maanantai 25. lokakuuta 2010

Edustavia kirjailijoita

Lueskelin vasta äsken lauantain Hesaria ja huomasin sieltä kiinnostavan pienen uutisen. Ensi maaliskuussa oleville Pariisin Salon du Livre -kirjamessuille on kutsuttu Suomesta kahdeksan kirjailijaa: Monika Fagerholm, Kari Hotakainen, Sofi Oksanen, Johanna Sinisalo, Märta Tikkanen, Daniel Katz, Seita Parkkola ja Matti Rönkä.

Tunnettuja, kiinnostavia nimiä ja varmasti kutsunsa ansainneet. Uutisen mukaan näiltä kaikilta kirjailijoilta on ilmestynyt tai ilmestymässä käännös ranskaksi.

Ryhdyin pohtimaan, ketkä muut olisivat mielestäni olleet kutsun arvoisia. Tietämättä lainkaan kirjailijoiden aiemmista messuosallistumisista tai vieraskielisistä käännöksistä ehdottaisin seuraavia mielestäni kansainvälisen tasoisia ja omaäänisiä kirjailijoita: Kjell Westö (lukuromaaneja, historiaa), Pasi Ilmari Jääskeläinen (taitavia scifihtäviä romaaneja ja novelleja), Anja Snellman (varmoja mielipiteitä ja kantaaottavia kirjoja), Elina Hirvonen (tämän hetken hienoimpia kotimaisia kirjailijoita) ja Miina Supinen (absurdien kertomusten luulisi vetoavan ainakin "omituisten kirjojen" Ranskassa). Myös nuori ja lahjakas Riikka Pulkkinen on ilmeisesti tekemässä läpimurtoa Suomen ulkopuolellakin, ja toisaalta olisi hienoa, jos Suomea edustaisi jokin suomalaisen jäyhä ja omituinen, pienimuotoinen teos tai sen tekijä. Lähinnä ajattelen Petri Tammista ja Antti Hyryn Uunia. Ja sarjakuvaa pitäisi olla myös edustusjoukoissa, mutta mitä se olisi?!

Toisaalta kannattaisin myös Ilkka Remestä. Sen verran mitä olen jännäreitä lukenut, ei Remes tai esim. Risto Isomäki häviä ollenkaan kansainvälisille kilpailijoille. Kaari Utrio taas on ainakin Suomessa ihan omaa luokkaansa historiallisen viihteen kirjoittajana.

Kuten huomaatte, isot kansainväliset kirjamessut ovat kovin innoittava aihe. En osaa oikein kuvitellakaan Pariisin messuja: 1000 näytteilleasettajaa  25 maasta, muutamassa päivässä 200 000 messuvierasta. Kuulemani mukaan ulkomaisilla messuilla on usein runsaasti seminaareja ja muita oheistapahtumia... Voi, päätin siis juuri ottaa tavoitteekseni päästä joskus kirjamessumatkalle ulkomaille! Sitä ennen kuitenkin Helsingin messuille ensi viikonloppuna.

4 kommenttia:

 1. Olisi joskus mahtavaa aistia kirjatunnelmaa niinkin suurissa puitteissa! Näin alkajaisiksi Göteborgin messut riittäisivät minulle kyllä hyvin, pohjoismaiden suurin kirjatapahtuma : )

  Mukavaa alkuviikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
 2. Göteborg kelpaisi minullekin, ja juuri siellä on kuulemma paljon seminaareja ym. ohjelmaa. Ehkä joskus... hieman pienimuotoisempi tavoitteeni on päästä joskus Suomessa muualle kuin Helsingin messuille. ;)

  Kiitos ja samoin mukavaa alkuviikkoa!

  VastaaPoista
 3. Minä olen ollut kerran Frankfurtissa ja kerran Bolognassa, mutta molemmilla kerroilla töissä, joten en juuri ehtinyt kierrellä messuilla tai varsinkaan seurata ohjelmaa. Ihania kokemuksia molemmat olivat, mutta olisi kiva lähteä joskus ihan turistina.

  Maailman huvittavinta on se, että menen tänä vuonna ensi kertaa Helsingin kirjamessuille. Monena vuonna olen tehnyt niiden eteen hiki hatussa töitä, mutten ole sitten kuitenkaan mennyt paikalle. :D En kyllä ehkä lopulta ole oikein messuihminen, se selittäköön. Uskon silti viihtyväni lauantaina. :)

  Karoliina

  VastaaPoista
 4. No mutta, pidetään ens vuoden blogistitreffit saman tien maailman suurimmilla messuilla eli Frankfurtissa! ;) Oon ollut kerran Göteborgissa, en oikein viihtynyt. Liian paljon ohjelmaa ja kuitenkin mulle valtaosin tuntemattomia kirjailijoita. Mutta oli siinä sellasta suuren maailman tunnelmaa, vaikka onkin kv-tasolla suht pienet. Kun nyt hanskais tän Hesankin tässä välissä...

  VastaaPoista