maanantai 10. tammikuuta 2011

N niin kuin Nevala

Kun olemme valinneet kohteeksemme naiskirjallisuuden, olemme lähteneet siitä olettamuksesta, että naiset muodostavat kirjailijoina oman traditionsa. On siis olemassa sellaista kirjallisuutta, jonka kieli ja maailma on jossain suhteessa toinen kuin miesten kirjoittaman kirjallisuuden.

Näin todetaan Maria-Liisa Nevalan toimittaman teoksen "Sain roolin johon en mahdu" - Suomalaisen naiskirjallisuuden linjoja alkupuheessa, aakkoshaasteeni N-kirjassa. Kylläpä olikin vaikeata löytää tuo N. Ovatko n:llä alkavat sukunimet harvinaisia, kun kirjahyllystäni ei löytynyt yhtään n-kirjailijan kirjaa, ei koti- eikä ulkomaista? Onneksi katse osui tietokirjojen puolelle ja tähän kirjaston poistomyynnistä löytämääni aarteeseen.

Kirja on lähes 800-sivuinen enkä lukenut sitä kokonaan. Näin ollen en ala sitä nyt myöskään ruotimaan tarkasti. Sanon vaan, että jos olet kiinnostunut kotimaisesta naisten kirjoittamasta kirjallisuudesta, osta tämä kirja, jos suinkin voit. Osta, et tule katumaan! Helppoa se ei kyllä tule olemaan, sillä kirjaa ei oikein löydä kirjastoistakaan, saati antikoista.

"Sain roolin johon en mahdu" kiehtoi minua jo nimensä takia. Monipuolinen teos kertoo niin suomalaisesta kansanperinteestä ja tuutulauluista kuin kirjallisuutemme synnystä (siitä oikein kiinnostuneille suosittelen teosta Kirjallinen kulttuuri keskiajan Suomessa) ja nykykirjallisuudesta aina 1980-luvun lopulle asti. Kirjallisuustieteellisen sijasta sanoisin teoksen näkökulmaa sosiologiseksi: selkeäsanainen teos valottaa suomalaisen yhteiskunnan kehitystä ja kirjailijoiden elämätarinoita ja tuotantoa melko yleisellä mutta hyvin ammattitaitoisella ja kiinnostavalla otteella. En törmännyt vaikeisiin termeihin tai koukeroisiin lauseisiin vaan sujuviin teksteihin, joita luin innoissani kuin hyvää romaania.

Luin kirjaa sieltä täältä, valitsin herkkupaloja sisällysluettelosta. Kurkkasin, mitä on sanottu suosikeistani Märta Tikkasesta ja Tove Janssonista, mutta siinä ohessa löysin aivan uusiakin kirjallisia tuttavuuksia. Onko kukaan Eira Stenbergiä? Hänen teoksensa kuulostavat aika hurjilta. 

Luulen, että tästä kirjasta muodostuu sellainen kotikirjastoni perusteos, johon palaan aika ajoin, joko etsimään lukuvinkkejä tai taustoittamaan lukemaani. Tomomin kanssa käymieni nettikeskustelujen innoittamana olen aikeissa lukea lisää esim. Eeva Kilpeä. Ilokseni huomasin, että hänestäkin löytyy artikkeli tästä kirjasta. Arja Tiaisen tuotantokin alkoi kiinnostaa opuksen ansiosta - kirjan otsikon sitaatti on lainattu Tiaiselta.
Sain roolin on julkaistu 1989. Kirjaa selatessa olikin hauska miettiä, ketkä nykyiset kirjailijat tulevat päätymään hakuteoksiin. Sofi Oksanen tietty, entäs Elina Hirvonen tai Miina Supinen? Näitä miettiessäni tartuin myös Saran haasteeseen sadan tärkeän (naisen kirjoittaman) kirjan listasta. Listallani on jo 31 kirjaa. Palataan asiaan.

Maria-Liisa Nevala (toim.): "Sain roolin johon en mahdu" - Suomalaisen naiskirjallisuuden linjoja. Otava, 1989

4 kommenttia:

 1. Miekin luin tätä kirjaa syksyn mittaan, varsinkin Eeva Kilven osalta. :)

  VastaaPoista
 2. Lueskelin tätä tänään ja toissapäivänä kirjastossa, oikein hieno kirja! :) Kunpa tästä tehtäisiin uusi, tähän päivään päivitetty painos, ja houkuttelevampi ulkoasu!

  VastaaPoista
 3. Hei Jenni kommentoin nyt vasta, kun laitoin kirjan tilaukseen itselleni. Ehkäpä saan omakseni, peukut pystyssä! Tämä oli hyvä ja tärkeä vinkki, kun minua tämä naiskirjallisuus kiinnostaa ja tietenkin, jos tästä löytää taustatietoa muutenkin. Onkohan kirjassa esitelty vanhempia suomalaisia nuortenkirjailijoita tai ns. tyttökirjojen kirjoittajia, olivat siis pääasiassa naisia. No se selviää, kun saan sen käsiini.

  VastaaPoista
 4. Kiva lukea tällaisia kommentteja. AIna ilahduttaa, jos hyvä kirja saa lisää lukijoita ja kiva, että tietokirjatkin kiinnostavat. :) Sara, toivottavasti saat kirjan omaksi. Luulen, että se olisi sinulle oikein antoisaa luettavaa. En nyt muista, oliko siellä tyttökirja-asiaa, mutta voisi ollakin, koska kirja on aika laaja-alainen. Toivottavasti pidät siitä! Ja Almafiina, päivitetty versio kirjasta menisi heti ostoslistalleni!

  VastaaPoista