torstai 7. heinäkuuta 2011

10 suosikkia ja suosikkipohdintaa


Kiitos Zephyr ja Amma! Sain kummaltakin kirjablogeja nyt kiertävän haasteen, jossa listataan kymmenen suosikkikirjaa ja -kosmetiikkatuotetta. Onneksi sain haasteen, sillä olin päättänyt osallistua siihen joka tapauksessa.

Ensin se kirjalista, vaikka ihan kauhealta tuntuu. Olen yrittänyt ennenkin listata kymmenen merkittävää kirjakokemusta, mutta en ole kyennyt. Nyt on olo kuin kylmään veteen hypätessä: kohta tuntuu hurjalta, mutta itsensä on voitettava. Olen varmaan viiden minuutin päästä eri mieltä suosikeistani, mutta voilà, tässä kymmenen minulle mieleistä kirjaa. Ei siis parasta eikä tärkeintä, vaan kymmenen kirjaa, joista pidän. Lista on varmaan aika odotuksenmukainen, sillä minulla on tapana höpistä suosikeistani blogissani tuon tuosta...


Astrid Lindgren: Riitta-Maija keventää sydäntään (tämäKIN on yksi Lindgren-suosikkini!)
Tove Jansson: (lähes) kaikki novellit
Victor Hugo: Kurjat
Märta Tikkanen: Kaksi
Marjatta Kurenniemi: Onneli ja Anneli
Colin Dann: Kaukametsän pakolaiset
Neimala ja Papinniemi: Aloittamisen taito

Risto Rasa: kaikki runot
Claudie Gallay: Tyrskyt 
Aili Somersalo: Mestaritontun seikkailut


No niin, se on tehty, mutta tarkan harkinnan sijasta käytin lähinnä tajunnanvirtatekniikkaa. Ja listaa aloittaessani päätin, että korjata ei saa. Huh. (Minna Canth jäi! Kaikki hyvät jäivät listalta!)

Oikeastaan en ollut ajatellut tehdä tätä listaa, mutta muiden haastelistat saivat minut eilen pohtimaan sitä, millaisille kirjoille olisin itse valmis antamaan suosikin arvonimen.

En ainakaan kovin uusille. Huomasin ihmetteleväni muiden listoja, kun niissä saattoi olla aivan uusia kirjoja ja kirjailijoilta, joilta on ilmestynyt tai suomennettu vasta yksi teos. Minä olen hidas ihastuja ja epäilevä lukija, minun listaltani ei juuri uutta löydy! Kirjoista vain kaksi voidaan laskea uutuudeksi (viime vuonna ilmestyneet Tyrskyt ja Aloittamisen taito) ja niidenkin kohdalla vähän epäröin. Olisin halunnut kyllä listata kylmäpäisesti enemmän uutuuksia, mutta en kyennyt. Entä jos tunteeni muuttuvat vuosien saatossa?

Minun suosikkikirjani ovat pitkälti niitä, jotka ovat seuranneet minua kauan, monet lapsuudesta tai ainakin nuoruudesta lapsuudesta asti. Ne ovat kirjoja, jotka olen lukenut lapsena moneen kertaan ja joihin olen palannut aikuisena. Jos kirjan taika on ollut tallella, se on päässyt mielessäni erityisten kirjojen kaanoniin. On vaikea sanoa, tuntuisivatko nämä kirjat minusta yhtä hyviltä, jos lukisin niitä ensimmäistä kertaa.

Suosikkini ei tarvitse olla yleismaailmallisen merkittävä tai muutenkaan erityisen hieno kirja, mutta siinä pitää olla jotain, joka tuntuu minusta sekä kiehtovalta että tärkeältä. Listalla olevia kirjoja lukiessani olen unohtanut kaiken ympärilläni, ja jokaisessa kirjassa on mielestäni ihan oman maailmansa, sellainen tarina, jonne palaan ainakin ajatuksissani usein. Lisäksi kirjat ovat mielestäni hienoja sekä tarinan että kielenkäytön kannalta, sekin on ehdoton suosikkikriteeri.

Uutuuksista on ehkä vaikea löytää suosikkeja siksikin, että kiireisenä ja toisaalta yhä enemmän ja enemmän kirjanhimoisena aikuisena kirjoja ei tule luettua yhtä intensiivisesti kuin lapsena, enkä ainakaan lue kirjoja usein uudestaan. Se on tavallaan sääli, vaikka sääli se on sekin, jos jämähtää vain samoihin kirjoihin. Vaikeaa tämä lukeminen! Uutuuskirjojen sijaan minusta olisikin helpompi listata uutuuskirjailijoita. Esimerkiksi Helmi Kekkonen ja Leena Parkkinen ovat minusta niin lupaavia kirjoittajia, että aion seurata heidän uriaan ja toivon, että heistä tulee "virallisia suosikkejani".


Kymppihaaste on tainnut kiertää melkein kaikissa seuraamissani blogeissa. En siis siirrä tätä erityisesti kenellekään eteenpäin, mutta toki kuka tahansa saa napata haasteen. Olisi ainakin kiva kuulla mielipiteitä siitä, millä kriteereillä kirja pääsee suosikiksi!

***
Kosmetiikkasuosikkeihin palaan lähiaikoina, koska haluan napata ainakin joistain tuotteista kuvan mukaan.

8 kommenttia:

 1. Ensimmäisen luvun loppu hauska;-)

  Kuule, tässä kirjajalistauksessa aika moni on nyt yrittänyt oikein tehdä vähän mutu-tuntumalla ja silleen...Kuvittele nyt miten tylsää kun minäkin aina luettelen ne 10 suosikkiani, niin kaikki ovat kuulleet ne sadasti. Nyt minulla ei ainakaan Elämäni Kymmenen Kirjaa, vaan 10 kirjan suvilista. Kevyemmin suvella tms.

  VastaaPoista
 2. Ihanaa nähdä Riitta-Maija keventää sydäntään listallasi. Siitä olisi hauska nähdä joskus blogikirjoituskin. :) Myös Onneli ja Anneli on eräs oma ikisuosikkini, samoin Risto Rasan runoja rakastan.

  Huomiosi siitä, että listalle on vaikea nostaa ihan uusia tai esikoiskirjoja tuntuu tutulta. Olen itse laatinut "elämäni top 10-kirjalistan" joskus aikaisemmin ja päätin nyt velloa tämän kesän tunnelmissa. Siksi itse otin esille paljon sellaisia, joita olen lukenut hiljattain, mutta vain harva niistä kirjoista nousisi tällaiselle listalle vaikkapa marraskuussa.

  Kirjan suosikiksi noususta voisin sanoa, että minulla ikisuosikeiksi nousevat ne, joita olen syystä tai toisesta vaalinut mielessäni kauan. Hetken suosikeiksi taas nousevat ne, jotka ovat joko kautta aikain tai ihan hiljattain tehneet vaikutuksen, jonka _uskon_ kestävän. :)

  VastaaPoista
 3. Kamalaa, sun listasta huomasin, että olen unohtanut omaltani Tove Janssonin! Kuinka mä saatoin!

  Suosikikseni nousevat varmaan helpoimmin sellaiset kirjat, joita lukiessa olen saanut ihan tietoisesti nauttia kielestä ja tyylistä ja jotka sen lisäksi jäävät jollain lailla pyörimään mieleen lukemisen jälkeenkin eli niissä on jotain sellaistakin, joka ei aukea ihan heti.

  VastaaPoista
 4. Oleppa hyvä! Kivaa, kun kaikki tuntuvat jotenkin kriisiytyvän kirjakärkien luettelusta. Minä en ole muutenkaan sellaista tyyppiä, joka osaisi fanittaa ihan täysillä: viimeksi tänään kummityttöni (7v) yritti kysellä, ketkä ovat suosikkiartistejani. Tylsä täti selitti ummet ja lammet tämänhetkisistä suosikkikappaleista tai albumeista ja sitten niistä muutamista ikisuosikeista ym. ym. :D

  Listaltasi ajatuksia herätti ensinnäkin Kurjat: aivan mahdottoman hieno tarina ja kirja, mutta tuskin luen koskaan uudelleen. Luin tämän lukiossa ollessani ja koville otti!

  Minulla on Mestaritontun seikkailut kirjahyllyssä, en ole lukenut sitä kuin varmaan sen yhden kerran joskus liki kaksikymmentävuotta sitten, enkä muista oikein tapahtumiakaan. Mutta jotakin todella jännää ja vähän ahdistavaakin kirjassa oli...

  VastaaPoista
 5. Minä taas päädyin listaamaan lukupäiväkirjojen (noin v. 2003-2008) perusteella, että muistaisin myös niitä aiemmin luettuja, siis ennen blogia - kauheaa oli silti. :)

  Kiitos kun muistutit siitä Aloittamisen taidosta - Lukukirja minulla on omassa hyllyssäni ja tykkään siitä kovasti!

  VastaaPoista
 6. Leena, listaamisen vaikeutta tuntuu tosiaan olevan nyt liikkeellä. :) Minäkin mietin, että listallani ei ole mitään yllättävää kenellekään, ja silti en toisaalta halua (pysty) kertoa virallisesti Elämäni Kymmentä Kirjaa. Kosmetiikkalista jäi minulta siis vielä tekemättä, mutta onneksi en usko sen olevan yhtä vaikea kuin kirjalistan. :)

  Katja, ahaa, Riitta-Maija on sinullekin mieleinen! Mä olen lukenut sen lapsena niin monta kertaa, että osaan siitä kohtia ulkoa! Pitäisikin joskus lukaista se uudelleen, itse asiassa se olisi mainio kesäkirja. Oi, nautin jo etukäteen siitä, kun Riitta-Maija pyrkii konekirjoittajaksi lehteen ja laittaa testitilanteessa sormet väärille kirjoituskoneen riveille ja kirjoittaa siansaksaa. :D Mm. tuo kohtaus teki minuun lapsena suuren vaikutuksen, koska rakastin vanhan kirjoituskoneemme hakkaamista.

  Ehkä pitäisi tehdä kirjalista esim. 5 vuoden välein ja katsoa, mahtuuko sinne ikinä mitään uutta?

  Erja, Janssonin unohtaminen on kyllä kamalaa! Mutta minulta unohtui Minna Canth, ja vaikka mikä. Eilen keksin kolme kirjaa, joiden olisi ehdottomasti pitänyt olla mukana. Yksi oli Havukka-ahon ajattelija ja toinen Elämää metsässä (siis se, jota ekalla lukukerralla vihasin ja johon tänä keväänä rakastuin!), kolmatta en enää edes muista. Toisaalta lukutoukan mieleni on hyvin vakaa, koska en luovu lapsuuden suosikeista, ja sitten toisaalta hyvin ailahteleva, kun en näemmä edes muista kaikkia suosikkejani.

  Minullekin tyyli on tärkeä asia. Vaikka kirja olisi kuinka järisyttävä, niin jos se ei ole sitä myös kielenkäytöltään, se ei pääse suosikkilistalleni.

  Amma, joo, listaaminen tuntuu olevan kriisin paikka. :) Minäkään en pidä suosikkilistaamisesta muutenkaan, vaikka muuten aika listaihminen olenkin.

  Minä olen lukenut Kurjat ainakin pariin kolmeen kertaan ja nähnyt leffan + musikaalinkin. Kannattaa lukea! Se on hurja ja kurja, mutta myös hieno tarina, vie mennessään.

  Mestaritonttu on todella jännittävä eikä mitenkään herttainen, mutta todella kiehtova. Kokeile ihmeessä, aikuisena sen lukee nopeasti. :)

  Ilse, Aloittamisen taito oli minun viime kesän paras lukukokemukseni, se päihitti siis romaanit. Ja sitähän voi lukea osissakin. Mielestäni se on hyvä jokaisen lukutoukan peruskirja, tosin siitä saa vähän liikaakin lukuvinkkejä. :)

  Ja tavallaan lohdullista tietää, että listaaminen oli kauheaa sinustakin! ;)

  VastaaPoista
 7. Kiva lukea listaasi! Onneli ja Anneli sekä Kaukametsän pakolaiset ovat minunkin lapsuudensuosikkejani, vaikka jälkimmäiseen taisin tutustua ensin piirrossarjan kautta. Kurjat taas kuuluu kaikkien aikojen suosikkikirjoihini!

  Omat listausperusteeni olivat samanlaiset kuin Katjan, eli elämäni top-10 on tullut listattua jo aiemmin, joten oli yksinkertaisesti helpompi lähestyä haastetta viime aikoina lukemieni kirjojen kautta. Monet niistä ovat tosiaan melko uusia. :) Monia hyviäkään kirjoja ei tule luettua koskaan uudestaan ja vähän ajan kuluttua ne unohtuvat ja lukukokemukset korvautuvat uusilla. Ehkä maailmassa on vain liian paljon hyviä kirjoja ja liian vähän aikaa lukea niitä. Tyypillinen lukutoukan ongelma siis. :D

  VastaaPoista
 8. Zephyr, hienoa, että löytyi toinenkin Kaukametsä-fani! En ole kai koskaan kuullut kenestäkään toisesta ja jos olen maininnut kirja, ei kukaan ole tiennyt edes tv-sarjaa (itse en taas ole katsonut sitä ikinä).

  Kauhean monesta Kurjat-fanistakaan en ole kuullut, mutta hauskaa, että sinäkin olet sellainen. Sulla on selvästi erittäin hyvä kirjamaku! ;)

  Ja mitä tuohon lukuongelmaa tulee, niin se vissiin yhdistää kaikkia lukutoukkia kirjamausta huolimatta...

  VastaaPoista