ostaa, mutta tilasin sähköpostiini tiedon siitä, kun se on taas tilattavissa.

Kirjavinkeistä puheen ollen: kuulimme myös sen, että Avaimen tänä vuonna julkaisemassa teoksessa Opi ja ohjaa lukemista (kirjoittaja K. Sarmavuori) Muumipappa ja meri on nostettu 25 kaanonkirjan joukkoon.

Ja vielä takaisin alkuperäiseen aiheeseen: kirjailijanimikkoseura on menossa kesäkuussa, kun Tove Janssonin kuolemasta tulee kymmenen vuotta, hänen haudalleen. Lisäksi kesäksi suunnitellaan mahdollista retkeä Klovharuun. Se olisi melkein liian ihanaa: voiko yhden elämän aikana päästä sekä Toven ateljeeseen että mökille?

Maailma on täynnä suuria ihmeitä sille,
joka on valmis ottamaan niitä vastaan.
(Muumipappa)8 kommenttia:

 1. Olen parin vuoden sisällä nähnyt tv:stä elokuvan Haru, eräs saari. Se oli noin tunnin mittainen ohjelma, jossa Tove itse (muistaakseni) kertoi hänen ja Pietilän vaiheista saarella. Mukana oli pariskunnan autenttisia kaitafilmiotoksia. Minuun teki melkoisen vaikutuksen mm. se, että naiset viettivät saarella yhtäjaksoisesti useita kuukausia, mitä nyt välillä kävivät jotain tarviketta mantereelta hakemassa. Lisäksi he nukkuivat teltassa! Mökki oli tarkoitettu päiväkäyttöön!

  VastaaPoista
 2. Yhdellä ystävälläni on omanaan tuo Haru, eräs saari. Luen sitä aina hänen luonaan ja kadehdin ystävääni kirjasta.

  Tämä oli loppuviikon ihanin postaus, kiitos siitä!

  VastaaPoista
 3. Kirsi, ahaa, viittaan kirjoituksessa Klovharu-elokuvalla varmasti juuri tuohon samaiseen elokuvaan, en vain muistanut, että sillä on sama nimi kuin Klovharusta kertovalla kirjalla (jonka varasin juuri kirjastosta!). Näin elokuvan ihan sattumalta jonain kesäiltana parisen vuotta sitten, olisiko tullut Yle Teemalta? Se oli niin hieno kokemus, että haluaisin nähdä sen vielä joskus uudestaankin. En vain tiedä, miten, ainakaan kirjastoista sitä ei näytä löytyvän.

  Eilen seuraan kokoontumisessa nähdyssä elokuvassa oli osin sama materiaalia kuin tuossa Toven omassa elokuvassa, vaikutti ainakin tutulta paikka paikoin.

  Minäkin olen ollut hämmästynyt ja vaikuttunut erakkoelämästä alkeellisissa olosuhteissa - teltassa nukkumisesta puhumattakaan!

  VastaaPoista
 4. Katja, kommenttisi tuli sillä välin kun kirjoitin äsken omaani. Kiitos kovasti kommentistasi, se oli ihana sekin! :) Ja ystäväsi on todella onnekas ihminen - ja sinä, kun voit lukea tuota kirjaa kyläillessäsi. Niitä oli Helmet-tietokannan tietojen mukaan kyllä runsaasti lainattavissa kirjastosta pk-seudulla. Kunhan saan yhden Haru-kirjan luokseni, en aio palauttaa sitä ennen kuin on pakko.

  VastaaPoista
 5. Oi, kyllä Tove Jansson muutenkin ansaitsee paikan kirjailijoiden top-kaanonissa :)Yhdyn Katjan kommenttiin, että olipa ihana postaus. Hymyilyttävä tai siis iloisen iloinen!

  VastaaPoista
 6. Helmi-Maaria, Tove Jansson tosiaan ansaitsee paikkansa kirjallisen kaanonin huipulla, monessakin genressä. Ja kyllä, Tove Jansson tekee minut aina iloiseksi! :)

  VastaaPoista
 7. Tänä kesänä Retretissä Punkaharjulla on Toven ja Tuulikin yhteisnäyttely ja siellä pyörii myös videomateriaalia heidän elämästään!

  VastaaPoista
 8. Hei anonyymi, kiitos hyvästä vinkistä! Yritän päästä tuonne Retrettiin parin viikon päästä lomallani ja raportoin sitten asiasta. Jos en pääse, aion mainostaa ko. näyttelyä blogissa joka tapauksessa. Kuulostaa ihan Toven ihailijan must-näyttelyltä!

  VastaaPoista