maanantai 4. lokakuuta 2010

Rebecca Stott: Korallivaras

Voihan Blogger! Paitsi etten ole onnistunut kommentoimaan viime aikoina juuri kenenkään blogeja, nyt Blogger on kadottanut arkistoistaan melkein valmiiksi kirjoittamani tekstin Rebecca Stottin uudesta romaanista. Voi tylsyys. Yritän siis muistella, mitä olinkaan Korallivarkaasta ajatellut... Tässä uusi kirjoitusyritys:

Ensinnäkin Rebecca Stottin elämä kuulostaa oikein mukavalta. Stockmannin Exclusive (3/2010) - suuri kirjallisuuslehti, heh - tietää kertoa, että Stott toimii puolet vuodesta Cambridgen yliopiston englantilaisen kirjallisuuden professorina. Toisen puolivuotisen hän viettää kirjoittamalla "päivittäin viitisen tuntia linnamaisen yliopiston valtavassa kirjastossa aina saman massiivisen puupöydän ääressä". Lisäksi Stott harrastaa soutamista naisporukassa. Eikö kuulostakin viehättävän vanhanaikaisen akateemiselta? Tai sanoisinko elokuvamaisen akateemiselta?

Toiseksi oikein mukava ja elokuvamainen on myös hänen vasta suomeksi ilmestynyt romaaninsa Korallivaras. Kyseessä on romanttinen, 1800-luvun alun Parisiisiin sijoittuva trilleri. Se vie lukijansa evoluutioteorian ja nykyaikaisen luonnontieteen alkuaikoihin, tutkimuslaboratorioihin, varkaiden maailmaan ja Pariisiin maanalaiseen verkostoon. Kirjassa on kiehtovaa vanhan maailman tuntua ja intohimoa niin ihmisten välillä kuin tiedettä kohtaan.

Olin vaikuttunut juuri tuosta intohimosta ja tarkkuudesta. Stott on selvästi paneutunut aiheeseensa ja luo aidolta tuntuvaa ajankuvaa pieteetillä. Huomaa, että tätä kirjaa on tehty huolellisesti - mutta kerrankin faktat on upotettu sujuvasti kaunokirjallisen tekstin sekaan, eikä niitä alleviivata tai tarjota "ja tässäpä palanen tietokirjasta, sitten tarinamme taas jatkuu" -tyyliin. Hyvä!

Kirjan tarinasta en kyllä oikein piitannut, vaikka kirjasta kovasti pidinkin. Mutta hei, jos kirja on samaan aikaan sekä trilleri että romanttinen kertomus ja lukijana olen minä, niin ei ihme, sillä kumpikaan noista genreistä ei ole yleensäkään minun heiniäni. Olen varma, että moni muu pitää tästä kirjasta rosvo ja poliisi -aspektia ja rakkauskertomusta myöten! Ja jos pidät Meren Katedraalista tai Tuulen varjosta, niin pidät tästäkin.

Rebecca Stott: Korallivaras. (The Coral Thief). Avain, 2010. Suom. Arto Schroderus

P.S. Voihan Blogger nro 2: kuvan lisääminenkään ei onnistu. Harmi, sillä kirjassa on kaunis ja houkutteleva kansi!

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, opettavainen romanttinen-trilleri. :) On siinä ainakin monta genreä yhdessä.

    Mullakin blogger on temppuillut monta kertaa, enkä meinaa onnistua edes lähettämään vastausta.

    VastaaPoista
  2. Joo, monipuolinen kirja. Ja haluan korostaa, että tämä kirja yhdistää kaikki teemansa paljon paremmin kuin moni muu! Tekisi mieli mainita eräs kirja, jonka nimessä on koodi-sana...

    VastaaPoista