maanantai 1. marraskuuta 2010

Kirjamessujen satoa


Kirjamessuviikonlopun jälkeen lukutoukka on väsynyt mutta onnellinen. Kävin tänä vuonna messuilla kahtena päivänä. Joskus vielä ostan monen päivän messulipun ja käyn suunnitelmallisesti kuuntelemassa  kaikki kiinnostavat esitykset...

Tällä kertaa varsinainen messualueella kiertely meni vain kirjojen hypistelyksi; kirjailijahaastatteluihin perehdyin vain sen verran, mitä satuin messuosastoilla kulkiessani kuulemaan. Ainakin Riikka Pulkkisen nimmari näytti olevan haluttua kamaa, mikä ei tietenkään hämmästyttänyt.

Päätin etukäteen, etten osta messuilta mitään vain siksi, että halvalla saa. Olen mestari sortumaan 3 pokkaria kympillä -tarjouksiin, vaikka kirjoista kaksikin olisi sellaisia, joita en tule välttämättä lukemaan. Enkä usein luekaan. Nyt siis päätin, että ostaa saa, kunhan ostaa järkevää. Mukaan ei tarttunut yhtään romaania, mutta näin monta kirjaa silti kiikutin kotiin:Vantaan antikvariaatin osastolta sain käytännössä ilmaiseksi BTJ:n klassikkosarjan julkaisut Guy de Maupassant'n esseitä ja Émile Zolan kirjoituksia.  Tietoteos Verkottunut ihmiskunta  taas on ollut ostoslistalla jo kauan: sain sen taannoin lukuvinkiksi, kun kysyin historiantutkijalta, mikä olisi hyvä yleisteos ihmiselle, joka haluaisi kerrata historiantietojaan. Nyt tuo kertaaminen on ainakin teoriassa mahdollista... Jouni Kuurnen uusi kirja Unelmien koti taas kertoo Suomen kansallismuseossa näytteillä olevista nukkekodeista. Teos oli pakko hankkia, koska ko. nukkekodit ovat syypäitä siihen, että itse väkersin yhtäkkiä aikuisena nukkekodin.

Kirjapinon alimmat kirjat menevät lahjoiksi, vaikka pitäisin ne mielelläni itsekin. Lastenkirja Miki on ehkä maailman kaunein! Helsingin Sanomien julkaisema Juha-karhun kaksi kesää taas sopii erinomaisesti isälleni, joka lähtee juuri isänpäivän aikoihin lomailemaan Kuusamoon karhujen maille. Kirjassa on huikeita luontokuvia.

Viikonlopun parasta antia oli kuitenkin Avaimen järjestämä kirjabloggaritapaaminen, jota lähes kaikki muut osallistujat, kuten Jori, Rooibos, Marjis ja Tomomi,  ovatkin jo ehtineet blogeissaan kehua. Oli todella mielenkiintoista ja hauskaa tavata bloggarikollegoja ja löytää sitä kautta pari uutta seurattavaa blogiakin. Harmitti vain, että kaksi tuntia meni niin nopsaan eikä monenkaan kanssa ehtinyt vaihtaa yhtään kahdenkeskistä sanaa. Onneksi innostus vaikutti niin suurelta, että emmeköhän kokoonnu uudestaankin!

Suurkiitokset minunkin puolestani toisille bloggareille sekä tietenkin Avaimelle bloggaritapaamisen järjestämistä. Kiitos myös Elina Hirvoselle ja Anu Silfverbergille, jotka kertoivat tilaisuudessa kirjailijaelämästä sekä uudesta teoksestaan Sata sivua.

7 kommenttia:

 1. Minäkin olen haaveillut, että joskus olisi aikaa todella kuunnella kirjailijoita kirjamessujen aikana :) Viime vuonna olin päivillä keskellä perjantaita ja ehdin paremmin kuin nyt lauantaina.

  Oli hauska tavata kirjabloggaajien tapaamisessa, joka oli kaikin tavoin messujen parasta antia.

  VastaaPoista
 2. Mä otan joka vuosi tavoitteeksi, että seuraavana vuonna olen lomalla kirjamessujen ajan ja menen sinne oikein suunnitelmallisesti ja teen muistiinpanoja jne. jne. Sitten vaan käyn viikonloppuna siellä haahuilemassa ja haalin kirjoja. :) Tämä vuosi kyllä erottui todella edukseen normaalista messuvuodesta tuon tapaamisen ansiosta!

  VastaaPoista
 3. Mun kommentti vissiin katosi johonkin... Höh! Mutta eipä mulla mitään asiaa ollut, kunhan vaan kehuin sitä Vantaan Antikvariaatin myyntipöytää. :)

  VastaaPoista
 4. Se oli kyllä hyvä myyntipöytä, kivoja kirjoja ja varsin kohtuulliset hinnat. Joillakin muilla antikoilla oli valitettavan korkeat hinnat, jäi ostokset tekemättä. Ymmärrän, että harvinaisuudet maksavat, mutta en sitä, että pyydetään lähes samaa hintaa kuin uusista teoksista, jos kyseessä on ihan tavallinen kirja.

  VastaaPoista
 5. Minustakin siellä antikvariaattien puolella oli nyt harvinaisen korkeat hinnat, löysin sieltä viime vuonna monta Italo Calvinoa kohtuuhintaan ja tänä vuonna en raskinut ostaa yhen yhtä kirjaa sieltä.

  Kuuntelin kirjailijahaastatteluistakin vain Hannu Salamaa jonkin aikaa, koska olen lukemassa hänen kirjaansa Siinä näkijä, missä tekijä. Muista haastatteluista otin vain tunnelmia itseeni ohi kävellessäni.

  VastaaPoista
 6. Oli tosiaan kiva tavata kaikkia kirjabloggarikolleegoita ja aika meni kyllä liian nopeasti, kun ei ehtinyt sitten juttelemaan, mutta ehkä joku toinen kerta! Minä kävin siellä antikvariaattien puolella perjantaina ja todella kovat hinnat siellä oli, jotain pieniä löytöjä onnistuin tekemään. Verkottunut ihmiskunta kyllä kiinnostaisi minuakin historian kertaamiseen, kerro sitten joskus luettuasi saiko se sinut mukaansa (historiassa pitää olla vähän imua), niin harkitsen...

  VastaaPoista
 7. Antikvariaattien hinnat (Vantaan antikvariaattia lukuun ottamatta) olivat kyllä ainoa särö tänkertaisessa kirjamessukokemuksessa. Samaa ovat valittaneet muutkin, joten kyllä siellä varmaan oli taas nk. messuhinnat, jopa korkeammat messuhinnat kuin yleensä.

  Hyvä että Verkottunut ihmiskunta kiinnostaa minun lisäkseni ainakin Saraa. Ehkä saan luettua, kun tulee vähän paineita. Tai sitten sille käy kuten juuri mainitsin tietokirjoille helposti käyvän: ostan niitä sujuvasti ja luen vähemmän sujuvasti...

  VastaaPoista