keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Merkillinen, kiehtova Kadonnut Pariisi

Käväisin vain tänään ystävän kanssa Kirjatorilla. Kuinkas sitten kävikään, sen arvaavat varmasti kaikki... eihän kirjakaupasta ilman kirjaostoksia sovi poistua!

Viis muista keskeneräisistä kirjoista, aloitin jo yhden uuden opuksen, ikuisuuden lukulistallani keikkuneen Markus Nummen kiitetyn ja palkitun esikoisteoksen Kadonnut Pariisi. Sen aihe on juuri niin kummallinen kuin kirjan nimi antaa ymmärtää: suomalainen yläasteen opettaja katsahtaa ikkunasta kesken oppitunnin ja näkee Pariisin lentävän taivaalla. Maailma on hetken epäuskoinen, mutta lopulta on myönnettävä: Pariisia ei enää ole, ja oliko koskaan ollutkaan. Lisäksi, romanttisena pidettyyn Pariisiin sopivasti, kirjassa on rakkaustarina.

Olen edennyt vasta kohtaan, jossa ihmiset alkavat todella ymmärtää Pariisin haihtuneen. Itse ymmärsin heti ensi kappaleesta, että tässä on kirja, joka kiehtoo minua ja josta todella pidän - niin paljon, että piti heti tulla kertomaan blogiin, että tällainenkin kirja on olemassa ja se vaikuttaa erittäin hyvältä. Lisää juttua tulossa, kunhan saan luettua tämän mielenkiintoisen ja hauskan löydön! Nyt painun taas sen pariin...


P.S. Pokkari on ohut ja teksti selkeää, tässä on siis myös oivallinen kesäkirja!


8 kommenttia:

 1. Loistava valinta!!! Yksi lempikirjoistani. Tai, no ainakin yksi kirjoista joista olen todella pitänyt.

  VastaaPoista
 2. Loistavalta ainakin vaikuttaa yhä, taas parikymmentä sivua edempänä. Jee, hyvä että kirja tuli tuolla tavalla vahingossa vastaan, on pitänyt lukea se iät ja ajat. Sitä ei selvästikään ole kehuttu turhaan!

  VastaaPoista
 3. Minä luin tämän jo yli kymmenen vuotta sitten (kamalaa, olenpas vanha!), mutta muistan edelleen, että tykkäsin kirjasta ihan hulluna! Minä ajattelin sen jotenkin niin, että kirjassa Pariisi on metafora kaikelle kauniille, romanttiselle ja runolliselle. Ettei kirja ole vain fantasiakirja kadonneesta Pariisista vaan myös ja ennen kaikkea metafora sille mitä tapahtuisi, jos kaikki mitä Pariisi edustaa katoaisi tästä maailmasta.

  Oletko muuten lukenut Markus Nummen "Kiinalainen puutarha"-kirjaa. Se on ihan erilainen, mutta vielä paljon parempi, aivan uskomattoman kaunis tarina!

  VastaaPoista
 4. Kiinalaista puutarhaa olen hiplannut kirjakaupassa vielä useammin kuin Kadonutta Pariisia, miksiköhän en ole sitäkään sitten kuitenkaan lukenut... Mutta jo tämän Pariisi-alkuvaikutelmankin perusteella aion lukea myös Kiinalaisen!

  VastaaPoista
 5. Näi tämän tänään meidän kirjaston poistolaarissa 50 sentillä! Harmi vaan, ettei ollut kolikkoakaan mukana..

  VastaaPoista
 6. Teresita, palaa äkkiä kirjastoon. Kadonnut Pariisi on lukemisen arvoinen kirja, ehkä se vielä odottaa sinua kirjastossa!

  VastaaPoista
 7. Minä puolestani luin ensin Kiinalaisen puutarhan, rakastuin siihen ja etsin kirjastosta Kadonneen Pariisin. Ja petyin. Kirjat ovat keskenään hyvin erityyliset, enkä päässyt yli pettymyksestä, kun olin odottanut jotain Kiinalaisen puutarhan kaltaista historiallista romaania. Jos olisin lukenut kirjat eri järjestyksessä, tilanne voisi olla toinen. Joka tapauksessa suosittelen lämpimästi Kiinalaista puutarhaa!

  VastaaPoista
 8. Onna, muistan sinun varoittaneen tästä aiemminkin... Olen nyt lukenut koko Kadonneen Pariisin ja vaikka pidin siitä (ja yritän kirjoittaa sitä ihan pian), niin lopussa en ollut enää ihan niin intoutunut kuin alussa. Olen kuitenkin todella vaikuttunut Nummen kirjoittajankyvystä, joten nyt odotan Kiinalaista puutarhaa vielä enemmän. Joku muukin on kehunut sitä, joten odotukset ovat korkealla!

  VastaaPoista