perjantai 1. tammikuuta 2010

Luku- ja blogilupaukset vuodelle 2010

En yleensä todellakaan tee lupauksia uuden tammikuun kunniaksi, koska olen sellainen, että ne lupaukset on sitten rikottu jo ennen loppiaista - vaikka tietenkin taas tässäkin tammikuussa muutun hetkeksi karkkia kaihtavaksi jumppakärpäseksi. Nyt kuitenkin listaan joitakin lukemis- ja bloggaamisajatuksiani uudelle vuodelle:

- En yritä lukea enemmän tänä vuonna. Yleensä yritän lukea aina yhä enemmän ja enemmän, mutta nyt ajattelen, ettei määrällä voi kuitenkaan korvata laatua. Yritän siis lukea fiksusti ja harkitusti, mitä ikinä se tarkoittaakaan.

- Lupaan listata lukemani kirjat aiempaa täsmällisemmin. Kun ainoa "kirjallinen kirjoitushankkeeni" oli ensin luettujen kirjojen kirjaaminen Exceliin ja sittemmin LibraryThingiin, suoriuduin listaamisesta hyvin. Nyt blogi on vienyt huomiota listaamiselta ja loppuvuoden 2009 luettelointi on tekemättä. Hyi minua, lupaan parantaa tapani.

- Yritän kirjoittaa entistä useammista kirjoista. Vuoden kirjablogittamisen jälkeen olen huomannut, että ellei kirjasta kirjoita heti sen luettuaan, kirjoittaminen yleensä jää, vaikka kyseessä olisi hyväkin teos. Yritän siis kertoa entistä paremmin lukemistani kirjoista ja nostaa myös esiin löytämiäni kiinnostavia kirjoja, vaikken olisi niitä vielä lukenut. Ellen olisi kummastellut blogissani Sinun jälkeesi, Max -teosta, en olisi saanut sen lukemiseen kannustavia kommentteja enkä siis olisi tutustunut koko kirjaan.

- Osallistun kirjahaasteisiin. Kirjoitan näistä haasteista vielä lähiaikoina tarkemmin, mutta ainakin nämä haasteet ovat tiedossa: Tammikuun aikana pitäisi lukea lukupiiriin Antti Hyryn Uuni, ja tulen sitten kirjoittamaan Uunista täällä blogissakin - eli siitä vaan lukemaan, mikäli Uuni-keskustelu kiinnostaa. Lisäksi aloitan ystävän kanssa James Joycen Odysseuksen lukemisen yhteisenä kokeiluna. Saimme luettua yhdessä Alastalon, niin miksei tätäkin. Kun tarjolla on vertaistukea eikä luku-urakan lopetuspäivää ole määrätty etukäteen, onnistuu minkä tahansa teoksen lukeminen. Toivottavasti. Tähänkin lukuhaasteeseen voi virtuaaliosallistua.

- Lisäksi minua kiinnostaisi aloittaa ilmeisesti aika suosittu lukuhaaste, jossa luetaan aakkosten mukaan, joko kirjailijoiden sukunimien tai kirjojen nimien mukaan valikoiden. Jos ryhdyn aakkoslukemiseen, luen ensisijaisesti oman kotihyllyn kirjoja. Mutta mietin vielä, aloittaako Ahon Juhanista vai Alkemistista - jälkimmäiseen jos päädyn, niin taitaa jumittaa a-kirjaimeen koko juttu.

- Koetan myös parantaa blogin teknisiä ominaisuuksia, mutta ainakin tämän asian suhteen olen sen verran itseni tunteva realisti, että en nyt ala luetteloida hienoja toimintoja ja teknisiä uudistuksia. ;)

Tekikö kukaan muu lukulupauksia vuodelle 2010?

5 kommenttia:

 1. Minä voisin osallistua tuohon Uuni-haasteeseen ja myös Odysseuksen lukuun, jos se vaan etenee tarpeeksi hitaasti. ;) Pitäneekin heti katsoa, miten pian sen Uunin saisi kirjastosta.

  Sinänsä en ole tehnyt kirjallisia uudenvuodenlupauksia. Yritän aina lukea monipuolisesti sellaisia kirjoja, jotka itseä kiinnostavat. Kirjoittelen niistä muös blogissa, mutta voi olla, että kirjapostauksia ei tule niin usein, koska en todellakaan ole ihminen, joka pystyy ottamaan romaanin haltuun illassa. Mutta rakastan kirjoja, joten kyllä niistä tulee kirjoitettua.

  VastaaPoista
 2. Olen juuri itse aloittanut Uunin lukemista, joten mielenkiinnolla odotan keskustelua aiheesta! Lupauksia en varsinaisesti tehnyt, mutta tuo LibraryThing-listaus on jäänyt pahasti kesken. Meinasin sinne listata omistamani kirjat, niin luetut kuin lukemattomat. Homma jumittui ensimmäiseen kirjahyllyyn. Pitäisi päästä jo seuraavaan.. Ehkäpä tämän vuoden aikana :)

  VastaaPoista
 3. En harrasta lupauksia. Tavoitteita -niin kirjallisia kuin muutenkin- voi tosin asettaa mielin määrin, mutta ei ne tule uuteen vuoteen erityisemmin liittymään. Sitä paitsi koko päivä/vuodenvaihde on mielivaltaisesti valittu joskus historian harmaissa vielä harmaimpien miesten toimesta, joten olkoon se vain sosiallinen konstruktio allekirjoittaneelle. Kirjoja voisi tietysti lukea enemmän, jos vain irtoaisi jostain lisää aikaa, mutta pelkään pahoin että aikaa joutuu pikemminkin nipistämään entisestään.

  Mitä tulee noihin teidän lukupiirin haasteisiin... Uunilla on jotakuinkin sata varausta, joten en päässe tähän mukaan, mutta sitäkin innokkaammin olisin mukana Ulysseuksen (kyllä, luen sen englanniksi...) lukemisessa! Vertaistuella saattaisin saada sen jopa luettua! Josta tuli mieleen... kun nykyiset haasteet ovat edistyneet sangen jouhevasti, niin saatanpa rykäistä vuoden aikana vielä Finlandia-haasteen päälle. Saanpa luvan kanssa lukea Uuninkin aiemmin. :)

  VastaaPoista
 4. Mulla on tavoitteena lukea joka vuosi enemmän kirjoja, mutta se tarkoittaa kuitenkin vain sitä, että haluan lukea enemmän. Ei sillä kirjamäärällä muuten ole merkitystä. olisi mahtavaa, jos olisi enemmän aikaa lukemiseen.

  VastaaPoista
 5. Minulla ei ole vielä Uunia eikä Odysseustakaan, mutta ainakin Uuni on pakkokin hankkia lähipäivinä käsiin, että saan luettua sen tammikuun aikana. Laitan molemmista tietoa blogiin, kunhan saan hankittua kirjat.

  Olisi kyllä mahtavaa, jos olisi niin paljon aikaa, että voisi lukea sekä paljon että laadukkaasti. Haluaisin sapattivuoden jo siksi, että sitten saisin tietää, kuinka paljon oikein lukisin, jos voisin lukea niin paljon kuin haluan. Tulos voisi yllättääkin - joskus lomalla huomaa lukevansa yllättävän vähän, vaikka etukäteen suunnitteli toista. Onneksi yleensä kuitenkin luen lomalla PALJON. :)

  VastaaPoista