perjantai 5. marraskuuta 2010

Kurkistus kirjailijan työhön


Niinpä jäivät sitten kirja-arviot yhtä lukuun ottamatta väliin tältä viikolta, sillä tuskin ehdin niitä viikonloppunakaan tekemään.

Tahdon kuitenkin nostaa esiin erään teoksen, jonka lainasin eilen viimeaikaisista nettikeskusteluista innostuneena. Monessa blogissa on nimittäin puhuttu kirjoittamisesta ja kirjailijan työstä. On ollut juttua kirjoitusoppaista ja esimerkiksi Tomomin raportti dekkarikirjailijoiden luennolta tuntui kiinnostavan monia.

Kehotankin tutustumaan kirjailija Kari Levolan toimittamaan teokseen Kirjailijan työmaat (Tammi, 2007). Siinä kuusitoista tunnettua kirjailijaa kertoo, miten heistä tuli kirjoittajia ja miten he ovat pystyneet jatkamaan uraansa. Kirjassa on paljon tietoa juuri työtavoista: yksi istuu aamusta iltaan kurinalaisesti koneensa ääressä, toinen taas asennoituu kirjoittamiseen vapaammin. Luin kirjan sen ilmestyttyä muutama vuosi sitten ja muistan, että minusta oli todella mielenkiintoista päästä kurkistamaan kirjailijoiden työhuoneisiin ja kuulla heidän ajatuksiaan kirjoittajan ammatin eri puolista. Nyt kuin kirjailijuudesta on ilmestynyt fiktiivisiä tarinoita esimerkiksi Kreetta Onkelilta ja Juha Itkoselta ja joissain arvioissa on hieman moitittu näitä "kirjailijakirjoja" valittamisesta ja itsesäälistäkin, on mielestäni kiinnostavaa lukea, millaista se kirjailijaelämä sitten oikeasti on.

Aion lukea Levolan kirjan lähiaikoina ainakin osittain uudestaan ja luultavasti palata siihen blogissakin. Kiinnostaisi myös tutustua Elina Jokisen kirjailijoiden apurahoista kertovaan teokseen Vallan kirjailijat, jota Salla on esitellyt ansiokkaasti.

Tietenkin kirjailijan työstä voi kysellä myös kirjailijoilta itseltään. Listasin vähän aikaa sitten blogiini kirjailijoiden blogeja. Vaikka olen periaatteessa sitä mieltä, että kirja kirjana, on silti kiehtovaa tietää, millainen ihminen kirjan takaa löytyy ja miten kirja on syntynyt.

***
Kirjailijan työmaat kustantajan esittelyssä.

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa kiinnostavalta, täytyy lisätä listalle.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa kyllä erittäin kiinnostavalle, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Joo, kiinnostava teos! Minullakin on se kirjahyllyssä, ja silloin tällöin luen sieltä luvun. Se näissä antologioissa onkin mukavaa, että ei ole "pakko" lukea koko kirjaa kerralla, vaan voi palata sen pariin harvakseltaan, luku kerrallaan.

  VastaaPoista
 4. Kannattaa lukea myös Hannu Raittilan Kirjailijaelämää, joka ainakin minulle ensimmäisenä avasi kirjailijan arkea kirjoitusasua myöten ja osoitti karusti sen, että kirjailijan työllä ei Suomessa elä. Kunhan Hannu pääsee alun jaarittelujen jälkeen asiaan (jota hän itsekin ironisoi). Ilmestynyt 2006 mutta on ajankohtainen edelleen.

  VastaaPoista
 5. Todella kiinnostavan oloinen kirja. Kun on itse kirjoittanut ja julkaissut vain tieteellistä tekstiä, mutta lukee valtavasti (ja mieluiten :)) kaunokirjallisuutta, olisi ilo lukea enemmän kirjailjan työstä. Kiitos tästä!

  Muuten, katsoin kirjailijablogilinkkejäsi, joista löysin paljon innostavaa. Harmillisesti Pasi Ilmari Jääskeläisen Wordpressissä oleva blogi näyttää muuttuneen (?) salatuksi.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille kommenteista ja Arjalle muistutuksesta, tuo Raittilan teos onkin ollut tarkoitus lukea joskus...

  Jääskeläisen blogi oli kaikille avoin, kun linkitin sen, tilanne lienee muuttunut. Yritän lähiaikoina selvittää, onko hänellä edelleen muitakin blogeja ja päivittää linkin sitten Kirjailijoiden blogeja -kirjoitukseen.

  VastaaPoista