torstai 23. syyskuuta 2010

Bloggarin ja kirjailijan valta


Osallistuin Avaimen järjestämään mukavaan ja mielenkiintoiseen kirjabloggaajien tapaamiseen.  En ollut saanut moiseen aiemmin kutsua, joten tunsin oloni oikein etuoikeutetuksi, kun tulimme näin noteeratuksi kirjallisuuspiireissä.

Illan aikana tuli puhetta mm. siitä, ovatko kirjablogit tärkeitä kustantajien kannalta. Valitettavan harvat kustantamot antavat kirjabloggareille arvostelukappaleita tai esim. kutsuvat  heitä kirjanjulkistustilaisuuteen oma-aloitteisesti, mutta meistä bloggareista näin pitäisi tietenkin tehdä. Olen viime aikoina nähnyt netissä montakin keskustelua siitä, että kirjablogit ovat monille – niin bloggareille kuin muillekin lukutoukille – ensisijaisia tai ainakin hyvin tärkeitä kirjavinkkikanavia. Eivätkä blogit kilpaile esim. lehtien virallisten kritiikkien kanssa, sillä lehtien kirja-arviot kirjoitetaan  useimmiten neutraalista ammattikriitikon näkökulmasta, kun taas me bloggaajat kirjoitamme usein hyvinkin subjektiivisesti ja joka tapauksessa mistä kirjasta ja miten tahansa.

Sen sijaan kirjailijat eivät saa kirjoittaa vapaasti. Keskustelimme siitäkin, että kaunokirjallisiakin teoksia arvostellaan (lähinnä kai niissä "oikeissa" kritiikeissä) usein siitä, kuinka totuudenmukaisen kuvan ne antavat esim. tietystä kulttuurista tai maasta. Tiukimpien arvostelijoiden mukaan kirjailija ei saisi kirjoittaa kuin siitä, mitä hän on itse kokenut ja tietää varmasti todeksi. Mitä ihmettä? Jos kirjailija saisi kirjoittaa vain omakohtaisen varmoista asioista, aika köyhäksi menisi kirjallisuus. Ei voisi olla historiallisia kertomuksia, scifistä ja fantasiasta puhumattakaan. Ylipäätään ei taitaisi olla kaunokirjallisuutta enää ollenkaan – ja kuka niitä kaikkia henkilökohtaisia päiväkirjoja lukisi, mitään muuta ei oikein jäisi jäljelle. Ajatus on hyvin hämmentävä.

Kaiken kaikkiaan koko bloggaritapaaminen oli hauska ja monipuolinen. Palaan iltaan ja sen herättämiin mietteisiin varmasti vielä usein – kenties  blogissa, tai ainakin ajatuksissani. Kiitos kutsusta!

2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla blogitapaamisen fiiliksiä kun en sinne itse päässyt! Mutta olen näköjään osallistunut telepaattisesti, koska olen kelannut juuri kirjallisuustieteen esseetä kirjoittaessani samaa asiaa: kirjablogien merkitystä kustantamoille ja kirjailijoille. Jotenkin tuntuu siltä, että markkinaraon tunnistavan kustantamon täytyy kohta hoksata kuinka paljon blogeilla on vaikutusta ihmisten kirjavalintoihin.

    Tarkoituksena on pyöräyttää juuri tästä aiheesta blogikeskustelu numero 3. Hyvä tietää, että olette asiasta keskustelleet, joten juttua riittää varmaan täällä blogisfäärissäkin :)

    VastaaPoista
  2. Joo, oli oikein hyvä tapaaminen. Ja ainakin me bloggaajat olemme siis vahvasti sitä mieltä, että blogeilla on merkitystä. ;)

    Odotan keskustelunaloitustasi, lupaan osallistua!

    VastaaPoista