torstai 31. joulukuuta 2009

Mp3-soitin ja sähkökirja

Olen tehnyt teknisen harppauksen: minullakin on nyt asia, joka monilla muilla on ollut jo vuosia, nimittäin ikioma mp3-soitin, kiitos joulupukin. Mallinumeroa en nyt muista, mutta Sonyn soitin se on ja oranssi ja siinä on radiokin. Tämän enempää en osaa kertoa.


Kävin eilen Ylen sivuilla etsimässä sisältöä soittimeen. Latasin ensimmäisinä vastaan tulleet kiinnostavat podcastit: Nadjan huoneen Veikko Huovisesta kertovan osan, nuorten kielenkäytöstä kertovan Kielipakinan sekä hyvin kiehtovalta vaikuttavan Radioateljeen osan "Lyhyt luettelo paikoista". Kyseessä on "akustinen opas Pariisiin". Ohjelman tekijä kertoo, mitä hän kuunteli, kuuli ja pohti Pariisin äänimaailmaa tallentaessaan ja luodessaan.


Hetki meni, ennen kuin sain podcastit koneelle ja sieltä taas mp3-soittimelle, mutta onnistuin. Sen sijaan en onnistunut kuuntelemaan ohjelmia soittimelta kuin pieninä näytepaloina. Onneksi asun insinöörin kanssa. Hän viritteli eilen soittimen kuntoon ja näyttää toivottavasti pian minullekin, miten sitä käytetään. (Muuten joudun tyytymään siiihen, että koneestani kuuluu vain radio ja sieltä Päivän peili; sitä ja sen Matti Vanhas -analyysiä kuuntelin eilisellä päiväkävelyllä vaihtoehtojen puutteessa, plaah.)


Kävin eilen katsomassa myös Adlibriksen mp3-kirjatarjontaa. En kuitenkaan ostanut mitään, sillä en löytänyt mitään erityisen inspiroivaa ja lataaminen olisi ollut aika kallistakin. Huomaan muuttaneeni käsitystäni äänikirjoja ja ylipäätään kuuntelemista kohtaan lyhyessä ajassa: se, mikä ennen tuntui lähes mahdottomalta, onkin nyt hyvin innostavaa.


En aio hylätä perinteistä kirjaa, en ikinä!, mutta mp3-soitinherätyksen jälkeen olen kiinnostunut myös sähköisestä kirjasta; näkisin mielelläni sähköisen lukulaitteen. Niinpä ilahduin viikonvaihteen Hesarin pikku uutisesta: Suomen Kustannusyhditys on julkaissut sähkökirja-asioihin keskittyvät internetsivut osoitteessa http://www.sahkokirja.fi/. Sivuille kerätään tietoa sähkökirjoista, niiden lukemiseen tarkoitetuista laitteista ja niiden markkinoista Suomessa ja maailmalla.

Hyvin mielenkiintoista! Ja outoa. Alkaako humanisti minussa muuttua insinööriksi? Toivotan joka tapauksessa kaikille hyvää kirjavuotta 2010, niin paperisten kuin sähköisten kirjojen parissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti