keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Kirjat kiertämään

Kävin alkuviikosta Espoossa Sellon kirjastossa ja huomasin kirjankierrätyspisteen. Pisteeseen voi viedä kirjoja tai sieltä voi etsiä aarteita, kaikki aivan ilmaiseksi. Käyn Sellossa usein, joten havainto kierrätyspisteestä tuntui sekä hauskalta että hyödylliseltä. Aion hyödyntää pistettä molemmin tavoin ja katsella ympärilleni myös muissa kirjastoissa: tällaiset kierrätysmahdollisuudet ovat hyvin tervetulleita.

Jos taas haluaa luopua kirjoistaan pientä korvausta vastaan, voi niitä kaupitella perinteisesti antikvariaateille tai pistää myyntiin esim. Huuto.nettiin. Tarjolla näyttäisi olevan myös palvelu, jossa voi ikään kuin itse toimia kirjakauppiaana. Booky.fi:llä on vihreiden kirjojen palvelu, jossa kuka tahansa voi ostaa tai myydä käytettyjä kirjoja. 

Mielenkiintoista! Kun vaarini pari vuotta sitten kuoli, havittelin hänen suurta kirjastoaan ja mietin, voisiko sen myydä kätevästi netin kautta. Ajatukseksi kuitenkin jäi, sillä kirjoja oli aivan liikaa omiin nurkkiin otettavaksi, muutenkin myyminen vaikutti hankalalta (Onneksi kirjat päätyivät kirjastoon, kouluihin ja sairaalaan, sivuhuomautus. Ja iso osa päätyi tietenkin minulle...)... Tällaisella palvelulla kirjat olisi ehkä voinutkin myydä. Vaikka en yleensä olekaan laskuttanut kiertoon laittamistani kirjoista, aion pitää Bookynkin mielessä.

Kodin kirjatulvasta huolimatta nimittäin kuitenkin laitan kirjoja kiertoon, uskokaa tai älkää. Joskus annan kirjoja lahjaksi ja joskus taas kutsun perheen tai lukupiirin hamstraamaan. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän ostan kirjoja - mutta sen helpommin myös karsin aika ajoin kirjahyllyäni. Esim. pokkarit, joita en varmasti lue uudelleen, saavat mennä. Nytkin varastossa on poistokirjojen pino. Aion alkaa kuljettaa sitä kirja, pari kerrallaan Sellon kirjastoon. Ainakin minä saan hyvän mielen, toivottavasti kirjojen löytäjäkin.

Raaskitko sinä luopua kirjoista ja miten kierrätät kirjoja? 

10 kommenttia:

 1. Minä olen todella huono luopumaan kirjoista. Lähikirjaston kierrätyshyllystä olen kyllä muutamia kirjoja löytänyt itselleni, mutta mitään en ole sinne vielä vienyt. Joitain kirjoja olen vienyt taloyhtiömme kierrätyspisteeseen. Siis todella huonoja kirjoja, sellaisia joita ei edes kenellekään tutulle viitsi tarjota. Mutta jonnkein ne ovat sieltä aina kadonneet. :D

  VastaaPoista
 2. Olen useamman vuoden lähinnä ostanut kirjoja lainaamisen sijasta (alehinnalla ja käytettyinä kyllä, hyvin harvoin uutuuksina), ja pakko on ollut opetella luopumaankin kun hylly on tulvinut yli.

  Viimeksi keväällä kuskasin ison kasan kirpparille. Nytkin on odottamassa pino joka oli tarkoitus viedä divariin mutta lehteä lukiessa sainkin paremman idean: naapurikunnassa eräs sivukirjasto suljettiin kuntaliitoksen yhteydessä mutta kyläläiset eivät tätä sulattaneet vaan ryhtyivät pyörittämään vapaaehtoisvoimin omaa kirjastoa, johon kirjalahjoitukset ovat erittäin tervetulleita. Taidanpa piipahtaa kesälomalla siellä! :)

  Oma hyllyni alkaa kyllä olla lähellä sitä pistettä jossa se on täynnä mutta en enää löydä mitään mitä raaskisin karsia. Olen yrittänyt viime aikoina hakata päähäni että olisi parasta ryhtyä taas kirjaston aktiivikäyttäjäksi ja ostaa omaksi vain ne kirjat joihin todella ihastun!

  VastaaPoista
 3. Minä olin ennen huono kirjankierrättäjä: jotenkin oli sellainen olo, että luen kaiken muka uudelleen, tai ainakin huonotkin kirjat piti säästää, sillä onhan se komeaa, että on paljon kirjoja. Sittemmin olen todennut, ettei kaikkien kirjojen omistaminen ole ollenkaan komeaa, ja kirjasta on paljon enemmän iloa, jos annan sen eteenpäin enkä panttaa sitä kotona. Onhan meillä toki vieläkin paljon kierrätyskelpoisia kirjoja, mm. siksi ettei mies ole läpikäynyt kirjojaan koskaan, mutta aika ajoin poistoon on lähtenyt kymmeniäkin kirjoja.

  Samaa vauhtia niitä sitten tuleekin meille. Minäkin olen aika huono kirjastonkäyttäjä, kun kerran noita käytettyjä ja alekirjoja saa niin helposti ja pokkareitakin on nykyisin kaikkialla myynnissä. Yritän kyllä ostaa nykyisin vain "kunnollista" kirjallisuutta, mutta se, minkä määrittelen kunnolliseksi, vaihtelee tilanteesta toiseen. ;) Lisäksi joitain kirjoja on pakko ostaa jo siksi, että jos omistaa jo useita kirjoja samalta kirjailijalta, pitäähän hänen tuotantoaan kerätä mahdollisimman laajasti...

  VastaaPoista
 4. Ai niin, Satu: mahtava idea tuo vapaaehtoiskirjasto! Tuollaiseen minäkin veisin mielelläni kirjoja. Eikä vapaaehtoiskirjastoa olisi hullumpi pyörittääkään. :)

  VastaaPoista
 5. Minä olen koko elämäni ajan muuttanut niin paljon paikasta toiseen, että olen oppinut luopumaan kirjoista. Luen myös niin paljon, etteivät kirjat mahtuisi minnekään, jos hamstraisin ne kaikki omiksi.

  Nyt olen aloittelemassa Bookcrossing-uraani. Mielestäni se on hieno tapa kierrättää kirjoja, ajatuksena, että koko maailmasta tulee yksi iso kirjasto!
  www.bookcrossing.com

  VastaaPoista
 6. Ei kirjojen hamstraamisessa kyllä sikäli järkeä olekaan, että ne eivät ole käyttöesineitä, vaan monien kohtalo on tulla kertaalleen (tai ei kertaakaan) luetuksi ja unohtua kirjahylyyn - ellei hyötykäytöksi lasketa sitä, että lukutoukan silmä kyllä nauttii ja mieli lepää, kun katselee kirjahyllyä. ;) Mutta periaatteessa olen siis sitä mieltä, että on hyvä, jos oppii luopumaan kirjoista, edes joistakin.

  Onnea Bookcrossaukseen, Reeta Karoliina! Kävin jo lukemassa siitä blogissasi ja ihailemassa toimintaasi. Ensinnäkin, joku ihan oikeasti saa organisoiduttua niin, että bookcrossaa "virallisesti". Olen itse innostunut ajatuksesta, mutta en ole saanut edes käytyä netissä katsomassa, mitä se kirjan rekisteröiminen oikeasti tarkoittaa... Toiseksi, laitoit vielä kiertoon itsellesi tärkeitä kirjoja. Se nyt ainakin osoittaa, että osaat luopua kirjoista! Toivottavasti kirjasi pääsevät hyvään kotiin (tai hyviin koteihin, nehän toivon mukaan jatkavat matkaansa crossailen ympäriinsä.)

  VastaaPoista
 7. Mä kyllä tykkään, että kotona on paljon kirjoja. Luen aika paljon kirjoja uudestaan, kun haluan esimerkiksi johonkin olotilaan sopivan kirjan. Silloin on kiva, kun sen löytää omasta kirjahyllystä. Mutta on siellä joukossa myös vikaostoja ja yhden kerran kirjoja.

  Ongelmia kirjojen säilyttämisessä kyllä tulee. Nytkin on lattialla useampi pino kirjoja, jotka eivät mahdu hyllyyn.

  Satu: Saako udella, missä tuo kuntalaisten oma kirjasto sijaitsee? Jos vaikka joskus tulee sinne laitettua pakettia tai ajeltua sielläpäin. :)

  VastaaPoista
 8. Kotona PITÄÄ olla paljon kirjoja! Yritän kuitenkin itse vaihtelevalla menestyksellä olla nykyisin ostamatta aivan hömppää tai ainakin pistää hömpän kiertämään. Hyviä kirjoja en raaski aina kierrättää kuin korkeintaan ihan lähipiiriin. Toisaalta voin ostaa saman kirjan uudelleen ja antaa sen sitten lahjaksi, jos ja kun en omastani pysty luopumaan.

  Ja joitakin kirjoja on vain omistettava. Ostin juuri Tove Janssonin Kesäkirjan, vaikka se on vanhempieni hyllyssä ja voisin saada sen sieltä ikuisuuslainaan. Ei riitä. Haluan sen omaksi, koska aion lukea sen uudelleen ja uudellen (nyt kaksi lukukertaa takana). Enkä voi tehdä vanhemmilleni sitä, että veisin Kesäkirjan heiltä.

  Tunteikasta puuhaa ovat lukeminen ja kirjojen omistaminen...

  VastaaPoista
 9. marjis: Kirjasto sijaitsee Ylihärmän Kankaankylässä, joka nykyään kuuluu Kauhavaan. Voin tiedustella osoitetta kun käyn siellä, mainitsen sitten varmaan asiasta omassa blogissani. :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos, Satu! Olisi kiva laittaa silloin tällöin sinne joku paketti :)

  VastaaPoista