tiistai 16. marraskuuta 2010

Deepak Chopra: Buddha

Vaikka ilkeily olikin virkistävää, siirrytään nyt hetkeksi säyseämpien juttujen pariin. Ei enää Helsingin yliopiston salarakkaita, vaan Buddhan fiktiivinen elämäkerta. Rohkenen kirjoittaa tästä teoksesta, vaikka en ole vielä aivan lopussa. Sen verran olen kuitenkin jo lukenut, että voin kehua kirjaa sadunomaisen kiehtovaksi – ja tietenkin yleissivistäväksi, opettavaiseksikin.

Teos alkaa Buddhan syntymän hetkeltä ja seuraa vauvan, jolla jo pienenä tuntuu olevan ihmeellinen ymmärtämisen kyky, vaiheita viisaaksi lapseksi ja lopulta Buddhaksi, jonka me tunnemme - tai josta me tavalliset suomalaisetkin ainakin olemme kuulleet. Kirja on täynnä sotaa, rauhaa, rakkautta, vihaa, intohimoa.

Kirjan kirjoittaja Deepak Chopra on ilmeisen kuuluisa henkilö, vaikka minä en hänestä tiennytkään. Intialaissyntyisen kirjailijan, lääkäri ja henkisen opettajan kerrotaan kirjoittaneen yli 50 kirjaa ja Time on valinnut hänet vuosisadan sadan sankarin ja ikonin listalle. Chopra kertoo esipuheessaan halunneensa kertoa Buddhan ihmeellisestä ja jumalallisia tekoja ja tapahtumia täynnä olevasta elämästä, mutta sitä korostaen, että Buddha itse ei maininnut ihmeitä tai jumalia itsestään puhuessaan. "Häntä ei kiinnostanut tulla kunnioitetuksi henkilöhahmona; yhdessäkään hänen monista saarnoistaan hän ei mainitse perhettään eikä juuri mitään henkilökohtaista tietoa itsestään. Toisin kuin Jeesus Kristus Uudessa Testamentissa, hän ei kerta kaikkiaan nähnyt itseään jumalallisena", Chopra kirjoittaa.

On hyvä idea kirjoittaa fiktiivinen elämäkerta - kirjan etuliepeessä käytetään ilmausta mukaelma - hahmosta, josta kuitenkaan ei saisi täsmällistä faktaelämäkertaa. En tiedä muista, mutta minulle fiktiiviset tarinat ja jopa niiden nippelitiedot jäävät usein paremmin mieleenkin kuin tosiasioihin perustuvat "asialliset" elämäkerrat ja muut tietokirjat. Ja ainakin niitä on hauskempi lukea!

Tätä kirjaa on ainakin hauska lukea, sillä sitä voi lähestyä joko tietokirjana tai romaanina. Itse olen lukenut sitä romaanina, koska minut lumosi heti kertomuksen alku. Tällaista taianomaisuutta tarvitaan syksyn pimeinä iltoina:

Samaan aikaan Suddhodanan kuningatarta kannettiin kantotuolissa metsän syvyyksien halki. Hän oli kymmenennellä kuulla raskaana, mikä oli astrologien mukaan merkki siitä, että lapsesta tulisi poikkeuksellinen. Mutta kuningatar Mayan mielestä ainoa poikkeuksellinen asia oli häntä ympäröivä levottomuus. - - Todellisuudessa hän oli pelokas, herkkä nuori nainen, joka juuri ja juuri välttyi eksymästä erämaahan. Ja pyhä puu? Maya takertui suuren salpuun runkoon, koska se oli metsäaukion lähin ja hänelle tutuin puu. -- Hovinaiset muodostivat tiiviin ringin hänen ympärilleen. Hän jaksoi pinnistellä, ja yön ollessa syvimmillään hän synnytti miehelleen pojan, kuninkaan jota niin palavasti oli toivottu. (s. 11, 13)

Deepak Chopra: Buddha, kertomus valaistumisesta (Buddha: A Story of Enlightment). Sammakko, 2010. Suom. Tiina Siidorov.

5 kommenttia:

 1. Kerrotaanko tässä kirjassa miten tarkasti Buddhan syntymäpaikka? Kävin nimittäin pari vuotta sitten paikassa, jossa Buddha on putkahtanut maailmaan ja mua hieman nauratti, kun paikka oli vartioitu ja eristetty lasein.

  Mikä (nykyinen) maa on kirjassa syntymäpaikka? Tämä kun on hirveä riidanaihe rajanaapuruksilla...

  VastaaPoista
 2. Köh...hmmmm... koska en ole lukenut koko kirjaa, en ole ihan varma noista asioista. Olen kyllä miettinyt lukiessani itse ihan samoja juttuja. Palaan asiaan, kunhan saan selville!

  Missä ja millainen Buddhan syntymäpaikka oli, mitä muuta siellä oli kuin vartioitu lasikoppi? Mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 3. Paikka on Lumbini, jossa on talo, jossa Buddha on syntynyt ja siellä talossa voi kiertää paikkaan, johon Buddha putkahti maailmaan (ja se siis lasitettu palvontapaikaksi). Siellä on myös eri maiden rahoittamia temppeleitä vieri vieressä. Todella kaunis paikka ja maa siis Nepal (ei Intia, niin kuin jotkut väittävät).

  VastaaPoista
 4. Kiitos mielenkiintoisesta tiedosta, paikka löytyi netistäkin: http://www.buddhanet.net/e-learning/buddhistworld/lumbini.htm

  VastaaPoista
 5. Aivan, sama paikka. Kuvat näyttivät kyllä jotenkin vanhoilta. Googlaamalla Lumbini ja kuvat - näyttää kivemmalta ;D

  VastaaPoista