tiistai 9. marraskuuta 2010

Lukeminen lukuina


Humanistikin innostuu tilastoista, kunhan ne käsittelevät kiinnostavia asioita, kuten kirjojen lukemista ja ostamista.

Luin jokin aika sitten englantilaisen sähkökirjafirman Elonexin tiedotteen siitä, paljonko suomalaiset käyttävät rahaa lukemiseen (asiaa oli tutkittu nettikyselyllä). Eivät juuri käytä. Ainakin minun mielestäni kuulosti melko vaatimattomalta, että 65 % kyselyyn vastanneista vajaasta 900 henkilöstä käytti kirjojen lukemiseen alle 10 euroa kuukaudessa.  Lähes puolet vastaajista kertoi lukevansa päivittäin tai ainakin viikoittain, kuukausittain luki kolmannes vastaajista. Myös lukemisen määrä kuulosti mielestäni melko vähäiseltä. Yli puolet kertoi lukevansa kerrallaan 30–60 minuuttia. Lukutoukkana, joka lukee viikoittain keskimäärin kaksi tai kolme kirjaa ja lukuajat vaihtelevat muutamasta minuutista moneen peräkkäiseen tuntiin, tämäkin kuulosti vähäitä tai ainakin kovin tasaiselta lukemiselta.

Eniten ihmettelin tuota rahankäyttöä. Ostan itse arvioni mukaan joitakin kymmeniä kirjoja vuodessa, joten kymppi kuussa ei riitä. Joinakin vuosina  olen ostanut vielä enemmän, mutta lähinnä edullisesti antikoista, ja nykyisin yritän olla haalimatta kirjoja aivan yltiöpäisesti. Aina,  esim. opiskeluaikoina, en ole ostanut näin paljon. Onneksi meillä onkin niin hieno kirjastolaitos, niin lukemisesta ei tarvitse maksaa eikä kirjoja ole pakko omistaa!

En ollut ennen tuota tiedotetta ajatellut, että lukemista voisi pitää kalliina harrastuksena, mutta kyllä se minullakin sitä olisi, jos ostaisin kaikin lukemani. Ja jos seuraisin tarkasti kulutustottumuksiani, luulen, että yksi suurimmista vapaa-ajan menoeristäni on lukeminen. Mutta pitäähän etenkin kotimaisia kirjailijoita tukea!

Sain jokin aika sitten lainaksi myös Kai Ekholmin ja Yrjö Revon tämänsyksyisen tietokirjan Kirja tienhaarassa – vuonna 2020 (Gaudeamus, 2010). Teos vaikutti niin monipuoliselta, että aion hankkia sen vielä kotikirjastoonkin (lisää rahanmenoa tiedossa). Siinäkin oli kiinnostavia lukemislukuja. Esimerkiksi kerrottiin, että Suomen kirjamarkkinoita pitävät pystyssä 650 000 lukijaa, joista kukin ostaa yli 10 kirjaa vuodessa ja 54 % kaikista kirjoista.

Näistä ihmisistä kerrottiin mm. seuraavaa (mts. s. 50):

* 400 000 on naisia.
* 400 000 on 30–59-vuotiaita.
* 350 000:lla on kotona yli 400 kirjaa.
* 500 000 käyttää päivittäin internetiä.
* 440 000 lainaa kirjoja yleisestä kirjastosta.

Taidan olla aika keskivertainen lukija, sillä sovin kaikkiin noihin kriteereihin, samoin kuin moniin muihin ko. kirjan lukijatietoihin. Tutkisipa joku vielä kirjabloggareita omana lajinaan. Voisi tulla hurjia tilastoja: omistaa keskimäärin 1200 kirjaa, lukee yhdeksää kirjaa kerralla, käyttää valveillaoloajastaan 99 % kirjojen ja niistä kirjoittamiseen ajatteluun, on riippuvainen lajitovereistaan...     

11 kommenttia:

 1. Ooo, kirjabloggarit olisivatkin oiva tutkimuksen kohde! :)

  Mielenkiintoisia lukuja, ja myös minua kummastuttaa tuo alle 10 e kuukaudessa. Toisaalta, jos sen jakaa koko vuodelle, siitä tulee kuitenkin jo 120 e vuodessa ja saahan sillä jo muutaman uutuuskirjan hankittua. :)

  VastaaPoista
 2. Ovatkohan ihmiset osanneet kyselyyn laskea myös lehtien lukemisen. Vai oliko kyse pelkästään kirjoista?
  Meneehän niihinkin rahaa per kuukausi ja aikaa päivittäin. Itse ostan paljon kirjoja, vaikka myös lainaan niitä viikottain lisää. Käytän usein kuitenkin antikvariaateja, huuto.nettiä ja alennusmyyntejä. Mutta pyydän myös lahjoiksi aina kirjoja.

  Sovin melkein kaikkiin kriteereihin myös.

  VastaaPoista
 3. Ehkä joku kirjallisuuden opiskelija (vink vink, Tomomi) tekee tutkimuksen kirjablogeista ja niiden pitäjistä. ;)

  Käsitin, että tuo tutkimus liittyi vain kirjojen ostamiseen. 120 euroa on tietenkin paljon pokkareina, mutta uudet kovakantiset kirjat ovat usein 20-30 euroa, tietokirjoista puhumattakaan, niitä ei saa kovin montaa reilulla satasella.

  Lehtien lukeminen muuten kallista onkin, tai siis lehtien ostaminen ja tilaaminen! Tai ehkä musta vain tuntuu siltä, kun kuitenkin luen mieluummin kirjoja kuin lehtiä. Olen ihan säästösyistä (ja siksi, että lehdet vievät lukuaikaa kirjoilta) karsinut lehtien ostamista, mutta kirjoihin mennyttä rahaa en ole aiemmin juuri edes miettinyt.

  VastaaPoista
 4. Ei muuten paha idea ollenkaan tuo kirjabloggari-tutkimus. Mietinhän tässä juuri gradun aihetta. Hmm..

  VastaaPoista
 5. Tomomi, se ois mahtava idea! Mähän aloittelen tässä kohta gradua lemmikkieläinblogeista, eli voitaisi antaa toisillemme vertaistukea. :D

  VastaaPoista
 6. Mä voin taas tarjota tutkimusmateriaalia teille molemmille! :D

  VastaaPoista
 7. Se täytyy muistaa, että lukea voi ahkerasti vaikkei kirjoihin rahaa käyttäisikään. Myöskään kirjoja ei tarvitse varastoida kotonaan. Kirjasto on se avainsana. Rahankäytöstä ei voi tehdä oikein muita johtopäätöksiä kuin sen, että ne jotka rahaa käyttävät, ilmeisesti ostavat kirjoja. Lukemisesta se ei kerro mitään.

  VastaaPoista
 8. Jori, totta. Ja kirjahamsterina minusta on hienoa, että joku pystyy nauttimaan kirjoista omistamatta niitä. Onneksi tosiaan on niin hyvä kirjastolaitos, niin se on mahdollista.

  Kuitenkin kun ajattelee, paljonko kirjoja julkaistaan ja paljonko kirjat maksavat, niin yllättävän pieneltä tuntuu esim. tuo kymppi kuussa. Kirjoja taitavat ostaa juuri ne kirjastot yms. tahot, yksityislukijat eivät ainakaan tuon tutkimuksen valossa niin paljon niitä shoppaile. Ja kuinkakohan moni kirja ostetaan lahjaksi eikä itselle?

  VastaaPoista
 9. Voisin laskea, minkä verran olen tänä vuonna ostanut kirjoja ja sen voin sanoa, että kymppi kuukaudessa on aika vähäisen tuntuinen, etenkin jos sitä verrataan vaikkapa suomalaisten alkoholiostotottumuksiin. Juu, mutta en nyt kuitenkaan laske, luku nimittäin on aika korkea. Se johtunee aika pitkälti siitä, että luen kirjoja englanniksi, niitä joita ei ole suomeksi.

  Sen kyllä myönnän, että käännöskirjallisuuden (englannista suomeksi) kaihtamiselleni on tehtävä jotain. Jotenkin vain tuntuu, että koska osaan englantia, niin miksi ehdoin tahdoin ottaisin väliin yhden tulkintakerran jos voin lukea tekstin ilman kääntäjän tulkintaa, "puhtaana". Todella pervo asenne kääntäjälle!

  Juu, kirjabloggareiden tutkiminen kuulostaa mielenkiintoiselta. Multakin irtoaa aineistoa, jos niikseen tulee. ;)

  VastaaPoista
 10. Komppaan Jorin kommenttia täysin, rahankäyttö ei vielä kerro lukemisesta mitään.

  Itse tulee ostettua kirjoja ja käytettyä kirjastoa lähestulkoon tasapuolisesti. Kirjoja ostelen nykyisin lähinnä reissuilta matkamuistoiksi tai sitten joitain sellaisia teoksia, jotka on vaan PAKKO omistaa.. viime aikoina niitä on vaan tuntunut kertyvän aika paljon ;)

  VastaaPoista
 11. Komppaan myös Jorin kommenttia, sillä itse käytän kirjastoa niin suuressa määrin, että hyvä jos ostan edes puolenkymmentä kirjaa vuodessa. Tosin kirjaston varausmaksuihin ja *köh* sakkoihin saa uppoamaan ainakin 5 e kuukaudessa, joten tulee siltä osin rahaa käytettyä kirjallisuuteen.

  Olen vain sitä tyyppiä, joka mielummin ostaa kotiin vain niitä kirjoja, jotka merkitsevät itselle jotain. Etenkin, kun joudun jakamaan Ikean korkean, mutta kauhean kapean kirjahyllyn kirjahamsteri-aviomieheni kanssa.

  VastaaPoista