sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Elämäkertojen kesä

Blogiparka: Jos ei ehdi lukea, ei voi blogata. Ja kun lukee kirjoja, ei voi samaan aikaan blogata...Niinpä blogissa vallitsee joka tapauksessa hiljaisuus. Nyt olen vielä lomaviikon kunniaksi lähdössä parin päivän reissuun, mutta yritän kirjoittaa kirja-arvioita jo muutaman päivän kuluttua. Siltä varalta, etten taaskaan ole niin ahkera kuin kuvittelen, mainitsen jo nyt, että Markus Nummen Kadonnut Pariisi, Oscar Wilden Onnellinen prinssi ja Lionel Shriverin Syntymäpäivän jälkeen ovat kaikki hyviä ja kiinnostavia. Aivan erilaisia, mutta kaikki suositeltavia - ja palaan niihin kaikkiin vielä tarkemmin lähiaikoina.

Nyt vain kuva kesäkirjapinostani. Lukemista piisaa! Huomaan, että täksi kesäksi on valikoitunut monta elämäkertaa, sekä omaeläkerrallisia että muista kirjoitettuja. Aion lukea Aila Meriluodosta, Lauri Viidasta, Veikko Huovisesta, Doris Lessingistä ja Virginia Woolfista - ja Woolfilta olisi vihdoin luettava Oma huone, jonka olen omistanut ja halunnut lukea iät ajat. Kesäkirjapinossa on myös Paul Austerin Kuun maisemissa sekä Anja Snellmanin uusin teos Parvekejumalat. En ollut ajatellut lukea sitä ainakaan ihan heti, mutta se oli salakavalasti tyrkyllä, kun menin Prismaan ostamaan juhannusruokia. Ja kyllä minua Snellmanin teokset aina kiinnostavat, vaikken ole niistä kaikista pitänytkään; monista olen kuitenkin ollut todella vaikuttunut.

Myös lähikirjasto oli laittanut kirjoja tyrkylle 20 sentin poistomyyntihintaan. Hankin sitten Joanne Harrisin ja Joyce Carol Oatesin kirjatkin, ihan kuin kotona ei olisi lukemattomia lukemattomia kirjoja... Ja kun lukemisiin lisätään vielä se, että kesällä on pakko lukea Tove Janssonin novelleja, niin lähiaikoina on vissiin turha kitistä, että mitä mä lukisin.

Saa nähdä, moniko noista kirjoista on oikeasti syyskuuhun mennessä luettua. Kesäkirjoja on joka tapauksessa joka vuosi yhtä houkuttelevaa haalia: silloin olo on niin innostunut ja toiveikas, on (muka) kesä aikaa lukea! Mutta vaikka lukisinkin, lupaan välillä myös kirjoittaa. Onko kukaan jo lukenut noita kesäpinostani löytyviä kirjoja tai kirjailijoita?

8 kommenttia:

 1. Mun tulee liian vähän luettua elämäkertoja. Just tänään kyllä ajattelin että pitäisikö lukea joku... Ehkäpä joku noista voisikin olla hyvä idea! :)

  VastaaPoista
 2. uoh, en ole lukenut yhtään mainitsemaasi kirjaa... niin paljon kirjoja, niin vähän aikaa - ja energiaa. Näyttää siltä, että ainakin näin "melkein"loman (= eka lomaviikko, mutta muutama työasia pitää silti hoitaa)energiaa riittää lähinnä toisten blogien, keittokirjan ja dekkarien lukemiseen... Austerista sen verran, että aloitin kerran yhtä hänen kirjaansa, mutten päässyt kuin 50 sivua, kun pistin sivuun ja totesin, ettei ole minua varten...

  VastaaPoista
 3. Ihana kuulla, että muillakin kirjat kasaantuvat. Mutta Kadonneen Pariisin olen noista lukenut, ja pidin. Ei päätähuimaava vau, mutta lukemisen arvoinen kyllä.

  Austerista muuten en minäkään pidä. Yrittänyt olen useammankin kirjan verran, mutta ei vain putoa.

  VastaaPoista
 4. Ei kuulosta tutuilta kirjoilta. Mä luen itse John Irvingin uusinta Viimeinen yö Twisted Riverillä parhaillaan.
  Seuraavasta en tiedä vielä. Katsotaan mitä keksin.

  VastaaPoista
 5. Hyviä kirjoja, Auster ja Snellman on minullakin listalla.

  Dekkareista ehdoton kesän helmi on Fred Vargasin uusin, kunhan saan sen käsiini.

  Lopun kesän täytänkin vampyyrikirjoilla, minulla on parinkymmenen vampyyritarinan projekti. Hauskaa paneutua kunnolla yhteen teemaan. Toivottavasti ei ala kulmahampaat kasvaa ...

  VastaaPoista
 6. Mä siivosin talvella kirjahyllyäni sillä periaatteella, ettei kirjoja voi viedä divariin lukematta niitä vielä kerran. Kadonnut Pariisi osui käteen ja oli aivan yhtä outo kuin julkaisuvuonnaankin. Eli ei siis kolahtanut vieläkään. Äsekn näin sen oman kappaleeni divarissa vielä 5 kk myöhemmin...

  VastaaPoista
 7. Minä pidän Austerista, mutta en ole itsekään saanut luettua kaikkia yrittämiäni Austereita. Ja ymmärrän kyllä, mikseivät kaikki niistä pidä - sama Kadonneen Pariisin kanssa. Vaikka pidin siitä, en oikein tiedä, mitä siitä kertoisin... Kumma kirja. Yritän nyt kuitenkin kirjoittaa siitä joskus lähiaikoina (mitä kauemmin aikaa kuluu, sen vähemmän osaan pukea sanoiksi kokemustani tuosta kirjasta).

  Irvingin uudesta olen kuullut sekä kehuja että haukkuja. Itselläni ei ole asiasta mielipidettä - en ole lukenut Irvingiä juuri ollenkaan, mikä aukko kirjasivistyksessä. Aukko on myös dekkareiden sekä etenkin vampyyrikirjojen kanssa. Joskus mietin, pitäisikö lukea koevampyyrikirja, mutta ei ainakaan nyt, on muutenkin lukemista.

  VastaaPoista
 8. Ai, onko Nigel Nicolson kirjoittanut Woolfista, ostin pienen kuvakirjan Englannista.

  VastaaPoista