keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Luetteko lehtiäkin?

Lukeeko lukutoukka muutakin kuin kirjoja? No ainakin blogeja. :)

Lisäksi ainakin minä luen aikakauslehtiä ja sanomalehtiä. Mielestäni meille ei tule kauheasti aikakausjulkaisuja, mutta kun ryhdyin listaamaan niitä mielessäni, niin ei ihme, että välillä tuntuu, ettei lehdiltä ehdi kirjojen pariin.

Seuraan eniten asumisen alan lehtiä: olen tilannut Glorian Kodin, Dekon ja Osaavan talonrakentajan (jonka nimi naurattaa minua aina, kun minä tumpelo saan sen, mutta se on hyödyllinen lehti). Tilaan myös Omaa pihaa ja Viherpihaa ja Hyötykasviyhdistyksestä saan Pähkylä-puutarhalehden. Yhdistyslehdistä meille tulee myös Keliakialiiton, MLL:n ja WWF:n lehdet, jotka kaikki tulee ainakin selattua läpi. Äiti kierrättää minulle Kotilieden ja Glorian Antiikin, isä Betoni-lehden, minulle tulee myös lahjatilauksena National Geographicsin Traveler-lehti. Aikaisemmin tilasin vielä käsityölehti Modaakin, mutta menin itseeni ja totesin, ettei ihmisen, joka ei koskaan tee käsitöitä, tarvitse maksaa moisesta. Sen sijaan Emma-museon oman lehden luen mielelläni.

Ostan satunnaisesti muitakin (ulkomaisia) sisustuslehtiä. Joskus luen Parnasson ja naistenlehdistä Olivian tai Annan.

Miehelle tulee joko omasta halusta, työn puolesta tai kierrätettyinä mm. Tiede, Talouselämä ja Tekniikan maailma sekä liuta IT- ja talouslehtiä, joiden nimiä en muista. IT-lehtiä lukuun ottamatta vähintäänkin selaan lehdet useimmiten läpi.

Iltapäivälehteä en muista ostaneeni eläissäni, mutta seuraan kumpaakin iltapäiväjulkaisua netistä päiväsaikaan (siis töissä, köh). Seuraan viikolla netistä myös Helsingin Sanomia, lauantaisin ja sunnuntaisin luemme sitä paperiversiona. Netissä luen myös mm. Taloussanomien ja Kauppalehden juttuja, joskus käyn Uuden Suomen sivuilla.

Ja sitten vielä ne blogit ja mm. Kiiltomadon ja Kirjavinkkien sivut. Ihme, että sitä ehtii lukea yhtään kirjaa! Myönnän kyllä, etteivät seuraamani aikakauslehdet ole kovin tieteellistä, syvällistä tai muutenkaan aikaa vievää lukemista.

Unohtuikohan tuosta vielä joku lehti? Ja – pitää nyt kaikkien sisustuspuutarhataloustunnustuksien jälkeen yrittää vaikuttaa kunnon humanistilta – osaisiko joku suositella jotain hyvää kieli- tai kulttuurialan lehteä? En ole omaani vielä löytänyt, koska kaikki satunnaiset kokeilulehdet ovat olleet hyviä mutta kuitenkin tylsiä...

14 kommenttia:

 1. Ainoa hyvä mieleeni tuleva kulttuurialan lehti on Hiidenkivi, joka on joskus vähän kuiva, mutta parhaasta päästä kuitenkin. Kirjain on ok, Parnasso syvällinen (mutta vähän tylsä). Itse luen ammattilehtinä tieteellisiä kulttuurialan lehtiä, kuten Journal of American Folklorea ja suomalaista nettilehti Elorea, mutta ne ovat tiedettä enemmänkin kuin aikakauslehtiä.

  Minäkin olen humanisti, joka lukee mieluummin populaareja lehtiä. Suosikkejani ovat Kotivinkki, Kodin kuvalehti, Kotiliesi, Koti ja keittiö, Maalaisunelma, Meidän perhe, Deko, Olivia ja Me Naiset ;) Kotiin tulee Kotivinkki ja Maalaisunelma. Miehelleni tulee Tiede, Tietokone sekä satunnaisesti Tekniikan maailma. Liittojen lehtinä minulle Acatiimi ja miehelleni Luonnontieteiden akateemiset. Lapselle tulee Prinsessa (ihanaa). Aamut eivät ala ilman Hesaria.

  Sorrun usein ostamaan lehtien irtonumeroita (erit. brittiläisiä ja ruotsalaisia sisustuslehtiä) ja olen silti ihan hyvä humanisti :)

  VastaaPoista
 2. Laitoin juuri Parnasson tilaukseen, koska kirjastosta ei saa lainata kotiin uusinta Parnassoa ja ajattelin, että niiden kirja-arvostelut toimikoot oppimateriaalina omia arvosteluita silmällä pitäen. :)

  Minulle tulee paikallislehti, Luoteis-Lappi. Muita lehtiä luen netistä.

  Olivian tilasin nyt parin numeron verran, koska oli hyvä tarjous.

  Minulla on myös kirjaston poistosta saadut viime vuoden historia-lehdet vielä kesken.

  Lainaan kirjastosta erilaisia lehtiä kotiin ja kirppareilta tarttuu naistenlehtiä selailtavaksi.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! Katselinkin juuri Hiidenkiveä ja mietin, pitäisikö sitä (todella) pitkästä aikaa taas lukea. Taidan kokeilla, kiitos vinkistä!

  Parnasson aloitan aina innoissani, mutta puudun matkalla. Ehkei pitäisi ajatella, että se on luettava kerralla ja kannesta kanteen.

  Nyt kyllä vähän ihmettelen, että enkö lue mitään muuta kuin tuollaisia valtavirtalehtiä? En kai sitten, ainakaan niin säännöllisesti, että niitä voisi listata... Vaan hyvä tietää, että muutkin kulturellit ahmivat lähinnä sisustuslehtiä. ;)

  Paikallislehdet ovat usein ainakin ulkopaikkakuntalaisesta hauskaa luettavaa. Vanhemmilleni tulee mökkipaikkakunnan sekä äidin kotipaikkakunnan paikallislehdet, lueskelen niitä välillä.

  VastaaPoista
 4. Oletko lukenut Imagea? :)Se tuli ensimmäisenä mieleen, vaikkei virallisesti mikään kieli/kulttuurilehti olekaan.

  VastaaPoista
 5. Ai niin, Image! Olen lukenut sitä joskus paljonkin, mutta en vuoteen, pariin. Hmm, hyvä muistutus, pitääkin ottaa se taas luettavaksi pitkästä aikaa. Jos en tilaa jotain lehteä, saattaa tulla pitkiäkin taukoja, etten osta sitten irtonumeroitakaan, vaikka lehti olisi hyväkin. Kaikkia lehtiä ei kuitenkaan voi tilata...

  VastaaPoista
 6. Mä luen tosi vähän lehtiä, lähinnä nettilehtiä tulee seurattua. Meille ei enää tule kotiinkaan juuri mitään lehtiä, lähinnä sanomalehti, kaksi käsityölehteä ja tv-lehti. Olen todennut että mun on turha tilata mitään muuta, kun en niitä kuitenkaan lue. Töissä tulee joskus selailtua sisutus- tai muotilehtiä. :)

  VastaaPoista
 7. Hesari on ehdoton tässä taloudessa, vaikka emme pääkaupunkiseudulla asukaan. Työni vuoksi myöskin koen velvollisuudekseni seurata uutisia ja ajankohtaisia tapahtumia, joten Hesarin kautta tulee aika paljon tätä tarvetta katettua.

  Meillä päätettiin keväällä karsia aikakauslehtitilauksia, kun yhtäkkiä lehtiä tuuppasi postiluukusta vinot pinot. Karsinnasta selvisivät Image (ehkä ehdottomimpana jatkettavana, tämän luemme molemmat kannesta kanteen), Olivia (naistenlehdistä ainoa, jonka olen koskaan tilannut) ja elämäntilanteesta johtuen Vauva-lehti, joka muuten aiheuttaa säännöllisesti epäuskon huokauksia...

  Tällä hetkellä lakkautettujen listalle joutuivat Tiede (minulla on pitkä suhde lehteen, mutta nyt jotenkin kyllästyttää), Geo (ei lunastanut lupauksia), Mondo (heikkona hetkenä tarjouksesta tilattu) sekä miehen tilaamat Aku Ankka ja Tekniikan maailma.

  Ammattilehtinä huusholliin tulee Opettaja (jonka lukeminen usein jää selailun asteelle) sekä Ympäristöasiantuntija (tai vastaava, en muista nimeä tarkkaan).

  Kulttuurilehdistä minulle tuli takavuosina Kaltio ("pohjoisen kulttuurilehti"), jossa oli monesti hyvinkin hulvattomia juttuja. Lehden päätoimittaja on sittemmin vaihtunut, eikä minulla ole tietoa nykyisestä linjasta.

  Tähän vielä päälle blogien seuraaminen, joten luettua tulee kaikenalaista.

  Loppupäätelmä: ei ihme, että välillä on jäänyt kirjojen lukeminen vähemmälle!

  VastaaPoista
 8. Mun pitää kyllä hankkia Image käsiini lähiaikoina, miten se on unohtunut!

  Meillä mies karsi jokin aika sitten lehtitilauksiaan, mutta epäilen hänen sittemmin tilanneen muita lehtiä, kun en ole huomannut mitään vähenemistä lehtien määrässä. Kivahan lehtiä on lukea, mutta myönnän, että mies saa kuulla minulta aika ajoin huomauttelua, että kirjojakin on olemassa! ;) (Ja nyt se lukee jännäriä, sekö on lehteä parempi?)

  Onna, onnea Vauva-lehden tilaamisesta! :)

  VastaaPoista
 9. En lue kovin paljon lehtiä, mutta tässä nyt pari: Inferno (raskaan musiikin erikoislehti), Ilta-Sanomat, Seura, Apu hyvin satunnaisesti paikallinen Lieksan Lehti. Sitten satunnaisesti lueskelen netistä joidenkin lehtien uutisia.

  VastaaPoista
 10. Minä en muuten lue paikallislehtiä, koska pk-seudulla muut paikalliset kuin Hesari (heh, ei vastaa ihan käsitystä paikallislehdestä) ovat ilmaisjakeluja, ja meille ei tule niitä. Onneksi, sillä luettavaa ja kierrätyspaperia kertyy muutenkin, ja meillä on vielä matkaa lähimmälle paperinkierrätyslaatikollekin.

  Joitain kaupungilta mukaan otettavia ilmaisjakeluja, kuten City-lehteä, olen joskus lukenut paljonkin, mutta nekin ovat jääneet viime vuosina.

  VastaaPoista
 11. Lehdet tosiaan vievät aikaa muulta lukemiselta, mutta niin vie kyllä tämä nettisurffailukin... Hesari minulle tuli niin pitkään kuin sen opiskelijahinnalla sain, eli neljä vuotta, mutta kun olisi pitänyt alkaa maksamaan aikuisten hintaa lopetin tilauksen. Nyt sitten luen digiversiota pikkuveljen tunnuksilla (jonka opiskelijatilaukseen tunnukset kuuluivat) tai paperisena töissä jos ehtii (eli ei oikeastaan koskaan).

  Muutoin postiluukusta kolahtaa Tekniikka ja Talous (tylsä), Talouselämä (yleensä aika tylsä), Markkinointi ja Mainonta (hyvä) ja joku IT-lehti. ProBody ja Tähtivaeltaja tulevat ihan vapaaehtoisesti tilattuina. Irtonumerona nappaan säännöllisesti saksankielisen NEONin (vähän kuin Image, mutta paljon parempi! Jos haluaa terästää saksantaitojaan, kannattaa lukea) ja uutuutena ranskankielisen Marie Clairen. Trendiä, Oliviaa ja Imagea ostan satunnaisesti.

  Silti pelkästään nuo viikoittain tuolevat lehdet vievät hirveästi aikaa, ja välillä joku tämä-olis-hyvä lukea Talouselämä jää seilailemaan sohvapöydän ja sängynvierustan väliä viikoiksi.

  VastaaPoista
 12. Hesari on ykkönen... Sitten plärään innokkaasti kaikenmaailman kodinsisutuslehtiä, milloin mitäkin käsiini saan. Matkalehdet ovat ihania.

  Sitten on Parnasso, jonka tilasin kokeeksi minäkin. Luen arviot ja useimmiten kirjailijajutut. Kaipaisin väriä lehteen ja kuvia... niin että välillä voisi vain selaillakin.

  Ammattilehtiä vaihtelevasti, Yhteishyvästä Westön kolumnin....jaja. Aika vähän ja kuitenkin tuntuu, että aina lojuu joku lehti jossakin.

  VastaaPoista
 13. Niin. Minä luen kirjoja oikeasti hyvin hitaasti, koska perheenpyörittämiseltä jäävä aika menee tällä hetkellä liian tehokkaasti omaan kirjoittamiseen, nettisurffailuun (josta suurin osa on lukemista ja kirjoittamista sekin: blogeja, Facebookia, sähköpostikirjeenvaihtoa) ja tv:n katsomiseen. En katso telkkaria kovin paljon, mutta se on sellainen yhteinen juttu miehen kanssa, ettei istuttaisi iltoja omilla läppäreillämme. :) Meillä on muutamia yhteisiä lempisarjoja ja suht samanlainen elokuvamaku.

  Lehtiä haluaisin lukea enemmän - niin kuin kirjojakin - mutta ajan puutteen vuoksi en tilaa niitä juurikaan. Hesarin luen päivittäin, mutta jo sen liitteet jäävät nykyisin usein lukematta, vaikka Kuukausiliite on mielestäni Suomen paras lehti! Se on vain niin aikaavievä, että jää usein odottamaan sopivaa hetkeä (jota ei kahden pienen lapsen perheessä tule oikein ikinä), ja lopulta mies on laittanut sen kierrätykseen ennen kuin olen ehtinyt lukea. Argh.

  Hesarin lisäksi meille tulee Journalisti, Olivia, Kaksplus ja ehkä vielä Vauvakin, jonka tilausta ei kyllä enää jatketa. Mies kantaa kotiin töiden puolesta ja takia lukemattomia urheilulehtiä, joita en lue, vaikka olen aiemmin ollut suht innokas penkkiurheilija. Jostain pitää kuitenkin karsia.

  Olen tilannut Imagea varmaan kymmenisen vuotta aiemmin ja mielelläni lukisin sitä vieläkin. Ennen Imageakin toivomuslistallani on kuitenkin Viini-lehti.

  Lehdet ovat ihana asia ja lisäksi mielestäni mainio lahjaidea - siis lehtitilaus - josta riittää iloa pitkin vuotta. Töiden puolesta tulevien alennustenkin takia tapanamme on hankkia melkein kaikille läheisille joululahjoiksi lehtitilauksia, ja ne tuntuvat olevan kyllä mieleisiä.

  Karoliina

  VastaaPoista
 14. Kiitos kommenteista!

  Olin unohtanut Yhteishyvän kokonaan. Luen siitä muutakin, mutta minäkin kurkkaan aina ekana Westön kolumnin. Olen aina yhtä jännittynyt, koska pelkään, että kolumnisti on vaihtunut ja se olisi kauheaa. Ja Kuukausiliite on AINA luettava. Luen sen usein heti, muuten se jää viikoiksi pöydälle lojumaan ja katoaa sitten paperinkierrätyksen.

  Viini- ja ruokalehdet ovat kiehtovia, mutta pyrin olemaan ostamatta niitä (juuri ostin pari...), koska teen harvoin ruokaa ohjeen mukaan. Säästän tällaiset hyötylehdet kyllä, joten niitä onkin sitten joka paikassa, puuh...

  Tämän keskustelun innoittamana aion joskus syksyn mittaan mennä Akateemiseen ja tutustua uusiin lehtiin tai ainakin sellaisiin, joita ei ole tullut hetkeen luettua!

  VastaaPoista