sunnuntai 6. joulukuuta 2009

K-blogin joulukirjavinkit

Ei joulua ilman kirjapakettia ja mieluiten useita paketteja, eikö vain? Tässä minun kirjavinkkejäni jouluksi. Olen ottanut mukaan vain niitä kirjoja, jotka olen lukenut tai joihin olen tutustunut tämän vuoden aikana, niin että kirjoja löytyy varmasti kirjakaupoista. Lahjansaajakategoriat ovat nyt vähän sekalaisia. Kaikista kirjoista Marjatta Kurenniemen teoksia lukuun ottamatta löytyy myös vähintäänkin maininta blogistani: selaa arkistoa ja tunnisteluetteloa sivun oikeassa reunassa.

Lukuromaanien ystäville
Melania Mazzucco: Vita, elämäni
Haruki Murakami: Kafka rannalla
Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max
Margaret Atwood: Orjattaresi (+ muut Atwoodit)
Tommy Wieringa: Joe Speedboat
- Nämä kaikki kirjat olivat mielestäni hyviä, mutta mikään ei ole “viihteellinen perinteinen lukuromaani”, vaan vähän rankempi ja/tai erikoisempi, toim. huom.

Elokuvamaisen tiiviitä, mieleenjääviä ihmissuhdenovelleja
Helmi Kekkonen: Kotiin

Lapsille
Marjatta Kurenniemi: Oli kerran Onnimanni, Puuhiset
Leena Laulajaisen satuja, esim. Tulen ja jään saari
Leena Krohn: Ihmisen vaatteissa (myös aikuisille!)

Nuorille ja hauskaa lukemista arvostaville:
Miina Supinen: Liha tottelee kuria
Riku Korhonen: Hyvästi, tytöt

Eläinten ystäville
Doris Lessing: Kissoista

Elämäkerroista kiinnostuneille:
Doris Lessing: Ihon alla
Erno Paasilinna: Timo K. Mukka

Nostalgiaa ja hyvää mieltä kaikenikäisille:
L. M. Montgomery: Marigoldin lumottu maailma, Vanhan kartanon Pat
Sisko Ylimartimo: Anna ja muut ystävämme (tietokirja)

Jos kieli ja kirjallisuus kiinnostavat:
Pekka Vartiainen: Länsimaisen kirjallisuuden historia
Ulla Piela ym., toim.: Kalevalan kulttuurihistoria
Raimo Jussila: Kalevalan sanakirja
Päivi Kosonen ym., toim: Tarinoiden paluu - esseitä ranskalaisesta nykykirjallisuudesta JA Imperiumin perilliset – Esseitä brittiläisestä nykykirjallisuudesta
- Imperiumin perilliset oli pari päivää sitten kirjastossa bestseller-hyllyssä. Mahtavaa, että kirjallisuudesta kertova kirja pääsee sinne!

Pelottomalle ja uutteralle lukijalle:
Volter Kilpi: Alastalon salissa

Vinkit oli siis poimittu blogistani. Olen hämmästynyt ja ilahtunut, että olen lukenut blogini olemassaolon aikana näinkin monta suositeltavaa kirjaa ja vieläpä kirjoittanut niistä.

Kerro lisää kirjalahjavinkkejä! Mitä aiot antaa tai toivot saavasi lahjaksi?

6 kommenttia:

 1. Joulupukin pitäisi tuoda mulle juurikin tuo Vartiaisen opus ja sitten P. G. Wodehousen Kiitos, Jeeves, joka on uuden suomennossarjan ensimmäinen osa. Jippii! Imperiumin perilliset vetää myös puoleensa.

  Enemmän jännitän kuitenkin mitä tulee SantaThingin paketista (se on siis se LibraryThingin tempaus, missä valitaan kirjoja jollekulle ja joku muu valitsee vuorostaan sulle). Oon varautunut siihen, että saan jotain ihan kamalaa ja hirveää ja omaan makuun sopimatonta, mutta toisaalta 25 dollarilla saa varmaan enemmän kuin yhden kirjan, niin että toivo elää. :) Itse sain uhrikseni jonkun fantasia- ja scififanin, mistä en tiedä hölkäsen pöläystä. Voi rassukkaa...

  VastaaPoista
 2. Minunkin pitäisi varmaan tutustua Jeeves-kirjoihin, niistä on nyt puhuttu parissakin blogissa!

  SantaThingistä en ole kuullutkaan, mutta hyvin kiinnostava idea! (Mulla blogi on syrjäyttänyt LT:n, tulee käytyä siellä laiskasti.) Hui, olisin aika pulassa, jos pitäisi hankkia kirjoja fantasia- ja scififanille, ainakin jos niistä lajityypeistä pitäisi valita. Onko se suomalainen vai ulkomaalainen lukija? Mites Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi, sehän on käännetty englanniksikin?

  VastaaPoista
 3. Joo, Ennen päivänlaskua ei voi tuli heti mullakin mieleen, kun ajattelin että olisi kiva antaa jotain vähän eksoottisempaa (lahjan saaja on amerikkalainen). Sitten aion antaa Bernard Werberin Muurahaiset ja vielä yhden Star Wars -jutun mitä sillä on jo ennestään. Tai siis samaa sarjaa, ei sillä juuri sitä ole minkä valitsin. Vähän riskillä mennään, mta jos yksi kolmesta edes kolahtaa, koen onnistuneeni joulupukkina. :)

  VastaaPoista
 4. Sinisalo on ainakin siitä hyvä, että sitä lahjansaaja on tuskin lukenut. Vaihdatteko lahjoja vai saatko itse joltain muulta omat lahjakirjasi? Hauskaa ja jännittävää, toivottavasti tulee hyvä paketti. Jos viitsit ja haluat, niin olisi sitten kiva kuulla, mitä sait.

  VastaaPoista
 5. Yritän muistaa raportoida! :) Ilmeisesti joku kolmas tyyppi valitsee sitten mulle - en ole kyllä ihan varma kun osallistun tähän ensimmäistä kertaa.

  Toivotaan, että Sinisalo vakuuttaa. Musta olisi ainakin itsestäni kiva saada jotain vähän marginaalisempaa kirjallisuutta, jos olisin jonkun suuremman kieliyhteisön jäsen.

  VastaaPoista
 6. Ihmettelen, ketä Sinisalo ei vakuuta. Tiedän kyllä, että sellaisia ihmisiä on - mm. eräs, jolle minä annoin "peikkokirjan" lahjaksi, ei pitänyt siitä ollenkaan. Mutta ainakin tutustui erikoiseen kirjaan. ;)

  VastaaPoista