keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Kesäkuun kirjalista: Kesäkirjat ja sadepäiväkirjat

Hui, monessa muussa kirjablogissa on jo julkistettu kesäkirjalista! Pikaisesti siis K-blogin listaa väsäämään... Ja tässä, olkaa hyvät. Ensin virallinen kesäkirjalista ja bonuksena lista lyhyistä sadepäiväkirjoista, sitä toivottiin tammikuun kirjalistan kommenteissa. Nämä ovat siis kirjoja, jotka olen itse lukenut ja joita suosittelen. Omat kesäkirjani seikkailevat jossain Adlibriksen varaston ja lähi-Ärräkioskini välillä. Kunhan saan kirjapaketin kotiin asti, kerron, mitä aion itse lukea tänä kesänä.

Kesäkirjoja

* Lukuromaanien himoon suosittelen Leena Parkkisen Sinun jälkeesi, Maxia sekä Jeffrey Eugenidesin Middlesexiä. Erikoisia ja taitavia teoksia kumpikin, todella mielikuvituksellisia mutta taidokkuudessaan kuitenkin häkellyttävän uskottavia. Myös Melania Mazzuccon tuotanto vaikuttaa hyvin lukuromaanimaiselta, mutta en ole itse lukenut häneltä kuin yhden kirjan.

* Hauskan ja leppoisan mutta silti osuvan tekstin ystävät lukekoot Veikko Huovista. Ja ei, älkää huutako kuten lukiskaverini: "Se on huumoria!" Se on, jopa hieman irvileukaista, mutta ei mitenkään halpahintaista, yksioikoista tai myötähäpeää herättävää. Havukka-ahon Konsta Pylkkäsen siniset ajatukset sopivat Suomen suveen, ja kuka tahansa, joka pitää koirista tai on käynyt suomalaisella maaseudulla vanhaan hyvään aikaan – saattaa siellä vieläkin olla aitoa maaseutua, mutta en ole enää itse juuri käynyt – pitää Kylän koirista. Olen kertonut kirjoista täällä. (Olen muuten salaa ihastunut Veikko Huoviseen: minulla on hänen radiohaastattelunsa podcastina ja olen kuunnellut sen moneen kertaan. Ja aloitin juuri hänen omaelämäkertansa ja tunteeni ovat syventyneet. Kummallista.)

* Merelliseen ympäristöön ja kaihoisaan tunnelmaan sopii Claudie Gallayn Tyrskyt. Minulla kirja-arviostakin tuli kovin kaihoisa, mutta Inalta löytyy astetta objektiivisempi kuvaus. Oikein kuumaan hellepäivään ja pistävään aurinkoon ehdotan kesäklassikoksi Albert Camus'n Sivullista. Auringon sumentamilla aivoilla on vaikea arvioida, onko kirjan moraaliton päähenkilö oikeasti moraaliton vai sittenkin harvinaisen suoraselkäinen ja yltiörehellisyydessään.

* Nostalgiannälkään kannattaa ahmia lapsuuden ja nuoruuden lempikirjoilla. Ne ovat kesäkirjoista parhaimpia! Minulla on kokemusta L. M. Montgomery-, Anni Swan-, Astrid Lindgren- ja Muumi-kesistä. Viime keväänä ihastuin Pessiin ja Illuusiaan (joka ei ole lapsuuteni kirja, vaan luin sen vuosi sitten ekaa kertaa; kesäkirjaksi se olisi oikein hyvä) ja tänä kesänä kokeilen ehkä Viisikkoa tai Lotta-kirjaa, jo vitsin vuoksi.


Sadepäiviksi

Koska kesälomalla sataa toivottavasti vain vähän ja harvoin, sadelukemisen pitää olla jotain nopeaa.

* Tove Janssonin novellit toimivat säällä kuin säällä ja erityisesti saaristossa. Kesäkirja on suosikkini, mutta muitakin rakastan.

* Aino Kallaksen Suden morsian on yhtä mystinen kuin yötön yö! Tiedän monien karsastavan sen vanhahtavaa kieltä, mutta mielestäni kieli teki teoksesta vielä erikoisemman.

* Runoutta en juuri tunne enkä lue, mutta suosittelen silti. Katri Vala on kaunista, Risto Rasa sympaattista ja lastenlyriikkakokoelman Pikku Pegasos äärellä viihtyy aikuinenkin.

* Ja jos lukeminen meinaa karata käsistä, lue Carlos Maria Dominguezin Paperitalo. Pieni kirja kertoo varoittavan esimerkin siitä, mitä tapahtuu, jos elämään ei mahdu enää muuta kuin kirjoja.

2 kommenttia:

  1. Minulla on ehdottomasti kaksi kesän aikana luettavaa - Hemingwayn Käärme paratiisissa ja Waltarin Sinuhe Egyptiläinen... (tosin viimeksimainittua en kesän aikana ole ehtinyt kokonaan lukemaan sitten lasten syntymän...)

    VastaaPoista
  2. Käärme paratiisissa, kiinnostavaa, sitä en ole lukenutkaan!

    Sinuhe Egyptiläisen olen lukenut moneenkin kertaan. Viimeksi yritin pari kesää sitten, mutta en päässyt loppuun asti minäkään, vaikken voi edes syyttää lapsia. ;) Ainakin suunnittelen, että jatkan kirjaa taas tänä kesänä.

    Nyt olen lukenut jo kahtena kesänä heti loman aluksi Janssonin Kesäkirjan, saa nähdä, luenko taas.

    VastaaPoista