lauantai 29. tammikuuta 2011

Kirjaloruja

Riisin raasin rusina,
kirjoja on tusina.
Yhden selkä sian nahkaa,
toisen vaatteet verkaisia.

Pikku Pegasos on ihana kirja! Kaivoin sen esille, koska etsimme sukulaisvauvan nimijuhliin sopivaa lorua. Olen ihastellut Pikku Pegasosta ennenkin, mutta en muistanut, että siellä on myös monta kirjarunoa tai -lorua. Yllä oleva sitaatti on osa Ilpo Tiihosen Riisin raasin rusina -runoa. Aivan yhtä hauska oli Kaarina Helakisan Irja joka luki kirjoja, tässä ote siitä:

Joskus illallakin kuluu peiton alta naurua,
kun jonkun kirjan hassut jutut pikku Irjaa huvittaa,
Jotkut jutut jännittää, että vatsaa ihan nipistää.

Kun Irja vaatteet päälleen pukee,
hän hotkii yhden romaanin,
hän eläinkirjan usein lukee ja keittokirjan ja dekkarin.
Hän lukee lehtiä, satuja, kun kulkee pitkin katuja.

Pystyn samastumaan Irjaan hyvin. Helakisan Kirjastolaulussa taas todetaan mm.

Kirjastossa tavataan!
Siellä asuu koloissaan
joka kirjan kannen alla
yllätykset, jännät jutut.
Kirjastossa seikkaillaan.

Suosikikseni nousi Virpi Tarvaisen lyhyt loru Kirjat kirjastossa:

Kirjat aina odottaa
hyllyssänsä lainajaa.
Kun ei ketään tulekaan
niin ne itsee suruissaan.

Valloittavan hyväntuulista! Suunnittelen sijoittavani Pikku Pegasoksen yöpöydälle ja lukevani lorun tai pari joka ilta, se tekisi varmasti hyvää verenpaineelle. Haluaisin myös osata loruja ja kirjasitaatteja ulkoa, niille olisi usein käyttöä (onko muualla kuin kirjoissa ja elokuvissa ihmisiä, jotka tuosta vain luettelevat ulkoa runon tai pitkän pätkän klassikkoteosta?). Haluaisin myös kirjoittaa loruja - kiitos (?) Pikku Pegasoksen olen loruillut nyt kissoillemme pari päivää jatkuvasti. Eilinen, mielestäni tosi hauska, loru kertoi kissasta, joka kulki solmu hännässänsä, mutta muuta en enää muista tuosta lorujen lorusta.

Toivotan loruilevan leppoisaa viikonloppua ja hauskoja lukuhetkiä!

Kaarina Helakisa (toim.): Pikku Pegasos, 400 kauneinta lastenrunoa. Otava, 2007. Kahdeskymmenes (!) painos.

4 kommenttia:

 1. Pikku Pegasos on ihana, se on totta. Nyt en muista, että onko tämä Heikki Niskan runo myös Pikku Pegasoksessa:

  Kirjasto, kummituksen ravintola

  Kummitus ahmii
  hengen ravintoa kirjastossa
  ja myhäilee!

  Ilmaista ja kaloritonta safkaa!

  Tämä ja monia muita kirja/kirjain/kirjasto-aiheisia runoja löytyy vuonna 2005 ilmestyneestä Tammen kultaisesta lastenrunokirjasta. Siinä on osin samoja runoja kuin Pikku Pegasoksessa ja paljon uusia.

  Minullekin on tullut lorujen lukemisen myötä halu kirjoitta lastenrunoja. Pöytälaatikko alkaa jo täyttyä ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kummitusrunosta! Se oli minulle aivan uusi, eli vissiin löydy Pegasoksesta. Tuo Tammen lastenrunokirja kuulostaa hyvältä sekin, pitää joskus lainata. Yleensäkin lorukirjat ovat hienoja, sopivat usein aikuisellekin lukijalle (ja Pegasoksessahan on mukana vähän "aikuisten runojakin", mm. Rasaa muistaakseni).

  Loruja on täälläkin pöytälaatikossa. Näitä uusimpia hengentuotoksia en laittanut ylös, mutta olisi pitänyt, koska olen tosiaan jo unohtanut lorun, jota hoin eilen koko illan. ;)

  VastaaPoista
 3. Pikku Pegasos on mahtava! Onneksi siitä otetaan yhä uusia painoksia!

  Ja minä olen kyllä ihan oikeasti sellainen, että muista kymenittäin runoja ulkoa. Tekstipätkiä en muuten muista, mutta riimilliset lastenrunot jäävät todella helposti mieleen ihan itsestään. Osaan esim. ulkoa koko "Kuka lohduttaisi Nyytiä?"-kirjan sekä valtaosan Kirsi Kunnaan lastenrunoista. Luulen, että aivojeni riimi-nystyrät ovat jotenkin erityisen linkittyneitä (tai jotain) kun riimirunot jäävät niin helposti mieleen.

  Sen sijaan kieliä opiskellessa sanalistat eivät pysy mielessä sitten millään.

  VastaaPoista
 4. Minullekin Pikku Pegasos on lapsuudesta läheinen ja vieläkin ihana teos. Lapsena tykkäsin eniten Ilpo Tiihosen Jees ketsuppia -lorusta (makuni ei tainnut olla kauhean hienostunut, hih), jonka muuten osaan yhä ulkoa, ja nyt suosikkini on ehkä suloinen Annan kanssa -runo. En ole muuten varma, ovatko nuo kyseisten runojen oikeat nimet.

  Pegasos löytyy yhä hyllystä, samoin Tapahtui Tiitiäisen maassa. Haluaisin myös tuon Tammen lastenrunokirjan, meillä on siitä "punakantisesta sarjasta" vain lastenlaulukirja, joka on kyllä kiva sekin.

  Karoliina

  VastaaPoista