keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Montako kirjaa omistat?

Tuli tästä Kirsi Pihan Lukupiiri-blogin tekstistä mieleen kysyä täälläkin, että tiedättekö, kuinka monta kirjaa teillä on. Minun LibraryThing-listani ei ole edelleenkään ihan ajan tasalla, mutta sen perusteella tiedän, että meillä on noin tuhat kirjaa.


Tuhat kirjaa on jo sellainen määrä, että kirjat on pakko järjestellä genreittäin ja mielellään aakkosittainkin, jotta löytää haluamansa, etenkin kun meillä on kirjoja kolmessa eri hyllyssä (ja sitten vielä keittiössä, mutta keittokirjoja ei lasketa). Tuhat kirjaa on myös sellainen määrä, ettei kirjoja enää tulee ostettua ihan holtittomasti - rajansa kaikella, jopa kirjojen haalimisessa. Kuten vähän aikaa sitten kirjoitin, saatan yhä mennä sekaisin Akateemisessa kirjakaupassa ja ostaa paljon. Ostan tieto- ja kädentaitokirjoja sekä etenkin "käytettyjä" romaaneja (Antikvaari.fi:stä lähinnä) tasaiseen tahtiin. Minussa on myös keräilijän vikaa: jos minulla on kaikki aiemmat tietyn kirjailijan teokset, pitää se uusinkin hankkia. Mutta EN enää viitsi juurikaan ostaa hömppäpokkareita, joista tiedän, että ne ovat ihan kertakäyttökamaa, lukuvälipaloja. JA annan kirjoja myös eteenpäin ystävilleni ja kierrätän muutenkin. Osa kirjapaljoudestamme johtuu miehestäni, jolla kyllä on ties millaisia välipalaopuksia, mutta joka ei suostu käymään kirjojaan kovalla kädellä läpi. Väittää, että minä voin tehdä sen, mutta kuinka voi päättää toisen puolesta, että tämä voi luopua jostain kirjasta!


Kuten varmaan monilla muillakin lukutoukillla, minulla on tapana tarkkailla myös muiden kirjastoja. Uudessa kyläpaikassa huomaan ihmetteleväni - en sentään ääneen - jos en näe kirjahyllyä. Ja kun näen, löydän itseni aina yhtäkkiä tutkimasta sitä, vaikkei kukaan olisi sanonut kirjoista sanaakaan. No, kirjahyllyjen tutkiminen lienee pienempi paha kuin vaikka vaatekaappiin kurkkaaminen!

2 kommenttia:

  1. Pitipä oikein laskea: 325 kirjaa omissa kauno- ja tietokirjallisuushyllyissäni (mies ei sitten mitään luekaan), sekä lisäksi kasa lastenkirjoja. Kaapissa on vielä kolmisenkymmentä poistokappaletta jotka odottavat kirpparille viemistä.

    Vielä siis mahtuu paljon lisää! :)

    Ja kyläillessäni tutkin myös aina kirjahyllyn.

    VastaaPoista
  2. Muistan kun ensimmäistä kertaa laskin kirjani, niitä oli juuri kolmisen sataa. Luulin, että olisi ollut vähemmän, sillä en ymmärtänyt, paljonko yksi hyllymetri vetää kirjoja. Nykyisin paitsi tarkastan toisten kirjahyllyt osaan myös esittää arvion, monta kirjaa siinä on. Aika harvoin vain tulee esitettyä laadullisia tai määrällisiä arvioita toisten kirjahyllyistä. ;)

    VastaaPoista