tiistai 12. lokakuuta 2010

Ilmaisia ja kylkiäiskirjoja

Kyllä netti on ihana! Kun etsin keskiajan kirjallisuudesta kertovan kirjan kuvaa Suomalaisen kirjallisuuden seuran sivuilta, huomasin, että SKS myy painotuotteina loppuunmyytyjä teoksiaan PDF-versioina Ellibs-nettikaupan kautta. Loistava idea tuo PDF-kirja – sähköinen mutta luettavissa ilman lukulaitetta.

Ellibs oli minulle muistaakseni aivan uusi tuttavuus. Ilokseni huomasin, että siellä on maksullisten teosten lisäksi myös hauskan kuuloisia ilmaisia e-kirjoja. Sähköisen lukutoukkaelämän voi aloittaa vaikka E-kirja tunnissa -e-kirjalla, heh.

Jokin aika sitten kuulin myös McDonaldsin lastenkirjakampanjasta. En osta koskaan Happy meal -ateriaa itselleni enkä muillekaan, mutta minua ilahduttaa ajatus, että marraskuun alkupuolelle asti Mäkkärin lastenaterian ostajat voivat valita aterian oheistuotteeksi lelun sijasta lastenkirjan. Kirjat vaihtuvat viikoittain, mutta ovat ilmeisesti ihan laatukamaa, tunnettuja kirjailijoita Astrid Lindgrenistä Timo Parvelaan. (Lisätietoja kirjasta ja kampanjasta on täällä.)

Mäkkärin kampanja sai miettimään, miksi kirjoja annetaan niin harvoin kylkiäisinä. Vaikka aikakauslehtiä myydään joskus samassa kääressä pokkarin kanssa, lehtitilauksesta saa usein jonkin kodinvempaimen ja tai ylikoristeellisen korusetin. Miksi? Entä jos saisi kirjan tai vaikka ostoedun kirjakauppaan? Ainakin minuun se vetoaisi paljon enemmän. Tietääkseni myös monet muut lukutoukat ovat usein heikkoja jo näennäisesti ilmaisten kirjojen edessä.

6 kommenttia:

 1. Tuoreiden ja vähemmän tuoreiden väitöskirjojen kohdallaa ennen ostoksia tarkistaa Doria. Osa kirjoista on ladattavissa ilmaiseksi missä vaan ja lukituksen takana olevat voi saada käsiinsä kirjaston nettipisteellä istuessa.

  VastaaPoista
 2. Kaisa, kiitos vinkistä! Tästä on iloa paitsi minulle varmasti myös monille muille. Laitan heti vinkin opiskelevalle ystävälle!

  VastaaPoista
 3. Satuinpa olemaan viime viikolla mäkkärillä ja seurasin, kun äiti ja isä pikkutytön kanssa olivat tilaamassa kassalla. Tytölle ei kirja kelvannut, vaan hän halusi EHDOTTOMASTI lelun. Hän ei ilmeisesti ollut ainoa, sillä tiskille oli nostettu sekalaisten jämälelujen kori, josta sai kaivella haluamansa.

  Tuli jotenkin surullinen olo, kun nuo kirjat näyttivät tosiaan olevan ihan laadukkaita, mutta ilmeisesti moni lapsi haluaa sitten mieluummin jonkin muovisen härpäkkeen, joka menee rikki alta aikayksikön. (Tomera nuori äiti minussa tietenkin päätti, että sitten kun MINUN POIKANI on tuossa iässä, hän TIETYSTI valitsee kirjan... Hehee!)

  No, halusin vaan kertoa tämän, kun sattui niin sopivasti kirjoituksesi teemaan. Mutta olen todellakin samaa mieltä, että kirjoja lisää kylkiäisiksi!

  VastaaPoista
 4. Amma, voi tylsää. EHDOTTOMASTI olisi pitänyt valita kirja. Ja jos minulla olisi lapsi, niin TIETENKIN valitsisi kirjan. ;)

  Tosiaan, kun kerran kaiken maailman kylkiäisiä yms. ylimääräisyyksiä on maailma täynnä, mikseivät ne voi olla jotain järkevää?

  VastaaPoista
 5. Pahoin pelkään, että minun tyttäreni valitsisi sen härpäkkeen... Mutta ovela äiti ei ehkä kertoisi, että sellainen on vaihtoehtona. :) Meillä ei ole toistaiseksi syöty Happy Meal -aterioita. Osin ehkä siksi, että äiti on kasvissyöjä, osin siksi, ettei lapsi pidä hampurilaisista. Vain ranskalaisista ja ketsupista.

  Mutta tosi hyvä veto Mäkkäriltä - arvostan!

  Karoliina

  VastaaPoista
 6. Hyvä Karoliina, hyvin ovela suunnitelma! :)

  Huomasin eilen, että kirjakampanjaa mainostettiin telkkarissakin. Toivottavasti kaikki lapset kääntyvät haluamaan kirjoja rojujen sijasta! ;)

  VastaaPoista