perjantai 17. syyskuuta 2010

Sähkökirja tulee – onko kukaan valmis?


Lukutoukan kannattaa tarttua ennakkoluulottomasti mihin tahansa tekstiä sisältävään painotuotteeseen, kuten Talouselämä-lehteen. Siinä (nro 29/2010) oli juuri mielenkiintoinen, tiivis artikkeli sähkökirjan tämänhetkisestä tilanteesta.

Luin innoissani: Sähkökirja on varmasti esillä Helsingin Kirjamessuilla. Lukulaitteet tulevat viimeistään joulukauppaan ainakin Akateemiseen ja Suomalaiseen kirjakauppaan. Akateemiseen tulee kolme laitemallia, Suomalaiseen kaksi;  Suomalaisessa laitteet maksavat n. 200 euroa.

Ja mitä niillä voi lukea? Wsoy:ltä on tulossa sähköistä Jari Tervoa, Sinikka Nopolaa ja Väinö Linnaa, Otavalta Anja Snellmania, Reijo Mäkeä sekä tietokirjoina mm. viime syksyn hitti, John Simonin Koneen ruhtinas. Kirjoja voi ostaa kustantamojen omien verkkokauppojen lisäksi digitaalisista musiikkikaupoista, joista monet laajenevat myös ääni- ja sähkökirja- sekä elokuvakaupoiksi.

Artikkelista selvisi muuten sekin. että Stieg Larssonin Millennium-trilogia on myydyin e-kirja. Sitä on myyty yli miljoona kopiota.

Kaikki hyvin tähän asti.  Mielestäni tämä oli hyvä, selkeä katsaus sähkökirjan tilanteeseen. Aloin heti itsekin miettiä, voisiko lukulaitetta pyytää joulupukilta.

Asiat alkoivat näyttää sekavalta vasta siinä vaiheessa, kun etsin tässä referoitua artikkelia netistä. En löytänyt sitä, vaan tämän. Intiasta odotetaan jo lähiaikoina alle 30 euroa maksavaa lukulaitetta, joka voisi mullistaa lukulaitemarkkinat heti alkuunsa. Luin myös Helsingin Sanomien nettisivuilta nyttemmin jo maksullisen digilehden puolelle siirtyneen jutun siitä, etteivät ainakaan kaikki Akateemisen lukulaitteet sovikaan kaikkien e-kirjojen lukemiseen.

Kuulostaa siis melkoisen sekavalta. Ei kai tässä voi kuin seurata tilannetta, mennä Kirjamessuille ja kirjakauppoihin ja yrittää ymmärtää, missä mennään. Aion myös tutustua juuri löytämääni Sähköinen kirja - Prosaa ja protokollia -blogiin. Vaikuttaa kiinnostavalta – siellä on varmasti enemmän täsmätietoa kuin tässä minun katsauksessani.

EDIT: Tietoa mm. kirjojen ostopaikoista löytyy myös Sähköinen kirja -sivustolta.


11 kommenttia:

 1. En ole! Ajatus erillisestä lootasta, jota pitäisi kantaa mukana on ihan hassu. Vastaava tekniikka on olemassa kännykässäkin. Ja sitten tuo hinta. Jotenkin mulla on sellainen olo, että kohta noita lukulaitteita alkaa tulla kauppojen kylkiäisinä ovista ja ikkuinoista. 30 euroa tuntuu kyllä sopivammalta hinnalta kuin 200 euroa.

  VastaaPoista
 2. Minua kiinnostaa, että paljonko itse e-kirja maksaa? Tuleeko niitä kuinka paljon? Tehdäänkö kotimaista kirjallisuutta myös e-kirjoina jne..

  Haluaisin lukulaitteen, mutta en halua maksaa 200-400e ja sitten huomata, että puolen vuoden päästä keksitään parempi.

  VastaaPoista
 3. Minä luulin olevani valmis, mutta enpä tiedä... Toisaalta ihan varmasti pärjää ilmankin ja tosiaan, pian niitä erilaisia laitteita alkaa tulla joka suunnasta ja hinta tulee varmasti putoamaan. Kallis karvalakkimalli ei ole siis ehkä paras ostos...

  Hinnoista en tiedä, mutta täällä näyttäisi olevan tietoa ostopaikoista ja ilmaisistakin sähkökirjoista:http://www.sahkoinenkirja.fi/sahkoisten-kirjojen-hankkiminen/sahkoiset-kirjakaupat/
  Taidanpa lisätä tuonkin linkin blogikirjoitukseen.

  VastaaPoista
 4. Mä olen sellaisella katselevalla kannalla. Eli en ainakaan ensimmäisten joukossa ryntää ostamaan vaan odottelen ensin muiden kokemuksia.

  Joskus olen kyllä sähkökirjaa kaivannut, kun olen huomannut jossain reissussa, että mulla on ihan vääränlaisia kirjoja mukana. Silloin olisi ihana vaan valkata lukulaitteen valikoimasta jotain sopivampaa.

  VastaaPoista
 5. Jossain oli e-kirjojen hinnoista, että ovat vähän(?) halvempia kuin perinteiset. Minusta niiden pitäisi olla huomattavasti halvempia, jos laite maksaa 200-300 euroa!

  Tässä sekavassa alkuvaiheessa tyydyn seurailemaan tilannetta. Todennäköisesti ostan laitteen vasta kun oikeita kirjoja ei enää saa mistään.

  VastaaPoista
 6. Minunkin mielestämi e-kirjan pitäisi olla halvempi kuin paperikirjan: kyllähän siinä paperikirjassa maksetaan muustakin kuin sisällöstä, e-kirjassa ei niinkään.

  Ainakin Espoossa taitaa jo nyt saada lainattua lukulaitteita kirjastosta. Luulen, että se voisi olla hyvä idea, saisi vähän tuntumaa muttei pitäisi investoida. Voi kyllä olla, etteivät lukulaitemarkkinat kehity, jos kaikki vaan odottelevat ja tarkkailevat ja haluavat kuulla ensin toisten kokemuksia. ;)

  VastaaPoista
 7. Vielä: kalliita ovat e-kirjat http://download.akateeminen.com/fi/

  VastaaPoista
 8. Ja edelleen, löytyi lukulaitteitakin myynnistä: https://www.akateeminenkirjakauppa.fi/webapp/wcs/stores/servlet/OpenCmsView?langId=-11&storeId=10052&catalogId=10001&contractId=&pageId=info/lukulaitteet.html

  VastaaPoista
 9. Seuraan tilannetta mielenkiinnolla, mutta ihan vielä en kyllä ole valmis kaivamaan kuvetta. Ekologiselta kannalta e-kirja saattaa parhaimmillaan olla tosi kova juttu. Tilaakin säästyy ja lukemisen ja liikkumisen yhdistäminen helpottuu. Täytyy silti sanoa, että suuret kirjahyllyt ja pitkät rivit kirjoja ovat edelleen mielestäni esteettiseltä kannalta kovin miellyttävä näky...

  VastaaPoista
 10. Mahtavaa on ja keksin helposti syitä, miksi sähköistäkin kirjaa tarvitaan. Mutta kirjojen ja kirjahyllyjen esine- ja esteettistä arvoa sähkökirja ei voi kyllä korvata! Ja miten sitten tutkitaan toisten kirjahyllyjä ja lainataan kirjoja, jos kaikki on lukulaitteelle tallennettuna? Vaikka niinhän musiikki ja leffatkin ovat jo nyt yhä enenevässä määrin.

  VastaaPoista