maanantai 20. heinäkuuta 2009

Tove Jansson: Kesäkirja

Pieni suuri viisas kirja!

Tove Janssonin viehättävässä Kesäkirjassa lomaelämä on aidoimmillaan. Karulla saarella veistetään puueläimiä, rakennetaan hiekka-Venetsiaa, majoitetaan yövierasta ja ihmetellään kuollutta lintua, kauhistellaan naapuriin rakentuvaa liian hienoa mökkiä.

Kesäkirja kertoo pienestä Sophia-tytöstä ja hänen isoäidistään, heidän yhteisistä kesälomistaan; myös Sophian isä esiintyy tarinoissa, mutta äiti on kuollut. Keskeisintä kirjassa on mielestäni juuri tytön ja isoäidin suhde, maailman näkeminen lapsen ja vanhuksen tavoin. Kirjan isoäiti on ehdottoman viisas ja omapäinen, oikein mainio tyyppi, melkein parasta tässä kirjassa. Isoäiti ei lelli eikä lässytä lapsenlapselleen, muttei toisaalta tyrkytä mielipiteitäänkään. Hänessä on kutkuttava annos kapinahenkeä ja erityisesti elämänymmärrystä, isoäiti on yhtä aikaa lempeä ja tiukka. Olen näkeväni isoäidin ajatuksissa jotain samaa kuin Muumimammassa tai Tove Janssonissa itsessään.

Kesätapahtumien lisäksi kirjassa kiehtoo kaunis suomalaisen saariston kuvaus. Jos rakastat merta ja saaria, rakastat tätä kirjaakin! Luin Kesäkirjan ensimmäistä kertaa viime kesänä ja näin heti perään sattumalta Tove Janssonin ja hänen elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kesäpaikaltaan Klovharusta kuvaaman dokumentin. Hyvin kesäkirjamaisia, karuudessaan nautinnollisia maisemia.

Kesäkirjassa nautinnollista on myös kirjoitustyyli. Tämä(kin) kirja pakottaa ihailemaan Janssonia: miten joku voi sanoa asiat noin nerokkaan yksinkertaisesti mutta samalla niin tarkasti ja viisaasti? Kirjan kertomukset ovat näennäisen kepeitä ja helppolukuisia ja ne voi fiiliksen mukaan lukea joko sellaisinaan, kivoina kesävälipaloina, tai vertauskuvallisina. Esimerkiksi kertomus siitä, miten oikutteleva, kahlitsematon villikissa vaihdetaan kilttiin sohvatyynykissaan on paitsi hauska myös hyvin vertauskuvallinen, samoin kertomus siitä, miten isä yrittää luoda vehreän puutarhan keskelle saaristoa.

Suosittelen ehdottomasti kaikille tutustumista muuhunkin kuin muumi-Janssoniin, vaikka muumeja ihailenkin. Jansson itsekin halusi tulla tunnetuksi muusta kuin muumeista. Tämän olen oppinut Boel Westinin mielenkiintoisesta elämäkertateoksesta Tove Jansson – Sanat, kuvat, elämä (Schildts, 2008).

Tekstinäyte Kesäkirjasta, s. 8-9:

Minä tahdon uimaan, sanoi lapsi. Hän odotti vastausta, mutta sitä ei tullut. Ja niin hän riisuutui, hitaasti ja arastellen. Ei voi luottaa sellaiseen; joka aina vain antaa kaiken tapahtua. Hän pisti jalkansa veteen ja sanoi: Kylmää.

Tietysti se on kylmää, vanha nainen vastasi. Hänen ajatuksensa olivat muualla. Mitä sitten kuvittelit?

Lapsi liukui veteen vyötäisiään myöten ja odotti jännittyneenä.

Ala uida, hänen isoäitinsä sanoi. Sinähän osaat.

Tässä on syvää, ajatteli Sophia, hän on unohtanut, etten minä ole koskaan uinut näin syvässä ilman että joku on ollut mukana. Ja niin lapsi tuli takaisin ylös, istahti kalliolle ja ilmoitti: Näyttää olevan kaunis ilma tänään.

Aurinko oli jo ehtinyt korkeammalle. Koko saari kimmelsi, ja meri, ja ilma oli hyvin kevyttä.

Minä osaan sukeltaa, Sophia sanoi. Tiedätkö sinä, millaista se on kun sukeltaa?

- -

Uskotko, että minä osaan sukeltaa, vaikken sinulle näytäkään? kysyi lapsi.

Uskon, uskon, isoäiti vastasi. Pue yllesi nyt, niin keritään kotiin ennen kuin isäsi herää.

Väsymys alkoi tuntua hiljalleen. Kun päästään kotiin, hän ajatteli, kun päästään sisälle taas, taidan nukkua vähäsen. Ja täytyy muistaa sanoa lapsen isälle, että se vieläkin pelkää syvää vettä.

Tove Jansson: Kesäkirja. Wsoy, 2008 (seitsemäs painos).

5 kommenttia:

 1. "Kesäkirja" on aivan uskomattoman ihana! Se onkin muuten ainoa suomalainen kirja, joka on päässyt listalle "1001 kirjaa, jotka tulee lukea ennen kuolemaansa". (Kohdassa 352)

  http://www.listology.com/list/1001-books-you-must-read-you-die

  VastaaPoista
 2. Kesäkirja on ehdottomasti minun kesäkirjani. Luin sen nyt toista kertaa ja aion lukea joka kesä: olen varma, että siitä löytää aina jotain uutta - ja toisaalta siitä voi nauttia kuin vanhan, tutun ystävän seurasta.

  Haa, mahtavaa, että 1001 kirjan lista on netissä, kiitos linkistä! Pitää heti tutkia. Sieltä tuleekin sitten taas noin tuhat kirjaa lukulistalle... Kauheaa, kun on omia listoja ja sitten vielä noita valmislistoja, sadan ja tuhannen kirjan listauksia ja sitten esim. se Nobel-listakin. Ei auta kuin lukea, lukea, lukea... :)

  VastaaPoista
 3. Kesäkirja on nyt tullut useammassakin blogissa vastaan ja se täytyy kyllä ottaa tutustumislistalle! Toistaiseksi olen Janssonilta lukenut vain pari Muumia.

  Tuota listaa on tullut ennenkin tutkittua, "muutama" puuttuu vielä luetuista... :)

  VastaaPoista
 4. Satu, kannattaa tutustua myös Janssonin aikuisten kirjoihin! En ole itsekään niitä juuri lukenut, mutta sen mitä olen, niin hienoja ovat. Osa kertoo ainakin epäsuorasti Janssonin omasta elämästä (niin kai Muumitkin kyllä, ainakin jotkut hahmot Muumi-kirjoissa).

  VastaaPoista
 5. KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

  KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


  KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

  VastaaPoista