tiistai 12. tammikuuta 2010

Vaikutelmia Antti Hyryn Uunista

Pelko pois: Uunia ei tarvitsekaan pelätä! Olen nyt lukenut nopeasti ja helposti muutaman luvun, enkä ole kertaakaan pudonnut kärryiltä, tuskastunut, nukahtanut tai tehnyt muutakaan, mitä saattaisi kuvitella "uuninrakennusoppaan" aiheuttavan. Päinvastoin, olen jopa nauttinut kirjan leppoisasta ja rauhallisen viisaasta tunnelmasta. Hyviä tunnelmapaloja verkkaisesta maalaiselämästä, mietittyjä lauseita ja ajatuksia. Jatkan lukemista mielelläni.

Ainoa moite, jonka voin jo nyt esittää on, se, ettei kirjassa ole kuvia. Haluaisin niin nähdä, millaisesta uunista on kyse. Ja millaisia erilaiset tiiliskivet ovat? Eräällä sivulla lueteltiin tiilityyppejä, enkä maallikkona hahmottanut juurikaan, mistä on kyse. Ahkera maallikko voisi varmaan vähän googlata, mutta minä en ole ahkera.


Senkin olen jo huomannut, että helppolukuisesta tekstistään huolimatta Uunia ei voi kuitenkaan lukea muun puuhan ohella. Olen hyvä keskittymään ja luen julkisten kulkuvälineiden lisäksi mm. kotona television ääressä tai miehen kanssa jutellessani. Uunia en kuitenkaan voi kuin lukea. Kaikenlainen meteli tuntuu häiritsevän lukemista, ajatus karkaa heti tekstistä muualle. Ehkä siinä on juuri Uunin menestyksen salaisuus? Sitä on kehuttu kiireettömäksi kirjaksi, oikein nykyajan vastakohdaksi. Nyt tuntuu siltä, ettei se vain kuvaa asioita kiireettömästi vaan myös opettaa kiireettömyyttä. Edes joskus voi tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan.


Vielä loppuhuomautus niille, jotka pelkäävät, että kyseessä on toinen Alastalon salissa: ei ole. Uuni on selkokielinen kirja Alastaloon verrattuna!

2 kommenttia:

 1. Hehee.. meinasin jo aloittaa luennon tiilistä, lähestulkoon samaan tyyliin kuin rakennusaineiden opettajani aikoinaan. Mutta en sentään ala tylsistyttää ketään moisella. Tuossa on kuitenkin tuollainen linkki, josta näkee helposti kuvista pari seikkaa, vaikkei siinä mitään uunia muuratakaan. Keltaiset ovat tulitiiliä. Ja lopussa on sellainen kuva, jossa on tehty vanerista holvin muotit. Pietari tekee samansuuntaisia myös. Ei nyt ihan samanlaisia, mutta periaate on kuitenkin sinne päin.

  Siltähän minustakin tuntui, että sormet syyhysivät päästä piirtämään, jotta hahmottaisi paremmin. Sitä se yksityiskohtainen kuvailu teettää :)

  http://www.savusauna.fi/index.php?mid=7&pid=51

  VastaaPoista
 2. Kiitos linkistä! Kävin heti katsomassa ja käyn toistekin, ihan ajan kanssa. Uunin lukemisella on kummallisia vaikutuksia, haluaa tiilitietoa ja tutkailee sitä työaikanakin. :)

  Ihan odotan tätä iltaa: olen yksin kotona ja voin lukea Uunia rauhassa. Nyt olen lukenut vain pienissä pätkissä, parisen lukua ennen nukkumaanmenoa, ja jotenkin se kirja ansaitsisi pidemmän lukutauon ja kunnollista syventymistä.

  VastaaPoista