perjantai 8. lokakuuta 2010

Pakollinen nobelistikommentti

Tämä kirjaharrastaja kuuli vasta eilen myöhään illalla, kuka sai tämän vuoden kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Arvatenkin sain voittajan tietooni muiden kirjablogien kautta – aktiivisemmat bloggarit olivat jo ehtineet kirjoittaa aiheesta. ;)

Mutta pakkohan minunkin on uutista kommentoida. Yhdyn muihin bloggareihin: valinta oli ainakin täältä Suomesta katsottuna yllättävä.  Sattumalta luimme lukupiirissä kesällä Mario Vargas Llosan Tuhman tytön , mutta en ainakaan minä ajatellut silloin lukevani nobelistin teosta. Ehkä palkinto tuli pikemminkin kirjailijan muun tuotannon kautta, sen kun pitäisi olla tunnettua ja yhteiskunnallisesti merkittävämpää kuin tämän erikoisen, pakkomielteisen rakkaustarinan.

Niin tai näin, taidan olla rehellisesti laiska ja tarkoituksellisesti sivistymätön, mutta en aio ainakaan lähiaikoina lukea lisää tältä nobelistilta. Oikeastaan ainoa Nobel-voittaja, josta olen todella ilahtunut, on Doris Lessing. En ollut lukenut Lessingiä enkä Lessingistä ennen palkintoa mitään, mutta nyt olen lukenut jo useita hänen romaanejaan, tutustunut elämäkertaan ja katsonut dokumentin. Lessingin monipuolinen tuotanto on ollut niin vaikuttavaa, että olen joskus jopa kauhistellut ajatusta, että ilman Nobel-palkintolautakuntaa olisin saattanut jättää tutustumatta näin hienoon ja kiinnostavaan kirjailijaan.

Saa nähdä, milloin Finlandia-palkinnon voittajaa aletaan veikkailla...

11 kommenttia:

 1. Kysymys hivenen ohi aiheen, miten teän lukupiiriin pääsee mukaan? Onko sinne jonotuslista? Olen haaveillut kirjallisiin ihmisiin tutustumisesta ja lukupiiristä niin kauan kun olen Helsingissä asunut. Muistelisin että olet myös täältäpäin.

  VastaaPoista
 2. Hei, meillä on muutaman alun perin työn kautta tutun lukupiiri, ollut jo muutaman vuoden. Ollaan päätetty, ettei oteta uusia jäseniä, koska nytkin on vaikea löytää kokoontumisajakohtaa ja muutenkin halutaan pitää juttu intiiminä. Tämä ei ole siis mitään henkilökohtaista, vaan tämä on vastauksemme kaikille. ;) (ei meille kyllä kauheaa tungosta ole, mutta välillä joku kyselee)

  Olen kuitenkin kuullut, että Helsingin kirjamessuille ollaan kaavailemassa kirjabloggaritapaamista (jos/kun kuulen tarkemmin, niin laitan blogiin lisää tietoa); ehkä sieltä löytyisi jäseniä myös uuteen lukupiiriin? Ja monissa kirjastoissa ja esim. Akateemisessa kirjakaupassa on lukupiiri. En ole kyllä koskaan osallistunut niiden tapaamisiin vaikka olen suunnitellut... Ehkä lukupiiriä voisi käynnistellä myös netin kautta, etsiä blogissa halukkaita?

  Niin meidän lukupiirissä ei ole muuten vaatimuksena kirjallisuuden oppimäärä tai muutenkaan suuri kirjallinen harrastuneisuus, vaan meitä yhdistää ennen kaikkea se, että pidämme lukemisesta ja monenlaisista kirjoista. Kokoontumisemme ovat varsin vapaamuotoisia. Niin että kannattaa kysellä tuttavilta, ehkä joku ei niin lukutoukkakin saattaa innostua lukupiireilemään?

  Toivottavasti löydät/saat perustettua lukupiirin! :)

  VastaaPoista
 3. Voi. Miksi Tomomi asuu etelässä ja minä jossain ihan muualla? Voitaisi aloittaa yhdessä lukupiiri.. Itse olen haaveillut sitä keskiseen Suomeen (en tosin ole tehnyt asialle mitään..), mutten ole löytänyt edes omasta tuttavapiiristäni henkilöitä, joita kiinnostaisi sitoutua lukemaan joku tietty kirja tietyin väliajoin.. Hoh.

  VastaaPoista
 4. Minä olen joskus miettinyt virtuaalilukupiiriä, vaikka blogin tai sähköpostin avulla toimivaa. Se ei tietenkään olisi sama kuin oikea, mutta hauskaa voisi sellainenkin olla, vai mitä mieltä olette? Vai eroaisiko se blogien ja keskustelupalstojen kirjakeskusteluista juurikaan?

  VastaaPoista
 5. Hei Jenni, tuo virtuaalilukupiiri on hyvä idea, jos sitä lähtisi kehittelemään! Kirjablogeissa ihmiset kuitenkin lukevat niin paljon erilaisia kirjoja. Jos olisi virtuaalinen lukupiiri, niin silloin päätettäisiin se yksi kirja, jonka kaikki osallistujat lukisivat sitten ja sen jälkeen keskustelisivat. En tiedä, mikä ympäristö siihen sopisi parhaiten, mutta ehkäpä ihan oma blogi sitä varten! Kuka lähtisi vetämään?

  VastaaPoista
 6. Sara, kiitos kommentista! Laitan asian muutamaksi päiväksi hautumaan, mutta lupaan palata siihen ihan erillisessä blogikirjoituksessa - sanotaan vaikka viikon sisällä! Kutkuttava aihe kyllä, hmmmm...

  VastaaPoista
 7. Hei! Kuulostaa tosi kivalle tuollainen virtuaalinen lukupiiri. :) Ajattelinkin ettei lukupiiriin pääse, yhteen yritin kerran aikaisemmin ja sinne ei oteta kuin jonkun jäsenen kuollessa tai lopettaessa muuten. Sinne oli vielä jonotuslista, joten annoin sitten olla. En todellakaan pahastunut, kokeilin vain kepillä jäätä, josko mukaan pääsisi. :)

  VastaaPoista
 8. Teresita, sanoppa muuta. Mut jos olisikin sellainen lukupiiri, joka rikkoisi tilarajoja. :)

  VastaaPoista
 9. Joo, hieno ajatus, tuo virtuaalipiiri. Silloin ei ole ongelmana tapaamisaika tai -paikkakaan :)

  VastaaPoista
 10. Hui Tomomi, aika jyrkät säännöt tuossa mainitsemassasi piirissä. Meillä ei ole puhuttu lukiksessa lainkaan siitä, saako jonkun kuollessa hyväksyä uuden lukislaisen! Lukiksesta eroamisestakaan ei ole puhuttu, koska kukaan ei ole ainakaan ääneen tunnustanut koskaan ajatelleensakaan eroamista. :)

  Virtuaalikirjapiiri on kyllä mielenkiintoinen juttu!

  VastaaPoista
 11. Mariota en ole lukenut, mutta kirjahyllyssäni on 30 Lessingin kirjaa, joku suomeksikin.

  VastaaPoista