maanantai 17. tammikuuta 2011

Naisten Helsinki – Kulttuurihistoriallinen opas


Joskus parikymppisenä viestinnän luennolla tuplasti ikäiseni nainen kehui tv:n asiaohjelmia ja sanoi, että hyvä dokumenttihan viihdyttää enemmän kuin oikea viihdeohjelma. Me nuoret pyörittelimme silmiämme: mitä viisastelua.

Tapaus tuli mieleeni, kun luin kirjaa Naisten Helsinki – Kulttuurihistoriallinen opas (Schildts, 2010). Olen siirtymässä vakaasti kohti viisastelevaa ikää, koska huomaan lukevani yhä enemmän tietokirjoja. Ja naisten Helsinki viihdytti minua paljon enemmän kuin moni kaunokirjallinen teos!

Anna Biströmin, Rita Paqvalénin ja Hedvig Raskin toimittama kirja on ensinnäkin visuaalisesti houkutteleva. Mikä siinä onkin, että heti kun tietokirja on neliön mallinen, se vaikuttaa sympaattiselta?  Tasapainoinen taitto, vanhat valokuvat sekä kuvat mm. taideteoksista viimeistelivät vaikutelman. Myös menneen ajan mainoksissa ja kaikenlaisissa kartoissa on aina jotain kiehtovaa.

Toiseksi teos oli yllättävänkin monipuolinen. Teos vie yhtäältä niin varhaiseen aikaan, että Kluuvinlahti loiski yhä merenä eikä kaupunkia ollut vielä olemassa. Toisaalta heti alussa tutustuttiin tämän päivän graffitikulttuuriin ja graffiteja tekeviin naisiin. Moni artikkeli kuljetti Töölön, aikanaan lehmihaan ja sittemmin uudenlaisen kaupunginosan kaduille, ja tutustutti mm. Töölön taiteilijoihin. Kirja herätti myös halun lukea Elvira Wilmanin (1875–1925), 1900-luvun alussa helsinkiläisistä työläiskortteleista kirjoittamia näytelmiä. Ne kuulostivat aivan Minna Canthin tyylisiltä – paitsi, etten ollut niistä ennen kuullutkaan. Siirtolapuutarha-artikkelisssa taas kerrottiin, että Venny Soldan-Brofeldtkin (1863–1945)oli siirtolapuutarhuri – ja vastapainoksi tavattiin alun perin kongolainen nainen, joka viljelee nyt Kivihaan siirtolapuutarha-alueella.

En aio luetella kirjan koko sisältöä, vaikka mieli tekisi. Joka tapauksessa siis hyvin ilahduttava kirja: sen verran kepeä, että sitä luki mieluusti ilman tenttikirjafiilistä, ja kuitenkin sen verran tietävä, että se herätti ajatuksia ja saa katselemaan Helsinkiä eri silmin vielä myöhemminkin. Kirja muistutti kiinnostavalla tavalla, miten menneisyys ja nykyisyys ovat aina läsnä katukuvassa ja kulttuurissa. Ja vaikka asioiden tarkastelu sukupuolinäkökulmasta ei aina ole perusteltua, tässä kirjassa se toimi mielestäni hyvin.

Oikein mukava teos (naisten) historian ja (kaupunki)kulttuurin ystävälle. Seuraavaksi haluaisin lukea Kirjapajan julkaiseman Helsinki-teemakirjan Hiljaisuuden Helsinki.

Ote Naisten Helsingin alkupuheesta:

Miltä Helsingin kaupungin kartta näyttää, jos yhdistämme sen naisten historiaan? Mitkä ovat siinä tapauksessa tärkeitä paikkoja, historiallisia monumentteja ja pyhiä tiloja? Entä mitä kaupunkitila kertoo meille naisten historiasta, ja kuinka voimme luke sen kätkettyjä merkkejä? Muuttamalla näkökulmaa haluamme luoda kaupungin monumenteille ja instituutioille uuden sisällön ja tarkentaa katseemme paikkoihin, jotka ovat tai ovat olleet tärkeitä naisille ja tytöille.

Anna Biström, Rita Paqvalén,  Hedvig Rask, toim.: Naisten Helsinki – Kulttuurihistoriallinen opas. Schildts, 2010.

Kustantamon kirjaesittely

8 kommenttia:

 1. Muistelen, että Ateneumin Onerva-näyttelyssä oli jotain karttaa naisten Helsingistä. Onkohan se sama asia? En päässyt siihen sisälle oikein, koska oli 20 oppilasta vahdittavana, mutta tämä olisi kiinnostava lukea.

  VastaaPoista
 2. Tässä kirjassa ei puhuttu mitään L. Onervasta; mukana on kyllä AnnA Kortelaisen artikkeli, mutta hän kertoo tavarataloista naisten tilana. Kirja kertonee kuitenkin osittain samoista teemoista kuin Onerva-näyttely, sehän oli vissiin aika yleinen, ei vain L. Onervan henkilöhistoriaan tiukasti liittyvä.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa hauskalta! Sitä paitsi Hedvig Rask on vanha tuttuni, joten senkin takia pitäisi saada tämä kirja käsiini!

  VastaaPoista
 4. @ Mari A: en muista oliko Anna Kortelaisen kirjassa Eri kivaa! : Onerva - kaupungin naiset 1910 karttaa, saattoi ollakin. Se oli leikekirjanomainen kirja Onerva-näyttelyn hengessä.

  VastaaPoista
 5. Luet valtavan monipuolisesti. Täältä saa upeita kirjavinkkejä. Kiitos!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista! Kaisa K., hyvä että muistit tuon kirjan. Olen selaillut joskus sitäkin, mutta olin jo aivan unohtanut.

  Anonyymi, kiitos mieltä lämmittävästä ja ilahduttavasta kommentistasi! Kiva kuulla, että blogista saa vinkkejäkin - ainakin itsestäni on hauska kuulla ja keskustella itselle vieraistakin kirjoista, eikä vain niistä, jotka on jo lukenut.

  VastaaPoista
 7. Muista myös Anna Kortelaisen Päivä naisten paratiisissa. Lainasin ekana kirjastosta, luin, ja tilasin nettikaupasta oman.

  VastaaPoista
 8. Zepa, kiitos muistutuksesta, Päivä naisten paratiisissa on hyvä ja monipuolinen! Suosittelen muitakin Anna Kortelaisen kirjoja, ne ovat ihan suosikkiteoksiani tietokirjoissa.

  VastaaPoista