sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Lari Kotilainen: Suomensuojelija

Kielitiede kuuluu kaikille! Näin ainakin minun lähipiirissäni. Pyysin joululahjaksi suomen kielen tohtori Lari Kotilaisen kirjaa Suomensuojelija - ohjekirja kielen pelastamiseen. Sain sittemmin kuulla, että molemmat vanhempani ja äitini ystävä olivat lukeneet kirjani ennen joulua. Joululomalla sen luki anoppi, ja huomenna olen luvannut lainata sen siskolle.

Kuten tästä sinänsä asiaan kuulumattomasta aloituslöpinästä voi päätellä, Kotilaisen kirja on helposti lähestyttävä ja nopealukuinen, vieläpä näemmä monenlaisia ihmisiä kiinnostava. Olen ilahtunut! Kotilaisella on fiksuja mielipiteitä ja on hyvä, jos muutkin kuin kieli- ja viestintäalan ihmiset innostuvat niistä. On myös hauskaa, ettei tieteellisiä kirjoja tehdä aina supertieteellisesti ja vakavan ryppyotsaisesti: Suomensuojelija on pieni pakina- tai jopa pamflettityyppinen opas, jonka lukaisee ilman kielitieteellisiä taustatietoja. Siinä on samaa henkeä kuin muutama vuosi sitten ilmestyneessä Kielipoliisin käsikirjassa, joka tarjoaa kielenhuolto-ohjeita hauskassa ja maallikoillekin heti aukevassa muodossa. Myös niin ikään Lari Kotilaisen teos Mummonsuomi laajakaistalla kuulunee tähän sarjaan, mutta sitä en ole lukenut.

Suomensuojelija on tarkoitettu ei enempää eikä vähempää kuin kaikille suomen kielen puhujille. Teos ottaa kantaa mm. englannin kielen (ja yleisemmin kaiken kansainvälisen) ihannointiin oman kielen kustannuksella, siihen, mikä tekee kielestä elinvoimaisen ja kehittyvän, ja siihen, mitä kenen tahansa olisi hyvä ymmärtää yleisellä tasolla äidinkielen tärkeydestä. Kyseessä on "kokonaisvaltainen ohjelma suomen kielen suojelemiseksi. Tuo ohjelma on käytettävissä jokaisena päivänä työpaikasta viihteelle, päiväkodista juhlapuheisiin".

Kotilainen esittää teesinsä osuvien esimerkkien sekä seitsemän konkreettisen ohjeen kautta. Paljastettakoon nuo ohjeet tässäkin, sillä ne on kerrottu jo kyseisen kirjan takakannessa, samoin mm. Kotilaisen taannoisessa lehtihaastattelussa. Siis: 1) Leiki kielellä, 2) Luota puheeseesi, 3) Arvosta kirjakieltä, 4) Tunnusta väriä, 5) Käytä suomea, 6) Älä pelkää muita kieliä, 7) Pidä meteliä.

Kiva kirja! Minulle Kotilaisen ajatukset eivät olleet uusia, mutta viihdyin kirjan parissa hyvin. Sen lopussa oli kiinnostavia lukuvinkkejä. Kotilainen vinkkaa esimerkiksi Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen v. 2009 julkaisemasta kielipoliittisesta toimintaohjelmasta Suomen kielen tulevaisuus. Kuulostaa kenties raskaalta eikä kovin kiehtovalta, mutta Kotilaisen mukaan kyseinen teksti on tarkkaan harkittu ja "tästä ei asiantuntijalausunto parane". Kotilaisen vinkin ansiosta lukisin mielelläni myös englannin kielen asemasta Suomessa kertovan teoksen Kolmas kotimainen (Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2008).

Lari Kotilainen pitää Suomensuojelija-blogia.

Tekstinäyte, s. 11:
Sinäkin haluat pelastaa suomen kielen. Toivot, että tulevaisuudessakin edes jossain päin maailmaa käytetään possessiivisuffikseja, taipuvaa kieltoverbiä ja paikallissijoja, suomen kielen ominaispiirteitä. Tarvitaan yhteinen toimintasuunnitelma, sillä emme halua lähteä roiskimaan punakynällä päämäärättömästi ympäriinsä. Ennen kuin voimme tehdä suunnitelman, meidän on kuitenkin pysähdyttävä hetkeksi miettimään tavoitettamme. Minkälainen on menestyvä kieli?

Lari Kotilainen: Suomensuojelija - ohjekirja kielen pelastamiseen. Wsoy, 2009.117 s.

2 kommenttia:

  1. Tämä kuullosti kiinnostavalta! Kun kasvatan kaksikielistä lasta Suomen ulkopuolella olen kiinnostunut aivan uudella tavalla suomen kielestä. Kiinnostaisi lukea tämäkin teos.

    VastaaPoista
  2. Suosittelen kyllä lukemista! Kannattaa katsoa myös tuo Suomensuojelija-blogi, siellä on mm. näitä 7 ohjetta avattu vähän tarkemmin.

    En jaksa oikein kahlata läpi paksuja ja virallisia kielitieteellisiä opuksia, mutta tällaisia kevyitä mutta fiksuja kirjoja on virkistävää lukea aina välillä.

    VastaaPoista