keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Finlandia-listalta puuttuneita

Toisin kuin muut kirjabloggarit, minä en julkaissut "Kommenttini Finlandia-ehdokaskirjoista ja palkinnonmyöntämissäännöistä" -kirjoitusta viime viikolla. Julkistuksen aikaan olin proosallisesti viettämässä vapaapäivää lattioita kuuraten, ja sitten kaikki olikin jo sanottu. Taisi olla muuten ensimmäinen kerta, kun luen ehdokaslistan toisten blogeista enkä katso miltään uutissivustolta.

No mutta. Minuakin jäi kaivelemaan hieman se, ettei ehdokkaiden joukossa ollut suosikkiani Märta Tikkasta, joka olisi ansainnut vähintäänkin ehdokkuuden hienosta teoksestaan Emma ja Uno sekä ylipäätään pitkään jatkuneesta, tärkeästä kirjoitustyöstään. Myös Elina Hirvosen Kauimpana kuolemasta olisi saanut olla listoilla, sillä se on todella laadukas kirja, ei ollenkaan tyypillinen suomalainen romaani (en tarkoita, etteikö suomalainen romaani voisi olla laadukas, mutta Hirvosen teos ei tunnu lukiessa suomalaiselta ja se on kotimaiselle kirjalle poikkeuksellista). Olen ymmärtänyt myös, että Pasi Ilmari Jääskeläinen sai ensimmäisen romaaninsa, Lumikko ja yhdeksän muuta, jälkeen paljon kommentteja, että Lumikon olisi tuolloin kuulunut Finlandia-ehdokkaana. Jääskeläisen uusinta en ole lukenut, mutta paljon kehuja sekin on kerännyt.

Näitä kaikkia mietiskelin, kun luin äsken palkintolautakuntaan kuuluneen Kirsi Pihan listan, mitkä kirjat hänen mielestään onnistuivat tänä vuonna, siis ehdokkaiden lisäksi. Kaikki minun mainitsemani ovat mukana, lisäksi on monia muita. Jäikö sinun mielestäsi joku tärkeä kirja huomiotta?P.S. En ole muuten lukenut tämän vuoden ehdokkaista ensimmäistäkään. Onneksi kaikki niistä vaikuttavat kiinnostavilta – sikäli onneksi, että lukupiirimme lukee aina Finlandia-voittajan. Viime vuonna kauhistuin ensin pakollista Uunin lukemista, mutta pidin kirjasta kuitenkin. Onneksi on Finlandia, niin se tuli luettua, Antti Hyry on yleissivistystä.

12 kommenttia:

 1. Minäkään en tarttunut Finlandia-ehdokkaisiin puolikirjallisessa blogissani, koska olin samoin tekemässä muita juttuja (huomasin muuten ehdokkaat ensin uutissivuilta, mutta pian blogeista).

  Samoin kuin sinä, en ole lukenut ehdokkaista ensimmäistäkään: Pulkkisen "Totta" on varauksessa ja Helmetin mukaan olen varausjonossa sijalla 200 ja risat... Salmelan kirjasta innoistuin ystäväni blogikirjoituksen pohjalta, Haahtelaa en koskaan lukenut, vaikka pitäisi. Minä ihmettelen, ettei Nevanlinnan Hjalmar päätynyt ehdokkaaksi. En ole Hjalmaria lukenut, mutta Nevanlinnan edellinen kirja Marie on ehdottomasti hienoin tänä vuonna lukemani kirja. En ole lukenut mitään, jota vetäisi vertojaan sille. Myös Snellmanin Parvekejumalien puuttuminen ihmetyttää. Ei niinkään itse kirjan vuoksi, vaan siksi, ettei Snellman ole koskaan saanut palkintoa.

  Tänä vuonna Finlandiassa tuntui olevan selvästi jonkinlainen pakollinen nuorennusleikkaus enkä osaa sanoa, että se on pelkästään hyväksi.

  Olen muuten parhaillaan luonnostelemassa arviota Jääskeläisen "Lumikosta", Harjukaupungin salakäytävät odottaa vuoroaan hyllyssäni :)

  VastaaPoista
 2. Minulla oli jokin aika sitten Totta kirjaston jonossa sijalla 509, tämänhetkistä sijoitusta en tiedä. Ei tulle kuitenkaan ihan heti luettavaksi. :)

  Jee, odotan jo Lumikko-arviotasi! Lumikko oli niin mielenkiintoinen kirja, että haluaisin lukea sen joskus uudestaankin. Pidin myös kovasti Jääskeläisen novellikokoelmasta, vaikka yleensä en pidä novelleista enkä scifistä/fantasiasta. Poikkeuksellinen kirjailija siis!

  VastaaPoista
 3. Minä jäin kaipaamaan myös Sami Hilvon Viinakorttia ja tietenkin Hirvosta.

  Tottan olen lukenut ehdokkaista, Karkkipäivä odottaa hyllyssä ja Haahtea sekä Salemla kiinnostaa jonkun verran myös. Täytyy katsoa ehdinkö;)

  VastaaPoista
 4. Minä hehkutan ja mainostan ja hurraan edelleen Essi Kummun Karhun kuoleman puolesta! Miksi oi miksi sitä ei ole kenenkään varjo-Finlandia-listalla? Älkää vain sanoko, ettei kukaan ole löytänyt Karhun kuolemaa! Lukekaa, lukekaa, lukekaa - olisi niin kiva kuulla, tykkääkö siitä joku muukin yhtä paljon kuin minä :).

  VastaaPoista
 5. Essiä fanitetaan tällä hetkellä FB:ssä vähän joka kolmannessa päivityksessä. Siis mikä Karhun kuolema - apua, milloin ehdin lukea nämä kaikki?? ;)

  VastaaPoista
 6. Myönnän olevani juntti: vältän Facebookia, vaikka minulla siellä tili onkin, enkä ollut koskaan kuullutkaan Karhun kuolemasta. Mutta nyt aion jopa lukea sen! En siksi, että se on IN Facebookissa, vaan siksi, että Rooiboksen kommentti oli niin innostava. Vaikuttaa merkilliseltä ja mielenkiintoiselta, kiehtovalta kirjalta: http://www.tammi.fi/kirjat/ISBN/9789513155797

  VastaaPoista
 7. Rooibos, oletko kirjoittanut Karhun kuolemasta jutun? Yritin etsiä sitä blogista ja googlella, mutten löytänyt mitään. Olisi kiva lukea perustelut.

  VastaaPoista
 8. Hei, hyvä kun muistutit tuosta Karhun kuolemasta! Kun kuulin siitä, päätin oitis että TUO ainakin on pakko lukea! Sitten se unohtui :O

  Hyvä. Menen heti helmet-sivustolle varaamaan.

  VastaaPoista
 9. Vastaan Rooiboksen puolesta, että hänen blogistaan löytyy ainakin linkki tähän Kiiltomadon Karhun kuolema -arvosteluun: http://www.kiiltomato.net/?rcat=Kotimainen+proosa&rid=2065

  VastaaPoista
 10. Mulla on Karhun kuoleman joku kässäriversio kotona (jäänne entisestä työstä), ja haluaisin sen lukea jossakin vaiheessa. Essille soisin mielelläni huomiota, ja kun sitä ei ole lehdistössä nyt niin tullut, olisi hienoa, jos häntä nostettaisiin blogeissa.

  Mutta vielä kirjaa lukematta en siis uskalla nimetä Finlandia-listalta puuttuneeksi. Olen tainnut oman mielipiteeni kertoa jo tosi monessa blogissa, mutta olisin kelpuuttanut listalle Sami Hilvon ja etenkin Peter Franzénin sekä tietenkin Markku Pääskysen. Lukematta on kuulostanut siltä, että myös Elina Hirvonen ja Olli Jalonen olisivat puoltaneet paikkaansa. Mutta minusta lista on ihan jees noinkin.

  Karoliina

  VastaaPoista
 11. Essille on luultavasti tulossa huomiota: varasin Karhun kuoleman kirjastosta (ei ollut jonoa!) ja haen sen lähiaikoina.

  Tämän vuoden kotimainen kirjasato taitaa olla aika tasokas, kun monet ovat kehuneet ehdokkaita ja silti on vielä mainita monia muitakin, jotka olisivat ehdokkaiksi kelvanneet. Tai sitten en ole vain keskustellut asiasta yhtä paljon aiempina vuosina...

  En ole muuten saanut kuin kerran kirjaa lukiessani ahaa-elämyksen, että tässä on vähintäänkin Finlandia-ehdokas. Sain sen Sofi Oksasen Puhdistuksesta ja olin oikeassa. Olen miettinyt, onko Elina Hirvosen Kaiumpana kuolemasta vähän liian samankaltainen Puhdistuksen kanssa (tapahtuu ulkomailla, on epäsuomalaisen oloinen), eikä siksi päässyt ehdolle nyt? Vai vaan siksi, että Elina on jo ollut ehdolla ja odottavat, että hän kirjoittaisi vielä joitain Kauimpana-kirjaakin suurempaa?

  VastaaPoista
 12. Hassua, mullekin on Karhun kuolema tulossa lukuun. :) Luulin etten ole kuullut koko kirjasta ollenkaan, mutta perjantaina sattumalta törmäsin siihen jossain. Kannen nähtyäni tunnistin sen kyllä heti. Siinä kirjassa on niin kauhean ruma kansi, että olin dissannut sitä sen takia. :(

  VastaaPoista